Hoe herken je een moisture overload?

Bezig met laden...
Hoe herken je een moisture overload?

Moisture overload, proteïne toevoegen, meer hydrateren, haarmaskers… je bent er maar druk mee als je krullend haar hebt en de CG methode volgt. Maar wat is een moisture overload nou eigenlijk precies? Hoe herken je het en vooral, wat doe je er aan? 

 

Wat is een moisture overload?

Veel van jullie denken dat een moisture overload een teveel aan hydratatie of vocht is. Maar om direct met de deur in huis te vallen: een moisture overload bestaat helemaal niet. Deze term is nooit wetenschappelijk aangetoond. Volgens onderzoeksjournalist cosmetische dermatologie Georgina Stanciu is het aannemelijker dat er sprake is van te veel of te weinig proteïne in de haarverzorging óf dat men de verkeerde proteïnesoort gebruikt. Huh?

Het zit zo: je haar heeft een precieze hoeveelheid vocht en proteïne nodig om sterk en gezond te zijn. Deze balans tussen moisture (vocht) en proteïne bepaalt onder andere de elasticiteit van je haar.

Een ‘overload’ bestaat niet, want je kunt nooit te veel proteïne of te veel vocht hebben. Je kan wél te weinig vocht of proteïne hebben. Heb je te weinig vocht? Dan wordt dat een proteïne overload genoemd. Heb je te weinig proteïne? Dan wordt dat een moisture overload genoemd. 

Dit is een weergave van een moisture overload, oftewel een proteïne tekort



Een moisture overload bestaat dus niet letterlijk, maar we blijven het uit gemak wel zo noemen in dit blog.

Een moisture overload is dus een disbalans tussen moisture en proteïne. Je hebt in verhouding te weinig proteïne in je haar. Dit kan twee oorzaken hebben.

 

Oorzaken moisture overload

Maar hoe ontstaat een moisture overload?

 

1. Je gebruikt te weinig proteïne

Gezond haar heeft in principe maar weinig proteïne nodig, daar is een wekelijks of twee-wekelijks proteïne masker voldoende voor. Maar blijft je haar futloos en zakken je krullen bijvoorbeeld snel uit? Voeg dan ook een shampoo of conditioner met proteïne toe zodat je haar weer wat stevigheid terug krijgt.

Heb je echter chemisch behandeld haar, gebruik je vaak de steiltang of is je haar niet langer meer in een goede conditie? Dan heeft het zin om zowel een shampoo, conditioner én leave-in met proteïne te gebruiken. 

 

2. Je gebruikt de verkeerde proteïne

Maar áls je dan proteïne gebruikt, moet je wel het goede soort gebruiken. Hoe dat precies zit? De buitenste laag van je haar bestaat uit schubben. Als deze schubben openstaan (hoog poreus), kunnen proteïnesoorten met grote moleculen prima aan je haar hechten. Maar zijn de schubben bij jouw haar ‘gesloten’ (laag poreus) dan kunnen deze moleculen niet je haar in dringen. Je hebt dan dus proteïnen met kleine moleculen nodig. 

 

Dus gebruik jij altijd proteïne en heb je nog stééds het gevoel dat je een moisture overload hebt? Dan gebruik jij waarschijnlijke een proteïnesoort dat jouw haar helemaal niet in kan komen…

In dit blog lees jij welk proteïnesoort bij jouw haar past. 

 

Kenmerken moisture overload

Denk jij dat je een moisture overload hebt? Je kunt het herkennen door goed naar je haar te kijken en te voelen. Een moisture overload herken je aan:

• Zacht haar

• Voelt zwaar, slap en futloos 

• Voelt droog en pluizig

• Je krullen zakken snel uit 

• Je krullen zijn minder sterk gedefinieerd

• Hoog elastisch haar (neem een schone, natte haar en rek deze uit: kun je hem redelijk ver uitrekken zonder dat hij breekt? Dan is het hoog elastisch) 

 

Herken jij deze kenmerken bij jezelf? Dan heb jij dus óf te weinig proteïne gebruikt óf de verkeerde proteïnesoort gebruikt.


                                                                                     (foto met toestemming gebruikt)

 

Wat te doen bij een ‘moisture overload’?

Begin altijd met een final wash. Het zou namelijk kunnen dat siliconen (ohoh, heb je die stiekem gebruikt?) of build-up voor deze problemen kunnen zorgen.

Nog steeds last van de moisture overload kenmerken? Ga dan op zoek naar het juiste proteïnesoort voor jouw haar. Begin met wekelijks of twee-wekelijks een haarmasker en voeg zo nodig ook een proteïne shampoo en conditioner toe. 



Let op! Sla niet door in het gebruiken van proteïneproducten om vervolgens een proteïne overload te krijgen. Het draait om het behouden van een balans.


Succes!


Liefs, 

 

Sharon van Haarpro.nl

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Je email adres wordt niet gepubliceerd
Marije van Voorst
Bezig met laden...
Hallo Sharon, Ik lees geloof ik wat tegenstrijdig in je verhaal waardoor ik nu in de wat raakt wat nou klopt. In het begin van je verhaal vermeld je dat een overload van proteïne eigenlijk niet kan omdat je nooit te veel. Proteïne of vocht in je haar kunt hebben. Maar helemaal aan t eind vermeld je juist weer dat je niet te veel. Door moet slaan met proteïne ivm een mogelijke proteïne overload. Kun je nu wel. Of geen overload krijgen?
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Marije, Ik begrijp dat het wat verwarrend over kan komen. Wij spreken in het hele verhaal over moisture en proteïne overload, omdat dat nou eenmaal zo genoemd wordt in de 'krullenwereld'. Echter zijn deze woorden niet wetenschappelijk aan te tonen, zoals wij schrijven. Wanneer wij het over een overload hebben, betekent dat eigenlijk dat je een tekort hebt van het andere ;) Groetjes, Sharon van Haarpro.nl