Sodium Laureth Sulfate, Dimethicone, Isopropanol…. Wat? Wanneer je de CG methode volgt, zijn dit vast hele bekende woorden voor je. Maar ben je nog niet bekend met deze haarverzorgingsmethode? Lees dan dit blog!

De Curly Girl methode is een haarverzorgingsmethode voor natuurlijk krullend haar. Je verzorgt je krullen op een bepaalde manier zodat je (weer) glanzende en gedefinieerde krullen krijgt. In principe is de basis van de methode toepasbaar op elk haartype, maar je kunt er bij steil haar natuurlijk niet vanuit gaan dat je door de methode ineens een krullenbol wordt. Wel is het zo dat je je bewust wordt van de ingrediënten in haarproducten en ontdekt wat wel én niet voor jouw haar werkt.

De Curly Girl methode, ook wel CG, is bedacht door Lorraine Massey. Zij heeft de methode uitgebreid beschreven in haar boek ‘Curly Girl: The Handbook’. De kern van de CG methode is het vermijden van bepaalde ingrediënten (siliconen, sulfaten, minerale oliën, wax en uitdrogende alcohol) in je haarverzorgingsproducten. Daarnaast horen er bepaalde manieren van het wassen, drogen en stylen van je haar bij.

Hoe begin ik?
Je begint de methode door eerst een ‘final wash’ te doen. Je wilt namelijk alle slechte ingrediënten uit je haar hebben, zodat je kunt gaan zien wat er gebeurt als jij deze ingrediënten vermijdt. Voor de final wash heb je een shampoo nodig die dus geen siliconen, minerale oliën, wax en uitdrogende alcohol bevat. Let op: normaal gebruik je bij deze methode ook geen sulfaten, maar die gebruik je bij een final wash juist wel! Sulfaten zijn reinigers die je haar en hoofdhuid zo agressief strippen dat ze ook de natuurlijke vetten verwijderen. Je haar wordt droog en dof en je gekleurde haar vervaagt sneller.

Bij een final wash gebruik je dus een shampoo zonder al die slechte ingrediënten, maar met sulfaten (dit om er zeker van te zijn dat alles goed gereinigd wordt en uit je haar gaat). 

Shop hier een final wash, deze is ook verkrijgbaar in een kleine verpakking. 


foto via @ikbenjudith

Het onderzoek kan beginnen
Nu ga je je haareigenschappen onderzoeken. Aan de hand van deze eigenschappen kun je kijken welke producten fijn voor jou zouden kunnen werken. 

Dichtheid & dikte
Kijk eerst naar de dikte van je haar en de dichtheid. De dichtheid van je haar staat voor de hoeveelheid haren die je op je hoofd hebt. Kun je je hoofdhuid heel goed zien? Dan heb je dun haar. Wanneer je je hoofdhuid bijna niet kunt zien dan heb je dus dik haar. De dikte van je haar gaat over de dikte van één losse haar, dit kun je voelen en zien. Houd je de haar tegen het licht en zie je hem amper, dan heb je fijn haar. En voel je de haar gemakkelijk tussen je vingers? Dan heb je dik haar. Heb je dit allebei niet? Dan heb je dus een medium dichtheid en/of dikte ;)

Krultype
Je krultype gaat puur om de hoe jouw krul vormt. Dit kan je bepalen aan de hand van onderstaande afbeelding. Natuurlijk kan je ook een combinatie hebben van krultypes, of heb jij nu 2B krullen en verwacht jij door de methode je 2C krullen terug te krijgen.
Blog Curly Girl Methode

Porositeit
Bij de porositeit van je haar gaat het erom hoe goed je haar vocht kan absorberen en vasthouden. Dit wordt bepaald door de buitenste schubbenlaag van je haar. De porositeit is lastig vast te stellen en vaak verschilt dit ook nog een per haar. Heb je beschadigd haar? Dan heeft het waarschijnlijk een hoge porositeit, want de haarschubben zijn beschadigd en dus kan vocht niet goed vastgehouden worden. Slurpt je haar de producten die je aanbrengt zo op, dan heb je waarschijnlijk een hoge porositeit. En andere manier is door te kijken naar hoe lang het duurt voordat je haar droog is wanneer je het aan de lucht laat drogen (dit is natuurlijk ook weer afhankelijk van de luchtvochtigheid in je omgeving, producten, haardikte etc.).

Hoge porositeit: binnen 2 uur droog
Medium porositeit: tussen 4 en 6 uur droog
Lage porositeit: meer dan 8 uur nodig om te drogen

Elasticiteit
Het belangrijkste om te testen is de elasticiteit van je haar. Dit bepaalt of je producten mét proteïne, of juist proteïne vrije producten nodig hebt. De elasticiteit van je haar kan nogal ingewikkeld zijn, daarom zullen we hier later nog een uitgebreider blog over schrijven.

De bekendste manier om elasticiteit te meten is door een haar te pakken en deze uit te rekken. Dit moet op nat, net gewassen haar (maar zonder conditioner te hebben gebruikt). Breekt hij bijna direct af zonder mee te rekken? Dan heeft je haar een lage elasticiteit en bevat het te veel proteïne. Doe (weer) een final wash en gebruik daarna alleen nog maar proteïne vrije producten. Rekt de haar een beetje mee, breekt het niet snel en kan het weer terugspringen in de oorspronkelijke staat? Dan heb je een normale elasticiteit en kies je voor een balans in je producten qua proteïne. Wanneer je haar redelijk ver mee rekt is het hoog elastisch en heeft het een tekort aan proteïne. Gebruik dan producten met proteïne.

Herhaal de test af en toe eens, je haareigenschappen kunnen veranderen.

Blog Curly Girl Methode

Wat heb ik nu nodig?
Om je haar te wassen zijn er verschillende methodes. Een aantal CG-ers wassen het met een conditioner, anderen gebruiken een conditioning wash of een shampoo. Later zullen we meer vertellen over de wasmethodes, maar probeer vooral uit wat voor jouw haar het beste werkt. Vervolgens gebruik je in je haarlengtes een conditioner. Dit kan een leave-in zijn of een normale conditioner, of je gebruikt het beiden. Daarnaast gebruik je ongeveer 1 keer in de week een haarmasker. Ook qua stylingproducten is het echt een kwestie van proberen wat voor jouw haar werkt. Misschien heb je wel een product nodig die je krullen nog wat meer activeert, misschien heb je vooral versteviging van een mousse of gel nodig.

Wil je weten welke producten geschikt zijn voor jouw elasticiteit? Bij elk product in de CG categorie staat vermeld of er wél of geen proteïne inzit.
Blog Curly Girl MethodeWij maken het je makkelijk!
Het kan behoorlijk lastig zijn om uit te zoeken welke producten nou wel en niet CG vriendelijk zijn. Om deze reden hebben wij een speciale categorie aangemaakt met enkel Curly Girl producten. Hier staan ook producten in voor kinderen. Je kunt gemakkelijk selecteren op producttypes en proteïne- of proteïne vrije producten. Kijk daarnaast altijd even naar de CG melding in de productomschrijving. Hier staat soms wat extra uitleg over het product. Daarnaast staat bij elk product de ingrediënten vermeld, zodat je het eventueel zelf nog kunt controleren.

Pfoe wat een verhaal! En dan hebben we nog niet eens een uitleg gegeven over de ingrediënten of over de droog- en stylingtechnieken… In de volgende blogs zullen we stap voor stap nog meer over de CG methode vertellen. We hopen dat, zeker alle krullenbollen, de moeite nemen om deze methode te gaan proberen. Je zult versteld staan van het resultaat!

In ons blog Hoe kies ik CG producten? leer je hoe jij de juiste CG producten voor jouw haar kunt selecteren!

Succes!
Sharon van Haarpro.nl