Ingrediënten overzicht

 

Om het je toch iets makkelijker te maken in de wondere wereld van de haarverzorging ingrediënten hebben we wat nuttige informatie over de meest besproken maar ook verafschuwde ingrediënten op een rijtje gezet. Zijn ze nou eigenlijk écht zo slecht voor je? Of worden we allemaal voor niets bang gemaakt?

 

Sulfaten

Sulfaten zijn zouten of esters van zwavelzuur. Klinkt heel ongezellig he, op zich zijn ze dat ook. Ze reinigen ons haar zeer krachtig, eerlijk gezegd kunnen we wel ‘agressief’ zeggen. Wij noemen ze ook wel de opschuimers! Dat is namelijk de enige reden waarom ze in haarverzorging zitten, om het product goed te laten schuimen. Sulfaten zitten dan ook in principe alleen in shampoos verwerkt als we het over haarverzorging hebben.   

Even een opsomming van de meest gebruikte sulfaten zoals je ze op je shampoofles zou kunnen terugvinden.

 

SLS = Sodium Lauryl Sulfate 
SDS = Sodium Dodecyl Sulfate
SLES = Sodium Lauryl Ether Sulfate / Sodium Laureth Sulfate
ALS = Ammonium Lauryl Sulfate
ALES = Ammonium Laureth Sulfate

Laten we toch even wat interessante punten onder elkaar zetten, te beginnen met positief.

 

Positieve punten:

•  Ze reinigen grondig.
•  Ze zijn goedkoper om te produceren en daarom ook goedkoper in verkoop.
•  Het zorgt ervoor dat de shampoo goed schuimt waardoor het makkelijk te verdelen is over het haar.
•  De meeste mensen hebben gelukkig geen klachten.

 

Negatieve punten:

•  Het verwijdert de natuurlijke vetten van je hoofdhuid en uit je haar. Het kan zijn dat je hoofdhuid er geïrriteerd van raakt en dat je haar er droog en dof uit komt te zien.
•  Ook kunnen sulfaten meewerken aan de vervaging van gekleurd haar.
•  Sulfaten vervuilen ons oppervlaktewater en is dus slecht voor het milieu :(!
•  Sulfaatvrije shampoo schuimt minder, je moet dus wat beter je best doen om je haar goed te wassen. Het haar extra nat maken helpt vaak!

Oway, I.C.O.N. en Mediceuticals zijn bijvoorbeeld Sulfaatvrij.

 

Siliconen

Siliconen zijn synthetische stoffen die ontstaan nadat het element silicium (kiezel) bewerkt wordt. Je kunt het zien als een soort vloeibaar rubber of vloeibaar plastic. Wat doen die siliconen? Heel simpel gezegd: ze leggen een laagje om je haar tijdens het wassen. Dat klinkt heel veilig maar dat is het niet. Althans, niet als je het over de niet-wateroplosbare soort hebt. Yes, er zijn verschillende soorten! Drie maar liefst; wateroplosbare, niet-wateroplosbare en verdampende. De minst slechte van deze 3 zijn de wateroplosbare siliconen. Een van de meest bekende siliconen zijn toch wel de Dimethyl siliconen, oftewel de Dimethiconen. Maar er zijn er VEEL meer. Een heel leger aan siliconen die je zou kunnen terugvinden in je haarverzorging en ik heb ze voor je verzameld:

 

Wateroplosbare siliconen:

Dimethicone copolyol, Stearoxy Dimethicone, Behenoxy Dimethicone, DEA PG-Propyl PEG/PPG-18/21 Dimethicone, Dimethicone PEG-8 Phosphate, Dimethicone-PG Diethylmonium Chloride, Hydrolyzed Silk, Hydrolyzed Wheat Protein, PEG/PPG-20/15 Dimethicone, PEG-12 Dimethicone, PEG/PPG-20/15 Dimethicone, PEG-7 Amodimethicone, PEG-8 Disteramonium Chloride PG-Dimethicone, PEG-33 (and) PEG-8 Dimethicone (and) PEG-14, Silicone Quaternium-8 en Silicone Quaternium-17.

 

Verdampende siliconen:

Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane en Hexamethyldisiloxane.

 

Niet-wateroplosbare siliconen:

Dimethicone, Behenoxy Dimethicone, Cetearyl methicone, Amodimethicone, Dimethiconol, Cetyl Dimethicone, Stearyl Dimethicone, Cetearyl Methicone, Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, Trimethylsilylamodimethicone (TSD), Bis-Cetearyl Amodimethicone, Bis-Phenylpropyl Dimethicone, Bis-Hydroxy/Methoxy Amodimethicone, Cetyl Dimethicone, Cetyl PEG/PPG-15/15 Butyl Ether Dimethicone, Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane, Di-Isostearoyl Trimethylolpropane Siloxy Silicate, Diphenyl Dimethicone, Disiloxane, Trimethylsiloxysilicate, PCA Dimethicone, Phenyl Trimethicone, Simethicone Stearoxy (or Stearyl) Dimethicone, Trimethyl Silylamodimethicone, Trimethylsiloxysilicate, Trisiloxane en Hexamethyldisiloxane.

…..en adem uit :).

 

Waarom worden siliconen dan gebruikt?

De siliconen worden als het ware gebruikt als glijmiddel voor het haar.  Ze vormen een beschermend waterafstotend laagje. Zo wordt het haar dus gladder, het oogt gezonder en het is makkelijker doorkambaar.  In eerste instantie voorkomt dit dus haarbreuk omdat het zo zacht is. Wat op zich ook een voordeel is, is dat ze de werking van sommige andere, ‘slechte’ ingrediënten verminderen. Het verzacht bijvoorbeeld de werking van agressieve sulfaten in shampoos. De siliconen zelf zijn geen voedingsstoffen voor je haar. Het is een bijproduct dat eigenlijk, heel oneerbiedig, je het idee geven dat je haar heel gezond is, terwijl dit misschien helemaal niet zo is.

 

Negatieve punten:

• De verwerking van siliconen zijn niet bepaald vriendelijk voor het milieu.
• Veel siliconen zijn niet oplosbaar in water, wat betekent dat je ze dus niet uit kunt spoelen. Je voegt dus telkens een extra laagje toe aan je haar. Deze build-up van laagjes is erg slecht voor je haar. 
• Te veel siliconen maakt het haar zwaar en futloos
• Goede ingrediënten uit verzorgingsproducten kunnen niet meer bij het haar komen.
• Uiteindelijk maken ze het haar dof, veroorzaken klitten en kunnen ervoor zorgen dat uw haar uiteindelijk gaat afbreken.
• Naast problemen met uw haar kan deze stof ook zorgen voor huidproblemen. Veelgehoorde klachten zijn jeuk, pukkels, roodheid, roos en vormen van eczeem.

De beste keuze zou kunnen zijn om een haarverzorging te kiezen met wateroplosbare siliconen om, mocht er sulfaat in je shampoo zitten, je haar toch te beschermen tegen de agressieve werking hiervan. Of te zoeken naar siliconen vrije producten. Echter zijn er ook echt wel merken te vinden met “goede”, uitwasbare siliconen die echt helemaal niet zo slecht zijn voor je haar.

Living Proof, Oolaboo en NAK zijn bijvoorbeeld Siliconenvrij

 

Parabenen

Parabenen zijn conserveermiddelen die ervoor zorgen dat de houdbaarheid van haarverzorgingsproducten worden verlengd. Zo wordt voorkomen dat de boel bederft of kapot gaat. Een bedorven haarproduct is natuurlijk ook niet bevorderlijk voor de verzorging van je haar en hoofdhuid. Gelukkig is de kans op huidproblemen bij het gebruik van Parabenen lager dan bij andere soorten conserveermiddelen. Veel wetenschappers pleiten toch voor producten waarin conserveringsmiddelen wel worden gebruikt. Het is toch veiliger.

Parabenen zitten in best veel verzorgingsproducten, ze zitten in: tandpasta, zonnebrandmiddelen, shampoos, conditioners, overige haarproducten, vocht inbrengende crèmes, anti-aging producten, mascara en andere cosmetica. 

Waarom zijn we nou bang geworden voor Parabenen? Er zijn onderzoeken gedaan naar de werking van Parabenen zoals: methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen en isobutylparabeen. Hier zou uit zijn gekomen dat ze schade kunnen brengen aan de gezondheid door bij te dragen aan de ontwikkeling van tumoren. Dat schrikt mensen natuurlijk wel af, echter is er geen concreet bewijs dat dit daadwerkelijk enkel hierdoor komt. Maar goed, een mooi verkooppraatje is het niet. Wat is dan het alternatief?

Organische zuren! Deze zorgen er ook voor dat producten langer goed blijven zonder de schadelijke bijwerkingen die Parabenen wellicht kunnen hebben. De heerlijk ingewikkelde namen hiervoor zijn: diazolidinylureum, natriumbenzoaat en kaliumsorbaat. Zo kun je ze in ieder geval herkennen op de ingrediëntenlijst ;). Maar gelukkig staat er tegenwoordig vrijwel altijd duidelijk op de verpakking als er geen parabenen inzitten, scheelt weer wat uitzoekwerk.

EVO, Matrix Biolage en Kerastase Aura Botanica zijn bijvoorbeeld Parabenenvrij.


Mocht je nou toch nog vragen hebben n.a.v. deze informatie of wil je meer weten over merken en producten neem dan gerust contact met ons op.