Proteïne in haarproducten

Bezig met laden...
Proteïne in haarproducten

Leestijd: 10 minuten
Geschreven door onze gastblogger Georgina Stanciu


Ruim 10 jaar geleden ontstond de eerste hype met proteïnerijke voeding en supplementen. Je kon geen product aanschaffen of er was wel proteïne aan toegevoegd. Inmiddels heeft dit fenomeen ook de markt van haarverzorging bereikt. Maar wat doen proteïnen precies in je haarverzorging en wanneer heb je deze eigenlijk nodig?


Wat zijn proteïnen?

Proteïnen, ook wel eiwitten, zijn een van de bouwstenen van ons lichaam. Onze spieren, pezen, huid en haar bestaan voor een groot deel uit proteïnen. Zonder dit stofje zou je lichaam niet kunnen functioneren. 

 

Wat zijn gehydroliseerde proteïnen? 

Gehydroliseerde proteïnen zijn proteïnen die in tegenstelling tot de proteïnen in je voeding, niet meer intact zijn, maar zijn afgebroken tot kleinere moleculen.

Hydroliseren:
Het splitsen van een stofje. Een groot molecuul wordt opgedeeld in kleinere moleculen.

Dit doen fabrikanten omdat proteïnen met grote moleculen, zoals die in je voeding, niet heel veel voor je haar doen omdat de moleculen doorgaans te groot zijn om in je haar te kunnen doordringen. Precies om deze reden hebben de welbekende Do It Yourself maskers (zoals met ei of yoghurt) voor veel haartypes weinig nut. Deze proteïnen kúnnen niet opgenomen worden in je haar.


Wat doen proteïnen?

Gehydroliseerde proteïnen worden al decennia lang in haarproducten gebruikt. Zelfs hele kleine toevoegingen van proteïnen hebben een merkbare uitwerking op het haar. Zo geeft het een bepaalde stevigheid aan het haar, zorgt het voor meer glans en kan het in theorie zelfs je haarstructuur verbeteren. Sommige proteïne soorten zijn in staat om diep in de haarschubben te penetreren en daar het haar gehydrateerd te houden.

In het kort worden proteïnen in haarproducten ingezet om hydratatie te verbeteren en haarbreuk te voorkomen. Maar voor je naar de winkel snelt om flink wat proteïnerijke producten in te slaan, is het belangrijk te weten hoe je de juiste proteïne voor jouw haar soort kiest.

Wanneer heeft mijn haar proteïnen nodig?

Er zijn een aantal haarsoorten die per definitie profiteren van het toevoegen van proteïnen in de verzorging:

• Droog haar
Als je alles al hebt geprobeerd om je droge lokken tot leven te wekken met olie en conditioner, dan kan het raadzaam zijn om te controleren of je wel voldoende proteïnen gebruikt.

• Fijn en medium haar
Bij deze haartypes geeft proteïne meer stevigheid aan het haar. Mensen met dikker haar hebben dit profijt meestal niet. Zij zullen merken dat een teveel aan proteïnen juist leidt tot stug en breekbaar haar.

• Geverfd of gebleekt haar
Ook haar dat geverfd gáát worden.

• Breekbaar of beschadigd haar
Haar dat regelmatig wordt blootgesteld aan chloor, gepermanent haar, beschadigd haar, breekbaar haar, poreus haar en haar dat regelmatig aan hitte wordt blootgesteld. Denk aan het gebruik van een föhn of stijltang.


Welke proteïnen heeft mijn haar nodig?

Je weet nu dat je proteïne nodig hebt. Maar hoe weet je welke proteïnen je nodig hebt en met welke frequentie? Dat blijft een kwestie van uitproberen, maar er zijn wel degelijk richtlijnen voor. Strikt genomen kun je als vuistregel aanhouden dat hoe groter de moleculen in de proteïnen zijn, hoe beter het geschikt is voor heel poreus en beschadigd haar. Heb je gezond haar? Dan zul je meer baat hebben bij proteïnen die wat kleiner zijn. Een klein molecuul is immers beter in staat om tot het haar door te dringen.

Haar porositeit  

Waarom kan ik niet elk soort proteïne voor mijn haar gebruiken?

Om te begrijpen waarom niet alle proteïnen voor jouw haar werken, is het belangrijk om te weten wat poreus haar betekent: De buitenste laag van je haar bestaat uit schubben. Deze schubben beschermen de binnenste laag door niet te veel vocht toe te laten en niet te veel vocht te laten ontsnappen. Je haar heeft namelijk een precieze hoeveelheid vocht nodig om sterk en gezond te zijn. Als jouw haar hoog poreus is, zijn er óf te weinig schubben óf staan ze open.

Door die openingen van hoog poreus haar, kunnen grotere moleculen aan het haar hechten. Maar is jouw haar laag poreus, dan zijn de schubben ‘gesloten’ en kunnen die grotere moleculen niet je haar in dringen. Je hebt dan dus proteïnen met kleine moleculen nodig.

Porositeit is niet zo zwart wit, maar heeft over het algemeen de volgende kenmerken:
Let op! Build up van bijvoorbeeld siliconen kunnen het beeld verstoren. Zorg dus dat je een final wash doet. 

Welke proteïnen zijn er?

• Aminozuren en peptides
Deze zijn het kleinst van alle proteïnen en daarmee ook meteen geschikt voor heel veel soorten haar. Van fijn tot dik haar en van hoog tot laag poreus haar.

Deze zie je op de ingrediëntenlijst vaak staan als ‘Amino Acids’ of ‘Peptides’ 

• Gehydroliseerde zijde, keratine en collageen
Ook deze proteïnen hebben kleine moleculen en zijn daarmee geschikt voor vrijwel elk haartype.

Deze zie je op de ingrediëntenlijst staan als ‘Hydrolyzed Silk, Hydrolyzed Keratin of Hydrolyzed Collagen’

• Gelatine
Gelatine heeft iets grotere moleculen en is daarmee meer geschikt voor hoog poreus, fijn of heel breekbaar haar.

Deze zie je op de ingrediëntenlijst staan als ‘Gelatin’ 

• Gehydrolyseerde plantaardige proteïnen (bijvoorbeeld: tarwe, soja, lupine en quinoa) 
Deze moleculen zijn ook weer wat groter en dus beter geschikt voor fijn en medium haar, beschadigd of gebleekt haar of haar dat geverfd is. Laag poreus (gezond haar) kan deze proteïnen beter niet te vaak gebruiken.

Deze zie je op de ingrediëntenlijst staan als ‘Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Wheat Starch, Hydrolyzed Soy Protein, Hydrolyzed Quinoa of Hydrolyzed Lupine’  

 

Hoe moet ik proteïnen gebruiken?

De grootste fout die je kunt maken, is door meteen alle proteïnesoorten tegelijk te gebruiken of door proteïne in al je verzorgingsproducten te kiezen. Er zijn maar weinig haartypes die baat hebben bij een overdaad aan proteïnen. Heb je echter kapot geblondeerd of chemisch behandeld haar, dan ben je een uitzondering en kan het wonderen doen om van shampoo tot aan je stylingproducten de juiste proteïnen voor jouw haartype toe te voegen.

Val je niet in deze categorie, dan kun je het best beginnen met 1 product, zoals een masker. Experimenteren met de timing van een haarmasker kan ook veel nut hebben.

Heb je zeer beschadigd en poreus haar?
Over het algemeen zien we bij zeer beschadigd en dus poreus haar dat het nuttig is om na elke wasbeurt (dus na de shampoo en vóór de conditioner) een masker te laten inwerken. Zo krijgen de proteïnen in het product genoeg tijd om zich aan de haar te binden en het haar te herstellen.

Heb je laag poreus of dik haar?
Dan kun je een masker het best gebruiken met een warme handdoek of heat cap. De warmte van de hoofdhuid of de heat cap forceert de haarschubben dan iets open waardoor de proteïnen zich beter kunnen hechten. 

 

‘Help, het werkt nog steeds niet!’

Merk je dat je haar te stug wordt en nemen de klitten toe? Dan gebruik je waarschijnlijk ofwel de verkeerde proteïne voor jouw haartype of je gebruikt het te vaak.

In de wandelgangen gonst het van de berichten over ‘moisture’ en ‘proteïne’ overload, maar geen van deze termen zijn ooit wetenschappelijk aangetoond. Aannemelijker is dat er sprake is van teveel of te weinig proteïne in de haarverzorging of dat men de verkeerde soort proteïne voor het haartype gebruikt.

Gezond haar heeft maar weinig proteïnen nodig. Dan volstaat een wekelijks of zelfs twee-wekelijks proteïne masker. Blijft je haar ondanks het gebruik van een proteïnemasker futloos en zakken je krullen bijvoorbeeld snel uit, voeg dan ook een shampoo of conditioner met proteïne toe zodat het haar weer wat stevigheid terug krijgt. Heb je echter (chemisch) behandeld haar of is je haar niet langer meer in een goede conditie, dan heeft het zin om naast het masker eventueel ook je shampoo, conditioner en leave-in producten van de juiste proteïne te voorzien.

 

Conclusie

Het is dus vooral belangrijk dat je begrijpt hoe proteïnen opgenomen worden in je haar. Dan snap je waarom je niet zomaar elk proteïnesoort kunt gebruiken. Laten we het nog eens samenvatten:

Heb je laag poreus haar?
Dan gebruik je proteïnen met kleine moleculen zoals Amino Acids, Peptides, Hydrolyzed Silk, Hydrolyzed Keratin of Hydrolyzed Collagen. Door een warme handdoek of heat cap te gebruiken bij je masker, gaan de haarschubben nog wat meer openstaan en kan de proteïne nog beter opgenomen worden.

O.a. deze producten zijn geschikt voor jou:


Heb je hoog poreus haar?
Dan gebruik je proteïnen met grotere moleculen zoals Gelatin, Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Wheat Starch, Hydrolyzed Soy Protein, Hydrolyzed Quinoa of Hydrolyzed Lupine.

O.a. deze producten zijn geschikt voor jou:

 

Hopelijk hebben we je hiermee een beetje op weg geholpen naar gezonder, glanzender en vooral sterker haar.

 

Georgina Stanciu
Onderzoeksjournalist cosmetische dermatologie

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Je email adres wordt niet gepubliceerd
Lynn Franken
Bezig met laden...
Beste Georgina, Duidelijk verhaal. Super bedankt
Georgina Stanciu
Bezig met laden...
Hi Lynn, graag gedaan! Als je het leuk vind om meer informatie te vinden/delen over haarverzorging dan kun je terecht in mijn groep: https://www.facebook.com/groups/286945449284753
Rian B
Bezig met laden...
Hai! Mede na aanleiding van jouw opmerkingen in een Curly Girl groep op en. Stap voor stap volledig over naar enkel proteïne houdende producten voor m'n hoog poreus haar (van nature) en dat gaat al ruim 1,5 maand goed. Daarnaast raakte ik ook in de war tussen die moisture vs proteïne balans aangezien er behoorlijk wat moisture ingrediënten in mn proteïne collectie zit. Mijn haar houdt van quinoa, zijde, tarwe. Op keratine i.c.m rijst proteïne leek t minder goed te gaan. Dat gebruik ik niet meer. Daarnaast gebruik ik zware producten dat kan goed bij mijn type 3c/4a combo haar (Afrikaanse en Nederlandse roots) Super bedankt voor je heldere uitleg. Groetjes Rian
Georgina Stanciu
Bezig met laden...
Hi Rian, ik heb op verzoek een fb groep aangemaakt. Mocht je geinteresseerd in meer inhoudelijke informatie over haarverzorging dan kun je hier terecht: https://www.facebook.com/groups/286945449284753
Simone
Bezig met laden...
Hoi Georgina, dank je wel voor het duidelijke verhaal! Nu al blij met deze groep! Ik vraag me af of je met henna-haar wel of geen proteïne nodig hebt? Mijn haar is laagporeus, en medium elastisch, fijn en dun, 2b, en met henna gekleurd, al jaren. Kapster Batoel vd Krullenclub gaf aan dat een beetje proteïne voor elk haar goed is, en ook voor het mijne. Maar door de henna is het superglad, en volgens mij laagporeus, henna vult de haarschubben op en werkt als proteïne lees ik weleens. Mijn krul was vroeger, vóór henna, 3a. Hoop nu 2c te bereiken. Wel of geen proteine gebruiken?
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Simone, Het klopt inderdaad dat een beetje proteïne voor elk haar goed is :) Als Batoel jouw haar heeft gezien en dit ook aangeeft, dan zou ik dit zeker gaan proberen. Begin eens met een haarmasker met proteïne en kijk hoe je haar hierop reageert. Vergeet niet dat laag poreus haar niet elk proteïnesoort kan hebben (lees in het artikel welke voor jouw haar geschikt zijn). En gebruik een warme handdoek of heat cap bij je masker, om de proteïne beter op te laten nemen. Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
soof
Bezig met laden...
Hey, ik wil graag beginnen met de cg methode. Op basis van de dingen die je hier en in de cg blog uitlegd denk ik dat ik weinig proteïne nodig heb, maar ik durf het niet helemaal weg te laten. Daarom zou ik graag een masker proberen. De oranje pot die je hier adviseert is echter niet meer te bestellen. De andere vindt ik meteen wel heel erg duur. Is er misschien een goed alternatief? helaas is er geen enkel cg pakket met allemaal proteïne vrije producten m.u.v. het masker. Welke spullen zou je mij aanraden? van shampoo tot stylingsproduct. Ik heb krullend haar, geen kroes maar wel echt krullen, met pijpenkrullen er tussen. Ik zou graag een advies van je krijgen. Dan ga ik meteen bestellen en kan ik aan de slag. Alvast bedankt.
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi, Ik snap dat je inderdaad nog deels proteïne wil blijven gebruiken. Je zou natuurlijk ook de producten uit het proteïne vrije pakket zelf ‘los’ kunnen bestellen, want dan kan je er zelf een masker bij uitkiezen ;) Ik heb voor je gezocht; ik zie dat deze (https://www.haarpro.nl/ecoslay-matcha-boost.html) en deze (https://www.haarpro.nl/eden-bodyworks-coconut-shea-masque.html) ook proteïnen met kleine moleculen bevatten. Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
Nicole
Bezig met laden...
Verhaal is best helder, maar ik vraag me toch af welke proteïne mijn krullen nodig hebben. Mijn eigenschappen zijn: krultype 3a, dichtheid normaal, dikte normaal, porositeit normaal, elasticiteit normaal. Handig om te weten is dat mijn haar steeds meer grijs krijgt. Ik loop al sinds ik CG ben (1,5 jaar) te tobben met moisture-proteïne balans. Als producten werken, dan is dat na een maand of 2 vaak helemaal weg en begint alles weer opnieuw.
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Nicole, Wat vervelend dat je nog steeds niet de juiste producten hebt gevonden. Ik raad je in ieder geval aan, ondanks je normale porositeit, om voor proteïnenen met kleine moleculen te gaan. Gebruik hier ook een heatcap bij, zodat je zeker weet dat het goed opgenomen kan worden in je haar. Neem wekelijks een masker. Daarnaast adviseer ik je om voor een balans in moisture en proteïne te gaan door het allebei te gebruiken. Als je alleen nog maar vocht of alleen nog maar proteïne gaat gebruiken, raakt je haar uit balans en ben je steeds alleen maar bezig met het herstel. Ik adviseer je de Curl Perfect producten van ECRU New York (https://www.haarpro.nl/merken/ecru-new-york/curl-perfect-collection.html). Deze bevatten 30% proteïnen en 70% vocht, een goede combinatie dus! Succes! Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
Nicole
Bezig met laden...
Dank je wel, ik ga mijn deepco’s eens nakijken op het type proteïne dat erin zit. Zou ik eventueel zelf hydrolyzed keratine toe kunnen voegen aan een deepco als hij te grote proteïne delen heeft?
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi, Het lijkt mij dat dat inderdaad wel kan! Succes Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
Eef
Bezig met laden...
Hoi, wat een fijne blogpost zeg! Ik ben er nu eindelijk achter dat mijn haar hoge porositeit heeft (en waarom) en dat ik dus wel aardig wat proteïne kan gebruiken. Nu heb ik nog 1 vraagje: Ik ben er ook achter gekomen dat ik nu te zware producten gebruik, vooral qua leave in en haarmasker, waardoor mijn haar ook snel vet is en weinig volume behoudt. Ik kan uit de voorbeelden die gegeven zijn voor hoog poreus haar niet opmaken of de producten ook geschikt zijn om mijn haar niet zwaarder te maken. Heb je nog voorbeelden van producten die goed zouden zijn voor mijn haar? (type 2c)? Alvast dank!
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Eef, Wat fijn dat je dankzij Georgina meer duidelijkheid hebt gekregen! Ik denk dat het verzwarende effect vooral door de styling zal komen. Misschien kan je eens proberen of je eigenlijk wel een leave-in nodig hebt? Misschien kan je deze weglaten. Als je wel graag een leave-in gebruikt, zou ik kiezen voor een leave-in in sprayvorm. Deze is een stuk lichter. https://www.haarpro.nl/curly-girl-producten/cg-verzorging/cg-leave-in/cg-leave-in-spray.html Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
Eef
Bezig met laden...
Dank je voor het advies! Ik dacht dat een leave-in juist nodig was bij de curly girl methode, maar ik ga zeker eens proberen om die weg te laten. Dan heb ik nog 1 vraagje: wat zou je voor masker adviseren en hoe vaak zou ik dat moeten gebruiken? Ik gebruik nu de cantu deep treatment 1 keer in de twee weken, maar ook die voelt te zwaar.
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Eef, Een leave-in wordt over het algemeen inderdaad aangeraden bij de CG methode. Maar wij adviseren om te kijken of dit wel bij jouw haar past, omdat het soms voor een vet en verzwarend effect zorgen. Gelukkig kan je een leave-in dus ook gebruiken in spray vorm of je zou ervoor kunnen kiezen om je 'normale' conditioner niet helemaal uit te spoelen. Een masker gebruik je inderdaad wekelijks of 1 keer in de twee weken. Als ik de ingrediënten opzoek van dat Cantu masker, zie ik dat er beeswax in zit? Dit is niet CG! Ik denk dat hij daarom ook niet het juiste resultaat geeft bij jou. Je zou bij het kiezen van een masker kunnen kijken naar de ingrediënten ('butters' kunnen zwaarder zijn dan 'extracten') en de structuur (een dik masker in een potje is vaak zwaarder dan een masker uit een tube of pompje). Succes! Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
Dina
Bezig met laden...
Hi, wat een heldere en fijne post! Ik ben ook sinds een paar maanden begonnen met de cv methode maar heb helaas nog niet mijn holy grail gevonden qua producten. Ik ben eerst begonnen met budget producten om te achterhalen wat t best werkt. Heb ook een paar duurdere producten maar vooralsnog niet een mooi resultaat. Kun je misschien aangeven of ik iets verkeerds doe? Ik heb medium tot dik haar, hoge porositeit, hoge elasticiteit. Krultype 3a/ 3b. Ik gebruik nu 1 x in de week bij het wassen. Shea Moisture Coconut & Hibiscus Curl & Shine Shampoo Shea Moisture Coconut & Hibiscus Curl & Shine Conditioner ( soms laat ik deze er in zitten als leave in) loreal elvive full resistent power mask ( om de week, zonder conditioner ervoor) Voor de styling: Taft Extreme Freezing Power Gel (nummer 5) of Wella New Wave Ultra Strong Haargel ( met proteine) Voor de refresh. Nat spuiten en dan gel erin, soms droogmaken met de diffuser en soms opdrogen aan de lucht. Maar mn haar zakt snel in, ziet er dof uit en is de dag na de wasdag en styling alweer droog, zonder volume. Kunnen jullie misschien een paar producten aanraden zodat ik in ieder geval niet weer een miskoop maak. Alvast super veel dank! Groet, Dina
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Dina, Het is helaas lastig om productadvies te geven. Er is namelijk niet simpelweg 1 routine voor elk soort haareigenschappen. Het blijft een kwestie van uitproberen. Je geeft aan dat je een hoge porositeit hebt. Dit zou de oorzaak kunnen zijn van droog en dof haar. Het zit namelijk zo: bij hoog poreus haar staan de schubben open. Vocht wordt dan niet goed vastgehouden en dat veroorzaakt droog, dof en pluizig haar etc…. Een aantal tips die zouden kunnen helpen: - Ontklit zo mild mogelijk en niet te vaak. Gebruik eventueel een detangler als het niet makkelijk gaat. - Houdt de zuurgraad van je haar op peil, bijvoorbeeld d.m.v. een appelazijnspoeling (https://www.haarpro.nl/creme-of-nature-for-natural-hair-apple-cider-vinegar.html) - Gebruik geen stylingtools met thermische hitte - Gebruik veel sterk verzorgende producten. Producten met veel voedende olieën bijvoorbeeld. Gebruik een leave-in en wekelijks of om de week een haarmasker. - Gebruik olie om gewenst vocht in te sluiten. Was je haar, breng conditioner aan en daaroverheen de olie. Dit laat je even intrekken en spoel je vervolgens uit. - En gebruik olie om ongewenst vocht buiten te sluiten ;) Breng bijvoorbeeld olie aan voordat je gaat zwemmen. Zo krijgt je haar minder te verduren. Wat betreft het inzakken zou je ook kunnen proberen om het op een andere manier te stylen. Als ik het aan de lucht laat drogen, zakt het ook snel in. Maar scrunch ik eerst het overtollige vocht uit mijn haar met een microvezel handdoek (https://www.haarpro.nl/the-hair-towel-microvezel-handdoek-antraciet.html) en diffuse ik het vervolgens, dan heb ik gedefinieerde en vollere krullen. Zo kun je ook met verschillende styling- en droogtechnieken spelen. En misschien is dit product iets voor jou? https://www.haarpro.nl/wella-wet-body-crafter.html Deze geeft volume én glans! Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
Nicole
Bezig met laden...
Hoi! Wat een fijne blog en duidelijke info. Nu heb ik mijn producten nagekeken en zie ik dat ze bijna allemaal hydrolyzed wheat proteïne en hydrolyzed soy proteïne bevatten. Op dit moment is mijn haar een ramp. Ik heb een dikke bos en voor cg prima krullen. Nu ben ik sinds mei vorig jaar CG en ik heb nog steeds niet de juiste producten gevonden. Ik begrijp dat de elasticiteit van je haar er niet zo toe doet?! Ik heb mn haar nog nooit geverfd of in met een stijltang behandeld dus ik kan uitgaan van een lage porositeit dan toch? Welke producten kan ik het beste gebruiken met dus ook lichte moleculen? Ik ben een beetje ten einde raad want dacht nu juist dat mn haar een moisture overload zou hebben?! Kortom ik zit met mn handen in het haar. Kunnen jullie mij adviseren? Is het nou de bedoeling om in al je producten proteïne te hebben? En zo niet in welke zou je wel proteïne moeten doen en in welke niet? Ik heb gisteren de shampoo en conditioner van Innersense besteld. De hydraterend crème bad shampoo en conditioner. En hoe lang moet je een deepco in laten werken? Ze zeggen dat bij een moisture overload je de deepco moet weglaten klopt dit? Hopelijk kunnen jullie mij helpen! Alvast heel veel dank! Groetjes Nicole
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Nicole, Wat vervelend! Ik adviseer je om je even niet te druk te maken om al die termen en testjes. Probeer zelf je haar aan te leren voelen. Is het te knisperig? Dan heb je waarschijnlijk te veel proteïne en moet je wat meer vocht toevoegen. Voelt het zwaar en slap? Dan moet je waarschijnlijk wat meer proteïne toevoegen. In het blog staat benoemd via welke producten je dat het beste kunt doen. Zorg wel dat je een goede balans vindt door allebei te gebruiken. Als je alleen nog maar vocht of alleen nog maar proteïne gaat gebruiken, raakt je haar uit balans en ben je steeds alleen maar bezig met het herstel. Het hoeft niet automatisch zo te zijn dat jouw haar laag poreus is. Ik adviseer je ook te kijken naar de kenmerken in dit blog. Mocht je haar laag poreus zijn, dan gebruik je proteïnen met kleine moleculen (en dus geen hydrolyzed wheat proteïne of hydrolyzed soy proteïne). Producten met kleine moleculen staan benoemd in dit blog. Trouwens, een deepco weglaten bij een moisture overload is onzin! Je laat een deepco gemiddeld 20 minuten inwerken, maar dit verschil per product. Op de verpakking lees je de inwerktijd. Succes! Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
Romy
Bezig met laden...
Hoi! Wat een fijne post! Eindelijk wordt het mij duidelijk! Ik heb producten nodig met grotere moleculen i.v.m. hoog poreus haar. In welke producten moet ik ervoor zorgen dat deze grote moleculen zitten? Alleen masker of ook shampoo , conditioner en/of styling ? Verder vraag ik mij af of er veel producten zijn met grote moleculen? Ik vind er helaas niet zoveel.
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Romy, Wat fijn dat dit artikel je heeft geholpen! Zoals in het artikel aangegeven zou je proteïne het beste kunnen toevoegen middels een haarmasker. Blijft je haar dan bijvoorbeeld futloos, voeg dan ook een shampoo of conditioner met proteïne toe. Op basis van het effect op je haar, kan je dus wat meer of minder producten met proteïne toevoegen. Er zijn redelijk wat producten met grote moleculen! Naast de producten in dit blog heb je bijvoorbeeld ook de volgende haarmaskers: https://www.haarpro.nl/lee-stafford-for-the-love-of-curls-mask-curls-and-coils.html https://www.haarpro.nl/imbue-curl-restoring-intensive-mask.html Deze bevatten Wheat, Soy en Corn protein. Succes! Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
Tamara
Bezig met laden...
Wat een super fijne post! Hier heb ik wat aan! Ik had nog even een vraagje. Ik heb hoog poreus, 2b-c, en fijn haar. Ik denk dat ik grote proteïnen nodig heb voor in het masker. De voorbeelden zijn voor haartype 4. Kan je mij ook een masker met grote proteïnen aanbevelen voor haartype 2? Dankjewel alvast voor het meedenken. Groetjes tamara
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Tamara, Leuk om te horen dat het artikel je helpt! Ik heb de volgende haarmaskers met grote proteïnen voor je gevonden; - https://www.haarpro.nl/k-pour-karite-clay-shea-repairing-mask.html - https://www.haarpro.nl/curly-girl-producten/cg-verzorging/cg-haarmasker.html?merken=1838 Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
Tamara
Bezig met laden...
Top dankjewel!
Evelyn
Bezig met laden...
Ik heb een vraag. Heeft shampoo met proteïne zin? Want je spoelt het meteen weer uit? Dan lijkt een conditioner, leave in of masker mij beter en logischer toch. Of zit ik er compleet naast :)
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Evelyn, Shampoo met proteïne heeft wel effect op je haar, maar veel minder dan inderdaad een product zoals een haarmasker. In dit blog is daarom ook uitgelegd dat je het beste kunt beginnen met het toevoegen van proteïne middels een haarmasker. Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
Karlan
Bezig met laden...
Dag haarpro, Begrijp ik het goed dat je producten met kleine proteïne moleculen zowel voor laag als voor hoog poreus haar kunt gebruiken? Of het is verstandiger bij hoog poreus haar om producten te kiezen met grote moleculen? Ik hoorde dat kleine moleculen 'door hoog poreus haar heen kunnen vallen', is dat waar?
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Karlan, Ja, zoals in het blog beschreven kun je proteïne met kleine moleculen voor alle haartypes gebruiken. Bij proteïne met grote moleculen kan dit echter niet. Aan het einde van het blog staan de adviezen nog eens praktisch benoemd. Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
Demi
Bezig met laden...
Hallo, ik heb heel gezond haar (lees: niet geverfd of vaak stijlen) maar het breekt snel en pluist enorm. Wat kan ik dan doen? Proteïne vermijden? Welke producten kan ik gebruiken? Ik wil heel graag siliconen vrije producten gebruiken. Aub help want zie door de bomen het bos niet meer :(
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Demi, Wat vervelend dat je haar zo breekbaar is. Waarschijnlijk heb je een lage elasticiteit. Dat betekent dat je in verhouding te veel proteïne hebt en te weinig moisture. Je hoeft dan geen proteïne te vermijden (een beetje proteïne is altijd goed voor je haar), maar je moet in ieder geval producten gaan gebruiken met veel moisture. Dit zijn producten op waterbasis met veel hydraterende ingrediënten. Naast silicoonvrije producten raad ik je aan om ook alcoholvrije producten gaan gebruiken. Alcohol kan je haar nog meer uitdrogen. Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
An
Bezig met laden...
Hallo, Ik heb dik, grijs, stug en krullend haar wat kroest als ik er niets indoe. Ik gebruik nu: O’Right green tea shampoo + conditioner omdat de hoofdhuid soms jeukt. Een keer in de maand gebruik ik: Sheer Silver shampoo + conditioner van Maria Nila Na het wassen gebruik ik: Phytoprotein mist van Way en Curl Enhancing Cream van O’Right. Al deze producten bevallen mij goed maar ik zou graag een shampoo en/of conditioner willen hebben waardoor mijn krul nog beter valt. Ik heb net jullie blog gelezen maar ben er zelf niet uitgekomen wat ik nu kan gebruiken. Zouden jullie mij hierin willen adviseren? Alvast bedankt, groet An
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi An, Ken je de CG methode al? Ik denk dat je heel erg zou kunnen helpen om je krul beter te laten vallen. De Curly Girl methode is een haarverzorgingsmethode voor natuurlijk krullend haar. De kern van de CG methode is het vermijden van bepaalde ingrediënten (siliconen, sulfaten, minerale oliën, wax en uitdrogende alcohol) in je haarproducten. Daarnaast horen er bepaalde manieren van het wassen, drogen en stylen van je haar bij. Uiteindelijk krijg je daarmee (weer) glanzende, pluisvrije en gedefinieerde krullen. In deze blogs lees je daar meer over: - https://www.haarpro.nl/blog/post/wat-is-de-curly-girl-methode - https://www.haarpro.nl/blog/post/hoe-kies-ik-cg-producten Uiteindelijk als je de CG methode onder de knie hebt, zou je je wat meer in proteïne kunnen verdiepen. Succes! Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
Simone Hampsink
Bezig met laden...
Wat een verhelderend verhaal! Ook ik vind het erg moeilijk om in te schatten hoe ik proteïne in mijn routine moet toevoegen. Ik heb fijn, rossig haar, krultype 2c/3a, normale elasticiteit en normale porositeit. Als ik het verhaal dan lees zou ik zeggen dat ik op basis van mijn fijne haar prima proteïne in mijn routine kan toevoegen met grote moleculen. Echter, mijn haar is hartstikke gezond! Niet geverfd en er komt ook geen stijltang aan te pas. Wel fohn ik mijn krullen op medium heat. Op basis hiervan zou ik dan denken dat mijn haar voldoende heeft aan proteïne met kleine moleculen. Wat adviseren jullie? En zouden jullie het enkel bij een haarmasker houden met proteïne of zouden jullie ook een conditioner met proteïne toevoegen, omdat het net wat meer stevigheid geeft aan mijn fijne haar?
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Simone, Op basis van je verhaal zou ik inderdaad ook denken dat je het beste proteïne met kleine moleculen kunt gebruiken. En omdat je aangeeft dat je haar gezond is, zou een haarmasker in principe voldoende moeten zijn. Je kunt kijken of dat al effect heeft en zo niet, dan voeg je nog een conditioner toe. Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
Jolanda
Bezig met laden...
Beste Crew van hairpro, Ik heb onlangs highlights mijn haar laten plaatsen. Er is weleens product toegevoegd aan de blonderen maar ik merk dat mijn haar toch wat stroig is. En de krul aardig ver te zoeken is. Mijn eigenschap is o.a. hoge porositeut. Dan kom ik op een leave in uit, met grote moleculen. Kan dit kloppen? Ik hoor het graagvan jullie. Alvast bedankt. Vr gr
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Jolanda, Zoals je in het blog kunt lezen is het beter om je haar te voeden met proteïne middels een haarmasker (in plaats van een leave-in). Ik raad je inderdaad aan om proteïne met grote moleculen te gebruiken. Gebruik een haarmasker met proteïne en voeg, als het nodig is, ook een shampoo en conditioner met proteïne toe. Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
Lianne
Bezig met laden...
Hi Sharon, Ik heb hoog poreus haar, met een lage elasticiteit. Vanwege die zeer lage elasticiteit moet ik proteïne vermijden, vanwege de porositeit zou ik proteïne juist heel erg kunnen gebruiken. Ik weet dus echt niet wat ik nu moet doen. Alvast bedankt! Groetjes Lianne
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Lianne, Je hoeft je niet altijd zo vast te houden aan die 'regels'. Het is het beste om je haar aan te voelen en om te kijken hoe het reageert op bepaalde producten. In dit blog (https://www.haarpro.nl/blog/post/cg-producten-met-proteine-herkennen-zo-doe-je-dat) staat een lijstje kenmerken van haar dat proteïne nodig heeft. Je zou dan proteïne producten toe kunnen voegen aan je routine en veranderingen in de gaten kunnen houden om te weten of jouw haar er blij van wordt. Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
BrenJo
Bezig met laden...
Beste Hairpro, Onlangs heb ik een email gestuurd met de vraag om informatie. Maar tot op heden nog niks gehoord. Dus probeer ik het even zo. Ik heb namelijk niet alleen enorm beschadigd haar (jaren lang chemisch verven) zo erg dat ik geen bobbeltjes meer voel op mijn haar zoals hierboven aangegeven. Maar ook heb ik heel dun en fijn haar. Dit vind ik een lastige combi omdat veel producten met proteïne te zwaar zijn voor mijn haar. Jullie hebben ook een heel artikel over fijn haar, maar mis daar de product adviezen. Wat zou ik het beste kunnen doen om mijn droge, beschadigde, dunne fijne haar weer mooi en sterk te krijgen? Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen, ik zie door de bomen het bos niet meer en alles lijkt soms zo tegenstrijdig. Alvast bedankt. Met vriendelijke groeten, BrenJo
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi BrenJo, Wat vervelend dat je haar zó beschadigd is! De Rejuvenating lijn van OPblonde lijkt mij geschikt voor jouw haar. Deze lijn is speciaal voor gekleurd/opgelicht, droog en zeer beschadigd haar. Naast het exclusieve HSP3 complex die je haar diep verzorgt, hebben de producten ook een zeer lage pH waarde. Dit helpt om het haar in de natuurlijke staat te herstellen en de haarschubben te sluiten. https://www.haarpro.nl/merken/opblonde.html Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
BrenJo
Bezig met laden...
Hi Sharon, Dank je wel voor je reactie. Beide komen voor mijn haar niet in aanmerking daar ik cg methode hanteer. In mijn email heb ik alles uitgelegd. Misschien kun je die nog achterhalen?
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi BrenJo, Excuces, dat had ik niet begrepen uit je comment. Ik heb navraag gedaan, maar mijn collega van klantenservice heeft jouw mail niet kunnen vinden. Ik ga je een mailtje sturen! Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
Marieke
Bezig met laden...
Ik heb op advies van mijn kapper een product met proteïne toegevoegd aan mijn producten. Als ik deze gebruik verdwijnen direct mijn krullen en krijg ik ze moeilijk terug door te scrunchen. Gebruik ik de verkeerde proteïne of moet ik deze toch maar weglaten?
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Marieke, Wat vervelend! Het kan zijn dat jouw haar zo reageert op de proteïne of op een nieuw product. Misschien is het soort product niet helemaal geschikt en is het bijvoorbeeld te zwaar? Ik raad je aan om het nog een paar keer te proberen. Mocht het na een aantal keer gebruiken nog steeds dit effect hebben, dan zou ik toch eens een ander product proberen. Kijk dan naar een ander soort product, een lichter product en/of een product met een ander soort proteïne. Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
Elke
Bezig met laden...
Kan je ook een combinatie van hoog en laag hebben? Als ik een haar bovenaan vast neem en er over ga, voel ik veel bultjes/oneffenheden. Onderaan is het gewoon glad. Ik heb ook alleen maar pluis bovenaan. Ik gebruik nu conditioner en masker met grote moleculen maar dit maakt mijn haar op dag 2 alweer vettig, krullen blijven er niet in en de pluis gaat maar niet weg. Ik vind zoveel tegenstrijdige info dat ik het stilletjes wil opgeven.
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Elke, Niet opgeven hoor ;) De informatie die wij geven over de CG methode moet je niet zien als 'regels'. Het zijn tips waarmee wij het de krullenbollen een stukje makkelijker willen maken. Ik raad je aan om het los te laten en vooral dingen uit te proberen. Misschien kan je eens kijken wat het effect van kleine moleculen is? En misschien heeft de pluis wel niets met proteïne te maken, maar zou de Denman brush kunnen helpen? (https://www.haarpro.nl/blog/post/de-denman-brush-voor-krullen) Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
Gul
Bezig met laden...
Hallo Sinds ongeveer een jaar zijn bijna mijn krullen weg en zakken die ik nog over heb en mijn haar is ook sinds een jaar heel hard geworden.als ik een haar pak dan voel ik bobbeltjes en heel hard is het haar.heb olaplex en nog veel meer gebruikt en heb laats zelfs olie in me haar gedaan als masker wat ik altijd deed en werd tijdens het douchen keihard.hep hier echt hulp bij nodig
Isabella van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hi Gul, Wat vervelend om te horen! Ik heb je een mailtje gestuurd met hierin mogelijk iets wat jou kan helpen. Groetjes, Isabella van Haarpro.nl
Nancy soete
Bezig met laden...
Hallo, ik heb gekleurd lang haar, dik en half krullend en heel pluizend.. wat gebruik ik het best voor munder pluis en minder krul..?
Isabella van Haapro.nl
Bezig met laden...
Hoi Nancy, Pluis hoort een beetje bij krullend haar. Gelukkig zijn er genoeg producten die je kunt gebruiken om de pluis tegen te gaan! Ik lees ook dat je minder krul wilt? Bedoel je hiermee dan ook echt dat je 'stijler' haar wilt? of bedoel je dat je minder pluizige krullen wilt? Als het laatste het geval is dan zou je de Curl Perfect lijn van Ecru eens kunnen proberen! https://www.haarpro.nl/merken/ecru-new-york.html Liefs, Isabella van Haarpro.nl