Álles over gel cast!

Bezig met laden...
Álles over gel cast!

Gel gebruiken om keiharde krullen te creëren is heel gebruikelijk bij de CG methode. Ik wist niet wat ik hoorde, toen ik dit de eerste keer voorbij zag komen. Waarom zou je harde, crispy krullen willen? En gel is toch iets voor mannen? 

In dit blog vertel ik jullie alles over dit fenomeen: cast 

Wat is cast?

Wanneer de gel in je haar volledig is opdroogd, ontstaat er een hard laagje om je haar heen. Dit harde laagje wordt cast genoemd (ook wel gel cast of crunch). Middels ‘Scrunch Out The Crunch’ (SOTC) ga je dit laagje weer uit je haar kneden. Zo creëer je uiteindelijk soepele, gedefinieerde krullen met een stevige hold! 

Cast herkennen:

- ‘Knapperige’, harde krullen
- Weinig tot geen volume
- Glanzend haar
- Sterke hold (bij het optillen van een krul blijft deze in vorm)

Met cast                                                          Na SOTC, zonder cast
                                                        

Waarom wil je cast?

Maar waarom wil je cast, als je het er vervolgens toch weer uitkneedt? Tijdens het drogen vormt de gel een laagje rondom je krullen. Deze laag zet de definitie van je krullen vast en voorkomt pluis. Cast is een tussenstap die kan helpen om uiteindelijk tot de zachte maar gedefinieerde krullen te komen. 


Met cast                                                          Na SOTC, zonder cast


Hoe krijg je cast?

1. Neem een grote hoeveelheid gel en verspreid dit over je handen
2. Breng de gel aan in nat haar. Sommige doen dit in volledig nat haar, anderen in handdoekdroog haar. Zelf plop (Weet je niet wat ploppen is? Lees hier ons styling blog) ik mijn haar van tevoren nog heel even met een microvezel handdoek. 
3. Zorg dat je krullen volledig ‘ingepakt’ worden door de gel. De Praying Hands methode (leer hier hoe dat werkt) werkt hier het beste voor.
4. Tijd om te scrunchen! Kneed je krullen met knijpende bewegingen richting de aanzet. Door hierbij met je hoofd voorover te hangen krijg je meer volume.
5. Nu komt de belangrijkste stap; het drogen. Je kunt het aan de lucht laten drogen of diffussen. Persoonlijk merk ik dat mijn haar behoorlijk uitzakt als ik het aan de lucht laat drogen, diffussen is voor mij de enige manier om écht gedefinieerde krullen te krijgen. 

Zorg dat je haar 100% droog is en blijf er in de tussentijd vanaf! Ik weet het, het liefst scrunch je af en toe nog even stiekem, maar geloof me, dit werkt tegen ;)

Tussen stap 4 en 5 kan je eventueel 10 minuutjes ploppen. Zo kun je je aankleden of je make-up doen, zonder dat je natte haar druipt. Houd er dan rekening mee dat je misschien iets meer gel aan moet brengen bij stap 2, omdat dit deels opgenomen kan worden door je microvezel handdoek of katoenen T-shirt. 

CG scrunchen

Hoe verwijder je cast? (SOTC)

Als het goed is hebben je krullen nu een harde laag gekregen. Dit gaan we er nu weer uitkneden, maar echt alleen als je haar volledig opgedroogd is. Ga voorover hangen en met je handen. Hoe minder je de cast eruit kneedt, hoe meer definitie en hold. Hoe meer je het eruit kneedt, hoe meer volume. Schud je haar een beetje los, gooi het weer omhoog en voilà! Nu heb je zachte, bouncy krullen. 

Het uitkneden van een gel cast heet Scrunch Out The Crunch. Om het makkelijker te maken kun je tijdens het scrunchen een beetje olie op je handen aanbrengen. Sommigen gebruiken hun microvezel doek of T-shirt en er zijn zelfs CG’ers die satijnen handschoentjes gebruiken. 


Met cast                                                          Na SOTC, zonder cast


Help, ik krijg geen cast!

Het lukt niet altijd om een cast te krijgen. Dit kan aan de gel liggen, maar kan ook andere redenen hebben. Lukt het jou niet om een cast te creëren? Kijk dan eens of het aan een van onderstaande punten zou kunnen liggen: 

• Je hebt te weinig gel gebruikt 

• Je hebt te veel of te zware andere producten gebruikt (denk aan een leave-in, cream etc.)

• Je hebt voor het aanbrengen van de gel, vettige producten gebruikt

Door een olie achtig product kan de gel niet goed een laagje vormen

• Je hebt de gel niet over je volledige krul aangebracht 

De gel moet je krul in kunnen pakken en hier een laagje omheen kunnen vormen. Dit kan alleen met voldoende gel én door het dus ook echt over je hele haar te verdelen. De praying hands methode werkt hier goed voor. 

• Je haar heeft build-up of is te zacht (door conditioner of een haarmasker)

Gel pakt het beste op schoon haar. Build-up of een teveel aan conditioner kan tegenwerken. 

• Je plopt te lang of plopt met een normale badhanddoek

Door te lang te ploppen of hier een normale handdoek voor te gebruiken, wordt er te veel gel opgenomen. Er kan dan geen cast komen. 

• Je hebt je haar aangeraakt tijdens het drogen of het is op een andere manier onderbroken 

Je haar moet rustig en in één keer kunnen opdrogen. Door het aan te raken, het langs een kussen of bank te laten schuren of buiten in de wind te laten komen, wordt het droogproces onderbroken en ontstaat er nog meer pluis. 

Net zoals alles bij de CG methode is mijn advies: blijf verschillende dingen proberen. Voor de een werkt het misschien heel goed om een druppel gel aan te brengen op kletsnat haar, de ander heeft misschien wel heel veel nodig en weer een ander kan een halfuur ploppen, het werkt bij niemand hetzelfde! Blijf spelen met de hoeveelheid gel, de manier van aanbrengen en de manier van drogen. 


Onze favoriete gels voor het creëren van cast

Oké om eerlijk te zijn… wij konden niet helemaal kiezen wat onze favoriete gels zijn haha! Maar dit zijn toch wel echt de toppers die bij de meeste krullenbollen voor een goede cast zorgen. Vergeet niet dat het vaak een kwestie is van (nieuwe dingen) blijven proberen en geduld hebben, je ontdekt vanzelf jouw favoriete product en manier van aanbrengen. 



Succes! Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust hieronder. 


Liefs, 
Sharon van Haarpro.nl 

 

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Je email adres wordt niet gepubliceerd
Linda v grinsven
Bezig met laden...
Tnxs...vraagje..hoe kan het dat ik als ik savonds mn haren was en alles en dan tot 80% diffuse..een keiharde cast heb maar als ik ga slapen(mn haar is dan 100%droog) dsn doe ik mn haar in een pineapple maar als io smorgens wakker word is de cast er al uit..(slaap op satijn) il gebruik wella/OM ev verder geen proteine (alleen in conr) en geen silioconen..niet genoeg gel of is de cond de boosdoener? Breng alles aan op nat haar maar plop niet
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Linda, Het zou aan verschillende dingen kunnen liggen. Daarom raad ik je aan om je routine steeds een beetje aan te passen, zo kan je hopelijk de oorzaak vinden. Waar ik namelijk aan denk: - Als ik mijn haar net heb gewassen is het behoorlijk glad, een cast kan daardoor sneller weer ‘uitzakken’ bij mij. Heb je ook weleens cast gecreëerd op een dag dat je je haren niét wast? - Satijn is zacht en glad en kan daardoor misschien wel je cast eruit halen (sommige CG’ers scrunchen met een satijnen handschoen voor SOTC). In principe moet je daar zelf nog wel bij kneden, maar het zou kunnen dat het bij deze gel makkelijk gaat. Probeer eens om de cast ’s ochtends te maken en kijk of hij dan wat langer blijft zitten. - Je zegt dat je alles aanbrengt op nat haar en niet plopt. Scrunch je wel een beetje water uit je haar met een microvezel handdoek? Het verschilt natuurlijk per haartype, maar mijn persoonlijke ervaring: als ik direct na het douchen het overtollige water eruit scrunch en daarna gel aanbreng en ga diffussen krijg ik een harde cast. Als ik direct na het douchen de gel aanbreng en dan pas het water eruit scrunch en diffuse, krijg ik bijna geen cast. Misschien ook voor jou iets om mee te spelen: de hoeveelheid water die je eruit moet scrunchen en op welk moment je dat het beste kunt doen. Daarnaast zou het inderdaad ook aan de conditioner kunnen liggen, heb je meer gel nodig of misschien wel een andere gel. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag! Groet, Sharon van Haarpro.nl
Sien vanthienen
Bezig met laden...
Hey! Ik heb een vraagje. Nadat ik mijn gel heb aangebracht en een cast heb scrunch ik het uit maar mijn haar voelt aan de puntjes zeer droog hierdoor. Wat kan ik hier aan veranderen? Mijn haar is zeer gezond dus dat is het niet maar ik denk dat het echt aan de gel ligt. Groetjes
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Sien, Het zou inderdaad aan de gel kunnen liggen. Heb je dit effect ook bij een andere gel? Het zou ook kunnen dat je te lang blijft scrunchen om de cast eruit te krijgen, probeer dit eens iets korter te doen. Tenslotte zou je na het scruchen nog een product kunnen gebruiken in de puntjes. Denk aan een leave-in of een olie. Gebruik dan een heel klein beetje product en écht alleen in de puntjes om deze minder droog te maken. Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
Lisa
Bezig met laden...
Hi, ik heb een vraag. Als ik de cast er een beetje uit haal dan gaat mn haar uiteindelijk een beetje pluizen en de dag er na is alle mooie krul weg. Hoe kan ik er voor zorgen dat ik op dag 2 ook nog wat aan mn krullen heb? Groetjes, Lisa
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Lisa, Een cast maakt de krullen heel strak en sterk, dus het is niet zo gek dat het wat meer gaat pluizen als je dit eruit haalt. Pluis hoort nou eenmaal een klein beetje bij krullen en dat is niet erg. Dat je krullen de volgende dag alweer weg zijn, is natuurlijk wel heel erg zonde! Mijn tips; - Je zou de tips uit dit blog kunnen proberen om zo eerst de cast wat sterker te maken - Haal de cast er nét iets minder uit dan dat je nu doet of doe dit op een andere manier (gebruik bijvoorbeeld een microvezel handdoek in plaats van je handen) - Refresh je krullen op dag 2. Dit doe je door opnieuw wat producten aan te brengen en het eventueel ook weer een beetje nat te maken. Je kunt een curl activator spray gebruiken (bijvoorbeeld deze: https://www.haarpro.nl/the-insiders-curl-crush-rebound-curl-refresher-spray.html) of een klein beetje gel met water mengen en dit gebruiken - Vergeet ook niet om op de juiste manier met je krullen te slapen, zodat ze zo mooi mogelijk blijven. Daar kan je tips over lezen in dit blog: https://www.haarpro.nl/blog/post/slapen-met-krullen-hoe-doe-je-dat Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
Sharon
Bezig met laden...
Ik gebruik de snot, maar mijn cast krijg ik er niet goed uitgeknepen. Mijn krul wordt slierterig en droog. De haren splijten uit elkaar en blijven niet mooi bij elkaar. Hoop info, maar wat zou dat kunnen zijn?
Rosalie van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Sharon, Het zou zomaar kunnen dat je last heb van build-up in je haar. Dit kun je herkennen aan crunchy ends, droog haar in de lengtes en gespleten krullen. Ook kun je het gevoel hebben alsof er nog een ‘coating’ om je haar zit en kunnen je krullen slierterig ogen. Gebruik je weleens een final wash om build-up te verwijderen? Build-up kun je vrij makkelijk uit je haar verwijderen door 1x in de 6 weken gebruik te maken van een speciale clarifying shampoo. De Curly Secret Hello Fresh Hair Shampoo (https://www.haarpro.nl/curly-secret-hello-fresh-hair-shampoo.html) is een CG vriendelijke clarifying shampoo die we je kunnen aanraden. Wil je meer over build-up in je haar weten en dit voortaan voorkomen? Lees dan ons blog ‘Last van build-up in je haar?’ https://www.haarpro.nl/blog/post/last-van-build-up-in-je-haar Groetjes, Rosalie van Haarpro.nl
Renske
Bezig met laden...
Hi, ik heb een vraagje. Ik gebruik de snot, maar krijg de cast niet zo goed uit mijn haar, er blijven kleine sliertjes (de meest steile plukken die ik heb) haar die heel hard blijven. Hebben jullie hier tips voor? Daarnaast heb ik ook witte stukjes in mijn haar van de cast. Wat is dit en hoe kan ik dit voorkomen/weghalen? Dankjewel!
Isabella van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hi Renske, Ik denk dat je teveel van de snot gebruikt, je hebt namelijk niet mega veel nodig. De snot is vrij dik dus je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om het product iets te verdunnen. Breng de snot aan op je handen en meng het met een beetje water. Mocht je dat niet fijn vinden zou ik je willen adviseren om een klein beetje goed te verdelen op je handen en het dan aan te brengen pluk voor pluk in plaats van in een keer door heel je haar. Ik hoop dat je iets aan de tips hebt! Groetjes Isabella van Haarpro.nl