Alles wat jij wilt weten over leave-in conditioners!

Bezig met laden...
Alles wat jij wilt weten over leave-in conditioners!

Leestijd: 4 minuten

Waar we onze huidverzorgingsroutine steeds verder uitbreiden om onze huid de allerbeste verzorging te geven, kan ons haar die extra liefde ook ontzettend goed gebruiken. Soms is een shampoo en conditioner niet voldoende. De leave-in conditioner is hét product om aan onze haarverzorgingsroutine toe te voegen en daarmee je haar op een snelle manier extra verzorging en hydratatie te geven. Een heel fijn product dat nog lang niet iedereen kent en daarom ga ik je er vandaag alles over vertellen!

Wat is een leave-in conditioner en wat doet het?

First things first; wat is een leave-in conditioner? Na het wassen van je haar met een shampoo is het belangrijk om de geopende haarschubben weer te sluiten. Dit kan je doen met een conditioner, haarmasker of een leave-in conditioner. Een leave-in conditioner is een conditioner die je niet uit je haar spoelt maar zoals de naam al zegt, in je haar laat zitten. Het heeft dezelfde eigenschappen als een conditioner en het zorgt er dus voor dat je haar gevoed, gehydrateerd, zacht en handelbaar wordt. 

De voordelen van leave-in conditioners

  • Verzacht en voedt het haar
  • Vermindert pluis
  • Vocht in het haar wordt beter vastgehouden
  • Perfect als extra verzorging op de momenten dat jouw haar het nodig heeft
  • Een ideaal product voor als je weinig tijd hebt

Conditioner vs leave-in conditioner

En dan de vraag die waarschijnlijk gelijk al door je hoofd spookte; wat is het verschil tussen een gewone conditioner en een leave-in conditioner? Het grootste verschil is dus dat je een leave-in niet uit je haar spoelt. Maar dat niet alleen! Waar een conditioner het haar voedt op het moment van aanbrengen, heeft een leave-in conditioner daarentegen een langdurig beschermende en voedende werking. Daarnaast kan je een leave-in conditioner als extra verzorging tussen je wasbeurten door gebruiken, een gewone conditioner niet. Zo kan het er ook voor zorgen dat je haar extra verzorgd wordt, minder beschadigd raakt en ook en beschermd wordt tegen de zon of de hitte van een föhn.

Wanneer een leave-in conditioner gebruiken?

Ook ons haar wordt dagelijks blootgesteld aan verschillende schadelijke factoren zoals het weer en hittetools zoals een föhn of stijltang. Wanneer en hoe vaak je een leave-in conditioner precies gebruikt is afhankelijk van de behoefte van jouw haar. Heeft je haar dagelijks of gewoon af en toe tussen wasbeurten door een extra boost nodig, dan is dit product juist zo ideaal. Je hoeft niet onder de douche te stappen en je haar nat te maken, maar je hebt wel de verzorgende voordelen van een conditioner.

Een leave-in conditioner is een goede toevoeging aan je haarroutine als;

  • Je droog of beschadigd haar hebt en dus extra verzorging kunt gebruiken.
  • Je gekleurd haar hebt, om het beschadigde haar te verzorgen en de kleur langer mooi te houden.
  • Je lang haar hebt, lang haar raakt sneller beschadigd door o.a. wrijving.
  • Je krullend haar hebt, hier later meer over.

Een leave-in conditioner is een goede vervanger voor je gewone conditioner als;

  • Als je fijn haar hebt. Kies in dat geval wel voor een lichte spray leave-in conditioner anders verzwaart het je fijne haar.

 

Hoe gebruik je een leave-in conditioner?

Er zijn twee verschillende manieren waarop je het kan gebruiken:

  1. Als vervanger van je gewone conditioner
  2. Als aanvulling op je haarverzorgingsroutine

Gebruik een leave-in conditioner op droog of handdoekdroog haar. Als je het als vervanger van je normale conditioner gebruikt, was je haar dan enkel met shampoo. Breng vervolgens de leave-in conditioner aan in de lengte en punten van handdoekdroog haar. 

Gebruik je een leave-in als aanvulling? Dan kan je de leave-in conditioner dus gebruiken na het wassen van je haar met een shampoo én conditioner en daarnaast ook nog tussen wasbeurten door.

Verschillende soorten leave-in conditioners

Leave-in conditioners zijn verkrijgbaar in verschillende varianten:

  • Crème leave-in conditioners; deze zijn dikker en meer voedend en daarmee perfect voor dikkere haartypes.
  • Spray leave-in conditioners; deze zijn dunner en verzwaren het haar niet waardoor ze ideaal zijn voor fijnere haartypes.

Bijna alle haartypes kunnen de extra verzorging van dit product goed gebruiken, maar vooral als je droog en beschadigd haar hebt raad ik een leave-in conditioner echt aan. Wees met vet haar wel voorzichtig. Doordat het product een laagje achter laat in je haar is de kans groter dat je haar nog sneller vet wordt.

Onze ultieme favorieten zijn:

Leave-in conditioner voor droog en beschadigd haar: Davines OI/All in One Milk (spray) en Kevin Murphy Leave-In.Repair (crème)

Leave-in conditioner voor fijn haar: ECRU New York Silk Nourishing Spray (als vervanger van je gewone conditioner)

Leave-in conditioner voor gekleurd haar: Moroccanoil Color Complete Protect & Prevent Spray

Leave-in conditioner voor blond haar: Milk Shake Sweet Camomile Revitalizing Leave In

Of bekijk hier al onze leave-in conditioners!

Leave-in conditioner voor krullend haar

Veel krullenbollen hebben de leave-in conditioners al ontdekt en gebruiken het met veel liefde. Naast dat het extra verzorging geeft aan je krullen helpt het ook bij het ontwarren van je haar. Maar waar het vooral fijn voor is; de hydratatie boost!

Krullend haar pluist sneller en is droger en breekbaarder dan andere haartypen en heeft daarom een intensievere verzorging nodig. Om die reden gebruiken de meeste krullenbollen ná hun gewone conditioner ook nog een leave-in conditioner. 

Bepaal voor het kiezen van de juiste leave-in conditioner voor jouw krullende haar eerst of je haar proteïne nodig heeft of niet. Als je haar dat niet nodig heeft dan kan het slecht reageren op producten met proteïne. Lees ons blog ‘Proteïne in haarproducten’ om hier achter te komen.

Onze aanraders (én beide Curly Girl proof):

Leave-in conditioner met proteïne: Aunt Jackie's Quench! Leave-In Conditioner

Leave-in conditioner zonder proteïne: Flora & Curl Organic Rose & Honey Leave-In Detangler

 

Gebruik je nog geen leave-in conditioner? Dan zou ik zeggen; ga het zeker eens proberen! En laat je verrassen door al het goeds wat het je haar zal doen.

Liefs,

Tori van Haarpro.nl

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Je email adres wordt niet gepubliceerd