Waarom is een microvezel handdoek zo goed voor je haar?

Bezig met laden...
Waarom is een microvezel handdoek zo goed voor je haar?

Microvezel handdoek haar

Een microvezel handdoek is een stuk beter voor je haar dan een ‘normale’ handdoek. Je hebt het vast weleens gehoord. Maar wat is een microvezel handdoek eigenlijk precies? En nog belangrijker; waarom is zo’n handdoek dan zo goed? In dit blog ga ik je daar alles over vertellen. 


Wat is een microvezel handdoek?

Een microvezel handdoek is een handdoek gemaakt van fijne, synthetische vezels. Deze vezels zijn extreem dun. Ter vergelijking; zo klein als ongeveer 1/10 van de dikte van een mensenhaar. Vandaar ook de naam micro vezel ;)

Microvezel handdoeken kunnen van verschillende soorten synthetische stoffen gemaakt worden. Het meest gebruikelijke is een mix van 80% polyester en 20% polyamide.

Een microvezel handdoek wordt ook wel een microfiber handdoek genoemd. 

 

Waarom een microvezel handdoek gebruiken?

Als je de douche uitstapt met kletsnat haar, is het erg kwetsbaar en erg gevoeliger voor beschadigingen en breuken. Toch grijp je misschien naar een badhanddoek, wrijf je ermee over je haar en wikkel je je haar er misschien zelfs wel in. Oh no!

Een ‘normale’ badhanddoek is gemaakt van katoen. De vezels van katoen zijn groot en ruw. Ze zorgen voor wrijving, blijven haken aan je haar en zorgen er daardoor voor dat haarschubben open gaan staan en je haar kan afbreken. En door het materiaal en de manier van weven neemt een badhanddoek ook nog eens zó snel en veel vocht op, dat er eigenlijk aan je haar getrokken wordt. Dit kan je haar beschadigen maar ook haarbreuk, droog haar, klitten en pluis veroorzaken. Hou die badhanddoek dus voortaan uit de buurt van je haar!

Zoals al eerder uitgelegd, zijn de vezels van een microvezel handdoek juist heel klein en fijn. Daardoor glijdt de handdoek zonder wrijving over je haar. Ook heeft de handdoek een goed absorptievermogen, dankzij de dichtere stof op een groot oppervlak. Een microvezelhanddoek neemt dus ook snel en veel water op, maar dan zonder dit echt uit je haar te trekken.

Tenslotte heeft een microvezel handdoek ook praktische voordelen. Microvezelstof is van sterke kwaliteit. Ook is het erg licht en droogt het snel. Een fijne handdoek om in je koffer mee te nemen dus. 

 

Voordelen microvezel handdoek:

• Je haar raakt minder snel beschadigd

• Voorkomt pluizend haar

• Sterk absorptievermogen 

• Betere en sterke kruldefinitie 

• Lichtgewicht

• De stof droogt snel

• Sterke kwaliteit 

• Dunne stof, dus de handdoek neemt minder ruimte in beslag

 
Verschil microvezel handdoek en badhanddoek

 

Microvezel handdoek voor krullen 

De bovenstaande voordelen zijn natuurlijk heel fijn voor alle haartypes. Maar wist je dat krullenbollen nog een extra voordeel kunnen hebben van een microvezel handdoek? De handdoek kan namelijk voor meer of een extra sterke kruldefinitie zorgen.

Zelf merk ik dit verschil ook. Als ik mijn kletsnatte haar scrunch met een microvezel handdoek, komen er sterker gedefinieerde krullen tevoorschijn. Een microvezel handdoek is dus ook ideaal voor een curly girl.

Handig om te weten; het is niet zo dat iedere krullenhanddoek automatisch een microvezel handdoek is. Er zijn ook speciale krullenhanddoeken van andere materiaal, bijvoorbeeld van biologische katoen en bamboe zoals deze van Boucleme

 

Microvezel handdoek gebruiken

Een microvezel handdoek gebruik je net zoals iedere andere handdoek. Je kunt hem dus bijvoorbeeld gebruiken om overtollig vocht uit je haar te knijpen of om je haar erin te wikkelen.

Zelf scrunch ik altijd zoveel mogelijk vocht uit mijn haar voordat ik begin met diffusen. Dit zorgt niet alleen voor een kortere droogtijd, maar geeft bij mij ook extra kruldefinitie. 

 

Ploppen met een microvezel handdoek

Een bekende droogmethode is ploppen. Hierbij leg je de handdoek plat neer, ga je op de kop hangen en leg je je haar op de handdoek neer. Vervolgens vouw je de handdoek hier overheen en knoop je dit vast. Je haar ligt nu dus bovenop je hoofd onder de handdoek en dit laat je een tijdje zo drogen. Je kunt je nu dus even rustig opmaken of een bakje koffie nemen.  

Ploppen

 

Tip: microvezel handdoek wassen

Was de microvezel handdoek eerst een keertje vóórdat je hem gaat gebruiken. Dan kan de handdoek beter vocht opnemen.

Het wassen van een microvezel handdoek doe je op 30 tot 40 graden. Gebruik hierbij nooit een wasverzachter! De vettige ingrediënten van de wasverzachter gaan dan tussen de vezels zitten en dit vermindert het absorptievermogen. Ook een droger is niet goed voor de microvezel handdoek. 

 

Microvezel handdoek kopen

Je hebt nu veel over de microvezel handdoek geleerd. Laten we nog eens een blik werpen op de voordelen:

 

Voordelen microvezel handdoek:

• Je haar raakt minder snel beschadigd

• Voorkomt pluizend haar

• Sterk absorptievermogen 

• Betere en sterke kruldefinitie 

• Lichtgewicht

• De stof droogt snel

• Sterke kwaliteit 

• Dunne stof, dus de handdoek neemt minder ruimte in beslag

 

Ben je er nieuwsgierig naar geworden? Haarpro.nl heeft zelf ook een microvezel handdoek ontwikkeld; The Hair Towel. Onze microvezel handdoek is geschikt voor alle haartypes. Hij is groter dan de meeste microvezel handdoeken, waardoor hij ideaal is voor lang haar en geschikt is om mee te ploppen. Daarnaast is hij gemaakt van een glad geweven microvezel stof (geen lusjes) zodat hij nóg beter werkt tegen pluis en beschadigd haar. 

Microvezel handdoek kopen

 

Heb jij nog vragen over een microvezel handdoek of het gebruik ervan? Stel ze gerust hieronder. 

 

 

Liefs, 

Sharon van Haarpro.nl 

 

 

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Je email adres wordt niet gepubliceerd