Professionele haarverf voor thuis

Bezig met laden...
Professionele haarverf voor thuis

Leestijd: 7 minuten

We willen allemaal soms eens wat anders proberen, zo ook een andere haarkleur. Het beste is om je haar bij een professionele salon te laten kleuren, zij gebruiken de goede producten, hebben de juiste kennis en kunnen je persoonlijk adviseren. Maar wat als bijvoorbeeld de kapsalons gesloten zijn en je zelf thuis je haar wilt verven? Hoe doe je dat dan? En wat zijn eigenlijk de mogelijkheden als je je haar een andere kleur wilt geven? Ik vertel het je in dit blog!

Wat doet haarverf?

Met haarverf kun je je (natuurlijke) haar een andere kleur geven. Er zijn verschillende soorten haarkleuringen: permanent, demipermanent en semipermanent zoals tijdelijke kleuringen of spoelingen. Ik ga ze hieronder voor je toelichten.

De verschillende soorten haarverf

Permanente haarverf

Met een permanente haarkleuring kun je je haar langdurig kleuren. De kleuring trekt diep in je haar en is niet uitwasbaar. Het is zoals de naam al zegt permanent. Wanneer je je haar permanent geverfd hebt en weer van de kleur af wilt dan zal je het opnieuw moeten kleuren of blonderen, óf moeten wachten tot de haarkleur uit je haar gegroeid is. Wist je dat je geverfd haar niet meer lichter kunt verven? Haar dat al eerder geverfd is moet geblondeerd worden om het lichter te krijgen!

Deze verf bevat over het algemeen vaak ammoniumhydroxide ook wel bekend als ammonia; een oplossing van ammoniak in water. Ammonia zorgt ervoor dat de buitenste haarschubben van je haar open gaan staan waardoor de pigmenten diep in het haar kunnen dringen. Maar omdat ammonia o.a. een hele nare geur heeft wordt er tegenwoordig steeds vaker gebruik gemaakt van vervangende stoffen.

Permanente haarkleuringen moeten altijd gemixt worden met waterstofperoxide, dit is de activator die de haarverf zal activeren en de natuurlijke haarpigmenten van het haar afbreekt. Waterstofperoxide is verkrijgbaar in verschillende percentages, hoe hoger het percentage hoe groter het effect zal zijn, maar ook hoe meer schade het aan het haar bezorgt. Aangeraden wordt om geen hoger percentage waterstofperoxide te gebruiken dan nodig.

Hoeveel procent waterstofperoxide heb je nodig?
3% waterstofperoxide – bij het opfrissen van de huidige haarkleur of donkerdere tinten
6% waterstofperoxide – bij 1 tot 2 tinten lichter
9% waterstofperoxide – bij 3 tot 4 tinten lichter
12% waterstofperoxide – tot 5 tinten lichter

Goed om te weten is wel dat een kleuring met 3% waterstofperoxide geen grijsdekking biedt. Een kleuring met 6% waterstofperoxide biedt grijsdekking op het moment dat je een natuurkleur haarverf gebruikt. Natuurkleuren zijn alle haarkleuringen die eindigen op een .0 of .00, deze neutrale kleuren bevatten geen warme of koele pigmenten. 

Demipermanente haarverf

Een demipermanente haarkleuring vervaagt geleidelijk en zal na 10 á 20 wasbeurten, variërend per verf, uit het haar verdwijnen. Het grootste verschil met permanente haarverf is dat deze kleuring geen stof zoals ammonia bevat, waardoor de haarschubben minder geopend worden en het dus minder diep door kan dringen in het haar. Om deze reden is demipermanente haarverf dus ook uitwasbaar. 

Een voordeel van demipermanente verf is dat je een haarkleur kunt uitproberen voordat je het bijvoorbeeld permanent gaat verven. Er ontstaat geen uitgroei omdat de kleur langzaam vervaagt en alweer uit het haar gewassen is zodra een eventuele uitgroei zichtbaar wordt. Ook demipermanente haarkleuringen moeten altijd gemengd worden met waterstofperoxide, maar wel een minder hoog percentage waardoor het minder schadelijk voor je haar is. Demipermanente haarverf kan je haar niet lichter maken maar wel een aantal tinten donkerder en biedt tot 50% grijsdekking.

Let op met demipermanente haarverf op poreus haar. De haarschubben staan bij poreus haar al open waardoor de kleur alsnog in het haar kan dringen en zich daar kan gaan hechten, hierdoor ben je als het ware je het haar alsnog aan het verven.

Semipermanente haarverf

Durf je het niet aan om je haar te verven of wil je geverfd haar opfrissen dan bestaan er producten om je haar tijdelijk te kleuren zoals kleuropfrissers en kleurspoelingen. Deze producten bevatten kleurpigmenten en leggen een dun laagje om het haar heen die je haar een andere tint geven. Dit kunnen kleurshampoos, mousses en maskers zijn maar ook producten als kleursprays en haarmascara’s vallen onder semipermanente kleuring. Deze kleur zal na een enkele keer wassen weer verdwenen zijn uit je haar. Het leuke hieraan is dat je kunt spelen met uitgesproken kleuren voor bijvoorbeeld een feestje. Met deze kleuring kan je haar overigens niet lichter van kleur worden gemaakt en maar ongeveer 1 tint donkerder dan de huidige kleur. Een tijdje geleden schreven wij een blog over zo’n product; kleurmaskers. Je kunt het blog hier lezen. 

Hoe haarverf aanbrengen?

Als je normaal gesproken je haar laat verven door de kapper dan is het best wel een stap om het zelf te doen. Je hebt niet dezelfde kennis en expertise als jouw kapper en besef je dan ook goed dat je voor onaangename verrassingen kunt komen te staan. Het is dan ook belangrijk om je hier goed op voor te bereiden en niet zomaar aan de slag te gaan, zeker met professionele producten! Ga eerst eens na wat het resultaat is dat jij graag wilt, wellicht is dit resultaat al eenvoudig te bereiken met bijvoorbeeld een kleurmasker. 

Wat heb je nodig om zelf je haar te verven?

Ga je de uitdaging aan om je haar zelf te verven met een permanente of demipermanente professionele kleuring dan is het goed om te weten dat je naast een kleurpigment (de haarverf) ook altijd een developer (waterstofperoxide) nodig hebt. Verder heb je nodig:
- Mengbakje
- Haarverf kwast
- Kam
- Handschoenen
- Een weegschaal om je kleuring af te kunnen wegen
- Een kapmantel of een oude handdoek of oud shirt om je kleding te beschermen

Bereid de haarkleuring en je “werkplek” goed voor voordat je daadwerkelijk gaat beginnen met het kleuren. 

Tip: zorg dat je haar ongewassen is. Het vetlaagje dat ontstaat na een aantal dagen niet wassen, zorgt ervoor dat je hoofdhuid beschermd wordt en minder snel zal gaan irriteren.

Hoe haarverf mengen?

Heb je professionele haarverf gekocht dan moet je dit zelf nog in de juiste verhouding mengen met waterstofperoxide. In de bijsluiter of op verpakking van je kleurpigment staat altijd vermeld wat de juiste verhouding is, wijk hier dan ook niet van af! Is de mengverhouding bijvoorbeeld 1:1 dan betekent het dat je evenveel kleurpigment als waterstofperoxide met elkaar moet mixen. Is de verhouding 1:1/2 dan gaat er 1 deel kleurpigment in je mengbakje tegenover een half deel waterstofperoxide.

Hoe haarverf aanbrengen?

Stap 1. Trek handschoentjes aan om je handen te beschermen tegen de kleurpigmenten. Kam je haar goed door zodat het vrij is van knopen en verdeel je haar eventueel met klemmetjes in secties.

Stap 2. Je gaat beginnen met het aanbrengen van de kleuring met een kwast. Neem wat verf op je kwast en begin bij het aanzetten van de haarcontouren. Hiermee wordt de gehele haarrand vanaf je voorhoofd, richting je oren tot achter in je nek bedoeld. 

Stap 3. Heb je de contouren rondom gehad dan is het tijd om de rest van de haaraanzet te kleuren. Trek met de achterkant van je kwast of een kam een scheiding over je hoofd. Kleur deze scheiding voor 3/4 cm vanaf de hoofdhuid in. Trek vervolgens een nieuwe scheiding en doe hetzelfde. Herhaal dit totdat je de hele haaraanzet gekleurd hebt.

Stap 4. Nu is het tijd om de verf ook in de lengtes aan te brengen. Tenzij je enkel je uitgroei wilt verven, dan is dat uiteraard niet nodig.

Stap 5. Zit alle verf in je haar? Dan heeft de kleuring even de tijd nodig om in te trekken. Kijk goed op de verpakking van je haarkleuring hoe lang jouw verf ongeveer in moet trekken. 

Stap 6. Na de inwerktijd kun je de kleuring uit je haar spoelen met water, doe dit grondig totdat de kleur niet meer af geeft.

Stap 7. Was als laatste je haar met een shampoo die geschikt is voor gekleurd haar en breng daarna een verzorgende conditioner aan waarmee de haarschubben gesloten worden en zo de kleuring gestopt wordt.

Hoe haarverf van huid verwijderen?

Heb je je haar geverfd maar heb je verf geknoeid op bijvoorbeeld je gezicht of handen dan kun je deze haarkleurresten eenvoudig verwijderen door middel van speciale doekjes zoals deze van KIS.

Welke haarkleur?

Als je de keuze hebt gemaakt om je haar te verven dan heb je waarschijnlijk ook al een bepaalde kleur in gedachten. Maar past deze haarkleur wel bij jou? Bruin is bijvoorbeeld niet zomaar bruin, er zijn misschien wel honderd verschillende tinten. En als je de kleur nog niet weet, hoe bepaal je dan wat goed bij jou past? In het blog ‘Welke haarkleur past het beste bij mij?’ lees je meer over het kiezen van de goede haarkleur.

Veelgestelde vragen over haarverf

Je weet nu welke typen haarkleuringen er zijn, hoe je de goede haarkleur kiest en hoe je eventueel zelf je haar thuis kunt kleuren maar ik kan mij goed voorstellen dat er nog wat vragen door je hoofd dwalen. Hieronder worden nog een aantal veelgestelde vragen over haarverf beantwoord, mocht je verder nog vragen hebben stel ze dan gerust hieronder of neem contact met ons op!

Is haarverf slecht voor je haar?

Als je je haar permanent of demipermanent wilt verven dan wordt er gebruik gemaakt van waterstofperoxide; een chemische stof die de structuur van het haar aantast. Het is dus wel vanzelfsprekend dat het (regelmatig) kleuren van je haar niet goed is voor je haar. Hoe vaker je het kleurt hoe meer je haar beschadigd raakt. Je kunt de schade wel proberen zo veel mogelijk te beperken door o.a. een goede professionele haarkleuring te gebruiken én professionele haarverzorgingsproducten speciaal voor gekleurd haar.

Waarom ammoniak in haarverf?

Ammoniak wordt vaak toegevoegd aan haarverf omdat deze stof een hoge pH-waarde heeft waardoor de haarschubben opzwellen en open gaan staan. Precies wat je nodig hebt om de kleuring door te laten dringen tot diep in de haarschacht. Maar hoe verder de pH-waarde van je haar en hoofdhuid stijgt, hoe droger deze zullen worden. Deze stijging is niet goed voor je haar maar dus wel nodig. Het is belangrijk dat na het chemisch behandelen de pH-waarde weer op een goede waarde komt door middel van goede verzorging.

Maar is haarverf zonder ammoniak beter? Er hangt een hoop negativiteit rondom de toevoeging van ammoniak o.a. door de vieze en sterke chemische geur en omdat het slecht schijnt te zijn voor je gezondheid. Echter is het niet enkel een kwestie van het weglaten van ammonia uit permanente haarverf, dit is nou eenmaal nodig om de kleurpigmenten in het haar te krijgen en de kleur te laten plakken. Voor een permanente haarkleuring zal de ammonia vervangen moeten worden voor een stof die dezelfde werking heeft op het haar. Ethanolamine (MEA) is een voorbeeld van zo’n vervanger en heeft o.a. een minder sterke geur. Daarnaast zet MEA de haarschubben net zoals ammonia open maar op een mildere wijze waardoor de haarkwaliteit beter blijft. Er zijn steeds meer merken die komen met professionele haarverf zonder ammoniak zoals de haarverf L’oréal Inoa. Maar realiseer je wel dat aan ammoniak vrije haarverf dus wel een vervangende stof is toegevoegd en zo niet dat de verf dan waarschijnlijk demipermanent is.

Welke haarverf bij allergie?

Het kan voorkomen dat je een allergische reactie krijg van haarverf wat zich kan uiten in jeuk, roodheid en irritatie en in sommige gevallen erger dan dat. Vaak gaat het om een allergische reactie op de stof PPD (p-fenyleendiamine); een kleurstof die vaak wordt toegevoegd aan haarkleuringen. Donkere kleuren haarverf bevatten meer pigment en dus ook meer PPD, hoe lichter de haarkleuring hoe minder PPD deze bevat. Je kunt ook een allergie gaan ontwikkelen voor deze stof, draag daarom altijd handschoenen tijdens het verven en hou daarmee de kans op een PPD-allergie zo klein mogelijk. Door de allergische reacties op deze kleurstof zie tegenwoordig ook steeds vaker haarverf zonder PPD zoals de Safeshades van Royal Kis.

Weet je niet of je allergisch bent voor haarverf of bepaalde stoffen die erin kunnen zitten? Doe dan voor gebruik een testje waarbij je wat van de verf op een klein stukje huid aanbrengt en na 48 uur kijkt hoe je huid hierop heeft gereageerd. Ervaar je een allergische reactie dan is het niet verstandig om je haar te verven of ga op zoek naar een haarkleuring waar je wel tegen kunt. Neem bij ernstige allergische klachten uiteraard contact op met je huisarts.

Professionele haarverf kopen

Waar kun je haarverf kopen? Of je nou op zoek bent naar haarverf met of zonder ammoniak, haarverf voor grijs haar of professionele haarverf merken.. Wij hebben bij Haarpro.nl een breed assortiment aan de beste professionele haarverf en de overige benodigdheden voor het kleuren van je haar!

Liefs,

Tori van Haarpro.nl

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Je email adres wordt niet gepubliceerd