Ben jij toe aan een nieuwe haarkleur? Leuk!… maar denk hier wel even goed over na. Niet alle kleuren zullen je even goed staan. Dit heeft onder andere te maken met de kleurtoon van je huid, deze kleurtint hangt samen met welk seizoenstype je bent. Er bestaat namelijk zoiets als een 'lente-, zomer-, herfst- of wintertype'. Welk type jij precies bent hangt vooral samen met je huidskleur, de kleur van je ogen en met je natuurlijke haarkleur. Bij ieder type zijn er kleurschakeringen bedacht die bij een bepaald type kunnen passen, aan de hand van bovenstaande factoren. Even een voorbeeld: ben jij een wintertype, dan kun je aan de hand van de kleurschakeringen zien welke tinten groen er het beste bij je passen. Zo kan jij heel snel zien, welke kleuren jou het beste tot zijn recht laten komen. 

Bij ieder seizoenstype zijn er dus kleuren die je huidskleur en ogen ophalen of juist helemaal niet. Dit gaat allemaal een stuk verder dan alleen je haarkleur, denk hierbij ook aan kleding en make-up. Hieronder hebben we wat kenmerken en tips voor je op een rijtje gezet.


Bron: www.pexels.com

Welk seizoenstype ben jij?

Wintertype
Deze types hebben vaak een blauwe ondertoon in hun huid. Niet dat dit heel erg opvalt, maar sommige noemen dit ook wel eens het grauwe tintje dat iemand kan hebben. Wintertypes hebben niet veel roze in hun huid, de huidskleur wordt vaak aangeduid als olijfkleurig of beige. Hierdoor wordt de huid van een wintertype niet snel rood, zelfs niet door de zon. De ogen van dit type hebben vaak een koele kleur zoals groen, ijsblauw of zwartbruin.

Welke haarkleur past bij het wintertype?
De natuurlijke haarkleur van het wintertype is meestal donker en heeft het een diepe donkerbruine of zwarte kleur. Bij deze haarkleur kun je het beste kiezen voor highlights met een koele ondertoon. Helemaal verven wordt meestal afgeraden en kleuren met een koperen of perzikkleurige ondertonen ook. Deze kleuren staan helaas minder mooi bij de koele tonen in de huid en de ogen.


Bron: www.pexels.com

Lentetype
Het lentetype heeft een warme huidskleur met een goud- of ivoorkleurige ondertoon. Deze huid wordt in tegenstelling tot die van het wintertype wel snel rood (vooral de wangen). Bij het lentetype is het helemaal niet gek als er sproeten aanwezig zijn. De ogen zijn licht van kleur, denk hierbij aan (licht)blauw of groen. Soms kunnen er zelfs bruine stipjes aanwezig zijn in de iris.

Welke haarkleur past bij het lentetype?
De meeste lentetypes hebben van zichzelf blond haar (van licht- tot donderblond), maar de ondertoon is altijd aan de warme kant. Meestal komen er koper- of perziktinten naar boven. Blond haar lichter maken is een mooie optie, alleen het haar krijgt wel sneller een “rossige” gloed. Hier zijn gelukkig hele mooie zilvershampoos voor, om de gelige/rode tinten te verwijderen. Een licht bruine tint over blond haar kan ook heel mooi tot zijn recht komen. Vermijd wel grauwe kleuren of kleuren die contrasteren.


Bron: www.pexels.com

Zomertype
Een zomertype heeft een roze huid met klein beetje een blauwige ondergrond. Dit wordt meestal veroorzaakt door de aderen die aan de oppervlakte van de huid liggen. Dit zie je vaak in combinatie met roze (soms kringen) en lichtpaarse ondertonen. Ook bij dit type zie je vaker sproeten verschijnen. De ogen van zomertypes zijn meestal blauw, donkerblauw, groen of grijsblauw, maar altijd met een koele ondertoon. Soms wil een combinatie van kleuren zich ook nog wel eens voordoen.

Welke haarkleur past bij het zomertype?
Blond of bruin haar is wat je meestal als natuurlijke haarkleur ziet bij zomertypes. De blonde kleur kan ook wel eens assig van kleur overkomen. Deze kan je heel simpel met highlights (lichte plukjes) of lowlights (donkere plukjes) prachtig op kleur brengen. Vooral bij mensen met veel slagen of krullen in het haar zijn high- of lowlights heel mooi. Dit zorgt voor een extra diepgang in het haar! Heel licht haar, zoals platinum, staat ook altijd goed bij een zomertype. Wil je toch gaan voor donkerder haar? Kies dan voor een koele bruinkleur. Rood is ook nog een optie, als je maar kiest voor een tint met een blauwige ondertoon.


Bron: www.pexels.com

Herfsttype
Een gelige of bronze ondertoon komt vaak voor bij de huid van een herfsttype. De huid kan vervolgens zowel donker als licht zijn. Sproeten op een bleke huid zijn kenmerkend voor dit type en worden hiernaast ook sneller rood. Bij herfsttypes is de oogkleur meestal groen of bruin, met een enkele uitzondering van helblauw.

Welke haarkleur past bij het herfsttype?
De natuurlijke haarkleur van herfsttypes bevatten vaak koper- of goudtinten en warme, sprekende kleuren passen hier dus erg goed bij. Mensen met rood haar zijn eigenlijk automatisch al herfsttypes, zij kunnen hun haar mooi versterken door het te verven met een donkerdere en warmere tint. Deze types kunnen het beste ver weg blijven bij het lichter maken van hun haar, omdat dit er vrij snel onnatuurlijk uit komt te zien. Kies vooral geen kleur met een koele ondertoon en ga vooral donkerder qua kleur.


Bron: www.pexels.com

Wij hopen dat je door deze handige informatie en tips makkelijker een keuze kunt maken, wat betreft jouw nieuwe haarkleur. Het is altijd een goed idee om je eigen kapper te raadplegen. Hij of zij denkt graag met je mee en kan eventueel de perfecte kleur voor je mengen.

Tot de volgende keer!