Welke haarkleur past het beste bij mij?

Bezig met laden...
Welke haarkleur past het beste bij mij?

Leestijd: 4 minuten

Ben jij toe aan een nieuwe haarkleur? Leuk! Maar denk hier wel even goed over na want je kunt niet zomaar de kleur kiezen die je wel leuk lijkt. Zo kan het zijn dat een kleur te ver weg ligt van je natuurlijke of huidige haarkleur waardoor je niet zomaar het door jou verwachte resultaat kunt bereiken. Maar ook niet alle haarkleuren zullen je even goed staan en het is dan ook best lastig bepalen voor welke haarkleur je moet gaan.

Het meest veilig is om niet meer dan twee tinten lichter of donkerder te kleuren dan je natuurlijke haarkleur, dan kan er eigenlijk niet veel misgaan. Maar wat als je toch iets meer uit die comfortzone wilt? Bij het bepalen van de goede haarkleur is het vooral belangrijk om te kijken of je een warm of koel type bent. Heb jij een koele ondertoon in je huid dan zullen koele haarkleuren je vele malen mooier staan en andersom. Wist je dat er zoiets bestaat als een 'lente-, zomer-, herfst- of wintertype'? Welk type jij precies bent hangt af van je huidskleur, maar ook van de kleur van je ogen en je natuurlijke haarkleur. Bij ieder seizoenstype zijn er kleurschakeringen bedacht die bij dat type passen. 

Even een voorbeeld: ben jij een wintertype (koel), dan kun je aan de hand van de kleurschakeringen bijvoorbeeld zien welke tinten bruin er het beste bij je passen. Bij bruin wordt er al gauw gedacht dat de kleur warm is, maar er bestaan ook zeker koele bruintinten die bij jou als wintertype prachtig kunnen staan!

Welk seizoenstype ben jij?

Wintertype - koel type
Deze types hebben vaak een blauwe ondertoon in hun huid. Niet dat dit heel erg opvalt, maar sommige noemen dit ook wel eens het grauwe tintje dat iemand kan hebben. Wintertypes hebben niet veel roze in hun huid, de huidskleur wordt vaak aangeduid als olijfkleurig of beige. Hierdoor wordt de huid van een wintertype niet snel rood, zelfs niet door de zon. De ogen van dit type hebben vaak een koele kleur zoals groen, ijsblauw of zwartbruin.

Welke haarkleur past bij het wintertype?
De natuurlijke haarkleur van het wintertype is meestal donker en heeft een diepe donkerbruine of zwarte kleur. Bij deze haarkleur kun je het beste kiezen voor highlights met een koele ondertoon. Helemaal verven wordt meestal afgeraden en kleuren met een koperen of perzikkleurige ondertonen ook. Deze kleuren staan helaas minder mooi bij de koele tonen in de huid en de ogen.


Lentetype - warm type
Het lentetype heeft een warme huidskleur met een goud- of ivoorkleurige ondertoon. Deze huid wordt in tegenstelling tot die van het wintertype wel snel rood (vooral de wangen). Bij het lentetype is het helemaal niet gek als er sproeten aanwezig zijn. De ogen zijn licht van kleur, denk hierbij aan (licht)blauw of groen. Soms kunnen er zelfs bruine stipjes aanwezig zijn in de iris.

Welke haarkleur past bij het lentetype?
De meeste lentetypes hebben van zichzelf blond haar (van licht- tot donkerblond), maar de ondertoon is altijd aan de warme kant. Meestal komen er koper- of perziktinten naar boven. Blond haar lichter maken is een mooie optie, alleen het haar krijgt wel sneller een “rossige” gloed. Hier zijn eventueel hele mooie zilvershampoos voor, om de gelige/rode tinten te verwijderen. Een licht bruine tint over blond haar kan ook heel mooi tot zijn recht komen. Vermijd wel koele en grauwe kleuren want die zullen jou niet veel goed doen.


Zomertype - koel type
Een zomertype heeft een roze huid met een beetje een blauwige ondertoon. Dit wordt meestal veroorzaakt door de aderen die aan de oppervlakte van de huid liggen. Dit zie je vaak in combinatie met roze (soms kringen) en lichtpaarse ondertonen. Ook bij dit type zie je vaker sproeten verschijnen. De ogen van zomertypes zijn meestal blauw, donkerblauw, groen of grijsblauw, maar altijd met een koele ondertoon. Soms wil een combinatie van kleuren zich ook nog wel eens voordoen.

Welke haarkleur past bij het zomertype?
Blond of bruin haar is wat je meestal als natuurlijke haarkleur ziet bij zomertypes. De blonde kleur kan ook wel eens assig van kleur overkomen. Deze kan je heel simpel met highlights (lichte plukjes) of lowlights (donkere plukjes) prachtig op kleur brengen. Vooral bij mensen met golven of krullen in het haar zijn high- of lowlights heel mooi. Dit zorgt voor extra levendigheid in het haar! Heel licht haar, zoals platinum, staat ook altijd goed bij een zomertype. Wil je toch gaan voor donkerder haar? Kies dan voor een koele bruinkleur. Rood is ook nog een optie, als je maar kiest voor een roodtint met een blauwige ondertoon.


Herfsttype - warm type
Een gelige of bronzen ondertoon komt vaak voor bij de huid van een herfsttype. De huid kan vervolgens zowel donker als licht zijn. Sproeten op een bleke huid zijn kenmerkend voor dit type en worden hiernaast ook sneller rood. Bij herfsttypes is de oogkleur meestal groen of bruin, met een enkele uitzondering van helblauw.

Welke haarkleur past bij het herfsttype?
De natuurlijke haarkleur van herfsttypes bevatten vaak koper- of goudtinten en warme, sprekende kleuren passen hier dus erg goed bij. Mensen met rood haar zijn eigenlijk automatisch al herfsttypes, zij kunnen hun haar mooi versterken door het te verven met een donkerdere en warmere tint. Deze types kunnen het beste ver weg blijven bij het lichter maken van hun haar, omdat dit er vrij snel onnatuurlijk uit komt te zien. Ga juist voor een donkerder kleur en kies vooral geen kleur met een koele ondertoon.


Professionele haarkleuring

Nu je weet wat voor seizoenstype je bent en je weet of jij voor een koele of warme ondertoon moet gaan, kun je een haarkleur gaan bepalen. Maar als je naar de kleurnummers van professionele haarverf kijkt dan word je misschien niet veel wijzer uit alle getallen en letters waarmee de kleuren aangegeven worden. Ik ga je kort uitleggen waar de kleurnummers op haarkleuring voor staan.

Kleurhoogte haarkleuring

Het eerste getal van het haarkleurnummer, het getal vóór de punt, geeft aan hoe licht of donker de kleur is. Dit wordt de kleurhoogte genoemd. Hierbij is 1 het meest donker (zwart) en 10 het meest licht (wit/heel lichtblond). Hoe hoger het getal hoe lichter de kleurhoogte is. 

1. Zwart
2. Zeer Donkerbruin
3. Donkerbruin
4. Mediumbruin
5. Lichtbruin
6. Donkerblond
7. Mediumblond
8. Lichtblond
9. Zeer lichtblond
10. Extra lichtblond

Kleurnuance haarkleuring

Vervolgens wordt de kleurnuance aangegeven, deze is te herkennen aan het getal naast de kleurhoogte, ofwel achter de punt. Deze nuances zijn per merk verschillend maar over het algemeen geven ze de volgende tinten aan:
.0 Natuurlijke tint
.1 As
.2 Parelmoer
.3 Goud
.4 Koper
.5 Mahonie
.6 Rood
.7 Violet
.8 Bruin
.9 Groen

Sommige merken kiezen ervoor om geen cijfers maar letters te gebruiken om de kleurnuance in de haarkleuring aan te geven. Het kan dus zijn dat een kopertint aangegeven wordt met bijvoorbeeld een K, een as-tint met een A en een roodtint met een R. In dat geval wordt ook vaak de punt weggelaten uit het kleurnummer. En let op: er zijn ook merken die een schuine streep ( / ) gebruiken in plaats van een punt ( . ), maar het komt allemaal op hetzelfde neer dus laat je daardoor niet in de war brengen. 

Een haarkleuring kan daarnaast verschillende nuances bevatten, in dat geval staan er meerdere cijfers achter de punt. De positie van de kleurnuance geeft aan welk het meest aanwezig is. Een voorbeeld: heb je een haarkleuring met nummer 5.67 dan gaat dit om een lichtbruine kleur met rode en violet kleurnuances.

Wij hopen dat je door deze informatie en tips makkelijker een keuze kunt maken wat betreft jouw nieuwe haarkleur. Het is altijd een goed idee om je eigen kapper te raadplegen. Hij of zij denkt graag met je mee, kan goed bepalen wat bij jou past en kan eventueel de perfecte kleur voor je mengen.

Tot de volgende keer!

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Je email adres wordt niet gepubliceerd