Zo haal je een oranje gloed uit je haar!

Bezig met laden...
Zo haal je een oranje gloed uit je haar!

 Leestijd: 4 minuten

Eén blik in de spiegel is genoeg, de oranje gloed in je haar is niet te missen. Iedereen met geverfd haar kan last hebben van een ongewenste oranje of gele gloed in het haar. Vaak heeft dit te maken met een chemische reactie op het blonderen van het haar, maar wist je dat ook invloeden van buitenaf kunnen zorgen voor een haarkleur waar jij niet gelukkig van wordt? In dit blog vertel ik je alles over het ontstaan van een oranje gloed, hoe je dit voortaan voorkomt en hoe je een oranje gloed uit het haar haalt! Lees je mee?

Oranje gloed uit het haar halen

Hoe ontstaat een oranje gloed in het haar?

Wat?! Kan je een oranje gloed in het haar krijgen? En er is maar één antwoord: helaas wel. Vooral wanneer je gek bent op het blonderen van je haar is de kans groot dat jij hier mee te maken krijgt. Zeker in combinatie met invloeden van buitenaf, denk hierbij aan het overmatig wassen van je haar met shampoo, maar ook het blootstellen van het haar aan chloor, zeewater en de zon.

Oxidatie van het haar
Een gele of oranje gloed in het haar ontstaat door oxidatie van de pigmenten in het haar. Simpel gezegd is oxidatie een chemische reactie die het haar lichter maakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het blonderen van het haar, waar waterstofperoxide wordt gebruikt om het haar te ontkleuren. Maar ook zout zeewater, blootstelling aan UV-straling en shampoos met sulfaten kunnen het oxidatie proces stimuleren.

Waarom wordt het haar dan oranje door oxidatie? Een simpele uitleg is er eigenlijk niet, het heeft te maken met twee soorten pigmenten in het haar, namelijk eumelanine en feomelanine. Deze pigmenten bepalen je natuurlijke haarkleur en de ondertoon. Het oxideren zorgt ervoor dat deze pigmenten uit balans raken, zo wordt de ondertoon van het haar zichtbaar wat kan zorgen voor een oranje gloed. Ingewikkeld, niet? Wat mij betreft gaan we door met de belangrijkere zaken. Hoe haal je een oranje gloed uit het haar? En hoe voorkom je voortaan een oranje gloed?

Zo voorkom je een oranje gloed in het haar!

Het blonderen van het haar kan zorgen voor een ongewenste gloed in het haar. Soms zit je een aantal uur in de kappersstoel en toch ga je naar huis met een oranje gloed in het haar. Het is helaas niet altijd te voorkomen. Gelukkig kan je die gloed wel uit het haar krijgen, daar later meer over.

Nu eerst even terug naar de invloeden van buitenaf. Weet je ze nog? UV-straling, zout zeewater en shampoos met sulfaten kunnen allemaal zorgen voor een ongewenste gloed in het haar. Er zijn een aantal simpele tips & trucs om te voorkomen dat jij een oranje gloed in het haar krijgt:

1. Draag een hoed of pet
Het dragen van een hoed of pet zorgt ervoor dat je je haar niet bloot stelt aan de zon. Op die manier kan UV-straling in ieder geval niet de oorzaak zijn van oxidatie.

2. Vermijd een duik in zeewater
Shit, dacht je even lekker in de zee te gaan zwemmen. Om een ongewenste gloed te voorkomen kan je dat beter laten. Wil je toch echt de zee in gebruik dan een leave-in conditioner voordat je de zee in gaat of was het haar vooraf met een conditioner met siliconen.

Een conditioner met niet wateroplosbare siliconen legt een laagje om het haar (lees hier meer over siliconen) waardoor de kans op oxidatie kleiner wordt. Een leave-in conditioner beschermt niet, maar zorgt wel dat het haar minder snel uitdroogt of beschadigt raakt. Zo heb je dus ook een kleinere kans op oxidatie.

3. Leave-in conditioner met UV-bescherming
Over een leave-in conditioner gesproken, wist je dat je ook haarsprays hebt met UV-bescherming? Een ideale combinatie, want zo bescherm je niet alleen je haar tegen UV-stralen maar je verzorgt het ook nog eens. Dit zijn onze favoriete leave-in conditioners & haarsprays met UV-bescherming:

Schwarzkopf BC Bonacure Sun Protect Conditioner Cream Kerastase Soleil Huile Sirene Oil Mist Spray

Revlon Equave Sun Protection Detangling Conditioner   Balmain Paris Sun Protection Spray

L'Oreal Solar Sublime Spray   ECRU New York Silk Nourishing Spray

 

4. Probeer je haar zo min mogelijk te wassen

Je haar vaak wassen is niet goed voor je haar, zeker niet wanneer je je haar hebt laten kleuren. Probeer daarom zo min mogelijk je haren te wassen. Tip! Gebruik een shampoo die vrij is van sulfaten. Sulfaten kunnen meewerken aan de (snellere) vervaging of verkleuring van het haar.

Interessant om te lezen: Alles over sulfaten, siliconen en parabenen

Zo haal je een oranje gloed uit je haar!

Regelmatig krijgen wij de vraag ‘Hoe haal ik een oranje gloed uit mijn haar?’. Om dit te realiseren is het belangrijk dat de oranje gloed in het gaat wordt geneutraliseerd. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar het is heel eenvoudig. Bekijk het kleurenwiel hieronder maar eens:

Het kleurenwiel

In het kleurenwiel zie je precies welke kleurtinten jouw haar nodig heeft om van een gele of oranje gloed af te komen. Tegenover geel/oranje staan de kleurtinten blauw en paars. Wat je dus nodig hebt om de gele of oranje gloed uit het haar te halen is een shampoo, conditioner en/of haarmasker met blauwe of paarse pigmenten. Uiteraard heb ik alvast onze favoriete producten met de juiste kleurpigmenten voor je opgezocht.

Een oranje gloed uit het haar halen doe je met de volgende haarproducten:

Fanola No Orange    Inebrya Blondesse No-Orange

Je kan ervoor kiezen om aan de slag te gaan met enkel een shampoo met blauwtinten om de ongewenste tinten uit het haar te halen, maar je kan dit ook combineren met een haarmasker om het haar extra te verzorgen. Op deze manier haal je door je haarverzorgingsproducten aan te passen ongewenste tinten uit het haar.

Persoonlijk advies nodig?

De tips die ik geef in dit blog zullen in veel gevallen helpen om een oranje gloed te voorkomen of een oranje gloed uit het haar te verwijderen. Toch zullen de tips niet voor iedereen opgaan, dit heeft o.a. te maken met de conditie van het haar. Is het haar ongezond/beschadigd dan kan er meer nodig zijn dan de beschreven tips. Dit geldt tevens voor de kleur van het haar, zo kan het zijn dat een oranje gloed lastiger uit zwart haar te halen is dan uit blond haar. Wil je vooraf advies om zo de juiste producten te kiezen? Plaats dan je vraag in de reacties onder dit blog.

Liefs,

Channa van Haarpro.nl  

 

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Je email adres wordt niet gepubliceerd
Tuba
Bezig met laden...
Hallo Channa, Ik heb mijn haar thuis geprobeerd te verven van lichtbruin naar asblond. Helaas heb ik nu een oranje gloed. Ik heb de shampoo en masker van fanola (no orange) gebruikt maar echter zonder resultaat. Hoe kom ik van die oranje gloed af? Ik wil heel graag een asblonde haar kleur. Groetjes, Tuba
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Tuba, Wat vervelend dat je een oranje gloed hebt gekregen. Het kan inderdaad zijn dat de No Orange producten hier niet tegen helpen, dat komt omdat je thuis zelf je haar hebt geprobeerd te verven. De oranje gloed kan dan verschillende oorzaken hebben (bijvoorbeeld te veel of te weinig product, een verkeerde inwerktijd etc.). Ik raad je aan om naar een kapper te gaan. Zij kunnen je adviseren en het proberen op te lossen. Geef altijd aan dat je het zelf hebt geverfd (dit kan namelijk ook effect hebben op de producten die zij gaan gebruiken)! Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
Chantal
Bezig met laden...
Hallo Channa, Ik heb van mezelf donker asblond haar (level 7) en laat mijn haar bij de kapper verven omdat het grijs begint te worden. Ik wilde graag een kleur die dicht bij mijn eigen haarkleur ligt. Helaas is dit tot op heden nog niet gelukt. Van alles geprobeerd, asgrijs met extra as, as boosters, lage peroxide concentraties (3% geloof ik). Steeds eindigt het direct na het kleuren al in een warme lichtbruine tint, of zoveel astint dat het haar veel te donker is. Ik ben inmiddels ook al een paar jaar en 3 kappers verder, zonder het gewenste resultaat (mijn eigen haarkleur). Wat kan ik nu nog doen? Is het mogelijk om nog minder peroxide of een demipermanente kleur te doen? Ik schat dat mijn haar ongeveer 30% grijs is.
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Chantal, Wat vervelend dat het nog niet gelukt is om de juiste haarkleur te vinden. Zou je een foto willen mailen naar service@haarpro.nl? Dan kunnen wij beter zien waar het precies om gaat. Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
Ilona
Bezig met laden...
Mijn haarkleur is momenteel blond met een oranje en gele gloed en dat wil ik er graag uit hebben maar wat kan ik dan het beste gebruiken! De no orange is alleen voor het oranje of doet het ook wat op het geel of doet het daar dan te veel op? Graag advies Groetjes Ilona
Isabella van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hi Ilona, Omdat ik niet kan zien hoe je haar er uit ziet vind ik het lastig om je advies te geven. Ik zou je daarom adviseren om naar een kapper te gaan en er daar naar te laten kijken. Het kan namelijk zijn dat een pigment shampoo niet voldoende voor je gaat doen of juist te sterk voor je is. Kleuren theorie is namelijk best lastig.. Je geeft aan dat jouw haar oranje/geel is dus heb je daar in theorie violet of blauw voor nodig. Wil Je het toch graag zelf doen? dan zou je het best eerst met een violet shampoo aan de gang kunnen gaan. Doet dit niet genoeg? kun je altijd overstappen naar een blauwe. De rede dat ik eerst violet adviseer is omdat violet iets minder intens is dan blauw. Je wil natuurlijk ook niet dat hij doorslaat. https://www.haarpro.nl/fanola-no-yellow-shampoo-350ml.html https://www.haarpro.nl/fanola-no-orange-shampoo-350ml.html Groetjes Isabella van Haarpro.nl
Sophie
Bezig met laden...
Hoii, ik heb laatst bij de kapper een kleurspoeling genomen om mijn uitgroei verschil te verminderen. De kleurspoeling was donkerder dan mijn eigen haarkleur (donkerblond) er werd gezegd dat na 10 wasbeurten de kleur eruit zou zijn. Nu zit ik vast aan bruin/oranje haar en ik wil mijn donker blonde haar graag terug. Kan ik dit nog zelf doen of moet ik op mijn uitgroei gaan wachten?
Isabella van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hi Sophie, Wat vervelend dat het kleuren bij de kapper niet helemaal goed is gegaan. Ik zou je afraden om zelf aan de gang te gaan . Het beste wat je kunt doen is naar de kapper gaan en er daar naar laten kijken. Misschien dat je met wat highlights de kleur wat kunt laten ophelderen! Groetjes Isabella van haarpro.nl
Elise Ooms
Bezig met laden...
Na een lange tijd blond haar te hebben. Had ik vorig jaar besloten op het koper te verfen. Ik was hier snel op uitgekeken en wou terug naar mijn eigen haar kleur ( donkerblond/licht bruin met beetje as kleur). Meerder kapster hebben het steeds bruinig met een as gloed geverfd maar naar 2 keer wassen heb ik al weer een oranje gloed. Nu ben ik bezig met mijn haar laten uitgroeien. Ik vind het er alleen niet uit zien. Een grijzige uitgroei met de rest van me haar een soort van oranje. Heb je tips voor mij? moet ik het blijven verfen of zijn der andere mogelijkheden?
Isabella van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hi Elise, Een kleuring uit laten groeien vergt een hele hoop geduld maar is denk ik wel de beste oplossing. Naast dat dit de beste oplossing is, is het ook de gezondste oplossing. Wil je echt van die oranje gloed af zou je highlights in je haar kunnen zetten om van de warme gloed af te komen. Deze zul je dan ook uit moeten laten groeien. Wellicht dat dit wel natuurlijker is dan hoe het nu uitgroeit. Helaas is er verder geen wondermiddel.. Groetjes Isabella van Haarpro.nl
Elisabeth
Bezig met laden...
Ik heb me haar is ontklurt en toen een 7.0 er over gedaan maar ik wil juist donkerblond en nu zit er ook een gele gloed over heen en rode wat kan ik nu het beste doen
Isabella van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hi Elisabeth, Vervelend dat er een warme gloed over het haar heen zit. Helaas is het heel moeilijk voor mij om advies te geven als ik het haar niet kan zien. Ook adviseren wij nooit om zonder ervaring het haar zelf te kleuren. Dus mocht al het bovenstaande niet gelukt zijn zou ik je adviseren om langs de kapper te gaan en er daar naar te laten kijken. Groetjes Isabella van Haarpro.nl