Siliconen, sulfaten en parabenen. Je hebt vast weleens gehoord dat je deze ingrediënten moet vermijden bij je haarproducten. Maar zijn ze nou eigenlijk écht zo slecht voor je? Of worden we allemaal voor niets bang gemaakt? Om het je iets makkelijker te maken in de wondere wereld van de haarverzorging ingrediënten hebben we wat nuttige informatie op een rijtje gezet.
Ten eerste willen we vermelden dat geen enkel ingrediënt per definitie slecht is. Siliconen, sulfaten en parabenen hebben allemaal zo hun eigen nadelen, maar ook voordelen. Het is vaak een kwestie van proberen; waar sommige haartypes siliconen vervloeken, zijn er weer andere haartypes die juist zweren bij siliconen. Krullenbollen hebben hun eigen haarverzorgingsmethode (de Curly Girl Methode) waarbij ze o.a. siliconen en sulfaten vermijden, lees meer over deze methode in dit blog.
Probeer eens een keer producten uit zonder onderstaande ingrediënten en kijk wat het effect is op jouw haar. Je kunt vanuit dit blog de siliconen-, sulfaten- en parabenenvrije merken bekijken of je kunt de filteroptie in de webshop gebruiken. Merken die niet volledig parabeenvrij zijn, kunnen natuurlijk wel losse producten zonder parabenen hebben. Daarnaast kun je ook nog de producten zelf handmatig controleren aan de hand van de ingrediëntenlijst helemaal onderaan dit blog.
SILICONEN
Siliconen kun je zien als een soort vloeibaar rubber of plastic, ze leggen een laagje om je haar heen. Dit laagje is beschermend en waterafstotend. Je haar wordt daardoor gladder, zachter, glanzender, minder statisch, het oogt gezonder én is makkelijker doorkambaar.
Er zijn wateroplosbare, niet-wateroplosbare en verdampende siliconen. Wateroplosbare siliconen kunnen worden verwijderd met water en verdampende siliconen vervliegen snel na het aanbrengen van een product. Een verdampende silicoon is er bijvoorbeeld alleen om het product makkelijker smeerbaar te maken. Deze siliconen kunnen dus niet veel kwaad. Niet-wateroplosbare daarentegen wel. Ze spoelen bij het wassen niet uit je haar (alleen met een diep reinigende shampoo met sulfaten). Je krijgt dan ‘build-up’; laagjes siliconen die zich op blijven bouwen in je haar. Je haar kan daardoor zwaar en futloos worden en het kan zorgen voor hoofdhuidproblemen zoals jeuk. Daarom zijn (niet-wateroplosbare) siliconen voornamelijk voor krullenbollen een boosdoener. Doordat ze je haar zwaarder maken krult het minder.
Je kunt niet perse zeggen dat alle siliconen slecht zijn. Dit verschilt per soort silicoon en per haartype. Heb je droog en weerbarstig haar? Dan kunnen siliconen voor jou de oplossing zijn om het er gezonder uit te laten zien. Heb je krullend haar? Dan kun je siliconen maar beter vermijden!
Het is handig om naar de combinatie van siliconen en sulfaten te kijken in je haarproducten. Gebruik je veel niet-wateroplosbare siliconen? Was je haar dan met een sulfaten shampoo om build-up te voorkomen. Maar krijg je door deze agressieve reinigers juist weer een droge hoofdhuid of andere problemen? Ga dan op zoek naar producten met wateroplosbare siliconen of helemaal geen siliconen.
Voordelen:
- Geven je haar een gezonde look (glanzend, glad, zacht etc.)
- Maken je haar makkelijker doorkambaar
Nadelen:
- De gezonde look die je haar krijgt is niet echt, siliconen zijn geen voedingsstoffen
- Niet-wateroplosbare siliconen zorgen voor build-up (laagjes van producten die zich opstapelen in je haar)
- Sommige siliconen maken je haar zwaar en futloos
- Sommige soorten zorgen voor hoofdhuidproblemen
- Goede ingrediënten uit haarverzorgingsproducten kunnen niet altijd meer bij het haar komen
Bekijk hier onze silicoonvrije merken en lijnen
SULFATEN
Sulfaten zijn effectieve reinigers die om een aantal verschillende redenen in shampoos gebruikt worden. Ze verwijderen talg en productresten uit je haar, zorgen ervoor dat de shampoo en het water goed verspreidt kunnen worden over je haar én zorgen ervoor dat de shampoo gaat schuimen. Dat laatste is niet noodzakelijk, maar vinden we stiekem allemaal wel erg fijn. Door het schuimende effect van je shampoo heb je een extra schoon gevoel.
Helaas is het zo dat de meeste sulfaten té grondig reinigen en daarmee ook de natuurlijke vetten van je hoofdhuid en haar verwijderen. Dit kan dus zorgen voor droog en dof haar en bij mensen met een gevoelige hoofdhuid zelfs voor verschillende hoofdhuidproblemen.
Gebruik je veel stylingproducten of andere producten met siliconen? Dan is het verstandig om (in elk geval af en toe) wel een shampoo met sulfaten te gebruiken. Anders blijven de siliconen en productresten zich opstapelen in je haar en daar kan je haar vetter en slapper van worden. Je kunt er ook voor kiezen om eens in de zoveel tijd een ‘deep cleansing’ te doen met een shampoo die vrij is van siliconen, maar wel sulfaten bevat. Deze is daar zeer geschikt voor.
Voordelen:
- Reinigen grondig (en verwijderen dus ook siliconen)
- Zijn goedkoop om te produceren en dus ook goedkoop in de verkoop
- Schuimen goed en maken daardoor het product makkelijker te verdelen over het haar
Nadelen:
- Kunnen iets té grondig reinigen en hierdoor de natuurlijke vetten van je hoofdhuid en haar verwijderen. Bij sommige mensen zorgt dat voor een geïrriteerde hoofdhuid en dof en droog haar.
- Kunnen meewerken aan de (snellere) vervaging van gekleurd haar
- De meeste sulfaten zijn slecht voor het milieu, omdat er voor de productie palmolie wordt gebruikt
Bekijk hier onze sulfaatvrije merken
PARABENEN
Parabenen zijn een apart geval. Ze hebben geen effect op je haar, maar zijn de afgelopen tijd wel een discussiepunt geworden omdat sommige wetenschappers zeggen dat ze niet helemaal veilig zijn en bijvoorbeeld de hormoonhuishouding kunnen beïnvloeden. Het is vooral een persoonlijke keuze of jij wel of geen parabenen wilt gebruiken, want de wetenschappelijke onderzoeken zijn op dit moment nog tegenstrijdig.
Parabenen zitten in haarproducten om ze langer houdbaar te maken. Dit is dus wel een voordeel.
Anders zouden je producten behoorlijk snel over datum gaan en niet meer werken. Er zijn een aantal alternatieven voor parabenen, waaronder natuurlijke bewaarstoffen zoals rozemarijnextract. Wel blijkt dat je met parabenen een laag risico loopt op het krijgen van een allergische reactie, in vergelijking met de alternatieven.
Nogmaals; over parabenen kunnen we niet zo veel feiten delen én ze hebben geen effect op je haar. Ga dus vooral bij jezelf na of jij je goed voelt bij het gebruiken van deze stof.
Voordelen:
- Producten zijn hierdoor langer houdbaar
- Een laag risico op allergieën
Nadelen:
- Er zijn discussies over de veiligheid van deze stof (zou onder andere de hormoonhuishouding kunnen beïnvloeden)
Bekijk hier onze parabeenvrije merken
INGREDIËNTENLIJST
Sulfaten:
SLS = Sodium Lauryl Sulfate
SDS = Sodium Dodecyl Sulfate
SLES = Sodium Lauryl Ether Sulfate / Sodium Laureth Sulfate
ALS = Ammonium Lauryl Sulfate
ALES = Ammonium Laureth Sulfate
Wateroplosbare siliconen:
Wanneer er PEG voor een ingrediënt staat, is deze wateroplosbaar.
Dimethicone copolyol, Stearoxy Dimethicone, Behenoxy Dimethicone, DEA PG-Propyl PEG/PPG-18/21 Dimethicone, Dimethicone PEG-8 Phosphate, Dimethicone-PG Diethylmonium Chloride, Hydrolyzed Silk, Hydrolyzed Wheat Protein, PEG/PPG-20/15 Dimethicone, PEG-12 Dimethicone, PEG/PPG-20/15 Dimethicone, PEG-7 Amodimethicone, PEG-8 Disteramonium Chloride PG-Dimethicone, PEG-33 (and) PEG-8 Dimethicone (and) PEG-14, Silicone Quaternium-8 en Silicone Quaternium-17.
Niet-wateroplosbare siliconen:
Dimethicone, Behenoxy Dimethicone, Cetearyl methicone, Amodimethicone, Dimethiconol, Cetyl Dimethicone, Stearyl Dimethicone, Cetearyl Methicone, Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, Trimethylsilylamodimethicone (TSD), Bis-Cetearyl Amodimethicone, Bis-Phenylpropyl Dimethicone, Bis-Hydroxy/Methoxy Amodimethicone, Cetyl Dimethicone, Cetyl PEG/PPG-15/15 Butyl Ether Dimethicone, Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane, Di-Isostearoyl Trimethylolpropane Siloxy Silicate, Diphenyl Dimethicone, Disiloxane, Trimethylsiloxysilicate, PCA Dimethicone, Phenyl Trimethicone, Simethicone Stearoxy (or Stearyl) Dimethicone, Trimethyl Silylamodimethicone, Trimethylsiloxysilicate, Trisiloxane en Hexamethyldisiloxane.
Verdampende siliconen:
Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane en Hexamethyldisiloxane.
Parabenen
Ethylparaben, methylparaben, buthylparaben, proplylparaben
Mocht je nou toch nog vragen hebben n.a.v. deze informatie of wil je meer weten over merken en producten? Neem dan gerust contact met ons op!
Sharon van Haarpro.nl
Siliconen, sulfaten en parabenen
Siliconen, sulfaten en parabenen. Je hebt vast weleens gehoord dat je deze ingrediënten moet vermijden bij je haarproducten. Maar zijn ze nou eigenlijk écht zo slecht voor je? Of worden we allemaal voor niets bang gemaakt? Om het je iets makkelijker te maken in de wondere wereld van de haarverzorging ingrediënten hebben we wat nuttige informatie voor je op een rijtje gezet!
Ten eerste willen we vermelden dat geen enkel ingrediënt per definitie slecht is. Siliconen, sulfaten en parabenen hebben allemaal zo hun eigen nadelen, maar ook hun voordelen. Het is vaak een kwestie van proberen; waar sommige haartypes siliconen vervloeken, zijn er weer andere haartypes die juist zweren bij siliconen. Krullenbollen hebben hun eigen haarverzorgingsmethode (de Curly Girl Methode) waarbij ze o.a. siliconen en sulfaten vermijden. Maar is dat echt nodig? Wil je meer lezen over deze methode? Klik dan hier!
Probeer eens een keer producten uit zonder onderstaande ingrediënten en kijk wat het effect is op jouw haar. Je kunt vanuit dit blog de siliconen-, sulfaten- en parabenenvrije merken bekijken of je kunt de filteroptie in de webshop gebruiken. Merken die niet volledig parabeenvrij zijn, kunnen natuurlijk wel losse producten zonder parabenen hebben. Daarnaast kun je ook nog de producten zelf handmatig controleren aan de hand van de ingrediëntenlijst helemaal onderaan dit blog.
SILICONEN
Siliconen kun je zien als een soort vloeibaar rubber of plastic dat een laagje om jouw haar heen legt. Dit laagje werk beschermend en is waterafstotend. Je haar wordt hierdoor gladder, zachter, glanzender, minder statisch, het oogt gezonder én is makkelijker doorkambaar.
Er zijn wateroplosbare, niet-wateroplosbare en verdampende siliconen. Wateroplosbare siliconen kunnen worden verwijderd met water en verdampende siliconen vervliegen snel na het aanbrengen van een product. Een verdampende silicoon is er bijvoorbeeld alleen om het product makkelijker smeerbaar te maken. Deze siliconen kunnen dus niet veel kwaad. Niet-wateroplosbare daarentegen wel. Ze spoelen bij het wassen niet uit je haar (alleen met een diep reinigende shampoo met sulfaten). Hierdoor kan ‘build-up’ ontstaan. Build up zijn laagjes siliconen die zich op blijven bouwen in je haar. Je haar kan daardoor zwaar en futloos worden en het kan zorgen voor hoofdhuidproblemen zoals jeuk. Daarom zijn (niet-wateroplosbare) siliconen voornamelijk voor krullenbollen een boosdoener. Je haar wordt zwaarder en krult hierdoor minder.
Je kunt niet perse zeggen dat alle siliconen slecht zijn. Dit verschilt per soort silicoon en per haartype. Heb je droog en weerbarstig haar? Dan kunnen siliconen voor jou de oplossing zijn om het er gezonder uit te laten zien. Heb je krullend haar? Dan is het beter om siliconen te vermijden.
Het is handig om naar de combinatie van siliconen en sulfaten te kijken in je haarproducten. Gebruik je veel niet-wateroplosbare siliconen? Was je haar dan met een sulfaten shampoo om build-up te voorkomen. Maar krijg je door deze agressieve reinigers juist weer een droge hoofdhuid of andere problemen? Ga dan op zoek naar producten met wateroplosbare siliconen of helemaal geen siliconen.
De voordelen van siliconen:
- Geven je haar een gezonde look (glanzend, glad, zacht etc.)
- Maken je haar makkelijker doorkambaar
De nadelen van siliconen:
- De gezonde look die je haar krijgt is niet echt, siliconen zijn geen voedingsstoffen
- Niet-wateroplosbare siliconen zorgen voor build-up (laagjes van producten die zich opstapelen in je haar)
- Sommige siliconen maken je haar zwaar en futloos
- Sommige soorten zorgen voor hoofdhuidproblemen
-Goede ingrediënten uit haarverzorgingsproducten kunnen niet altijd meer bij het haar komen
Bekijk hier onze silicoonvrije merken en lijnen
SULFATEN
Sulfaten zijn effectieve reinigers die om een aantal verschillende redenen in shampoos gebruikt worden. Ze verwijderen talg en productresten uit je haar, zorgen ervoor dat de shampoo en het water goed verspreidt kunnen worden over je haar én zorgen ervoor dat de shampoo goed gaat schuimen. Dat laatste is niet noodzakelijk, maar vinden we stiekem allemaal wel erg fijn. Door het schuimende effect van je shampoo heb je echt het gevoel dat je haar en hoofdhuid schoon zijn.
Helaas is het zo dat de meeste sulfaten té grondig reinigen en daarmee ook de natuurlijke vetten van je hoofdhuid en haar verwijderen. Dit kan dus zorgen voor droog en dof haar en bij mensen met een gevoelige hoofdhuid zelfs voor verschillende hoofdhuidproblemen. Wil je meer lezen over verschillende hoofdhuidproblemen? Klik dan hier!
Gebruik je veel stylingproducten of andere producten met siliconen? Dan is het verstandig om (in elk geval af en toe) wel een shampoo met sulfaten te gebruiken. Anders blijven de siliconen en productresten zich opstapelen in je haar en daar kan je haar vetter en slapper van worden. Je kunt er ook voor kiezen om eens in de zoveel tijd een ‘deep cleansing’ te doen met een shampoo die vrij is van siliconen, maar wel sulfaten bevat. Deze is daar zeer geschikt voor.
De voordelen van sulfaten:
- Reinigen grondig (en verwijderen dus ook siliconen)
- Zijn goedkoop om te produceren en dus ook goedkoop in de verkoop
- Schuimen goed en maken daardoor het product makkelijker te verdelen over het haar
De nadelen van sulfaten:
- Kunnen iets té grondig reinigen en hierdoor de natuurlijke vetten van je hoofdhuid en haar verwijderen. Bij sommige mensen zorgt dat voor een geïrriteerde hoofdhuid en dof en droog haar.
- Kunnen meewerken aan de (snellere) vervaging van gekleurd haar
- De meeste sulfaten zijn slecht voor het milieu, omdat er voor de productie palmolie wordt gebruikt
Bekijk hier onze sulfaatvrije merken
PARABENEN
Parabenen zijn een apart geval. Ze hebben geen effect op je haar, maar zijn de afgelopen tijd wel een discussiepunt geworden omdat sommige wetenschappers zeggen dat ze niet helemaal veilig zijn en bijvoorbeeld de hormoonhuishouding kunnen beïnvloeden. Het is vooral een persoonlijke keuze of jij wel of geen parabenen wilt gebruiken, want de wetenschappelijke onderzoeken zijn op dit moment nog tegenstrijdig.
Parabenen zitten in haarproducten om ze langer houdbaar te maken. Dit is dus wel een voordeel.
Anders zouden je producten behoorlijk snel over datum gaan en niet meer werken. Er zijn een aantal alternatieven voor parabenen, waaronder natuurlijke bewaarstoffen zoals rozemarijnextract. Wel blijkt dat je met parabenen een laag risico loopt op het krijgen van een allergische reactie, in vergelijking met de alternatieven.
Nogmaals; over parabenen kunnen we niet zo veel feiten delen én ze hebben geen effect op je haar. Ga dus vooral bij jezelf na of jij je goed voelt bij het gebruiken van deze stof.
Voordelen van parabenen:
- Producten zijn hierdoor langer houdbaar
- Een laag risico op allergieën
Nadelen van parabenen:
- Er zijn discussies over de veiligheid van deze stof (zou onder andere de hormoonhuishouding kunnen beïnvloeden)
Bekijk hier onze parabeenvrije merken
Ingrediëntenlijst
Sulfaten:
SLS = Sodium Lauryl Sulfate
SDS = Sodium Dodecyl Sulfate
SLES = Sodium Lauryl Ether Sulfate / Sodium Laureth Sulfate
ALS = Ammonium Lauryl Sulfate
ALES = Ammonium Laureth Sulfate
Wateroplosbare siliconen:
Wanneer er PEG voor een ingrediënt staat, is deze wateroplosbaar.
Dimethicone copolyol, Stearoxy Dimethicone, Behenoxy Dimethicone, DEA PG-Propyl PEG/PPG-18/21 Dimethicone, Dimethicone PEG-8 Phosphate, Dimethicone-PG Diethylmonium Chloride, Hydrolyzed Silk, Hydrolyzed Wheat Protein, PEG/PPG-20/15 Dimethicone, PEG-12 Dimethicone, PEG/PPG-20/15 Dimethicone, PEG-7 Amodimethicone, PEG-8 Disteramonium Chloride PG-Dimethicone, PEG-33 (and) PEG-8 Dimethicone (and) PEG-14, Silicone Quaternium-8 en Silicone Quaternium-17.
Niet-wateroplosbare siliconen:
Dimethicone, Behenoxy Dimethicone, Cetearyl methicone, Amodimethicone, Dimethiconol, Cetyl Dimethicone, Stearyl Dimethicone, Cetearyl Methicone, Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, Trimethylsilylamodimethicone (TSD), Bis-Cetearyl Amodimethicone, Bis-Phenylpropyl Dimethicone, Bis-Hydroxy/Methoxy Amodimethicone, Cetyl Dimethicone, Cetyl PEG/PPG-15/15 Butyl Ether Dimethicone, Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane, Di-Isostearoyl Trimethylolpropane Siloxy Silicate, Diphenyl Dimethicone, Disiloxane, Trimethylsiloxysilicate, PCA Dimethicone, Phenyl Trimethicone, Simethicone Stearoxy (or Stearyl) Dimethicone, Trimethyl Silylamodimethicone, Trimethylsiloxysilicate, Trisiloxane en Hexamethyldisiloxane.
Verdampende siliconen:
Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane en Hexamethyldisiloxane.
Parabenen
Ethylparaben, methylparaben, buthylparaben, proplylparaben
Mocht je nou toch nog vragen hebben n.a.v. deze informatie of wil je meer weten over merken en producten? Neem dan gerust contact met ons op!
Isabella van Haarpro.nl