Brush me away! Een haarborstel kopen, het lijkt zo simpel, maar welke borstel is geschikt voor jouw haar? En welke borstel past er binnen jouw budget? Als je eens wist hoe erg je haar beschadigd kan raken van het verkeerd gebruiken ervan of een haarborstel van slechte kwaliteit.. Het hebben van een goede haarborstel of kam passend bij jouw haartype is minstens zo belangrijk als de juist haarverzorging. Alles hierover lees je in dit blog.

Welk resultaat wil je bereiken?

Als eerst is het handig te achterhalen wat je doel is of welk effect je wilt bereiken. De meeste mensen willen een haarborstel die enkel het haar ontklit en ontwart maar daarnaast zijn er nog een hoop andere redenen voor het gebruik van een haarborstel of kam. Om je zoektocht iets te vereenvoudigen kun je onderscheid maken tussen de twee volgende punten: Wil je je haar ontklitten en glad maken óf wil je je haar stylen, krullen of volume geven?

Je haar ontklitten en glad maken

Wil je het haar ontklitten of glad maken dan kun je het beste gaan voor een paddle brush, pneumatische borstel of detangler brush.

Paddle Brush
Heb je lang en/of veel haar en wil je dit ontklitten ga dan voor een paddle brush. Deze borstel heeft een groot oppervlak en is daarom ideaal voor het ontklitten van lang haar. Daarnaast kun je deze borstel ook goed gebruiken om je haar te stijlen met een föhn. 
Onze topper: Moroccanoil Ionic Ceramic Paddle Brush

Pneumatische Borstel
Een pneumatische borstel zorgt ervoor dat je haar ontwart en tegelijkertijd wordt verzorgd. Bij dit soort borstels zijn de pennen of haren aan een kussen bevestigd. Tijdens het borstelen beweegt het kussen mee waardoor de borstel flexibel over je hoofdhuid glijdt en dus niet te veel druk uitoefent.
Onze topper: Denman Grooming Brush

Detangler Brush
Dit type borstel is speciaal om klitten uit je haar te verwijderen. Het ontwerp is zo bedacht dat hij niet aan je haar trekt doordat de tanden wijd uit elkaar staan. Hierdoor glijdt hij makkelijker door je haar heen. Dit type borstel heeft vaak geen handvat waardoor je gerichter druk kunt uitoefenen en klitten sneller verdwijnen.
Onze topper: Sibel D-Meli Melo Ontwarborstel

 

 

Je haar stylen, krullen of volume geven

Wil je je haar stylen met een borstel dan zijn ook daarvoor verschillende soorten waarmee je verschillende resultaten bereikt. Zo heb je de ronde borstel, föhnborstel, toupeerborstel, styling borstel en vent brush. We zullen je uitleggen welk resultaat je behaalt met welke type haarborstel.

Ronde Borstel
Dé borstel voor een perfecte blow-out. Deze ronde borstel kan gebruikt worden om een gepolijst kapsel en zachte golven te creëren en wordt gebruikt in combinatie met een föhn. Kies een diameter die bij de lengte van je haar past, hoe korter het haar en hoe strakker de golf hoe kleiner de diameter van de borstel. Pas altijd op met het gebruik van een metalen ronde borstel op nat haar. Metaal wordt enorm heet, waardoor je haar beschadigd kan raken. Gebruik een metalen ronde borstel op haar dat voor zeker 80 procent droog is!
Onze topper: ECRU New York Ceramic Styling Brush

Föhnborstel
Vind je het lastig om je haar te stylen met een ronde borstel in je ene hand en een föhn in je andere hand? Een föhnborstel heeft zoals de naam al zegt een ingebouwde föhn in de borstel zitten, een stuk makkelijker in gebruik maar met hetzelfde resultaat!
Onze topper: Original Best Buy Styleox Hot Brush

Toupeerborstel
Met een toupeerborstel kun je extra volume geven aan je haar. Om je haar te touperen houd je een pluk haar omhoog en kam je het haar bij de haaraanzet in tegenovergestelde richting. Het is beter voor je haar om dit met een speciale toupeerborstel te doen zodat je haar zo minder beschadigd raakt.
Onze topper: Great Lengths Toupeerborstel Zwart Spits

Styling Borstel
Onder de haarborstels is de styling borstel toch wel de meest veelzijdige in het rijtje. De pennen zijn verdeeld in een aantal rijen, het aantal rijen en pennen kan variëren per borstel. Hierdoor is je haar makkelijk te ontwarren. Het meest bijzondere aan de styling borstel is de halve-cilinder vorm die hij heeft. Naast het ontwarren geeft hij dankzij deze vorm o.a. ook volume aan je haar. 
Onze topper: Denman Classic Styling Brush
Psst… deze topper zorgt zelfs voor meer kruldefinitie bij krullend haar! Lees er hier meer over.

Vent Brush
De vent brush wordt vaak in combinatie gebruikt met een föhn om het haar te drogen en volume te geven. Kenmerkend voor deze borstel zijn de openingen waar de warmte van de föhn makkelijk doorheen blaast, waardoor je haar sneller droogt. Door je haar te liften met de pennen van de borstel creëer je volume. 
Onze topper: Denman Large Tunnel Vent Brush

 

 

Specifieke wensen?

Het kan zijn dat je naast alle bovengenoemde soorten nog op zoek bent naar een specifieke eigenschap zoals een haarborstel die je kunt gebruiken onder de douche of een variant met anti-statische werking omdat je haar snel statisch wordt. Ook daarop kan de keuze van je haarborstel gebaseerd zijn. 

Anti-statisch
Veel borstels kunnen je haar statisch maken. Met name als je glad haar wil, is dat erg vervelend. Overweeg daarom of je een anti-statische haarborstel wil. Met name met keramische- en houten haarborstels voorkom je verdwaalde statische haren. 
Onze topper: Moroccanoil Ionic Ceramic Paddle Brush

Waterbestendige borstel
Het beste borstel je je haar als het droog is, het is namelijk erg kwetsbaar wanneer het nat is. Toch zijn er mensen die graag hun haar onder de douche kammen. Kies in dat geval voor een grove borstel of kam die goed tegen water kan en gebruik daarbij een conditioner. 

So much to love....so much to choose from

Nu je weet naar wat voor type borstel je opzoek bent gaan we het materiaal van de haren en/of pennen bepalen passend bij jou haartype. We hebben de verschillende materialen en de voor-en nadelen ervan hieronder voor je uitgewerkt.

 

 

1. Natuurlijk haar
Geschikt voor: fijn en dun haar
Voordeel: zacht en flexibel en dus minder schadelijk voor je haar en hoofdhuid
Nadeel: kan je haar sneller statisch maken

Het voordeel van een borstel gemaakt van natuurlijk haar is dat het zacht en flexibel is waardoor je haar minder snel geneigd is te breken. Veelal zijn de borstels van natuurlijk haar gemaakt van zwijnen- of paardenhaar. Deze typen borstels werken bevorderlijk voor het sluiten van de haarschubben, waardoor je kunt rekenen op een mooi glanzend eindresultaat.

Borstels met varkenshaar

2. Synthetisch haar
Geschikt voor: dik haar
Voordeel: gaan langer mee en ontklitten je haar beter
Nadeel: kan je haar en hoofdhuid sneller beschadigen

Borstels met synthetisch haar kunnen uit allerlei verschillende materialen bestaan zoals: rubber en plastic, maar de meest voorkomende is toch wel nylon pinnen. Deze borstels bieden meer grip in het haar en zijn daarom aan te raden voor mensen met dik haar. Waar een borstel met natuurlijk haar kan zorgen dat je haar snel statisch wordt, is een borstel met synthetisch haar uitermate geschikt om dit tegen te gaan. Deze type borstels gaan een stuk langer mee en ze zijn beter voor het ontklitten van je haar.

Borstels met synthetisch haar, borstels met nylon pinnen

3. Gemengd haar
Geschikt voor: alle haartypes
Voordeel: ontwart en geeft een glanzend eindresultaat
Nadeel: kan je haar statisch maken en haar en hoofdhuid sneller beschadigen

Gemengde borstels bestaan uit een mix van natuurlijke en synthetische haartjes, waardoor je de voordelen van beide soorten combineert. Wil jij voor een mooie middenweg gaan kies dan voor een borstel met gemengd haar. 

Borstels met gemengd haar

Hopelijk heb ik je genoeg geïnformeerd over de soorten haarborstels die te vinden zijn op de markt en wordt het een stuk makkelijker voor je de juiste borstel voor jouw haartype en haarwensen te kiezen. Heb jij krullend haar? Dan is dat een verhaal apart, maar gelukkig voor jou hebben wij ook daar een leuk en informatief blog over geschreven. Lees hier: De Denman brush voor krullen.

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen? Stuur ons gerust een berichtje of laat hieronder een bericht achter.