Wat is keratine?

Bezig met laden...
Wat is keratine?

Leestijd: 5 minuten 

Wanneer je langs de schappen met haarverzorgingsproducten loopt is dit ingrediënt je waarschijnlijk al regelmatig in het oog gevallen; keratine. De haarindustrie overspoelt ons met producten die keratine bevatten maar waarom is dit ingrediënt nou eigenlijk zo populair? Wil je meer weten over keratine en wat keratine doet met je haar? Lees dan snel verder.

Keratine, wat is het?

Laten we beginnen bij het begin. Keratine is een lichaamseigen bouwstof, een proteïne, dat voorkomt in bijvoorbeeld ons haar, huid en onze nagels. Ons natuurlijke haar bestaat uit een haarwortel en de haarschacht. Deze haarschacht, het zichtbare deel van het haar, bestaat voor ongeveer 89% uit keratine. Daarmee kunnen we wel stellen dat dit de belangrijkste bouwsteen is van ons haar. Keratine is essentieel voor zowel de interne als externe structuur van het haar.

Ons haar bestaat uit drie bestanddelen; keratine, mineralen en vocht. Uit hoeveel procent keratine je haar exact bestaat is o.a. afhankelijk van je haartype. Zo bestaat Aziatisch haar uit een hoger percentage keratine (94%) en Afrikaans haar uit minder keratine (85%). Voor Europees haar geldt ongeveer de volgende verhouding: 
Keratine 89%
Vocht 8%
Mineralen 3%

Waar bestaat keratine uit?

Keratine wordt gevormd door verschillende aminozuren; de bouwstenen van eiwitten. Een van de belangrijkste aminozuren in keratine is het aminozuur cysteïne. Dit aminozuur zorgt er voor dat beschadigde zwavelbruggen in het haar gerepareerd worden. 
Deze zwavelbruggen geven het haar stevigheid en bepalen de blijvende vorm van je haar; bijvoorbeeld of je haar krult, steil is of golvend. Zwavelbruggen raken beschadigd door o.a. chemische en thermische behandelingen maar bijvoorbeeld ook door invloeden van buitenaf, waardoor je haar zijn stevigheid verliest. Deze beschadigde zwavelbruggen moeten hersteld worden om weer sterker en gezonder haar te krijgen. 

Wat doet keratine met je haar?

Keratine staat bekend om zijn herstellende eigenschappen en zorgt ervoor dat je haar sterk, gezond en glanzend is en blijft. Zoals ik al vertelde bestaat haar voor ongeveer 89% uit keratine. Wanneer dit percentage keratine lager wordt, bijvoorbeeld door het föhnen of verven van je haar, het weer of haarveroudering, moet de verloren keratine weer aangevuld worden. Maar keratine in ons haar kan in tegenstelling tot keratine in onze huid niet uit zichzelf herstellen. Dit percentage zal hierdoor automatisch aangevuld worden met vocht, waardoor de balans tussen keratine en vocht verstoord raakt. Je haar gaat meer water vasthouden waardoor het zwaarder wordt en het elasticiteit en volume verliest. Je kunt je wel voorstellen dat wanneer deze verhouding uit balans raakt je haarvezel verzwakt en steeds meer beschadigd raakt. Wat resulteert in pluizend, breekbaar en dof uitziend haar.

De verloren keratine in ons haar moet dus kunstmatig aangevuld worden. Behalve dat haar hierdoor gezonder en sterker wordt, creëert het ook een goede basis voor eventuele vervolgbehandelingen: permanenten krijgen meer elasticiteit en veerkracht, kleuren worden stralender en hechten beter. Bovendien zal je langer plezier houden van deze behandelingen als het keratine gehalte in je haar op orde is.

Is keratine goed voor je haar?

Vragen als ‘is keratine goed voor je haar’ en ‘is keratine goed voor krullen’ horen we regelmatig. Je haar bestaat zoals je inmiddels wel weet voor het overgrote deel uit keratine waardoor dit type proteïne geschikt voor zo’n beetje elk haartype. Het is een natuurlijk eiwit en lichaamseigen stof en brengt daardoor geen schade aan je haar. Keratine is dus absoluut niet slecht voor je haar! 
Wel is het zo dat keratine een duurdere proteïne soort is dan andere (plantaardige) proteïne en om die reden wordt er helaas ook keratine van minder goede kwaliteit toegevoegd aan veel haarproducten. Deze kwaliteit kan bijvoorbeeld minder goed zijn omdat het productieproces van de keratine niet optimaal is en de molecuul daardoor te groot blijft om door jouw haar opgenomen te kunnen worden. Om deze reden kan het zijn dat keratine niet voor alle haartypen altijd even goed werkt.

Hoe wordt keratine gewonnen?

Keratine wordt gewonnen uit verschillende bronnen, doorgaans zou keratine uit menselijk haar het best zijn om te verwerken in haarproducten. Maar tegenwoordig kan pure keratine enkel nog verkregen worden van dieren, omdat het in Europa niet toegestaan is om menselijke materialen en dus menselijke proteïne in producten te gebruiken. Daarmee kan ik de vraag ‘Is keratine vegan?’ ook gelijk beantwoorden: nee.

Net als menselijk haar is het haar van bijvoorbeeld schapen en geiten ook opgebouwd uit keratine, daarom wordt keratine vaak verkregen uit de wol van deze dieren. Zo gebruikt het professionele kappersmerk L’anza keratine afkomstig van de wol van de Kasjmiergeit in hun Keratin Healing Oil collectie, wat een hele goede vergelijkbare keratine is met ons natuurlijke haar. Wat betreft de samenstelling verschilt dierlijke keratine nauwelijks met het soort die door de mens zelf aangemaakt wordt. Om het te kunnen verwerken in haarproducten dient de wol in een vloeibare vorm te worden veranderd.

Keratine shampoo

Tegenwoordig bevatten veel shampoos keratine, vaak als ondersteuning. Daarom kunnen al deze shampoos keratine shampoos genoemd worden, wat veel fabrikanten maar al te graag doen. Maar goed om te weten is dat er wel degelijk verschil zit tussen een keratine shampoo van een drogisterijmerk en een versie van een professioneel merk. De goedkope producten bevatten veelal een verwaarloosbare hoeveelheid keratine, van slechte kwaliteit of te grote moleculen die niet opgenomen kunnen worden door het haar. De professionele shampoos bevatten kleinere moleculen die wel in het haar opgenomen kunnen worden en niet alleen een laagje om het haar heen leggen. Onlangs schreven wij een interessant blog over de verschillen tussen drogisterijproducten en kappersproducten, je kunt het blog hier lezen. Daarnaast geldt ook dat hoe meer de keratine in de shampoo lijkt op de keratine in ons natuurlijke haar denk aan het voorbeeld van de kasjmierwol hoe beter het opgenomen wordt en hoe sterker je haar zal worden.

Hoe herken je keratine op de ingrediëntenlijst van jouw producten? Keratine is onder andere te herkennen als; keratin, keratin amino acids en hydrolized keratin.

Een keratine behandeling

Een keratine behandeling is een behandeling waarbij je haar wordt gevoed met een hoge dosis keratine in combinatie met hitte, met als resultaat weer glad en glanzend haar. Ondanks de populariteit rondom keratinebehandelingen zijn de meningen over deze behandeling erg verdeeld. Zo ervaren verschillende krullenbollen dat na een keratine behandeling krullen verdwijnen, ondanks dat het geen straightening behandeling is. Ben jij geïnteresseerd in een keratine behandeling dan raad ik je aan om advies te vragen bij een professionele salon. 

 

Liefs,

Tori van Haarpro.nl

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Je email adres wordt niet gepubliceerd