Vet haar door hormonen, zo zit het!

Bezig met laden...
Vet haar door hormonen, zo zit het!

Leestijd: 4 minuten

Heb je vettig haar en vermoed je dat dit komt door je hormonen? Dat kan! Sterker nog, de kans is groot dat jouw vette hoofdhuid (en dus haar) veroorzaakt wordt door hormonen. Hoe dit precies zit vertel ik je in dit blog!

Waarom heb ik last van vet haar?

De oorzaak van vet haar ligt bij de talgproductie van de hoofdhuid. Talg is een natuurlijke vette stof die wordt afgescheiden door de talgklieren in onze huid. Het beschermt je haar en huid, zorgt voor hydratatie en de juiste pH-waarde. Een gezonde hoofdhuid heeft dus talg nodig. Bij vet haar heb je dus last van een overmatige talgproductie van de hoofdhuid. Overmatig talg zorgt ervoor dat je haar vet lijkt. Maar wat veroorzaakt deze overmatige talgproductie?

Vet haar door hormonen, zo zit het!

De oorzaken van vet haar

Er zijn meerdere oorzaken waardoor je hoofdhuid meer talg produceert dan nodig. De meest voorkomende oorzaken lees je hieronder:

  • Genetisch bepaald: het kan maar zo dat je een vette hoofdhuid hebt geërfd van je ouders.
  • Klimaat: in de winter is de kans op een vette hoofdhuid groter. De huid wordt, mede door de kou, droger en je huid gaat daardoor méér talg produceren.
  • Stress: in periodes van stress maak je meer testosteron en cortisol aan, hierbij komt een stof vrij die ervoor zorgt dat je talgproductie wordt gestimuleerd.
  • Ongezonde leefstijl: wist je dat suikers en vetten de talgproductie stimuleren? Hoe meer je ervan nuttigt, hoe vetter de hoofdhuid.
  • Hitte: niet alleen de kou, maar ook de warmte zorgt voor problemen. Je hoofdhuid beschermt zichzelf graag tegen hitte (bijv. van de zon of een stijltang) door extra talg te produceren.
  • Slechte hygiëne: het weinig of niet schoonmaken van je haarborstel, handdoek, kussensloop of stylingtools houdt een vette hoofdhuid in stand.
  • Verkeerde/agressief reinigende haarproducten: Agressief reinigende producten of producten die niet bij jouw haartype passen kunnen jouw gezonde hoofdhuid beschadigen. Hierdoor raakt de hoofdhuid uit balans en gaat het meer talg produceren.
  • Hormonen: hormonale veranderingen zoals de pubertijd, menstruatie, een zwangerschap en de overgang kunnen de hormoonhuishouding in de war schoppen. 

 

En hallo, daar heb je ze: hormonen.

Hormonen kunnen vettig haar veroorzaken

Vet haar kan dus worden veroorzaakt door je hormoonhuishouding. Zo merken veel vrouwen dat hun haar tijdens o.a. de pubertijd, zwangerschap en overgang vetter is dan normaal. Hormonale schommelingen kunnen ervoor zorgen dat de talgklieren op hol slaan. Dit is ook de reden waarom je haar vetter kan zijn tijdens een menstruatie. Dit heeft alles te maken met het hormoon progesteron dat zorgt voor een hogere talgproductie. Dit zie je niet alleen terug op de hoofdhuid maar ook in je gezicht (hormonale acné).

Vrouwelijke hormonen

Een schommeling in de hormoonbalans heeft alles te maken met twee soorten vrouwelijke hormonen, namelijk oestrogeen en progesteron. Waar oestrogeen bekend staat om het verlengen van de groeifase van het haar en het afremmen van de talgproductie, is progesteron juist de boosdoener als het gaat om het stimuleren van de talgproductie. Raken deze hormonen uit balans dan krijg je te maken met meer talg op de huid.

Oestrogeen: remt de talgproductie

Progesteron: stimuleert de talgproductie

De vrouwelijke hormonen hebben dus invloed op de conditie van de hoofdhuid. Verandering van de hormoonbalans tijdens bijvoorbeeld de menstruatie, een zwangerschap of de overgang, kunnen invloed hebben op de talgproductie. Maar waarom hebben niet alle vrouwen last van vet haar?

Niet iedere vrouw is gevoelig voor de hormoonschommelingen, de gevoeligheid hangt af van verschillende factoren zoals de leeftijd, ras, leefstijl en erfelijke eigenschappen?


De menstruatie

Tijdens je menstruatie krijg je te maken met hormoonschommelingen. Na je menstruatie tot aan de eisprong stijgt het oestrogeen hormoon. Vier dagen voor de menstruatie heb je veel oestrogeen in je lichaam, maar vlak voor de menstruatie daalt dit sterk. Waar oestrogeen de talgproductie remt, is het progesteron dat de productie van talg stimuleert. Door de schommeling van deze twee hormonen kan het zo zijn dat je een paar dagen voor of juist na de menstruatie last krijgt van vet haar en puistjes.


De anticonceptie pil

Ook het gebruik van de anticonceptiepil kan effect hebben op het haar. Afhankelijk van het type pil kan de talgproductie van de hoofdhuid worden gestimuleerd. Zo kan een combinatiepil, pillen die naast progestageen ook oestrogeen bevatten, zorgen voor een hoofdhuid die in balans is. De zogenaamde progestageen-alleen pillen kunnen een androgene ofwel ‘mannelijke’ uitwerking hebben, oftewel de talgproductie van de huid wordt gestimuleerd. Wil je weten of de anticonceptie pil die je slikt vet haar kan veroorzaken? Vraag dan na bij de huisarts welke pil je gebruikt.


Zwangerschap

Tijdens een zwangerschap schommelen je hormonen ook enorm. Waar het voor de één zorgt voor een prachtige bos (dikker) haar, zorgt het bij de ander voor vetter haar.

 

Vet haar door hormonen, zo zit het!

 

De overgang en menopauze

Ook de overgang en menopauze kenmerken zich door een schommeling in de hormonen. Tijdens de overgang kan het oestrogeengehalte met wel 80% dalen, wat in veel gevallen voor haaruitval zorgt. En zoals eerder gezegd, oestrogeen remt de talgproductie. Doordat dit hormoon nu minder aanwezig is kan het maar zo zijn dat je naast haaruitval last krijgt van vet haar. Drama!

 

Het stresshormoon

Als je gestrest bent krijgt je lichaam te maken met het ‘stresshormoon’ cortisol. Het is de manier van ons lichaam om ons te beschermen tegen het gevaar om ons heen. Helaas zorgt dit hormoon ervoor dat je huid meer talg gaat produceren, ook je hoofdhuid krijgt hiermee te maken. En het is inmiddels wel duidelijk, een vette hoofdhuid zorgt voor vet haar. Ook stress kan je dus vet haar opleveren.

Heb jij last van vet haar door hormonen en wil je dit minimaliseren? Lees dan eens het blog: Hoe ontstaat vet haar & hoe voorkomen?

Liefs,

Channa van Haarpro.nl

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Je email adres wordt niet gepubliceerd