Stylingtips voor fijn & dun haar

Bezig met laden...
Stylingtips voor fijn & dun haar

Leestijd: 4 minuten

Futloos, plat, slap… dit is vaak hoe fijn & dun haar omschreven wordt. Mensen met fijn & dun haar denken dan ook vaak dat er niet zoveel mogelijk is met hun haar. Je bent misschien dan niet geboren met een volle bos haar, maar niet getreurd, er zijn zeker mogelijkheden! Met de juiste verzorging en kapsels die passen bij jouw haartype bereik ook jij een prachtig resultaat. Lees dit blog verder om je fijne en dunne haar weer leven in te blazen!

 

 

Hoe ontstaat fijn, dun of futloos haar?

Voorafgaand aan het stylen van het haar heb je natuurlijk de wasbeurt. Want waar moet je nou op letten tijdens het wassen van het haar? Om te beginnen bij hoe vaak je je haar wast. Door té vaak je haar te wassen gaan er natuurlijke oliën verloren. Door overmatig wassen spoel je deze namelijk uit je haar, waardoor je lokken niet alleen droog en dof worden, maar ook futloos. Zonde dus! Het haar twee tot drie keer in de week wassen is meer dan genoeg. Fijn en dun haar moet voorzichtig behandeld worden. 

De gezondheid van je haren begint bij een gezonde hoofdhuid. Hierbij is het belangrijk om de groei en bloedcirculatie tijdens het wassen te stimuleren. Hoe doe je dit? Het antwoord is masseer de hoofdhuid! Door jezelf een heerlijke hoofdhuid massage te geven tijdens het wassen van het haar, stimuleer je de doorbloeding in je hoofdhuid en daardoor de bloedtoevoer naar de haarzakjes toe. Op deze manier krijgen de haren meer zuurstof en voedingstoffen. Hiervoor kun je je vingertoppen gebruiken, maar een scalp brush is een echte uitkomst! Wist je dat je met een scalp brush de hoofdhuid ook beter reinigt? Het is dus een enorme aanrader voor een gezondere hoofdhuid en om de haargroei te stimuleren! Deze hoofdhuid massage borstel heeft nóg meer voordelen, lees daarvoor het blog ‘Ook jij hebt een scalp brush nodig! Waarom?’.

 

Shampoo

Niet al het fijne en dunne haar is hetzelfde en iedereen zal behoefte hebben aan een andere soort verzorging. Veroudering, kleuring en het weer zijn allemaal factoren die invloed hebben op je haarlokken. Maar er bestaan wel shampoos die speciaal gericht zijn op fijn en dun haar:

 

Ook kun je zelf op de ingrediëntenlijst van shampoos kijken en testen wat wel en niet voor jou werkt. Zo sluiten (onoplosbare) siliconen je haar af en blijven ze zich opstapelen waardoor je haar uiteindelijke zwaarder en vetter wordt. Máár siliconen leggen een laagje om je haar heen, waardoor het gaat glanzen en zachter wordt. Het kan dus zo zijn dat het voor jouw haar wel fijn is om te gebruiken. Meer weten of bepaalde ingrediënten in haarproducten zoals siliconen, sulfaten en parabenen? Lees ook het blog ‘Siliconen, sulfaten en parabenen’.

 

Conditioner

Wees zuinig met conditioner en breng dit alleen op het onderste gedeelte van je haar. Zo zal je haar minder slap gaan hangen of vet worden bij de aanzet.

 

Een veelgemaakte fout die mensen maken bij het wassen van hun haar is shampoo en conditioner over het gehele haar aanbrengen (van aanzet tot punt). Shampoo is voornamelijk belangrijk voor het reinigen van de hoofdhuid en de punten en middellange lengte heeft belang bij conditioner. Spoel zowel de shampoo als conditioner heel goed uit je haar, zodat er geen resten achterblijven die je lokken kunnen verzwaren!

 

Wees lief voor je haar

Omdat fijn en dun haar erg kwetsbaar is moet je er met gepaste verzorging mee om gaan. Hier volgen wat korte tips die je beter wel én niet kunt doen:

Drogen & stylen

Het beste is om je haar aan de lucht te laten drogen. Hiermee kun je een handje helpen door zachtjes het water uit het haar te wringen en met een microvezel handdoek droog te knijpen. Het overmatig gebruik van hittetools is geen aanrader met fijn en dun haar. Door de warmte van hittetools zullen je lokken namelijk hun elasticiteit kwijtraken. Kun je het toch niet laten?  Zorg dat de föhn op de laagste stand staat en blaas je haar pas droog wanneer je haarlokken al bijna helemaal droog zijn. Gebruik wel altijd een beschermende heat protection! 

Kam nooit nat haar

Dunne haren kun je beter niet kammen wanneer deze nat zijn. Nat haar breekt namelijk vrij snel. Je kunt beter wachten tot je haren droog zijn voordat je deze door borstelt. Doe dit voorzichtig en met de juiste borstel!

Goede borstel is van belang

Een goede haarborstel is onmisbaar wanneer je dun haar hebt. Bij dun en fijn haar is een borstel met natuurlijke everzwijnharen vaak de beste keuze. Dit natuurlijke materiaal is namelijk zacht en flexibel en glijdt over je lokken zonder zich erin te boren. Dit laatste zorgt ervoor dat je haar minder snel afbreekt. Ook stimuleert het de natuurlijke stoffen die je hoofdhuid aanmaakt zich beter te verdelen, waardoor je lokken er glanzend en gevoed uit zien. Dit zet tevens ook je haargroei in gang, meerdere voordelen dus! 

 

Juiste elastiekjes

Je haar strak in een staart of knot dragen is helaas niet goed voor je haar, schadelijk zelfs! Hierdoor kun je namelijk het haar beschadigen of pluizig maken. Kies daarom voor een zacht, dik elastiek dat niet te strak zit zoals een scrunchie, of ga voor de Invisibobble. Dit zorgt voor kapsels zonder knopen.

 

Stylingtips

Meer volume in fijn of futloos haar? Besteed dan vooral aandacht aan de ondersteunende lagen van het haar. Korter haar ondersteunt het langere haar zodat het haar omhoog wordt ‘geduwd’ en meer volume lijkt te hebben. Hiermee kun je al beginnen bij de kapper. Laat laagjes in je haar knippen. Door veel lichte lagen toe te voegen, geef je je haar beweging. Dit geeft je kapsel vorm met als resultaat meer volume.

Ook kun je het haar met de volgende truc meer volume geven; laat je lokken wanneer deze vochtig zijn drogen in een losse knot. Gebruik hierbij bijvoorbeeld een zachte scrunchie om haarbreuk te voorkomen. Hoe langer je knot laat zitten, des te meer volume.

Volume door hittetools

Volume kun je ook creëren door het haar ondersteboven te borstelen of te föhnen. Met de föhn blaas je meer volume bij de aanzet. Maar pas op! Zoals al eerder in dit blog benoemd is, is het langdurig gebruik van hittetools niet het beste voor dun haar. Gebruik de föhn dus pas wanneer je haar al (bijna) droog is en in combinatie met een hittebeschermer. 

Volume door stylingproducten

Daarnaast zijn er wondermiddeltjes voor volume in futloos haar. Zie daar de droogshampoo en volumepoeder! Deze styling producten zijn eenvoudig in gebruik en wekken de illusie van dikker haar. Spray vanaf de aanzet met droogshampoo om textuur toe te voegen en meer volume in fijn haar te creëren. Tip: til het haar iets op en spray de droogshampoo tussen je haren, en dus niet op de oppervlakte van het haar. Volumepoeder werkt nog effectiever en masseer je bij de haren dicht bij je hoofdhuid. 

Gebruik zo min mogelijk stylingproducten, deze kunnen namelijk het haar sneller vet maken en je lokken verzwaren. Wil je deze wel gebruiken? Probeer dan producten met een lichte structuur. Dit herken je aan producten in sprayvorm of in een pompje. Producten in een potje, zoals een custard, hebben over het algemeen een te dikke en zware substantie voor jouw haartype.

 

Hopelijk creëer jij met deze stylingtips en met hulp van de do’s & don’ts meer volume in je fijne en dunne haar!

 

Liefs,

Rosalie van Haarpro.nl

 

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Je email adres wordt niet gepubliceerd