Welk krultype heb ik?

Bezig met laden...
Welk krultype heb ik?

Binnen de Curly Girl methode wordt er veel over krultypes gesproken. Maar welke krultypes zijn er nou eigenlijk? Hoe bepaal je jouw krultype en vooral; welke producten passen daar het beste bij? In dit blog ga ik je daar alles over vertellen. 

 

Wat is een krultype?

Met een krultype wordt het soort krul bedoeld. Het gaat dus om de vorm, de manier waarop het haar opkrult. Er zijn allerlei verschillende krultypes. Deze zijn onderverdeeld in 4 categorieën. Type 1 is steil haar (dus eigenlijk geen ‘krul’type…), type 2 is wavy, type 3 is curly en type 4 is kroeshaar. 

 

Krultype bepalen

Ben jij benieuwd welk krultype jij hebt? Hieronder beschrijf ik hoe elk krultype er uit ziet. Neem een pluk haar en probeer goed naar de vorm te kijken. 

 

Verschillende krultypes

Je kunt natuurlijk ook een combinatie hebben van krultypes. Of door ‘slechte’ verzorging en styling momenteel een 2A krul hebben, terwijl je natuurlijke krultype 3A is. 

 

krultypes

 

Krultype 1

Type 1 is steil haar. Het is vaak mogelijk om van bijvoorbeeld 2a naar 2c of 3a te gaan, maar het is niet mogelijk om van type 1 naar type 2 te gaan. Dit komt omdat de haarstructuur van type 1 anders is dan dat van krullend haar. 1 blijft dan ook altijd 1 en dus steil. 

Type 2 lijkt hier heel erg op, het kan vaak ook heel steil lijken. Dit is ook te zien op de tekening. Maar zodra je het nat maakt of bepaalde producten gebruikt, zal er een lichte slag komen waaraan je het toch kunt herkennen als krullend haar. 

 

Krultype 2

De meeste mensen met type 2 hebben niet altijd door dat ze krullen hebben. Ze denken steil haar te hebben, totdat ze gaan experimenteren met de CG methode. Krultype 2 is golvend. Het haar ligt redelijk plat en recht aan de wortels en valt dicht langs het gezicht. De krullen zijn redelijk los en groot en zijn ‘S’ vormig. 

 

2A - licht golvend  

Dit krultype heeft alleen een lichte slag. Je kunt 2A krullen vaak ook vrij makkelijk steil maken. Dit haar heeft een fijne en losjes warrige textuur. Het haar is bijna recht maar heeft toch een licht golvende structuur.  

 

2B – golvend

Type 2B is al wat sterker golvend dan 2A. Wel valt het nog steeds vrij recht. Vanaf de middenlengtes tot de punten heeft dit krultype een grove slag.  

 

2C – ‘S’ vormig 

Dit krultype begint vaak al vanaf de wortel met een sterke slag. Het is een goed gedefinieerde S vormige krul. Sommige plukken kunnen wat steiler zijn maar er kunnen ook juist een aantal sterk gekrulde 3A krullen tussen zitten. 

 

krultype 2a
  Dit is krultype 2A

Krultype 3

Bij krultype 3 is er geen twijfel over mogelijk; jij hebt krullend haar! Krultype 3 heeft sterk gedefinieerde en veerkrachtige krullen. De krul is meestal van de wortels tot de punten gevormd en heeft wat meer volume dan type 2. In type 3 krullen is vaak duidelijk een krulpatroon te herkennen. 

 

3A - grove krul

Heb jij 3A krullen, dan hebben de krullen een duidelijke S vorm. De krullen zijn redelijk groot en wat losser en grover dan type 3B.  

 

3B - grote spiraalkrullen

Krultype 3B heeft sterk gedefinieerde krullen. Ze zijn spiraalvormig en wat strakker en sterker dan 3A. 

 

3C - kleine spiraalkrullen 

Type 3C heeft kleine, strakke spiraalvormige krullen. Ze zijn sterk gedefinieerd en veerkrachtig. 3C krullen worden ook wel omgeschreven als kurkentrekker krullen. Ze kunnen soms krimpen en er korter uitzien dan dat je haar daadwerkelijk is. 

  krultype 3c
  Dit is krultype 3C


Krultype 4

Krultype 4 heeft strakke, dichte krullen. Ze kunnen ook behoorlijk inkrimpen en dus veel korter zijn dan dat je haar in werkelijkheid is (soms heeft het maar 75% van de echte lengte). Type 4 krullen hebben meestal een strak ‘S’ of ‘Z’ patroon. En vaak heb je méga veel krullen! 

 

4A - kroeshaar met losse krul

Deze krullen zijn veerkrachtig en fijn gestructureerd. Het zijn redelijk strakke, spiraalvormige krullen met een ‘S’ patroon maar ze zijn wat losser dan 4B krullen. 

 

4B - kroeshaar met dichte krul

4B krullen hebben vaak een scherp ‘Z’ vormig patroon. Ze zijn vrij klein en strak en hebben soms weinig definitie. 

 

4C – kroeshaar met zeer kleine krullen 

4C heeft nóg kleinere krullen. Deze krullen zijn vaak zo dicht, dat je ze bijna niet kunt onderscheiden. Ook is krultype 4C nog wat meer vatbaar om te krimpen. 

  krultype 4a
  Dit is krultype 4A


Hoe verzorg en style ik mijn krultype?

Oké je weet nu je krultype, maar wat nu? Het kan handig zijn om je verzorging en styling aan te passen aan je krultype. Zo heeft krultype 4 vaak extra hydratie nodig en kan krultype 2 snel uitzakken.

 

2 A/B/C

Ik raad je aan om niet te veel producten tegelijk te gebruiken en ervoor te zorgen dat de producten niet te zwaar zijn van substantie. Jouw haar heeft namelijk al snel de neiging om uit te zakken. Gebruik dus ook een stylingproduct met een goede hold. Een mousse is fijn als je slag hebt. Heb je wat meer krul, dus type 2C, dan zou je een gel kunnen gebruiken.  

Daarnaast zou je een Denman borstel kunnen proberen om de krul wat meer te stimuleren. Dit kan ook helpen voor wat meer volume, net als ‘Root Clipping’.

Merken die over het algemeen goed werken voor krultype 2 zijn Giovanni, Innersense, Boucleme, ECRU New York en de Manuka Honey & Yoghurt lijn van Shea Moisture. 

 

3 A/B/C

Je hoeft niet per se lichte producten te gebruiken, maar gebruik liever niet te zware producten. Probeer veel uit om te kijken wat bij jou werkt. Gebruik een gel als stylingproduct en zo nodig een leave-in voor extra hydratie en verzorging.

Merken die vaak goed werken voor krultype 3 zijn Jessicurl, Imbue, Keracare, Mielle Organics, ECRU New York, de Raw Shea Butter en de Coconut & Hibiscus lijn van Shea Moisture

 

4 A/B/C

Jij kunt prima wat zwaardere producten gebruiken, zoals een cream of een custard. Gebruik vooral ook sterk verzorgende producten die goed hydrateren, want dat kan jouw haar wel gebruiken! Dit soort producten herken je aan de hoeveelheid oliën, butters en (goede) alcoholsoorten in de ingrediëntenlijst. Ik adviseer je om wekelijks een haarmasker te gebruiken.

Merken die over het algemeen fijn werken voor krultype 4 zijn Imbue, Keracare, Mielle Organics, Eden Bodyworks, de Raw Shea Butter en de Coconut & Hibiscus lijn van Shea Moisture

 

Verder zijn er ook heel veel merken, zoals Curls, Flora & Curl, Aunt Jackies en Nature’s Little Secret, die voor bijna alle krultypes goed werken. En vergeet ook niet dat je de ‘regels’ niet altijd zo streng hoeft op te volgen. Als jij een product hebt gevonden dat fijn werkt voor jouw krullen, blijf die dan vooral lekker gebruiken! Ook al zou hij eigenlijk voor een ander krultype zijn. 

 

Naast onderstaande tips is het ook verstandig om naar je andere haareigenschappen te kijken zoals elasticiteit en porositeit. Meer hierover lees je in het blog:
hoe kies ik cg producten blog

 

Liefs, 

Sharon van Haarpro.nl 

 

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Je email adres wordt niet gepubliceerd
Sannemarije
Bezig met laden...
Hoi Sharon, Ik denk dat mijn haar van nature krultype 2B/C heeft. Het is flink krullend als het niet te lang (en dus niet te zwaar) is en met goede verzorging, maar het zakt wel snel uit. En het is nagenoeg stijl als ik er weinig aan doe én het te lang (en dus te zwaar) is. Je schrijft dat je een Denman borstel aanraadt. Als ik op de link klik kom ik bij de 'Denman Medium Styling Brush D3 - Klassiek'. Maar ik zie dat er nog veel meer soorten Denman borstels zijn. Is de 'Denman Medium Styling Brush D3 - Klassiek' de meest geschikte voor mijn krultype? Ik heb van een vriendin de 'Snot' van Creme of Nature mogen proberen. Dit had een goed effect op mijn krullen! Meestal gebruikte ik daarna nog de Perfect Edges Extra Hold gel. Alsnog zakken de krullen behoorlijk uit. Moet ik het dan zoeken in de andere verzorging? De shampoo, conditioner en/of leave-in? Of in andere styling? Wat zou jij mij aanraden? Ik was mijn haar zo'n 2 keer per week. Ik heb de shampoo en conditioner van Creme of Nature gebruikt, maar dat was niks voor mij. We (dochter en ik) hebben ook een tijdje Petal Fresh lavendel gehad. Ik twijfel of ik die weer zal proberen. Ik ben, zoals je leest, nogal zoekende. En omdat ik door de bomen het bos niet meer zag heb ik eerst maar weer gewoon Andrelon opgehaald bij de drogist (een sulfaatvrije variant voor krullend haar). Dat is het ook niet, maar ik moest mijn haar ergens mee wassen. Ik hoop dat je adviezen voor mij hebt. Alvast bedankt!
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Sannemarije, Er zijn inderdaad meerdere soorten Denman borstels. De Medium Styling Brush D3 is degene die het meest gebruikt wordt onder de krullenbollen. Deze borstel heeft een gemiddelde grootte en is geschikt voor alle krultypes. Heb jij dikker en langer haar dan gemiddeld? Dan zou je de D4 kunnen proberen. En wat vervelend dat je krul zo snel uitzakt! Je zou het kunnen zoeken in je verzorgingsproducten door te kijken of je veel of weinig proteïne nodig hebt en welke soorten dan precies. In dit blog kan je daar meer over lezen: https://www.haarpro.nl/blog/post/proteine-haarproducten-blog Het uitzakken van je krullen zou ook nog door andere dingen kunnen komen: - te weinig gel en/of niet goed verdeeld Je krullen moet volledig ‘ingepakt’ worden door de gel, zodat er echt een laagje omheen gevormd kan worden. Zorg dus dat je echt voldoende gel gebruikt en pak je krullen er volledig mee in. De Praying Hands methode (lees er hier meer over: https://www.haarpro.nl/blog/post/curly-girl-methode:-styling-tips-and-tricks) werkt hier goed voor. En krijg jij altijd een cast? Ook dit kan helpen (https://www.haarpro.nl/blog/post/alles-over-gel-cast) - je haar is te zacht/glad Als je haar buildup heeft, te zacht is geworden van de (leave-in) conditioner of te glad door vettige producten, kan de gel niet goed een laagje vormen en zakt het snel uit. Doe weer eens een final wash en probeer uit of je er ook last van hebt bij andere producten. Als bovenstaande punten nog steeds niet werken om je krullen voldoende hold te geven, kan je nog eens kijken naar nieuwe technieken om de gel aan te brengen. Zo heb je bijvoorbeeld de 123 gel methode of de mousse-gel-mousse methode. Succes! Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
Sannemarije
Bezig met laden...
Dankjewel voor het uitgebreide antwoord! Ik ga er mee aan de slag.
Sheila
Bezig met laden...
Hoi Sharon, Ik ben echt radeloos, om te beginnen weet ik niet wat voor soort krultype ik heb, het enige dat ik weet is als ik me haar was dat het krult. (Denk spiraal achtig) ik weet eigenlijk niet veel van me eigen haar; heb ik kroeshaar of dik haar.... Nu zit het zo dat ik al jaren, zo een 11/12 jaar, me haar stijl. Ik ben pas denk 1 maand gestopt met me haar te stijlen omdat ik dat niet meer wil. Ik hoop dat u wat advies voor me heeft. Met vriendelijke groet, Sheila vorm
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Sheila, Wat goed dat je je haar niet meer stijlt! Ik raad je aan om de tijd te nemen eens goed naar je haar te kijken. Neem een pluk, kijk hier goed naar en vergelijk het met de tekening aan het begin van dit blog. Welk krultype komt er het dichtste bij in de buurt? Het hoeft niet 100% overeen te komen. Waar wil je verder precies advies over? Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
Aisha Nacef
Bezig met laden...
Hoi, Ik weet wel dat ik krullen heb maar ik doe er niks mee en het bovenste laagje is niet gekruld dus ik weet niet wat ik er mee moet gaan doen. Normaal kam ik mijn haar gewoon met een normale borstel en vlecht ik het... Kun jij me helpen? Liefs, Aisha
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Aisha, Wat leuk dat je wat meer met je krullen wilt gaan doen. Ik wil je er graag bij helpen, maar dan heb ik echt wat meer informatie nodig. Neem de tijd om eens goed naar je eigen haar te kijken en dit blog door te lezen. Neem een pluk haar, kijk hier goed naar en vergelijk het met de tekening aan het begin van dit blog. Welk krultype komt er het dichtste bij in de buurt? Het hoeft niet 100% hetzelfde te zijn. Daarna kan je het productadvies uit dit blog opvolgen. Ik verklap alvast een tip; schaf een borstel zonder ronde pinnetjes aan de uiteindes aan (bijvoorbeeld de Denman borstel of Tangle Teezer). Door je natte haar hiermee te borstelen (eventueel met een leave-in) houd je je krullen intact. Laat het gerust weten als je nog vragen hebt. Groetjes, Sharon van Haarpro.nl
Natascha
Bezig met laden...
Hoi Sharon, Ik heb zolang ik weet stijl haar gehad. Ik ben steeds minder mijn haren gaan stijlen en merk hierdoor verandering in mijn haar structuur. Ik denk zelf dat ik haartype 2a of 3b heb. Echter weet ik niet goed hoe ik ze kan verzorgen om mijn haar dat te geven wat ze nodig hebben. Wat kan ik het beste doen? Groetjes Natascha
Rosalie van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Natascha, Heb je al de CG methode geprobeerd? Dit is een methode om krullend haar te verzorgen en uiteindelijk gedefinieerde lokken te creëren. Lees hierover meer in ons blog ‘Hoe begin je met de CG methode?’ (https://www.haarpro.nl/blog/post/hoe-begin-je-met-de-cg-methode) en het blog ‘Hoe start ik met de Curly Girl methode?’ (https://www.haarpro.nl/blog/post/wat-is-de-curly-girl-methode). Heb je geen idee welke haarproducten je moet gebruiken? Daar geven we advies over in het blog ‘Hoe kies ik CG producten?’ (https://www.haarpro.nl/blog/post/hoe-kies-ik-cg-producten). In dit blog staan ook doorverwijzingen naar onze CG categorieën. Voor jouw type krul is aan te raden om in ieder geval niet te veel producten tegelijk te gebruiken. Kies voor lichte stylingsproducten zoals een mousse. Merken die over het algemeen fijn zijn voor jouw krultype zijn Giovanni, Innersense, Boucleme, ECRU New York en de Manuka Honey & Yoghurt lijn van Shea Moisture. Nu je gestopt bent met het steilen van je haar kan de natuurlijke haarstructuur ‘herstellen', maar dit kan wel een poosje duren! Gun het tijd en probeer verschillende producten, routines en technieken uit. Want wat voor de één werkt hoeft niet perse voor de ander te werken. Ontdek wat het beste voor jouw haar werkt. Het is een kwestie van uitproberen, succes! Groetjes, Rosalie van Haarpro.nl
Junet Martina
Bezig met laden...
Ik zie niet over kroeshaar .
Isabella van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hi Junet, Als je in bovenstaand blog kijkt bij krultype 4 vind je de verschillende typen kroeshaar. Onderaan de blog vind je nog een stukje over hoe je per krultype je krullen het beste verzorgd. Ook hier adviseer ik je om bij krultype 4 te kijken. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Groetjes, Isabella van Haarpro.nl
Fais
Bezig met laden...
Goedenavond sharon, Ben zelf een beetje zoekende al een tijdje hoe ik correct en de juiste handelingen moet ondernemen om me haar optimaal te verzorgen! Zelf heb ik golvend haar en als ik naar dat foto kijk heb ik 2c dat denk ik en komt het meest dichtbij, me haar komt onder me ogen het het belemmert me zicht dus draag ik op momenten een haarband en probeer om het niet te strak te doen zelf was ik me haar Min 1x max 2x met per week. Draag geen pet of muts en geen gel, nu ben ik opzoek naar een oplossing op me haar naar achter te kammen en iets natuurlijks zonder dat slechte ingrediënten op me haar kan doen zelf maak ik ook gebruik van een grove kan tijdens het kammen alleen kan ik niet kammen met droog haar omdat dat niet lukt met golvend haar weet u daarvoor een oplossing? ik kan niet dagelijks me haar te nat maken om te te kammen naar achter!! Dus nogmaals is mijn vraag wat voor product raad u me aan dat ik op me haren kan gebruiken een natuurlijk geen schadelijk product waar ik dus me haar in model kan laten blijven!?? En hoe kan ik me haar dan bijvoorbeeld dagelijks gaan kammen naar achter als dat lastig gaat in verband ook met klitten wat snel komt als je golvend haar hebt?? Hoor ook graag van u wat voor conditioner en shampoo u me aan raad en waar ik op Moet letten. Bedankt voor u tijd en alvast hulp!!
Isabella van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Krullend of golvend haar is prachtig, maar zeker niet altijd praktisch! Om het haar strak achterover te kammen kun je een gel of setting spray gebruiken, maar door het zo strak naar achteren te kammen, is daarna de slag in je haar natuurlijk wel minder als je het dan weer los gaat dragen. Je zegt dat je al een haarband gebruikt, en dat is zeker een hele goede oplossing! Als het alleen om de voorste haren gaat, zodat het niet in je ogen hangt, zou je het ook met een knipje los naar achteren vast kunnen zetten. Veel succes! Isabella van Haarpro.nl