Haaruitval: Haarverlies door haarproducten, kan dat?

Bezig met laden...
Haaruitval: Haarverlies door haarproducten, kan dat?

Leestijd: 4 minuten

40% van de vrouwen en 70% procent van de mannen krijgen op den duur last van haaruitval en kaalheid. De grote vraag is: kunnen haarproducten hier iets mee te maken hebben? En zijn er tips om haarverlies te voorkomen? Je leest het in dit blog!

 

 

Help, ik verlies haar!

Een eerlijk antwoord op de vraag of haarproducten tot haaruitval kunnen leiden? Dit valt niet met volle zekerheid te zeggen. Onderzoekers hebben namelijk verschillende meningen wanneer het gaat om haaruitval door haarproducten. Want kunnen zij nou echt haaruitval veroorzaken of zou het vooral haarbreuk zijn? Beide gevallen zijn niet iets waar je op zit te wachten. We nemen verschillende oorzaken van haarverlies met je door en geven tips om kaalheid te voorkomen. 

Wat bevordert haaruitval?

Laten we bij het begin beginnen; want wat kan er nou voor zorgen dat je haren uitvallen? Bij haarverlies denken al veel aan de bekendste oorzaken, zoals (haar)ziektes, ijzertekort, stress, medicijnen en een verminderende werking van de schildklier. Maar heb jij al weleens nagedacht over de verzorging van je hoofdhuid en welke haarproducten je gebruikt? Deze laatste twee factoren dragen bij aan de conditie van je haar. 

Boosdoeners

Juiste verzorging van de hoofdhuid zorgt voor een gezonde hoofdhuid, we kunnen het niet vaak genoeg benoemen! Haarfollikels, ook wel haarzakjes genoemd, bevinden zich namelijk in je (hoofd)huid. Haarproducten met bepaalde ingrediënten die te agressief zijn voor jouw type haar of hoofdhuid zijn meestal het probleem. Heb je bijvoorbeeld een droge hoofhuid en gebruik je een shampoo voor een ander haar-/huidtype? Dan is dit niet bevorderlijk voor de haarzakjes. Een haarzakje is verantwoordelijk voor de aanmaak van haar en wanneer deze gezond is, zorgt het voor nieuwe haargroei. Maar welke stofjes in haarproducten zijn de boosdoeners? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet. Let op! Niet iedere stof is schadelijk voor alle haar- of huidtypes. Voornamelijk mensen met dun(ner wordend) haar of een gevoelige hoofdhuid kunnen de volgende ingrediënten beter vermijden:

Siliconen

Siliconen kun je zien als een soort vloeibaar rubber of plastic die een laagje om je haren heen legt. Dit laagje is beschermend en waterafstotend. Siliconen zijn niet persé slecht, want dit stofje heeft ook goede eigenschappen. Het zorgt namelijk ook voor gladder, zachter en minder statisch haar. Daarnaast heb je ook verschillende types siliconen; wateroplosbare, niet-wateroplosbare en verdampende siliconen. Siliconen die niet-wateroplosbaar zijn kunnen, als je geen diep reinigende shampoo gebruikt, build-up in je haar veroorzaken. Meer weten over build-up? Lees dan het blog ‘Last van build-up in je haar?’. Dit komt doordat de laagjes zich dan blijven opstapelen. Hierdoor kan je haar niet alleen zwaar en futloos worden, het zorgt ook nog eens voor hoofdhuidproblemen zoals jeuk. Dit komt doordat het de poriën op je hoofdhuid verstopt en er zo huidirritaties ontstaan. 

Probeer dus de volgende veelvoorkomende niet-wateroplosbare siliconen: dimethicone, dimethiconol, cyclopentasiloxane, cetearyl methicone, cetyl dimethicone, trisiloxane en trimethylsilylamodimethicone.

Laurylsulfaten

Laurylsulfaten, zoals sodium lauryl sulphate (afgekort SLS) en ammonium lauryl sulfate (ALES) zijn stofjes in shampoos die zorgen voor goede reiniging en de shampoo flink doet schuimen. Ik hoor je denken; wat is daar mis mee? Nou het zit zo, SLS en ALES kunnen té agressief zijn in reiniging waardoor ook natuurlijke oliën van je hoofdhuid worden gestript. Het resultaat? Je haar wordt droog en breekbaar en je hoofdhuid kan geïrriteerd raken.

De tegenhanger van agressieve laurylsulfaten zijn laurethsulfaten (sodium laureth sulphate, SLES). Deze zijn zachter en ontvetten minder sterk. Dit maakt het beter geschikt voor je haar.

Sulfaten

Sulfaten zijn effectieve reinigers die talg en productresten uit je haar verwijderen. Ook zorgt het ervoor dat de shampoo gaat schuimen. Dit laatste is niet noodzakelijk, en net zoals laurylsulfaten, reinigt deze stof té grondig. Het kan daarmee natuurlijke vetten van je hoofdhuid en haar verwijderen. Dit zorgt voor uitdroging en dof haar. Bij mensen met een gevoelige hoofdhuid kan dit zelfs tot diverse hoofdhuidproblemen leiden. 

Veel mensen denken dat een shampoo ‘hoort te schuimen’ en dat dit een reinigende functie is. Maar dit is niet waar! Als een shampoo niet schuimt betekent het niet dat deze minder goed werkt. Er zitten dus onnodige stofjes in shampoo om dit effect te creëren, die juist overmatig uitdrogen en irriteren. Als alternatief zijn ‘no poo’-shampoos op de markt gebracht zonder deze schadelijke ingrediënten. Bekijk hier shampoos die vrij zijn van sulfaten!

Minerale oliën

Minerale oliën, als paraffinum liquidum en petroleum, zitten meestal in conditioners. Deze leggen een laagje op je lokken en zorgen ervoor dat je haar vocht vasthoudt. Maar vergelijkend met siliconen kan het build-up veroorzaken. Om dit eruit te wassen heb je een sterk reinigende shampoo nodig. En zoals we eerder hebben vastgesteld, zou dit je haar en hoofdhuid uit kunnen drogen.

Formaldehyde

Formaldehyde is een stofje wat vooral in keratine haarbehandelingsproducten zit. Zoek eens op de ingrediëntenlijst naar quaternium-15, diazolidinylureum, DMDM-hydantoïne, bronopol of imidazolidinylureum als je formaldehyde wilt herkennen. Deze stof is een conserveermiddel maar kan schade aan je hoofdhuid aanrichten wanneer het formaldehyde gas vrij komt bij hitte door stylingtools, bijvoorbeeld bij het gebruik van de föhn. Denk hierbij aan allergische reacties en huidirritaties.

Parfum

Een heerlijk ruikende shampoo is natuurlijk lekker, maar parfum kan allergieën uitlokken en de hoofdhuid irriteren. Dit gebeurt vooral bij mensen met een gevoelige hoofdhuid. Parfum in shampoo herken je aan het woord ‘fragrance’, maar ook aan aparte geurstoffen zoals cintronellol, geraniol, hexylcinnamal, limoneen, linalool en lysmeral.

Mocht je een gevoelige hoofdhuid hebben dan kan een parfumvrije shampoo zeker geen kwaad. Give it a try!

Alcohol

Alcohol is een ingrediënt die vaak te vinden is in haarverzorgingsproducten. Vooral in sprayvorm, maar ook in shampoos. Alcohol zorgt er onder andere voor dat de droogtijd korter wordt, maar het droogt je haar ook uit en kan het doen pluizen. Vermijd dus alcohol denat, SD alcohol, ethanol, isopropyl en porpanol alcohol.

Niet alle soorten alcohol hebben nadelen! Cetearyl alcohol, stearyl alcohol, cetyl alcohol, lauryl alcohol en behenyl alcohol bijvoorbeeld maken juist het haar glad en glanzend. Meer weten over alcohol in haarproducten? Lees dan eens ons blog ‘Alcohol in haarproducten. Is het echt zo slecht?’.

Wat doen schadelijke stoffen op de lange termijn?

Tot nu toe hebben we besproken welke ingrediënten agressief voor jouw haar en hoofdhuid kunnen zijn en waarom. Maar wat is het resultaat op de lange termijn? En zorgt dit voor haarverlies? Deze schadelijke stoffen kunnen huidirritatie veroorzaken wat je merkt door schilfering en jeuk. Een geïrriteerde hoofdhuid kan de haargroei nadelig beïnvloeden. Naast huidirritatie, eczeem of allergie kan de haarstructuur beschadigd raken. Je haar wordt dan bros en breekbaar. Haarbreuk is een probleem wat erg lijkt op haaruitval. Het effect is nagenoeg hetzelfde, namelijk minder haar. 

Dit is wat jij kunt doen!

Merk jij dat jij haar verliest en wil je dit vermijden? Het beste is om te veranderen van haarproducten. Kies dus voor producten zonder schadelijke ingrediënten. 100% natuurlijke producten zijn het meest veilig voor haar en hoofdhuid. Check de ingrediëntenlijst van de bijvoorbeeld de shampoo die je nu gebruikt en kijk of deze agressieve stoffen bevat. Zo ja, dan is deze aan vervanging toe! Probeer dan eens één van de volgende haarproducten uit:

                            

                            

 

 

Nog iets anders dat de verbetering van je haren en hoofdhuid kan bevorderen is verandering in je gedrag. Welk gedrag hebben we het dan precies over vraag je jezelf misschien af? Naast verkeerde verzorging kan overmatige styling ook de conditie van je haar verslechteren. Bijvoorbeeld wanneer je veel gebruik maakt van hittetools, is het slim om je föhn of stijltang wat vaker in de la te laten liggen of deze minder warm te zetten. Ook het gebruik van een verkeerde haarborstel kan zorgen voor gebroken en beschadigde haren. Een borstel met natuurlijke borstelharen is een enorme aanrader. Dit is goed voor je haren én hoofdhuid.

Conclusie

Dat haarproducten voor haaruitval kan zorgen is dus niet zomaar waar! Het is namelijk niet duidelijk of haarproducten ook echt de haarwortel zodanig kunnen aantasten dat dit haaruitval tot gevolg heeft. De theorie is dat het hiermee geen directe invloed op de kern van je haargroei heeft. Wel kunnen bepaalde stoffen schadelijk zijn en huidirritatie veroorzaken. Een geïrriteerde hoofdhuid kan dus wel je haargroei nadelig beïnvloeden doordat het haar afbreekt. Dit is technisch gezien haarbreuk en geen haaruitval.

Heb je last van haaruitval en wil je de haargroei stimuleren? Lees dan het blog ‘Haaruitval? Zo stimuleer je de haargroei’. Tot de volgende keer!

 

Liefs,

Rosalie van Haarpro.nl

 

 

 

40% van de vrouwen en 70% procent van de mannen krijgen op den duur last van haaruitval en kaalheid. De grote vraag is: kunnen haarproducten hier iets mee te maken hebben? En zijn er tips om haarverlies te voorkomen? Je leest het in dit blog!

 

Help, ik verlies haar!

Een eerlijk antwoord op de vraag of haarproducten tot haaruitval kunnen leiden? Dit valt niet met volle zekerheid te zeggen. Onderzoekers hebben namelijk verschillende meningen wanneer het gaat om haaruitval door haarproducten. Want kunnen zij nou echt haaruitval veroorzaken of zou het vooral haarbreuk zijn? Beide gevallen zijn niet iets waar je op zit te wachten. We nemen verschillende oorzaken van haarverlies met je door en geven tips om kaalheid te voorkomen. 

 

Wat bevordert haaruitval?
Laten we bij het begin beginnen; want wat kan er nou voor zorgen dat je haren uitvallen? Bij haarverlies denken al veel aan de bekendste oorzaken, zoals (haar)ziektes, ijzertekort, stress, medicijnen en een verminderende werking van de schildklier. Maar heb jij al weleens nagedacht over de verzorging van je hoofdhuid en welke haarproducten je gebruikt? Deze laatste twee factoren dragen bij aan de conditie van je haar. 

 

Boosdoeners
Juiste verzorging van de hoofdhuid zorgt voor een gezonde hoofdhuid, we kunnen het niet vaak genoeg benoemen! Haarfollikels, ook wel haarzakjes genoemd, bevinden zich namelijk in je (hoofd)huid. Haarproducten met bepaalde ingrediënten die te agressief zijn voor jouw type haar of hoofdhuid zijn meestal het probleem. Heb je bijvoorbeeld een droge hoofhuid en gebruik je een shampoo voor een ander haar-/huidtype? Dan is dit niet bevorderlijk voor de haarzakjes. Een haarzakje is verantwoordelijk voor de aanmaak van haar en wanneer deze gezond is, zorgt het voor nieuwe haargroei. Maar welke stofjes in haarproducten zijn de boosdoeners? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet. Let op! Niet iedere stof is schadelijk voor alle haar- of huidtypes. Voornamelijk mensen met dun(ner wordend) haar of een gevoelige hoofdhuid kunnen de volgende ingrediënten beter vermijden:

 

Siliconen
Siliconen kun je zien als een soort vloeibaar rubber of plastic die een laagje om je haren heen legt. Dit laagje is beschermend en waterafstotend. Siliconen zijn niet persé slecht, want dit stofje heeft ook goede eigenschappen. Het zorgt namelijk ook voor gladder, zachter en minder statisch haar. Daarnaast heb je ook verschillende types siliconen; wateroplosbare, niet-wateroplosbare en verdampende siliconen. Siliconen die niet-wateroplosbaar zijn kunnen, als je geen diep reinigende shampoo gebruikt, build-up in je haar veroorzaken. Meer weten over build-up? Lees dan het blog ‘Last van build-up in je haar?’. Dit komt doordat de laagjes zich dan blijven opstapelen. Hierdoor kan je haar niet alleen zwaar en futloos worden, het zorgt ook nog eens voor hoofdhuidproblemen zoals jeuk. Dit komt doordat het de poriën op je hoofdhuid verstopt en er zo huidirritaties ontstaan. 

Probeer dus de volgende veelvoorkomende niet-wateroplosbare siliconen: dimethicone, dimethiconol, cyclopentasiloxane, cetearyl methicone, cetyl dimethicone, trisiloxane en trimethylsilylamodimethicone.

 

Laurylsulfaten
Laurylsulfaten, zoals sodium lauryl sulphate (afgekort SLS) en ammonium lauryl sulfate (ALES) zijn stofjes in shampoos die zorgen voor goede reiniging en de shampoo flink doet schuimen. Ik hoor je denken; wat is daar mis mee? Nou het zit zo, SLS en ALES kunnen té agressief zijn in reiniging waardoor ook natuurlijke oliën van je hoofdhuid worden gestript. Het resultaat? Je haar wordt droog en breekbaar en je hoofdhuid kan geïrriteerd raken.

 

De tegenhanger van agressieve laurylsulfaten zijn laurethsulfaten (sodium laureth sulphate, SLES). Deze zijn zachter en ontvetten minder sterk. Dit maakt het beter geschikt voor je haar.

 

Sulfaten
Sulfaten zijn effectieve reinigers die talg en productresten uit je haar verwijderen. Ook zorgt het ervoor dat de shampoo gaat schuimen. Dit laatste is niet noodzakelijk, en net zoals laurylsulfaten, reinigt deze stof té grondig. Het kan daarmee natuurlijke vetten van je hoofdhuid en haar verwijderen. Dit zorgt voor uitdroging en dof haar. Bij mensen met een gevoelige hoofdhuid kan dit zelfs tot diverse hoofdhuidproblemen leiden. 

 

Veel mensen denken dat een shampoo ‘hoort te schuimen’ en dat dit een reinigende functie is. Maar dit is niet waar! Als een shampoo niet schuimt betekent het niet dat deze minder goed werkt. Er zitten dus onnodige stofjes in shampoo om dit effect te creëren, die juist overmatig uitdrogen en irriteren. Als alternatief zijn ‘no poo’-shampoos op de markt gebracht zonder deze schadelijke ingrediënten. Bekijk hier shampoos die vrij zijn van sulfaten!

 

Minerale oliën
Minerale oliën, als paraffinum liquidum en petroleum, zitten meestal in conditioners. Deze leggen een laagje op je lokken en zorgen ervoor dat je haar vocht vasthoudt. Maar vergelijkend met siliconen kan het build-up veroorzaken. Om dit eruit te wassen heb je een sterk reinigende shampoo nodig. En zoals we eerder hebben vastgesteld, zou dit je haar en hoofdhuid uit kunnen drogen.

 

Formaldehyde
Formaldehyde is een stofje wat vooral in keratine haarbehandelingsproducten zit. Zoek eens op de ingrediëntenlijst naar quaternium-15, diazolidinylureum, DMDM-hydantoïne, bronopol of imidazolidinylureum als je formaldehyde wilt herkennen. Deze stof is een conserveermiddel maar kan schade aan je hoofdhuid aanrichten wanneer het formaldehyde gas vrij komt bij hitte door stylingtools, bijvoorbeeld bij het gebruik van de föhn. Denk hierbij aan allergische reacties en huidirritaties.

 

Parfum
Een heerlijk ruikende shampoo is natuurlijk lekker, maar parfum kan allergieën uitlokken en de hoofdhuid irriteren. Dit gebeurt vooral bij mensen met een gevoelige hoofdhuid. Parfum in shampoo herken je aan het woord ‘fragrance’, maar ook aan aparte geurstoffen zoals cintronellol, geraniol, hexylcinnamal, limoneen, linalool en lysmeral.

Mocht je een gevoelige hoofdhuid hebben dan kan een parfumvrije shampoo zeker geen kwaad. Give it a try!

 

Alcohol
Alcohol is een ingrediënt die vaak te vinden is in haarverzorgingsproducten. Vooral in sprayvorm, maar ook in shampoos. Alcohol zorgt er onder andere voor dat de droogtijd korter wordt, maar het droogt je haar ook uit en kan het doen pluizen. Vermijd dus alcohol denat, SD alcohol, ethanol, isopropyl en porpanol alcohol.

 

Niet alle soorten alcohol hebben nadelen! Cetearyl alcohol, stearyl alcohol, cetyl alcohol, lauryl alcohol en behenyl alcohol bijvoorbeeld maken juist het haar glad en glanzend. Meer weten over alcohol in haarproducten? Lees dan eens ons blog ‘Alcohol in haarproducten. Is het echt zo slecht?’.

 

Wat doen schadelijke stoffen op de lange termijn?

Tot nu toe hebben we besproken welke ingrediënten agressief voor jouw haar en hoofdhuid kunnen zijn en waarom. Maar wat is het resultaat op de lange termijn? En zorgt dit voor haarverlies? Deze schadelijke stoffen kunnen huidirritatie veroorzaken wat je merkt door schilfering en jeuk. Een geïrriteerde hoofdhuid kan de haargroei nadelig beïnvloeden. Naast huidirritatie, eczeem of allergie kan de haarstructuur beschadigd raken. Je haar wordt dan bros en breekbaar. Haarbreuk is een probleem wat erg lijkt op haaruitval. Het effect is nagenoeg hetzelfde, namelijk minder haar. 

 

Dit is wat jij kunt doen!
Merk jij dat jij haar verliest en wil je dit vermijden? Het beste is om te veranderen van haarproducten. Kies dus voor producten zonder schadelijke ingrediënten. 100% natuurlijke producten zijn het meest veilig voor haar en hoofdhuid. Check de ingrediëntenlijst van de bijvoorbeeld de shampoo die je nu gebruikt en kijk of deze agressieve stoffen bevat. Zo ja, dan is deze aan vervanging toe! Probeer dan eens één van de volgende haarproducten uit:

          


Nog iets anders dat de verbetering van je haren en hoofdhuid kan bevorderen is verandering in je gedrag. Welk gedrag hebben we het dan precies over vraag je jezelf misschien af? Naast verkeerde verzorging kan overmatige styling ook de conditie van je haar verslechteren. Bijvoorbeeld wanneer je veel gebruik maakt van hittetools, is het slim om je föhn of stijltang wat vaker in de la te laten liggen of deze minder warm te zetten. Ook het gebruik van een verkeerde haarborstel kan zorgen voor gebroken en beschadigde haren. Een borstel met natuurlijke borstelharen is een enorme aanrader. Dit is goed voor je haren én hoofdhuid.

 

Conclusie
Dat haarproducten voor haaruitval kan zorgen is dus niet zomaar waar! Het is namelijk niet duidelijk of haarproducten ook echt de haarwortel zodanig kunnen aantasten dat dit haaruitval tot gevolg heeft. De theorie is dat het hiermee geen directe invloed op de kern van je haargroei heeft. Wel kunnen bepaalde stoffen schadelijk zijn en huidirritatie veroorzaken. Een geïrriteerde hoofdhuid kan dus wel je haargroei nadelig beïnvloeden doordat het haar afbreekt. Dit is technisch gezien haarbreuk en geen haaruitval.

 

Heb je last van haaruitval en wil je de haargroei stimuleren? Lees dan het blog ‘Haaruitval? Zo stimuleer je de haargroei’. Tot de volgende keer!

 

Liefs, Rosalie van Haarpro.nl

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Je email adres wordt niet gepubliceerd