Wil je van vet haar af? Was het minder vaak!

Bezig met laden...
Wil je van vet haar af? Was het minder vaak!

Leestijd: 3 minuten

Als je last hebt van vet haar is de kans groot dat je de neiging hebt om dit iedere dag te wassen. Je haar is vettig en ziet er waarschijnlijk viezig uit, hangt snel in slierterige pieken en heeft niet de glans die je zou willen. Toch is het advies om vet haar minder vaak te wassen, in dit blog vertel ik je waarom.

Mooi haar begint bij een gezonde hoofdhuid

Een gezonde hoofdhuid is essentieel voor mooi haar. Gezond haar heeft de juiste voedingsstoffen nodig en die komen vanuit de haarwortels. En waar zitten de haarwortels? Juist, in de hoofdhuid. De haarwortel vormt de basis van het haar en loopt uit in de zogenaamde haarpapil. Als je wel eens een haar uit je hoofd hebt getrokken dan heb je waarschijnlijk de haarpapil gezien, het witte gedeelte aan het uiteinde. In de haarpapil zitten bloedvaatjes, deze bloedvaatjes voeden het haar.

Haargroei

De haarpapil zit in het zakje van de opperhuid, hier bevindt zich tevens een talgkliertje. De talg die door dit kliertje wordt geproduceerd zorgt voor een vettig laagje op de hoofdhuid en op je haren. Maar wees gerust, dit laagje beschermt tegen uitdroging en houdt de hoofdhuid soepel. Dit laagje talg heb je dus nodig en zorgt voor een gezonde haarbos.

Help, ik wil geen vettig laagje?

Als je last hebt van vet haar dan hoor ik je nu denken, maar ik wil juist geen vettig laagje. Toch is dit talgkliertje belangrijk. Talg beschermt de hoofdhuid op een natuurlijke manier. Bij een normale talgproductie creëert dit talgkliertje namelijk geen vette hoofdhuid of vet haar. Bij overproductie van dit talgkliertje ontstaat een vette hoofdhuid en dus vet haar. Bij iedereen is de talgproductie anders. Hormonen, voeding en stress kunnen hier invloed op hebben. Maar wist je dat ook het aantal keer dat jij je haar wast invloed heeft op de talgproductie?

Maakt shampoo je haar vet?

Hoe zit dat dan precies? Wat doet een shampoo met het haar waardoor het vet kan worden? Het doel van een shampoo is het reinigen van het haar. Shampoo zorgt ervoor dat vuil en overtollig vet van je hoofdhuid en haren worden verwijderd. Fijn toch? We willen schoon haar dus dat is wat een shampoo doet. Shampoos hebben echter meer effect op de hoofdhuid dan je denkt, vaak drogen ze de hoofdhuid uit. Hiermee geven ze een signaal af naar de talgkliertjes om meer talg te gaan produceren om de hoofdhuid gezond te houden. De talgkliertjes gaan extra talg produceren wat op je hoofdhuid en in je haar terecht komt. Het resultaat: vet haar. Eigenlijk wil je je haar dus zo min mogelijk wassen om overmatig talg te voorkomen!

Maakt shampoo je haar vet?

Wist je dat vet haar ook de kans op roos vergroot? Roos is een huidaandoening die schilfers veroorzaakt. En deze huidaandoening wordt veroorzaakt door een gistinfectie. Een talgrijke hoofdhuid is de ideale voedingsbodem voor deze gistinfectie. Zo is de kans groot dat je naast vet haar ook nog eens roos krijgt. Dit willen we niet, dus vanaf nu gaan we het haar minder wassen!

Minder vaak je haar wassen doe je zo!

Je haar wassen heeft dus invloed op je hoofdhuid en talgproductie. Minder vaak je haar wassen is dus belangrijk om vet haar te voorkomen of te verminderen. Wij raden je aan om maximaal 2 keer per week het haar te wassen met shampoo. Dat is niet voor iedereen even eenvoudig, dus ik heb een aantal tips op een rijtje gezet om hiermee aan de slag te gaan:

1. Draag je haar vast
Oogt je haar heel vet en wil je het eigenlijk wassen? Draag je haar dan eens in een staart of steek het haar op, hierdoor oogt het minder vet en kun je het wassen van je haar nog een dag uitstellen.

2. Douchen zonder je haar te wassen
Je kan natuurlijk ook onder de douche stappen zonder je haar te wassen met shampoo. Spoel in dit geval je haar met lauw/warm water als je wil, maar gebruik geen haarproducten.

3. Gebruik een droogshampoo
Ook een droogshampoo kan je helpen om de tijd tussen de wasbeurten uit te stellen. Probeer eens een droogshampoo! Deze redder in nood bevat een zetmeel, dat olie (vetten) en productresten absorbeert. Hierdoor ziet je haar er niet langer vet uit. Gebruik het tussen wasbeurten door, of als je onverwacht netjes voor de dag moet komen.

Droogshampoos

Meer weten over droogshampoo, lees dan dit blog: 10 vragen over droogshampoo

Wanneer zie je het effect van minder vaak je haar wassen?

Je haar en hoofdhuid zijn gewend aan het feit dat jij waarschijnlijk vaak je haar hebt gewassen om het er schoon (en niet vet) uit te laten zien. Langzaam aan zal de hoofdhuid en je haar er ook weer aan wennen als je het minder vaak wast. Het aantal wasbeurten afbouwen werkt dan ook het best in kleine stapjes. En dan is het een kwestie van tijd, je zult geduld nodig hebben om te wennen aan het minder vaak wassen van het haar. Maar ook je hoofdhuid en haar hebben de tijd nodig om hier aan te wennen. Gooi dus niet te snel de handdoek in de ring!

Wil je meer tips tegen vet haar? Lees dan dit blog: 5 tips tegen vet haar!

Liefs,

Channa van Haarpro.nl

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Je email adres wordt niet gepubliceerd