Haar wassen volgens de CG methode

Bezig met laden...
Haar wassen volgens de CG methode

De officiële regels

Lorraine Massey (bedenker van de Curly Girl methode) roept in haar boek: gooi alle shampoos die je in je badkamer kan vinden weg! Wel is het belangrijk om je haar en hoofdhuid schoon te blijven houden. Dit ga je doen met een sulfaatvrije cleanser. Kan je deze niet vinden, dan gebruik je een botanische conditioner (een conditioner met een hoge concentratie plantextracten). 

Gebruik hierbij je vingers of een borstel om je hoofdhuid te masseren. Op deze manier verdwijnt vuil en product build-up extra goed. 

Waarom worden sulfaten vermeden? Sulfaten zijn reiningsmiddelen. Ze reinigen je haar en hoofdhuid zeer krachtig, zo krachtig dat ze ook natuurlijke vetten verwijderen. Daardoor kan je haar en hoofdhuid droog en dof worden. 

Hoe kun je ook met de CG Methode om gaan? 

De CG methode wordt echter niet altijd letterlijk op de oorspronkelijke manier gevolgd. Ook is er veel veranderd op de markt, zo zijn er inmiddels Co washes en Cleansing Conditioners. 

Wij zien dat veel CG’ers denken dat ze hun haar weinig tot niet meer moeten wassen of alleen nog maar met een conditioner. Daarnaast gebruiken ze wel veel producten zoals een leave-in, cream en gel. Dit kan voor build-up zorgen en maakt je haar sneller vet. 

Om die reden adviseren wij: blijf vooral goed je haar wassen met een sulfaatvrije shampoo (ook wel ‘CG vriendelijke shampoo’ genoemd) en gebruik af en toe weer een final wash shampoo. Sulfaten zijn nou eenmaal af en toe nodig om goed te blijven reinigen, zeker als je veel producten gebruikt. 

Hoe vaak haar wassen?

In principe is het het beste om je haar zo min mogelijk te wassen. Hier kan je naartoe werken om het steeds verder uit te stellen. Een regel over hoe vaak je je haar zou moeten wassen is er niet. Wij raden aan om dik haar 1x per week te wassen en fijner haar 2x per week.  

Begin je net met de CG methode? Blijf je haar dan net zo vaak wassen als je gewend bent, maar vervang je gebruikelijke shampoo door een CG vriendelijke shampoo en voeg een scalp brush toe (of gebruik je vingers) om je hoofdhuid te masseren. 

Ben je al wat verder met de CG methode? Als je merkt dat je haar meer gehydrateerd en gezonder wordt, dan kan je je haar minder vaak gaan wassen. Je kunt het dan wel volledig nat maken, maar je gebruikt geen shampoo en gaat direct door naar stap 2: conditioner. 

Hoe stel ik het wassen uit? Er zijn een aantal tips die je kunt toepassen om het wassen van je haar uit te stellen. Zo zorg je ervoor dat het iets minder snel vet wordt:
• Laat producten niet in de buurt van je hoofdhuid komen. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld gaat ploppen met een leave-in in.
• Maak regelmatig je haarborstel schoon! Zeker als je je haar borstelt met een product in, blijft dit allemaal achter in de borstel en dit veroorzaakt snel vet haar.
• Vergeet niet om een siliconen hoofdhuid borstel te gebruiken. Zo kan je je hoofdhuid echt goed reinigen en build-up voorkomen.
• Gebruik niet te veel producten en wissel niet te veel. Probeer producten eerst een paar weken uit en ga na 1 mislukte stylingbeurt niet gelijk over op andere. Vervang daarna eerst 1 product, zo zie je ook makkelijker waar het probleem zit.
• Zit zo min mogelijk aan je haar, of eigenlijk; blijf er gewoon vanaf gedurende de dag! Misschien logisch, maar toch belangrijk om te benoemen. Dit is echt een grote oorzaak van het snel vet worden.
• Je laatste redding? Droogshampoo! Zo kan je het nog minstens 1 dagje langer uitstellen. 

Welke soorten producten zijn er allemaal?

Final wash: Een final wash is een shampoo zonder siliconen, alcohol, wax en minerale olie maar wél met sulfaten. Zo reinig je je hoofdhuid en haar extra goed en verwijder je alle ingrediënten die je bij de CG methode wilt vermijden. 

Wanneer doe je een final wash?
• De allereerste keer dat je begint met de CG methode, zo begin je met een frisse start
• Na gebruik van producten met ingrediënten die niet bij CG thuishoren (bijvoorbeeld bij de kapper of na het cheaten met wax)
• Als je last hebt van build-up (producten of ingrediënten die achterblijven in je haar, bijvoorbeeld bij te veel proteïne of het niet uitspoelen van conditioner)

Let op, een final wash hoeft alleen na gebruik van siliconen, wax of minerale olie. Deze ingrediënten vormen namelijk een laagje om je haar en dienen er dus uitgewassen te worden. Alcohol blijft niet hangen, maar droogt uit. Hierbij is het dus een kwestie van extra goed verzorgen met een haarmasker. 

Wij adviseren om wat vaker een final wash te doen, om build-up te voorkomen. Het ene haar (fijn haar bijvoorbeeld) is gevoeliger voor build-up dan het andere haar en dit is ook afhankelijk van de producten die je gebruikt. Probeer daarom zelf uit hoe vaak je dit dient te doen. ‘Wil’ je haar niet meer? Is het verzwaard, pluizig, snel vet en/of futloos? Dan is je haar toe aan een final wash. Door een final wash tussendoor te doen begin je niet je volledige CG transitie opnieuw, je gaat gewoon verder waar je gebleven was. 


Sulfaatvrije cleanser / CG vriendelijke shampoo: Dit is een normale shampoo die vrij is van alle ingrediënten die bij de CG methode vermeden worden. Je kunt dit zo vaak gebruiken als je wilt, maar wij adviseren 1 keer in de week bij dik haar en 2 keer in de week bij fijn haar.

Co wash / Cleansing Conditioner: Inmiddels zijn er speciale co wash en cleansing conditioner producten. Officieel is co wash slechts een techniek; het wassen van je haar met een conditioner (deze bevat géén reinigende ingrediënten). Een cleansing conditioner daarentegen bevat wel reinigende ingrediënten. Je kunt hier dus je haar goed mee reinigen, maar het product droogt niet uit. 

Tegenwoordig wordt met een co wash en een cleansing conditioner vaak hetzelfde bedoeld: een conditioner met reinigende ingrediënten. Oftewel: een niet agressieve shampoo die goed voedt en hydrateert. Je gebruikt dit dus op dezelfde manier als een normale shampoo: ongeveer 1 á 2 keer in de week. 

Conditioner: Een conditioner gebruik je ná het wassen van je haar. Deze hydrateert en voedt je haar en sluit je je haarschubben (die door shampoo zijn geopend). 

Maar er zijn ook CG’ers die hun haar wassen met een normale conditioner. Dit omdat ze vinden dat de meeste shampoos uitdrogende en agressieve stoffen bevatten. Een conditioner is verzorgend en dus goed voor je hoofdhuid. Klinkt logisch! Echter raden wij af om je haar te wassen met een conditioner. Een conditioner bevat geen reingingsmiddelen en dus zal je je haar en hoofdhuid er nooit goed schoon mee krijgen. Je verwijdert vuil doordat je je hoofdhuid goed masseert, maar dit is niet voldoende. Je hebt een product met reinigende ingrediënten nodig. 

Hoe was ik mijn haar volgens de CG methode?

Laten we nog eens samenvatten hoe het wassen van je haar werkt bij de CG methode (tip, sla de afbeelding op en je vergeet nóóit meer wat de ‘regels’ zijn): 

Dus sorry Lorraine Massey, wij gooien onze shampoos niet zomaar weg! ;) 

Succes met wasdag! Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust hieronder. 

Liefs, 

Sharon van Haarpro.nl 

 

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Je email adres wordt niet gepubliceerd