Roos en haaruitval, is er een verband?

Bezig met laden...
Roos en haaruitval, is er een verband?

 Leestijd: 4 minuten

Als het gaat om huid- en haarverzorging dan volg je vast een bepaalde routine voor een optimale verzorging. Maar denk je hierbij ook aan de hoofdhuid? Het hebben van een gezonde hoofdhuid is de basis voor een gezonde haarbos, maar vaak wordt de hoofdhuid vergeten. Een droge hoofdhuid of een hoofdhuid verstopt met overtollige olie en dode huid zorgt voor allerlei problemen waaronder roos en haaruitval. In dit blog lees je of roos en haaruitval met elkaar te maken hebben.

Veroorzaakt roos haaruitval?

Roos is een hoofdhuidaandoening die witte of gele schilfers op de hoofdhuid veroorzaakt. Deze schilfers verspreiden zich over het haar en vallen vaak uit het haar waardoor het op je kleding belandt. Een vervelende hoofdhuidaandoening die je liever voorkomt, maar veroorzaakt roos ook haaruitval? Een veel gestelde vraag met een duidelijk antwoord: roos is niet direct de oorzaak van haaruitval. Toch kan er een verband zijn tussen roos en haaruitval.

Roos en haaruitval, is er een verband?

 

Roos kan, wanneer onbehandeld, de haarzakjes beschadigen. De constante jeuk, die roos vaak veroorzaakt, zorgt ervoor dat je gaat krabben. Dit krabben zorgt voor beschadigde haarzakjes en dit kan haaruitval veroorzaken. Roos veroorzaakt dus niet direct haaruitval, maar de twee kunnen wel met elkaar in verband worden gebracht. Dit komt omdat sommige infecties en medische aandoeningen zowel roos als haarverlies kunnen veroorzaken.

 

Welke aandoening kan zowel roos als haarverlies veroorzaken?

Wanneer je last hebt van roos is het van belang om de oorzaak te achterhalen. Is je roos te wijten aan het gebruiken van de verkeerde haarproducten of is er een medische onderliggende aandoening? Raadpleeg altijd een arts of dermatoloog om de oorzaak van roos vast te stellen.

Roos en haaruitval kunnen beide worden veroorzaakt door de volgende aandoeningen:

Psoriasis op de hoofdhuid

Psoriasis is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam het eigen lichaam aanvalt. Bij psoriasis op de hoofdhuid uit zich dit door een overgroei van cellen op de hoofdhuid. Dit gaat gepaard met symptomen zoals rode huidvlekken met zilverachtige schilfers. In de meeste gevallen blijft het bij huidvlekken en schilfers, maar soms gaat het gepaard met haaruitval.

Ringworm

Ringworm, ook wel tinea capitis, is een schimmelinfectie die jeuk, droge schilfers en haaruitval veroorzaakt. Laat het woordje worm je niet afschikken, want het heeft niks met wormen te maken. Soms lijken de plekken op een ring, die steeds groter wordt. Daarom wordt deze huidschimmel ook wel ringworm genoemd.

Folliculitis decalvans

Folliculitis decalvans is een zeldzame ontstekingsaandoening die de haarzakjes beschadigt en vernietigt. Het veroorzaakt jeukende rode vlekken op de hoofdhuid. Het wordt vaak voor roos aangezien door de jeukende haarschilfers.

Lichen planopilaris

Lichen planopilaris is eveneens een aandoening aan de haarzakjes. Het veroorzaakt een droge schilferige uitslag op de hoofdhuid, maar leidt uiteindelijk tot haaruitval en blijvende littekenvorming.

 

Deze aandoeningen veroorzaken alleen roos

Heb je last van roos en herken je je niet in de bovenstaande aandoeningen? Dan kan jouw roos ook een andere oorzaak hebben.

Seborroïsch eczeem

Seborrhoïsch eczeem is een chronische goedaardige en niet besmettelijke huidaandoening. Het  kenmerkt zich door roodheid, vettige gele korsten, droge witte schilfering en jeuk die vooral voorkomt in het gezicht en op het behaarde gedeelte van het hoofd.

Malassezia

Er bestaan gisten die thuis horen op de huid maar soms problemen veroorzaken. Een voorbeeld hiervan is Malessezia. Deze gist zit bij iedereen op de huid en vooral op het behaarde gedeelte van het hoofd. Bij sommige mensen veroorzaken deze gisten irritatie van de huid in de vorm van roodheid en schilfers. Vooral in het geval van stress kan Malessezia opspelen.

Contactdermatitis door verkeerde haarverzorgingsproducten

Contactdermatitis wordt ook wel contacteczeem genoemd. Bij contacteczeem krijg je uitslag op de huid door contact met bepaalde stoffen. In dit geval zorgen haarverzorgings- en stylingproducten zoals shampoo, gel of conditioner voor een allergische reactie. Het gevolg? De hoofdhuid kan jeuken, irriteren en er kan schilfering (roos) ontstaan.

Droge hoofdhuid

De naam zegt het al, een droge hoofdhuid is een hoofdhuid die niet voldoende is gehydrateerd en dus droog is. Wanneer je hoofdhuid onvoldoende gehydrateerd is raakt deze geïrriteerd en ontstaan er schilfers (roos).

Roos en haaruitval, is er een verband?

 

Let op! Vermoed jij dat je last hebt van één van de eerder genoemde aandoeningen in dit blog of twijfel je hierover? Raadpleeg dan altijd een arts of dermatoloog. In het geval van contactdermatitis en een droge hoofdhuid kan je ook de tips uit het blog 7 hoofdhuidproblemen + dé oplossing! proberen.

 

Liefs,

Channa van Haarpro.nl

 

 

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Je email adres wordt niet gepubliceerd