Het blijft toch een dingetje, het wassen van je haar. De meeste vragen die wij ontvangen gaan dan ook vaak over ‘Hoe vaak kan ik het beste mijn haar wassen en waarmee?’. Omdat dit de gemoederen nog steeds druk bezighoudt, hebben wij besloten om je een handje te helpen. Na het lezen van dit blog weet jij precies wat wij aanraden voor jouw haar en welke ingrediënten je het beste kunt vermijden.
Bron: pexels.com
Wat kan jij voor jouw haartype het beste doen?
Fijn haar
Dé struggle met fijn haar: het wordt snel vet! Daarom wordt er aangeraden om je haren toch iets vaker te wassen. Gebruik de producten uit een lijn die speciaal gericht is op fijn haar. Je kunt natuurlijk zelf gaan bekijken welke producten het beste werken voor jouw haar, maar als we je mogen adviseren; kies voor producten zonder siliconen. Het is namelijk zo, dat (niet-wateroplosbare) siliconen je haar afsluiten met een laagje dat zich blijft opstapelen naar mate het gebruikt wordt. Hierdoor wordt je haar uiteindelijk zwaarder en vetter dan nodig is. Wij raden de Kerastase Aura Botanica Bain Micellaire Riche Shampoo en de Kerastase Aura Botanica Soin Fondamental Conditioner aan. Deze producten bieden een effectieve verzorging voor natuurlijk en dof haar. Daarnaast laten ze beide een natuurlijk en gezonde glans achter.
Dik haar
Prachtig maar soms ook erg lastig, dat dikke haar. Om de structuur en het volume in het haar zo lang mogelijk te behouden is om de twee dagen wassen aan te raden. Gebruik de producten uit een lijn die speciaal ontwikkeld is voor dik/weerbastig haar. Bij dit haartype kun je prima zelf testen wat het beste werkt voor jouw haar, alleen willen we je toch meegeven om voorzichtig te zijn met sulfaten. Dit ingrediënt reinigt het haar namelijk vrij agressief en zorgt hiermee dat je haar een stuk droger wordt. Voor dit haartype kun je wel kiezen voor producten met niet-wateroplosbare siliconen, dan heb je wel de voordelen van dit ingrediënt maar niet de nadelen. Wij raden de L'Anza Healing Moisture Tamanu Cream Shampoo en de L’Anza Healing Moisture Moi Moi Hair Masque aan. Deze producten zorgen voor hydratie en voor het vasthouden van vocht in je haar. Met prachtig gezond en glanzend haar als resultaat.
Droog en beschadigd haar
Ben jij niet gezegend met een mooie volle en gehydrateerde bos? Geen nood! Gebruik de producten die voor droog haar zijn ontwikkeld. Ook bij dit haartype kun je prima zelf testen wat het beste werkt voor jouw haar, alleen willen we je toch meegeven om ook bij droog haar voorzichtig te zijn met sulfaten. Dit ingrediënt reinigt het haar namelijk vrij agressief en zorgt hiermee dat je haar een stuk droger wordt. Wij raden de ECRU New York Acacia Protein Shampoo en de ECRU New York Acacia Protein Conditioner aan. Deze producten zorgen voor hydratie en voor het vasthouden van vocht in je haar. Met prachtig gezond en glanzend haar als resultaat.
Gekleurd haar
Heb jij net je haar gekleurd? Dan wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten van die prachtige kleur. Daarom vinden wij het haar wassen als je gekleurd haar hebt niet zo’n goed idee. Dit is een van de grootste redenen waarom je kleur snel vervaagt. Drie keer in de week is dus meer dan voldoende! Het beste is om een shampoo en conditioner te gebruiken die vrij is van sulfaten en alcohol. Sulfaten reinigen het haar agressief en alcohol droogt het haar uit. Ver van weg blijven dus! Wij raden de Unite 7Seconds Shampoo en de Unite 7Seconds Conditioner aan. Deze producten bevatten geen sulfaten en zorgen ervoor dat je mooie kleur langer behouden blijft. Het blijft langdurig gehydrateerd en zorgt voor een mooie glans.
Geblondeerd haar
Net je haar geblondeerd of voorzien van highlights? Deze wil je natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden zonder een warme ondertoon te zien! Ook raden wij hierbij aan om je haar niet te vaak te wassen en producten te gebruiken die je haar voorzien van een koelere ondertoon. Een zilvershampoo biedt hiervoor de uitkomst; het neutraliseert met zijn blauwe/paarse pigmenten de gele gloed. Het beste is om een shampoo en masker te gebruiken die vrij zijn van sulfaten en alcohol. Sulfaten reinigen het haar agressief en alcohol droogt het haar uit. Wij raden de Inebrya Ice Cream No-Yellow Shampoo en de Inebrya Ice Cream No-Yellow Mask aan. Deze producten neutraliseren de gele gloed en zijn goed voor het bijhouden van de kleur. Wil je het blonde haar ook extra goed verzorgen, gebruik dan bijvoorbeeld de EVO Ritual Salvation Conditioner na het wassen.
Krullend haar
Heb jij met jouw prachtige bos ook last van onhandelbaar of pluizend, krullend haar? Was je haar dan alsjeblieft niet te vaak. Om de drie à vier dagen is genoeg om je krullen intact en gehydrateerd te houden. Het is daarnaast erg belangrijk om geen producten te gebruiken die je haar verzwaren. Wij raden daarom aan om een shampoo en conditioner te gebruiken zonder siliconen, sulfaten of parabenen. Sulfaten en siliconen horen niet thuis in krullend haar. Dit wetende raden wij de ECRU New York Curl Perfect Hydrating Shampoo en de ECRU New York Curl Perfect Anti-frizz Conditioner aan. Deze producten zijn vrij van bovenstaande ingrediënten. Ze verzwaren niet en behouden volume. Bijkomend voordeel: deze producten zijn ook colorsafe.
Vet haar
Heb jij last van vet haar? Dit wordt veroorzaakt door overtollig talgafscheiding van de hoofdhuid. Dit is heel vervelend, maar niet onoverkoombaar. Je kunt regelmatig je haar wassen mits je een goed product gebruikt wat hiervoor geschikt is. Er worden namelijk nieuwe vetten geproduceerd op je hoofdhuid na het wassen. Hoe vaker jij je haar wast, hoe sneller je haar vet zal gaan worden. Kies daarnaast ook producten uit, die grondig reinigen en die een laag siliconen gehalte hebben. Of nog beter, helemaal geen siliconen bevatten. Wij raden daarom de CHI Tea Tree Oil Shampoo en de CHI Tea Tree Oil Conditioner aan.
Hoofdhuid problemen en haaruitval
Heel vervelend als jij last hebt van hoofdhuid problemen of zelfs haaruitval. Dit kan je erg onzeker maken en daarom hebben we voor jou een aantal tips om het leed te verminderen. Wat belangrijk is bij haaruitval is dat de hoofdhuid gezond en schoon is (of wordt). Dus vrij van schilfers die de huid af kunnen sluiten. Zo blijft de natuurlijke beschermlaag van je hoofdhuid en haar langer intact en heeft het een beschermende werking. Wij raden de Kerastase Bain Prevention aan of de Kerastase Bain Anti-pelliculaire. Ook andere shampoo’s uit de Kerastase Specifique lijn zijn voor hoofdhuidproblemen geschikt.
Bron: pexels.com
Siliconen en sulfaten in het kort
Siliconen
Dit zijn synthetische stoffen die ontstaan nadat het element silicium (kiezel) bewerkt wordt. Je kunt het zien als een soort vloeibaar rubber of vloeibaar plastic. Siliconen leggen een laagje om je haar tijdens het wassen. Dat klinkt veilig, maar niets is minder waar. Althans, niet als je het over de niet-wateroplosbare soort hebt. Je hebt maar liefst drie soorten; wateroplosbare, niet-wateroplosbare en verdampende siliconen. De minst slechte van deze 3 zijn de wateroplosbare siliconen. Een van de meest bekende siliconen zijn toch wel de Dimethyl siliconen, oftewel de Dimethiconen. Maar er zijn er VEEL meer.
Siliconen hoeven dus niet altijd slecht te zijn, maar dan moet je wel de goede siliconen hebben. Ze kunnen je haar beschermen en verzorgen. Je kunt je voorstellen dat in shampoo van 4 euro niet veel hoogwaardige ingrediënten zitten. De water-oplosbare siliconen zijn de duurder siliconen.
Positieve punten:
- Wateroplosbare siliconen beschermen je haar tegen de agressieve werking van sulfaten;
- Siliconen laten je haar er mooi en shiny uitzien;
- Het voorkomt wrijving van de punten en het maakt het haar makkelijk doorkambaar.
Negatieve punten:
- De verwerking van siliconen zijn niet bepaald vriendelijk voor het milieu;
- Veel (goedkope) siliconen zijn niet oplosbaar in water, wat betekent dat je ze dus niet uit kunt spoelen. Je voegt dus telkens een extra laagje toe aan je haar. Deze build-up van laagjes is erg slecht voor je haar;
- Te veel siliconen maakt het haar zwaar en futloos;
- Goede ingrediënten uit verzorgingsproducten kunnen niet meer bij het haar komen;
- Uiteindelijk maken ze het haar dof, veroorzaken klitten en kunnen ervoor zorgen dat je haar uiteindelijk gaat afbreken;
- Naast problemen met je haar kan deze stof ook zorgen voor huidproblemen. Veelgehoorde klachten zijn jeuk, pukkels, roodheid, roos en vormen van eczeem.
Bron: unsplash.com
Sulfaten
Sulfaten zijn zouten of esters van zwavelzuur. Ze reinigen ons haar zeer agressief. Wij noemen ze ook wel de opschuimers! Dat is namelijk de enige reden waarom ze in haarverzorging zitten, naast het haar reinigen: om het product goed te laten schuimen. Sulfaten zitten dan ook in principe alleen in shampoos verwerkt als we het over haarverzorging hebben.
Laten we toch even wat interessante punten onder elkaar zetten, te beginnen met positief.
Positieve punten:
- Ze reinigen grondig;
- Ze zijn goedkoper om te produceren en daarom ook goedkoper in verkoop;
- Het zorgt ervoor dat de shampoo goed schuimt waardoor het makkelijk te verdelen is over het haar;
- De meeste mensen hebben gelukkig geen klachten.
Negatieve punten:
- Het verwijdert de natuurlijke vetten van je hoofdhuid en uit je haar. Het kan zijn dat je hoofdhuid er geïrriteerd van raakt en dat je haar er droog en dof uit komt te zien;
- Ook kunnen sulfaten meewerken aan de vervaging van gekleurd haar;
- Sulfaten vervuilen ons oppervlaktewater en zijn dus slecht voor het milieu;
- Sulfaatvrije shampoo schuimt minder, je moet dus wat beter je best doen om je haar goed te wassen. Het haar extra nat maken helpt vaak.
- Sulfaten zetten de haarschubben open. En die willen we graag dicht houden.
Ga voor alle ins & outs over sulfaten en siliconen naar onze ingrediënten overzicht!
Bron: unsplash.com
Je hebt kunnen lezen dat hoe vaak je je haar het beste kunt wassen afhankelijk is van je haartype en dat het belangrijk is om de juiste producten te gebruiken. Een bad-hair-day is niet meer mogelijk na het lezen van deze wasadviezen! ;)
Tot de volgende blog!
Chantal van Haarpro.nl