Leestijd: 4 minuten

Brrr… de dagen worden kouder en haar wordt statischer. Dat je handen en lippen droger worden in de herfst- en wintertijd is algemeen bekend, maar wist je dat je hoofdhuid het ook flink te verduren krijgt? Wat extra verzorging kan dus zeker geen kwaad. Maar hoe bescherm je je haar en hoofdhuid tegen de kou? Lees verder voor de oplossing!

 

 

Droog, droger, droogst

Wind, regen, sneeuw en vrieskou. Net als je huid zijn je haren ook gevoelig voor deze weersomstandigheden. Haren en hoofdhuid drogen sneller uit door de kou. Maar waarom is koud weer slecht voor je haar? Om te beginnen onttrekt de koude, droge lucht vocht uit je haar. Laat vocht nou net een belangrijk onderdeel zijn wat je haar gezond houdt. Hydratatie in de winter is dus erg belangrijk! Daarnaast botst het koude weer buiten met warmte in huis en dit veroorzaakt pluishaar. Wees deze periode dus extra lief voor je haar en huid!

  

Extra verzorging geen overbodige luxe

We zijn het er wel over eens dat winter niet de meest ideale tijd van het jaar voor je haar is. Een goede verzorging van je haar is dus essentieel! Dit houdt het haar namelijk gezond en vitaal. De koudere lucht is in het algemeen minder vochtig en hierdoor kan haar sneller uitdrogen. Maar naast dat je haar veel te lijden heeft dit seizoen, wordt ook de hoofdhuid vaak droger. Ook is het veel voorkomend dat je in de winter meer last hebt van haaruitval. Dit komt doordat de kleine bloedvaatjes zich bij kou samentrekken en dit is van invloed op de groeicyclus van haar. 

 

Met hydraterende producten komt je haar door de winter! Verwen je droge haar met extra voedende oliën. Olie is fijn voor droog en pluizig haar en je hebt maar een paar druppeltjes nodig. Zo ziet het haar er weer glanzend en gezond uit. Investeer in een goede conditioner en probeer eens een haarmasker. Geloof me, je haar en hoofdhuid is je dankbaar!

 

Stel die wasbeurt uit

Probeer je haar zo min mogelijk te wassen. Veelvuldig wassen droogt je haarfollikels (nog meer) uit en ontneemt je lokken en hoofdhuid hun essentiële oliën. Er is niets lekkerder dan de kou te verjagen met een hete douche, maar warm water droogt uit! Zet de temperatuur van het water dus toch maar wat lager als je je haar wast. Probeer ook niet met nat haar naar buiten te gaan. Vochtig haar dat aan koude temperaturen wordt blootgesteld wordt snel broos. In bevroren toestand kunnen er zelfs stukken afbreken of ernstig beschadigd raken. 

 

Vermijd hittetools

Hoewel je de neiging hebt om het haar in de koude maanden juist te föhnen en stijlen, is dit geen goed idee. De hitte van deze tools kunnen ervoor zorgen dat je haar nog meer uitdroogt. Hoe meer hitte, hoe meer vocht je haar verliest. Maar zoals we net vast hebben gesteld is met nat haar naar buiten gaan ook geen optie. Wat nu? Je kunt je haar natuurlijk laten opdrogen, maar hoe moet het als je hier de tijd niet voor hebt? 

 

De tip is extra verzorging! Gebruik producten die het haar beschermen tegen de hitte van een föhn, krul- of stijltang. Een heat protector zorgt voor een beschermlaagje om je haar heen en biedt weerstand. Maar let op; een heat protector is geen complete oplossing, het stelt alleen het beschadigen van je haar ietsje langer uit. Het beste is om je hittetool een standje koeler te zetten of (vaker) in de la te laten liggen.

 

 

Statische lokken

Het volgende is je vast wel opgevallen: in de winter heb je vaker last van statisch haar. Vervelend, maar er is een snelle oplossing voor. Namelijk een beetje haarlak en een borstel over je haar! Zo simpel is het. Over het algemeen heeft steil en glad haar het meeste last van het statische effect. Je gevoel zegt om dan meer (leave-in) conditioner te gebruiken, maar dat maakt dit type haar juist sneller statisch. Ook is het gebruik van haarolie een redder in nood. Droog haar is vooral statisch en de olie voedt het haar. Stop haarlak en een tube handcrème voor je droge handen maar in je tas van de winter.

 

 

Mutsen weer

Naast dat een muts of mooie hoed (erg trendy!) je hoofd lekker warm houdt, beschermt het ook nog een je lokken tegen het gure weer. Een goede droogshampoo is dan een must om je platgeslagen coupe naderhand nieuw leven in te blazen. 

 

 

Zo bescherm jij je haar en hoofdhuid tegen kou in barre weersomstandigheden! Meer weten over hoe je specifiek je hoofdhuid kan verzorgen? Lees dan ook ons blog Hoe kan je het best je hoofdhuid verzorgen?

 

Liefs,

Rosalie van Haarpro.nl