Wasadvies voor jouw haartype!

Bezig met laden...
Wasadvies voor jouw haartype!

Het blijft toch een dingetje, het wassen van je haar. De een kan gerust de week doorkomen met maar één keer wassen terwijl de ander om de dag aan de beurt is. Een van de meest gestelde vragen die wij krijgen is dan ook ‘Hoe vaak kan ik het beste mijn haar wassen en waarmee?’. Omdat dit de gemoederen nog steeds bezighoudt, wil ik jou vandaag een handje helpen. Na het lezen van dit blog weet jij meer over het wassen van je haar en welke ingrediënten je het best kunt vermijden met jouw haartype. 

Heb je geen zin om onze algemene tips te lezen, maar wil je alleen de tips voor jouw haartype lezen? Scroll dan naar jouw haartype onderin in dit blog!


Foto door yanalya

Hoe vaak moet je je haar wassen?

Iets wat iedereen zich wel eens afvraagt en wat eigenlijk moeilijk te beantwoorden is. Zoals je je misschien wel kan voorstellen verschilt het per haartype maar ook per persoon hoe vaak je dit moet doen. Over het algemeen moet 2 keer wassen per week genoeg zijn. Maar heb jij bijvoorbeeld een vette hoofdhuid en wordt je haar dus snel vet? Dan kan twee keer per week echt te weinig zijn. Toch wil je je haar echt niet te vaak wassen!

Waarom kan je beter je haar niet te vaak wassen?

Je hebt een klein laagje vet (natuurlijke oliën) nodig om je haar en hoofdhuid te kunnen beschermen en om gezond en sterk haar te kunnen krijgen. Door iedere dag je haar te wassen verwijder je dit laagje vet en zal je haar sneller uitdrogen en afbreken. Wil of moet je toch vaker je haar wassen doordat je bijvoorbeeld veel sport? Zorg er dan in ieder geval voor dat je milde reinigingsproducten gebruikt. Ben jij van plan je haar minder vaak te gaan wassen? Besef dan dat dit een proces is waar je haar en hoofdhuid aan moeten wennen. Bouw het langzaam af, dit lukt niet in een week tijd.

pH-waarde

De pH-waarde van je shampoo kan belangrijker zijn dan je misschien denkt. Nu kan je denken, huh pH-waarde, wat is dat? De pH-waarde geeft de zuurgraad van iets aan, in het geval van dit blog hebben we het over de zuurgraad van je haar/hoofdhuid en je shampoo. De schaal van de pH-waarde loopt van 0 t/m 14, waarbij 7 neutraal is. Van 0 t/m 6 is zuur en van 8 t/m 14 is basisch (niet zuur). Ons haar en hoofdhuid heeft over het algemeen een pH-waarde van ongeveer 4,5/5,5 en is dus licht zuur. 

Heb jij een vettige hoofdhuid dan heeft je hoofdhuid een hoge zuurgraad. Daar tegenover heeft een droge hoofdhuid juist een lage zuurgraad, vaak boven de 7 (neutraal). In deze gevallen is het aan te raden producten te gebruiken die een tegenovergestelde zuurgraad/pH-waarde hebben zodat dit recht getrokken wordt en de zuurgraad van de hoofdhuid geneutraliseerd wordt. Let wel op dat je deze producten niet te lang gebruikt, dan kan je hoofdhuid juist weer té droog of té vet worden.

Wat is de pH-waarde van jouw shampoo?

Soms wordt dit op een etiket vermeld met bijvoorbeeld ‘pH-neutraal’, maar lang niet alle producenten vermelden dit. Als het niet op de verpakking staat kan je de zuurgraad eventueel zelf testen met een lakmoespapier test, maar ik kan mij voorstellen dat je die moeite niet neemt. Uit onderzoek is gebleken dat veel shampoos die je in de supermarkt of bij de drogist koopt een te hoge pH-waarde (hoger dan 6) hebben. Professionele kappersmerken bieden in de meeste gevallen wel shampoos aan met een goede pH-waarde van onder de 5,5. Dit komt o.a. omdat bij de drogisterij merken meer water toegevoegd wordt, de pH-waarde van water is neutraal (7) en dus wordt de pH-waarde van de deze shampoos hoger.

Hoe warm moet het water zijn waarmee je je haar wast?

Was je haar vooral niet te warm, dit kan je hoofdhuid uitdrogen en je haar pluizig maken! Tussen wasbeurten door bouw je vuil en resten van stylingproducten op in je haar. Met lauwwarm water open je het haar, waardoor je shampoo dieper kan reinigen. Lauwwarm water spoelt vuil en vetten beter uit je daar, koud water doet dat minder goed. Je haar met koud water wassen aan het eind van je wasbeurt is zeker een goed idee, het koude water sluit je haarschubben waardoor je haar glanzender en minder pluizig wordt.

Wat kan jij voor jouw haartype het beste doen?

Volgens mij vinden we het allemaal vervelend om rond te lopen met vet haar waardoor we geneigd zijn het gelijk te wassen zodra het ook maar een beetje vet begint te worden. Weetje: hoe vaker jij je haar wast, hoe sneller het opnieuw vet zal worden. Je haar wordt afhankelijk van het vaak wassen van je haar.

We hebben ons wasadvies opgedeeld in verschillende haartypen. Want zoals voor de meeste dingen geldt: er is geen vuistregel die voor iedereen werkt. In het advies wordt het een en ander verteld over siliconen, sulfaten en parabenen. Wil je daar meer over weten? Lees dan hier het blog dat wij over dit onderwerp schreven.

Tip voor ieder haartype: 
Gebruik maar een klein beetje shampoo. We gebruiken over het algemeen te veel product, wat niet nodig is. Breng shampoo alleen aan op de hoofdhuid en niet in de rest van je haar. Tijdens het uitspoelen lopen de restjes shampoo over de lengtes naar beneden waardoor dat ook schoon zal worden maar niet teveel uitdroogt.

 

 

Beter vermijden: siliconen
Onze Hair Heroes: Living Proof Full Shampoo & Living Proof Full Conditioner
ECRU New York Sea Clean Shampoo
Royal KIS Cleanditioner Volume

De nummer 1 struggle met fijn haar: het wordt snel vet! Over het algemeen produceert jouw hoofdhuid even snel talg als iemand met dik haar, maar vet is bij fijn en dun haar helaas veel sneller zichtbaar. Waarschijnlijk zal jij je haar dus iets vaker moeten wassen, maar probeer het rustig af te bouwen. Wij adviseren om producten te gebruiken die geen siliconen bevatten. Het is namelijk zo dat (niet-wateroplosbare) siliconen je haar afsluiten met een laagje dat zich continu blijft opstapelen (build-up) naar mate je het gebruikt. Hierdoor word je haar uiteindelijk zwaarder, dus minder volume, en vetter dan nodig is. Daarnaast is fijn haar over het algemeen minder sterk, waardoor je agressieve producten echt beter kan vermijden. 


Beter vermijden: sulfaten
Onze Hair Heroes: L'Anza Healing Moisture Tamanu Cream Shampoo & L’Anza Healing Moisture Moi Moi Hair Masque
L'anza Healing Smooth Shampoo & L'anza Healing Smooth Conditioner

Doordat jij gezegend bent met een dikke bos haar is de kans groot dat je haar minder snel vettig wordt of oogt. Hierdoor hoef je het minder vaak te wassen, yes! Ik raad je aan om producten te gebruiken zonder sulfaten. Dit ingrediënt reinigt het haar namelijk vrij agressief en zorgt dat je haar een stuk droger wordt. Verder is het vaak lastig om dik haar droog te krijgen, waardoor jij waarschijnlijk je haar vaker föhnt. Het vochtgehalte is om die reden vaak wat lager waardoor dit haartype meer behoefte heeft aan hydratatie. Daarnaast zorgt hydratatie er ook voor dat de structuur van het haar wat zachter wordt. 


Beter vermijden: alcohol en sulfaten
Onze Hair Heroes: Biosilk Color Therapy Shampoo & Biosilk Color Therapy Conditioner
Living proof Color Care Shampoo & Living proof Color Care Conditioner

Heb jij net je haar gekleurd? Dan wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten! Daarom is het vaak wassen van je gekleurde niet zo’n goed idee. Dit is een van de grootste redenen waarom je kleur snel vervaagt. Het beste is om een shampoo en conditioner speciaal voor gekleurd haar te gebruiken die vrij zijn van sulfaten en alcohol en color safe zijn. Sulfaten reinigen het haar agressief en alcohol droogt het haar uit. Ver van weg blijven dus! 


Beter vermijden: sulfaten en alcohol
Onze Hair Heroes: 
Voor geblondeerd haar: ECRU New York Acacia Protein Shampoo ECRU New York Acacia Protein Conditioner
Redken Nature Science Color Extend Shampoo (CG) & Redken Nature Science Color Extend Conditioner
Voor blond haar: Jean Paul Mynè Blueberry Shampoo (CG) & Jean Paul Mynè Blueberry Mask
Moroccanoil Blonde Perfecting Purple Shampoo

Blond en geblondeerd haar goed verzorgen en onderhouden is misschien wel het meest belangrijk omdat de kleur al gauw kan veranderen. Bij dit haartype raad ik daarom aan om je haar niet te vaak te wassen en tussendoor een product te gebruiken die je haarkleur neutraliseert zoals een zilvershampoo. Pas hier wel mee op, bij een te sterke variant of bij te vaak gebruik kan het juist een averechts effect hebben. Het beste is om een shampoo en masker te gebruiken die vrij zijn van sulfaten en alcohol. Sulfaten reinigen het haar agressief en alcohol droogt het haar uit. Geblondeerd haar is daarnaast behoorlijk beschadigd waardoor het verstandig is intense verzorgende producten te gebruiken die je haar herstellen. 


Beter vermijden: sulfaten en alcohol
Onze Hair Heroes: ECRU New York Rejuvenating Shampoo & ECRU New York Restorative Conditioner
I.C.O.N. India Shampoo & I.C.O.N. India Conditioner

Gebruik een milde shampoo, een met een lage pH-waarde. Voor jouw haartype zijn alcohol- en sulfaatvrije shampoos daarom een aanrader. Deze agressieve reinigers reinigen jouw haar namelijk te intens, drogen uit en beschadigen het haar daarmee alleen maar meer. Daarnaast is het wel fijn om siliconen te gebruiken om de gespleten haarpunten te camoufleren. Let op: wel wateroplosbare siliconen! Met een sulfaatvrije shampoo krijg je niet-wateroplosbare siliconen namelijk niet uit je haar gespoeld, waardoor er build-up zal ontstaan. Masseer tijdens het wassen je hoofdhuid lekker, hiermee stimuleer je de talgproductie en deze vetten maken je hoofdhuid vervolgens minder droog. Was het niet te warm, hoge temperaturen verstoren het herstelproces. Spoel na de conditioner je haar af met koud water, hiermee sluit je de haarschubben en blijft het vochtgehalte van je haar beter in balans.


Beter vermijden: siliconen en sulfaten
Onze Hair Heroes: ECRU New York Curl Perfect Hydrating Shampoo & ECRU New York Curl Perfect Anti-frizz Conditioner
Innersense Hydrating Cream Hairbath (CG) & Innersense Hydrating Cream Conditioner (CG)

Heb jij met jouw prachtige bos ook last van onhandelbare, pluizende krullen? Was het dan niet te vaak, om de drie à vier dagen is genoeg. Het is daarnaast erg belangrijk om geen producten te gebruiken die je haar verzwaren. Gebruik producten zonder siliconen en sulfaten. Krullend haar is vaak droog en wil je liever niet nog meer uitdrogen, waardoor het zelfs aan te raden is je haar alleen met een conditioner te wassen.

Heb je krullend haar en volg je de CG methode? Lees dan het blog ‘Haarwassen volgens de CG Methode’.


Beter vermijden: siliconen
Onze Hair Heroes: Matrix Biolage Clean Reset Normalizing Shampoo
Kérastase Fusio Scrub Énergisant
Mediceuticals Scalp Treatment Kit – Oily Scalp

Heb jij last van vet haar? Dit wordt veroorzaakt door overtollige talgafscheiding van de hoofdhuid. Hoe vaker jij je haar wast, hoe sneller je haar vet zal gaan worden. Vet haar heeft vaker een wasbeurt nodig dan andere haartypen en probeer daarbij speciale producten te gebruiken voor vet haar. De pH-waarde bij vet haar is lager waardoor je een shampoo nodig hebt met meer wasactieve bestanddelen, een hoge pH-waarde. Door deze producten wordt de hoofdhuid geneutraliseerd. Bij vet haar wordt dan ook vaak aangeraden om zo nu en dan een antiroos shampoo te gebruiken, dit type shampoo heeft namelijk een hoge pH-waarde. Probeer verder niet te veel je hoofdhuid te masseren met je vingers en/of borstel. Hierdoor stimuleer je de talgproductie van de hoofdhuid wat zorgt voor sneller vet wordend haar. 


Beter vermijden: sulfaten
Onze Hair Heroes: Matrix Biolage FullDensity Shampoo & Matrix Biolage FullDensity Conditioner
Kerastase Specifique Bain Prévention Shampoo
Kerastase Bain Anti-Pelliculaire
Mediceuticals Hair Restoration Kit Normal

Heel vervelend als jij last hebt van hoofdhuid problemen of zelfs haaruitval, dit kan je erg onzeker maken. Wat belangrijk is bij haaruitval is dat de hoofdhuid gezond en schoon is (of wordt). Dat betekent dat je het vaker moet wassen om de hoofdhuid goed te reinigen zodat er geen laagje vuil op de hoofdhuid ontstaat en haarzakjes verstopt raken. Zorg dus dat de hoofdhuid vrij is van schilfers die de huid af kunnen sluiten. Probeer sulfaten en andere uitdrogende ingrediënten te vermijden, dit reinigt te agressief en kan je hoofdhuid uitdrogen. Het gebruik van de juiste shampoo en hoofdhuidbehandeling is essentieel om hoofdhuidproblemen aan te pakken. Zo blijft de natuurlijke beschermlaag van je hoofdhuid en haar langer intact en heeft het een beschermende werking. Gebruik niet te heet water tijdens het wassen en probeer zo min mogelijk met een borstel of je vingers door je haar/hoofdhuid te gaan. Hiermee wordt de talgaanmaak namelijk versneld, wat je bij hoofdhuid problemen juist niet wilt.  


Zoals ik aan het begin al vertelde bestaat er geen vuistregel die voor iedereen werkt. Toch zijn er dus wel een aantal punten per haartype die verstandig zijn te volgen, maar er kunnen altijd factoren zijn waardoor bijvoorbeeld je wasbeurt eerder plaats vindt dan je had gehoopt. Ontdek vooral samen met onze tips wat voor jou het beste werkt! 

Mocht je nog vragen hebben of persoonlijk advies willen neem dan contact met ons op via service@haarpro.nl.

Liefs,

Tori van Haarpro.nl

 

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Je email adres wordt niet gepubliceerd
Tisy
Bezig met laden...
Super interessant en hulpvolle tips!