Leestijd: 4 minuten

Gebruik jij bij het drogen of stylen van je haar hittetools zoals een föhn, krul- of stijltang? Dan mag een heat protector zeker niet ontbreken! Gloeiendhete stylingtools kunnen namelijk enorme schade aan je haar toebrengen.

Wil je weten waarom een hittebescherming zo belangrijk is? Lees dan snel verder!

 

 

Hittebeschadiging

Om te begrijpen waarom het verstandig is om een heat protector aan je haar routine toe te voegen is het handig om de structuur van je haar te weten. Een lok haar bestaat namelijk uit verscheidende lagen: een binnenste cortex (gevuld met watermoleculen en keratine) en een buitenste laag genaamd cuticula (deze is bij gezond haar glad en glanzend). Door hitte van stylingtools kunnen de watermoleculen in de binnenste laag verdampen. Hierdoor kan de interne structuur en natuurlijke patronen van je haar veranderen, maar bovenal droogt het je haar uit! Hoge temperaturen kunnen ook breuken en beschadigingen veroorzaken. Ten slotte kan warmte de keratine in je haar afbreken, wat weer invloed heeft op de sterkte en textuur van het haar. Deze beschadigingen kun je simpel weg voorkomen door het gebruik van heat protection. Tips weten voor beschadigd haar? Lees dan het blog '5 tips voor beschadigd haar!'.

Het belang van hittebescherming

Nu we de vraag ‘waarom zou je een hittebeschermer gebruiken?’ hebben beantwoord, gaan we kijken naar de werking van een heat protector. Een heat protector vormt als het ware een beschermingslaagje tussen je haar en de hittebron waaraan het haar wordt blootgesteld. Hierdoor zorg je er dus voor dat je lokken minder snel beschadigd raken of uitdrogen. Daarnaast zorgt een hittebescherming ook nog eens voor meer glans! Het zou dus zonde zijn om deze stap in je hair-care routine over te slaan. Laten we eens dieper ingaan op de voordelen van heat protection:

 

Zorgt voor minder vochtverlies

Hittebescherming zorgt ervoor dat er zo min mogelijk tot geen vocht verloren gaat uit je haar. Je haar zal dus gezonder blijven. Daarnaast sealen de meeste heat protection sprays het haar, waardoor het vocht in je haar wordt vastgehouden. De vocht verdampt dan niet door de hoge temperatuur van je föhn, krul- of stijltang.

 

Herstelt het vochtgehalte

Waarschijnlijk weet je al wel dat hittetools je haar uitdrogen. Een heat protector geeft naast een beschermingslaagje ook extra vocht aan in je haar. Hierdoor blijven je lokken zacht en zal er minder pluis ontstaan. Zo zijn hittebeschermers die arganolie bevatten erg geschikt voor droog haar, omdat deze olie het haar extra hydrateert.

 

Veelzijdig en makkelijk

Hittebeschermers komen in veel verschillende varianten; spray, olie, mist, serum, crème of leave-in treatment. De meeste soorten kun je op zowel vochtig als droog haar gebruiken. Dit maakt het zeer makkelijk in gebruik. Wil je vochtig haar droog föhnen? Breng daarvoor de heat protector aan op je haar. Wil je droog haar stylen of krullen? Je raadt het al: gebruik heat protection! 

 

Weg met pluizig haar

Zoals je al aan de naam kunt aflezen beschermt een haarbeschermer je haar tegen ongewenste beschadiging. Een voordeel van een hitte bescherming is dat er een barrière wordt gecreëerd tussen de warmte van de hittetool en je haar. Dit beschermende jasje voor je haren zorgt tegelijkertijd ook voor minder pluis. Ideaal!

 

Bescherming tegen de zon

Wist je dat een hittebeschermer niet alleen je haar beschermt tegen warmte van een hittetool? Sommige heat protectors geven ook bescherming tegen de zon! Dit laagje om je haar beschermt dus ook tegen UV-stralen. 

 

Kortere droogtijd

Door het gebruik van een heat protector verminder je naast de kans op haarschade ook de droogtijd van je haar. Haar dat sneller droogt wordt minder lang blootgesteld aan de hitte van een stylingtool. Dit beperkt de schade aan je haar. 

 

Meer glans

De haarschubben vormen het buitenste gedeelte van de haarschacht. Hitte kan normaal gesproken haarschubben beschadigen, maar hier komt de heat protector er weer bij kijken! Een hitte beschermer sluit de haarschubben en houdt deze zacht en glad. Hierdoor wordt het haar minder kwetsbaar en komen je lokken er glanzend en mooi uit te zien.

 

 

Even alle voordelen van hittebescherming nog een keer op een rijtje:

- Biedt naast bescherming ook voeding

- Veelzijdig en makkelijk in gebruik

- Vermindert pluizig haar

- Sommige heat protectors geven bescherming tegen de zon

- Kortere droogtijd tijdens het föhnen

- Zorgt voor meer glans

- Geschikt voor alle haartypes

 

Ben je ook overtuigd en ga je een heat protector gebruiken? Wij raden het zeker aan bij het vele gebruik van hittetools! De voordelen spreken voor zich. 

Liefs,

Rosalie van Haarpro.nl