In de (online) winkels vind je heel veel verschillende huid- en haarverzorginsproducten voor baby’s en kinderen. Baby’s gaan in bad, je maakt de billetjes schoon met billendoekjes en misschien smeer je ook wel crème tegen luieruitslag op de billetjes. Maar welke producten zijn eigenlijk veilig? Heb jij er wel eens bij stilgestaan? Een goede verzorging is al belangrijk vanaf de geboorte!

Huid- & haarverzorging bij baby en kind

Wil je de baby- en kinderhuid zo goed mogelijk verzorgen? Dan is het belangrijk om de pH-waarde van de huid in de gaten te houden. De natuurlijke huid van gezonde baby’s en kinderen heeft een zuurgraad van rond de 5,5 pH. Veel traditionele zepen, met een hoge pH-waarde, drogen de huid uit en maken deze schraal. Er wordt daarom ook aangeraden om zeepvrije producten te gebruiken die een pH-waarde van 5,5 hebben.

Wist jij bijvoorbeeld dat er diverse bekende merken producten op de markt hebben gebracht die niet in de ogen prikken? Hierbij wordt de pH-waarde van deze producten afgestemd op de ogen, maar niet op de huid. Deze producten lijken dus veilig, maar hebben vaak een hoge pH-waarde, die voor de huid minder veilig is!

Belangrijke voeding voor een gezonde bos haar & een gezonde huid

Een gezonde bos haar begint al bij een gezonde voeding voor het haar. Zo zijn er diverse vitamines die in voeding en in huid- en haarverzorgingsproducten zitten. Het zijn natuurlijke ingrediënten die ervoor zorgen dat huid en haar van baby’s en kinderen de juiste verzorging krijgen:

Panthenol (voorloper vitamine B5)
Panthenol is de voorloper van vitamine B5. Panthenol hydrateert het haar en de huid van binnenuit en laat het haar met een mooie glans achter.

Tocopheryl Acetate (vitamine E)
Een krachtige antioxidant, deze bevordert genezing van hoofdhuid en huid

Zitten er gevaarlijke stoffen in huid- en haarproducten?

Veilige huid- en haarproducten voor kinderen

Er is veel te doen over parabenen, sulfaten en siliconen. En ook in baby- en kinderverzorgingsproducten blijken deze te zitten. Zo zijn sulfaten zouten of esters van zwavelzuur, deze reinigen heel krachtig (of beter gezegd agressief). Het zijn goede opschuimers, maar reinigen zó goed dat natuurlijke vetten van je hoofdhuid en haar worden verwijderd. Als we het hebben over siliconen dan hebben we het over synthetische stoffen die je eigenlijk kunt zien als een soort vloeibaar rubber of plastic. Siliconen leggen een laagje om het haar tijdens het wassen. Sommige siliconen zijn wateroplosbaar, maar diegene die dat niet zijn zorgen ervoor dat het haar wordt afgesloten, waardoor goede (natuurlijke) ingrediënten uit verzorgingsproducten niet meer hun werk kunnen doen. Tot slot heb je ook nog de zogenaamde parabenen waarmee de houdbaarheid van haarverzorgingsproducten kan worden verlengd. Er wordt gezegd dat deze schade kunnen toebrengen aan de gezondheid. Dit is niet bewezen, maar er is wel een alternatief: organische zuren. De organische zuren zorgen er ook voor dat producten langer goed blijven zonder de schadelijke bijwerkingen die Parabenen kunnen hebben.

Wil je meer weten over de voor- en nadelen van parabenen, sulfaten en siliconen?
Lees dan ons uitgebreide blog over parabenen, sulfaten en siliconen.

Naast parabenen, sulfaten en siliconen zal je de termen BPA en Ftalaat misschien ook wel eens voorbij hebben zien komen. BPA (ook wel Bisfenol A) is een chemische stof die in veel plastic producten zit zoals verpakkingsmaterialen, (baby)flessen en speelgoed. Daarnaast heb je ook nog ftalaten, dit zijn weekmakers die ervoor zorgen dat plastic soepel en buigzaam is. Zowel BPA als ftalaat kunnen irritatie aan de ogen, huid en luchtwegen veroorzaken en ons hormoonstelsel beïnvloeden. Er blijkt dus helaas ook in baby- en kinderverzorgingsproducten gevaarlijke stoffen te zitten.

Welke huid- en haarproducten voor baby’s en kinderen zijn veilig?

Heel veel merken claimen dat zij veilig zijn, door aan te geven dat zij bijvoorbeeld niet in de ogen prikken. Maar zoals je al hebt kunnen lezen kan dit een vertekend beeld geven. Het is dan ook belangrijk om voor jezelf (en kinderen) te bepalen wat jij veilig vindt!

Haarproducten van Little Green

Een merk dat speciaal gericht is op huid- en haarproducten voor kinderen is het merk Little Green. Little Geen ontwikkelt veilige, zachte en pure haarproducten waar ouders op kunnen vertrouwen. De producten van Little Green zijn:
✓ Ontwikkeld voor een gevoelige huid
✓ Hypoallergeen
✓ Klinisch & dermatologisch getest
✓ pH neutraal (5,5 pH)
✓ Prikt niet in de ogen
✓ Vrij van parabenen, sulfaten en gluten
✓ Dierproefvrij
✓ BPA en Ftalaatvrij
✓ Veilig, zacht & puur

Haarproducten voor kinderen van Little Green

De haarproducten van Little Green bevatten geen allergenen of andere irriterende stoffen en worden allemaal klinisch en dermatologisch getest. Wel bevatten deze huid- en haarproducten voor kinderen belangrijke natuurlijke ingrediënten die huid en haar verzorgen en sterker maken, waaronder vitamine B5, vitamine E, Aloë, advocado-olie, shea butter en olijfolie. Little Green heeft vele verschillende producten van baby shampoos tot baby bodylotion en kids detanglingspray. Daarnaast heeft Little Green ook leuke giftsets en een lijn gericht op het afweren van hoofdluizen. Bekijk hier het Little Green assortiment!