Schilfers in je haar: wat te doen tegen roos?

Bezig met laden...
Schilfers in je haar: wat te doen tegen roos?

Leestijd: 4 minuten

Wil jij niet meer continu hoeven checken of je haar en kleding vrij zijn van roos? Dan zit je hier goed! Schilfers in je haar wil je behandelen of voorkomen. Met de tips uit dit blog gaat dat je zeker lukken. Lees je mee?

Wat is roos?

Roos, ook wel schilfers in je haar, is iets waar iedereen wel een keer mee worstelt. Het is een hoofdhuidaandoening die witte of gele huidschilfers op de hoofdhuid veroorzaakt. Deze huidschilfers verspreiden zich over het haar en vallen vaak uit je haar op je kleding. Een vervelende kwaal, maar gelukkig geen ernstige of besmettelijke aandoening.

Hoe ontstaat roos?

Roos ontstaat door de celvernieuwing van de hoofdhuid, zodra nieuwe cellen worden aangemaakt laten de oude cellen los (schilfers). Bij een gezonde hoofdhuid is de afschilfering niet te zien, dit proces gebeurt onzichtbaar. Heb je last van roos dan gaat de celvernieuwing sneller waardoor de dode huidcellen ophopen en zichtbaar worden, dit noem je roos.

Schilfers in je haar: wat te doen tegen roos?  

De versnelde celvernieuwing wordt vaak veroorzaakt door Malassezia Globosa, een schimmel. Laat het woord schimmel je niet afschrikken! Het betreft een schimmel die van nature aanwezig is op de hoofdhuid. Naast deze schimmel heeft iedereen ook bepaalde gisten op de hoofdhuid (ook van nature aanwezig). Raken de schimmel en gisten uit evenwicht dan start er een vicieuze cirkel. De gisten voeden zich met talg, talg dat de hoofdhuid hoort te beschermen. Tegelijkertijd gaan deze gisten vetzuren produceren die de hoofdhuid irriteren. De hoofdhuid reageert op deze irritatie door het proces van celvernieuwing te versnellen, het gevolg: schilfers in je haar!

De oorzaken van roos

De oorzaak van roos in het haar ligt dus bij de hoofdhuid die uit evenwicht raakt. Schimmels en gisten nemen de overhand en zorgen voor een snellere celvernieuwing. Wat hier exact de oorzaak van is verschilt per persoon. Dit kan te maken hebben met zowel interne als externe factoren. Stress, overbelasting en slaapgebrek dragen allemaal bij aan een onevenwichtige hoofdhuid en kunnen de oorzaak zijn van roos. Maar ook vervuiling, het gebruik van ongeschikte haarproducten, de kwaliteit van het water en seizoensgebonden factoren dragen bij aan de schilfering van de hoofdhuid.

Wat te doen tegen roos?

Maar wat moet je dan doen als je last hebt van roos? Hoe krijg je de schilfers uit je haar? Met de onderstaande tips ga jij roos tegen!

Gebruik de juiste shampoo (en conditioner)

Heel voor de hand liggend, maar het gebruik van de juiste haarproducten is belangrijk. Heb je al roos en wil je roos uit je haar verwijderen, dan is een speciale anti-roos shampoo wat je nodig hebt. Normale shampoos bevatten vaak sulfaten, reinigers die een gevoelige hoofdhuid nog meer irriteren. Deze shampoos wil je dus vermijden. Gelukkig zijn er speciale anti-roos shampoos die de hoofdhuid helpen kalmeren en roos tegengaan. Bekijk hieronder onze top 3 favoriete anti-roos shampoos:

Biocosmé Ellethic Free Anti-Dandruff Shampoo Bar  J Beverly Hills Blue Solutions Healthy Scalp Shampoo Umberto Giannini Scalp Reviving Anti-Dandruff Shampoo

 

 

Hoe gebruik je een anti-roos shampoo?

Een anti-roos shampoo is eenvoudig in gebruik. Je gebruikt hem net zoals een andere shampoo, alleen laat je een anti-roos shampoo langer intrekken. Afhankelijk van de gekozen shampoo is dit 5 tot 10 minuten (raadpleeg de verpakking voor de exacte inwerktijd). De herstellende ingrediënten voor de hoofdhuid hebben even tijd nodig om in te trekken, spoel vervolgens de anti-roos shampoo uit het haar. Wij adviseren om de shampoo indien mogelijk te combineren met een anti-roos conditioner zoals bijvoorbeeld de Umberto Giannini Scalp Reviving Anti-Dandruff Conditioner.

Let op: helpt een anti-roos shampoo niet. Neem dan contact op met je huisarts.

Verzorg je hoofdhuid extra goed!

Een goede anti-roos shampoo is de basis om roos tegen te gaan. Maar het blijft niet alleen bij een shampoo. Heb je wel eens gedacht aan extra verzorging door middel van een spray, serum of scrub?

Kerastase Specifique Potentialiste    Umberto Giannini Scalp Scrub Exfoliating Anti-Dandruff Treatment    CHI Tea Tree Oil Soothing Scalp Spray

 

Kerastase Specifique Potentialiste is een serum om de hoofdhuid te kalmeren en tegelijkertijd een volumeboost te geven bij de haaraanzet. Zo combineer je het voorkomen/behandelen van roos met het in model brengen van je haar! Ga je liever voor een scrub? Probeer dan eens voordat je je haar gaat wassen de hoofdhuid te scrubben met de Umberto Giannini Scalp Scrub. De scrub verwijdert dode huidcellen, bacteriën en overtollige oliën om schilfers te voorkomen en de hoofdhuid te herstellen. En wanneer je haar glans mist is de CHI Tea Tree Oil Soothing Scalp Spray de oplossing! Deze spray zorgt voor een prachtige glans en het zorgt voor evenwicht en verfrissing van de hoofdhuid. Zeker een aanrader als de hoofdhuid jeukt en geïrriteerd is.

 

Dit moet je vermijden om roos te voorkomen

Het is dus belangrijk om de juiste basisverzorging voor het haar aan te schaffen. Er zijn echter ook een aantal dingen die je moet vermijden:

Build-up in het haar

Build-up is een opstapeling van haarproducten. Een vettig laagje van productresten zoals vuil, huidschilfers, vet en hardnekkige ingrediënten. Zorg ervoor dat je je haar goed wast, maar vooral ook goed uitspoelt. Zorg ervoor dat er geen productresten in het haar achterblijven om build-up te voorkomen. Build-up zorgt o.a. voor irritaties van de hoofdhuid en dat wil je niet.


Niet krabben!

Dit is lastig, maar stop met krabben. De kans is groot dat je naast roos ook last hebt van een geïrriteerde/jeukende hoofdhuid. Dat je dan wilt krabben is logisch, maar een no-go. Met krabben stimuleer je de hoofdhuid, waardoor de hoofdhuid meer talg gaat aanmaken om de hoofdhuid te ‘herstellen’. Oftewel het krabben zorgt voor meer talg en huidschilfers en dus roos. Daarnaast kan krabben haaruitval veroorzaken, niet doen dus! Probeer de jeuk te verlichten door de CHI Tea Tree Oil Soothing Scalp Spray te gebruiken.


Vieze haarborstel

Heb je een haarborstel vol talg, vet en stylingresten die je vervolgens gebruikt om je haar te borstelen? Stop daar alsjeblieft direct mee. Borstel je haar met een schone borstel om build-up en extra irritaties te voorkomen.


Veel stylingsproducten gebruiken

Schilfers in je haar betekent niet dat je jouw haar niet meer kan stylen. Het is absoluut geen probleem om stylingproducten te gebruiken! Zorg er wel voor dat je deze goed uit je haar wast om te voorkomen dat de hoofdhuid verder uit balans raakt.


Heet douchen

Wist je dat heet water je hoofdhuid uitdroogt? Dit wil je voorkomen. Gebruik daarom lauw water voor je haren, lauw water droogt niet uit en zorgt ervoor dat je haarschubben sluiten waardoor je haren sterker blijven.


Chemische behandelingen

Staat er een verfbeurt op de planning? Het is beter om deze even uit te stellen. Je hoofdhuid is niet in goede conditie en een verfbeurt zorgt voor een langer herstelproces.

Schilfers in je haar: wat te doen tegen roos?

Behaal je met de tips uit dit blog geen resultaat? Raadpleeg dan een huisarts voor advies!

Liefs,

Channa van Haarpro.nl 

 

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Je email adres wordt niet gepubliceerd
Laura de Vries
Bezig met laden...
Hoi channa, Ik ben op zoek naar een antiroos shampoo die ook cg-proof is. Kun je me helpen?
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Laura, Ik heb een aantal geschikte producten voor je op een rijtje gezet. Dit zijn twee CG vriendelijke shampoos tegen roos: - https://www.haarpro.nl/rene-furterer-neopur-anti-dandruff-balancing-shampoo.html - https://www.haarpro.nl/as-i-am-dry-itchy-shampoo.html Dit is een final wash tegen roos: - https://www.haarpro.nl/wella-invigo-clean-scalp-anti-dandruff-shampoo.html En dit is een CG vriendlijk treatment tegen roos: - https://www.haarpro.nl/umberto-giannini-scalp-scrub-exfoliating-anti-dandruff-treatment.html Groetjes, Sharon van Haarpro.nl