Wist je dat het meer dan 90% van de tijd droog is in Nederland? Helaas kunnen we in de overige 10% van het jaar behoorlijk nat worden. En de regen mag dan wel goed zijn voor de planten, maar het is een verschrikking voor het haar! Wil jij ook voorkomen dat je haar gaat pluizen door de regen? Wij geven je een aantal tips om pluizend haar te voorkomen!

Regen, zo voorkom je pluizend haar!

Waarom pluist je haar door de regen?

Voor je naar een oplossing op zoek gaat is het handig om te weten wat eigenlijk de oorzaak is van pluizend haar! Waarom pluist ons haar bij regen of vochtig weer? Dit heeft allemaal te maken met de staat van het haar en de buitenste laag van ons haar. De buitenste laag is opgebouwd uit platte, dunne cellen die als dakpannen over elkaar heen liggen. Is de buitenste laag intact dan houdt deze voldoende vocht binnen. Is de buitenste laag van je haar beschadigd door oververhitting, hard borstelen, slijtage of chemicaliën in haarverf, dan zuigt het haar een overschot aan vocht uit de lucht om het vochttekort aan te vullen. Het aanvullen van dit tekort zorgt voor zwellingen in eiwitgebieden in het haar. Dit  verschil in opzwellen zorgt ervoor dat de haarschachten verschillende kanten op buigen met als resultaat: pluizend haar! Dat de één minder last heeft van pluizend haar bij regen heeft dus alles te maken met de staat van het haar, maar ook met genetische aanleg! Zo is krullend haar van nature al meer geneigd om te pluizen.

Tips! Zo voorkom je pluizend haar

Soms word je overvallen door een regenbui, maar in andere gevallen kan je de regen slimmer af zijn. We hebben een aantal handige tips voor je op een rij gezet om te zorgen dat jouw haar zo min mogelijk gaat pluizen.

Maak een knot, staart of vlecht

Als je al weet dat je door de regen moet dan kan een goede voorbereiding de oplossing zijn tegen pluizend haar. Maak een knot, een staart of een vlecht! Op deze manier krijgt je haar bijna niet de kans om te gaan pluizen.

Regen, zo voorkom je pluizend haar!

Draag een hoedje of petje

Bij harde wind misschien niet handig, maar anders zeker een goede oplossing. Met een hoedje of petje bescherm je niet alleen je haar maar ook je make-up!

Borstel alleen droog haar

Ben je toch natgeregend? Dan doe je er verstandig aan je haar eerst te laten drogen en vervolgens met een houten borstel te borstelen. Een kunststof borstel zorgt sneller voor statisch haar en pluis.

Let op: voor krullend haar geldt dit overigens niet. Voeg in dat geval een beetje leave-in toe en borstel het door nat haar! 

Zit niet aan je haar

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar blijf van je haar af in de regen! Je handen verspreiden warmte en dat maakt je haar pluizig.

Droog het haar niet met een handdoek

Wil je toch graag je haar drogen? Gebruik hier dan een katoenen t-shirt, microvezel- of hydrofiele doek voor. Een badhanddoek ‘trekt’ veel vocht uit het haar en zorgt daarmee voor nog meer pluis!

Gebruik de juiste haarproducten (verzorging)

De voorbereiding om pluizend haar te voorkomen begint al onder de douche. Zo zijn er diverse shampoos, conditioners en haarmaskers om pluis te voorkomen en je haar extra te hydrateren om pluis te voorkomen.

Klik hier voor goed hydraterende shampoos
Klik hier voor goed hydraterende conditioners
Klik hier voor goed hydraterende haarmaskers

De conditioners en haarmaskers leggen een beschermlaagje om het haar zodat de schubben goed sluiten. Dit zorgt ervoor dat je haar minder snel gaat pluizen. Naast de conditioner en haarmaskers kan je ook een haarolie of haarserum gebruiken die de schubben sluit, in dit artikel lees je er meer over!

Wij hopen dat je veel gaat hebben aan onze tips! Mocht je nog vragen hebben of advies willen. Neem dan contact met ons op via service@haarpro.nl.

Liefs,

Channa van Haarpro

Ps. de meeste regen valt in de maand oktober, dus het ergste hebben we al bijna weer gehad! ;)