Ook last van hoofdhuidproblemen of haaruitval?
Wij weten als geen ander hoe vervelend het is als je te maken hebt met hoofdhuidproblemen. Iedereen heeft wel eens last van een jeukende hoofdhuid. Als je daarnaast ook nog schilfers of roos hebt, kan je hier ook nog erg onzeker door worden. Hoofdhuidproblemen kunnen helaas op lange termijn ook hand in hand gaan met haaruitval. In deze blog gaan wij je meer informatie en tips geven over de 3 meest voorkomende hoofdhuidproblemen en haaruitval.
Bron: pexels.com
Roos, jeukende en schilferige hoofdhuid
Seborroïsch eczeem is een veelvoorkomende en niet besmettelijke aandoening. Hierbij komen de volgende symptomen vaak aan bod: schilfering van de huid en rode, jeukende plekken. Deze variant van eczeem komt vaak voor op de hoofdhuid, het gezicht en soms ook op de borst. Het gaat hier om een milde en jeukende ontsteking. De oorzaak hiervan is vaak een gist die van nature op de hoofd voorkomt en deze veroorzaakt schilfers die er fijn en wit, of juist gelig en grof uitzien. Bij roos zitten de schilfers los op de hoofdhuid (dit is bij psoriasis niet het geval). Hoofdroos is goed te bestrijden met de juiste anti-roos shampoos. Deze aandoening komt trouwens zowel bij volwassenen als kinderen voor.
Producten die wij voorstellen om te gebruiken bij geïrriteerde of jeukende hoofdhuid:
- Wella Invigo Senso Calm Sensitive Shampoo
- Davines Natural Tech Calming Shampoo
- Kerastase Specifique Bain Vital Dermo Calm
Producten die wij voorstellen om te gebruiken:
- Mediceuticals Scalp Therapies Kit Psoriasis/Roos
- Matrix Biolage RAW Antidandruff Shampoo
- Redken Brews Anti-Dandruff Shampoo
- Goldwell Dualsenses Scalp Specialist Anti-Dandruff Shampoo
- Schwarzkopf Bonacure Scalp Genesis Anti-Dandruff Shampoo

Bron: pexels.com
Haaruitval
Haaruitval is helaas niet iets wat alleen maar gebeurt als je op leeftijd begint te raken. Het is een verschijnsel wat verschillende oorzaken kan hebben zoals zwangerschap, de overgang, medicatie, voeding en stress. Deze vijf zijn toch wel de meest bekende oorzaken van haaruitval, naast ouderdom. Hieronder leggen we je uit, hoe dit ontstaat en tips om je hierbij de helpen.
Haaruitval na zwangerschap
De hormoonspiegel (oestrogeen) in het lichaam stijgt tijdens de zwangerschap, waardoor het haar wordt vastgehouden. Hierdoor heb je minder last van haarverlies en is je haar voller tijdens de zwangerschap. Veel vrouwen kijken er naar uit om mooi, dik en glanzend haar te hebben tijdens deze periode. Helaas is het zo dat als je hormonen weer teruggaan naar het ‘normale’ niveau dat de vastgehouden haren uitvallen, dit samen met heel veel extra haren. Dit kan ook plotseling gebeuren als je na jaren stopt met het slikken van de pil. Ook dit wordt veroorzaakt door een veranderende hormoonspiegel. Na enkele weken wordt de haargroei weer normaal, ook zonder behandelingen. Hiermee zal de haaruitval ook stoppen.
Mocht het niet verbeteren dan is het altijd mogelijk om supplementen te gaan nemen.
Haaruitval door de overgang
De hormoonhuishouding van vrouwen verandert bij het begin van de overgang. Dit is de periode waarbij de productie van het oestrogeen afneemt en dat van het testosteron stijgt. Door de verschuiving van de hormoonspiegel raakt het lichaam in de war en wordt haaruitval op lange termijn veroorzaakt. Om mogelijk andere oorzaken van haaruitval te vermijden of zelfs uit te sluiten, raden wij je aan om jouw huisarts te raad plegen. Ook wat betreft het gebruik van supplementen om de haaruitval te verminderen of zelfs te voorkomen.
Haaruitval door verkeerde voeding
Misschien heb je al wel eens eerder gehoord dat eetstoornissen als anorexia of boulimia kunnen leiden tot haaruitval. Dit komt door het te kort aan belangrijke voedingsmiddelen en vitaminen.
De haarzakjes of haarfollikel horen bij celdelingsactiviteiten van ons lichaam. Ze eisen een hoge stofwisseling, waar veel voedingsstoffen zoals vitaminen en spoorelementen nodig zijn. Is er bijvoorbeeld te weinig vitamine H, Zink, vitamine B en vitamine D die de haarfollikels nodig hebben, dan kan het haar uitvallen. Bij gebrek aan ijzer kan dit helaas ook gebeuren. Denk hierbij aan vrouwen die door het hoge bloedverlies tijdens de menstruatie een hoop ijzer verliezen. Ook bij het eten van alleen vegetarische voeding, kan dit symptoom optreden.
Zorg dus dat je gezond eet, om jouw lokken in ultieme shape te houden. Eet zeer regelmatig volkoren- en melkproducten, fruit en groenten die je verzekeren van voldoende biotine, zink en vitamine B. Foliumzuur is bijvoorbeeld ook erg goed. Dit kun je vinden in producten zoals; sojabonen, tarwekiemen, bladgroenten, tomaten en aardappelen. Vitamine B zit vooral in dierlijke producten zoals; vlees en vis. Om je biotinepeil omhoog te krikken kun je het beste noten, spinazie, champignons, linzen, mager vlees, fruit en granen eten.
Wij raden aan om het volgende product te gebruiken ter ondersteuning van je haar en huid:
- Sweet Bunny Hare Vitamines
- Oolaboo Inner strength dose
- Bao-Med Voedingssupplement Voor Haar, Huid & Nagels
Bron: pexels.com
Haaruitval door stress
Stress is niet goed voor ons, dat weten we allemaal ondertussen wel. Maar het is dus zo, dat het zelfs voor haaruitval kan zorgen. Dit komt doordat de haarzakjes/haarfollikels negatief worden beïnvloed door het stresshormoon. Om elke haarzakje/haarfollikel ligt een netwerk aan zenuwvezels en deze bevatten verschillende neuronale overdrachtstoffen. Deze schommelingen hebben een directe invloed op de cyclus van de haargroei.
Stress verhoogt de concentratie van de overdrachtstoffen en daarmee ook het aantal zenuwvezels aan de haarzakjes/haarfollikels. Deze schommeling zie je vaak tijdens de overgang als de haren uit de groeifase naar de overgangsfase gaan, er wordt dan een seintje overgebracht over een grootschalig netwerk van molecule gebeurtenissen totdat het wordt afgegeven aan de haarfollikel. Dit leidt tot het te vroeg stoppen van de haargroei, waardoor het afbreekt of zelfs helemaal uit gaat vallen.
Het enige wat je eigenlijk kunt doen om haaruitval door stress te voorkomen, is door een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. Dus een goed tijdsmanagement, genoeg slaap en bewegen ‘must do the trick’! Heb jij al wel eens nagedacht over yoga of het lezen van een boek? Dit is het juiste moment om daar toch maar eens aan te gaan beginnen.
Producten die jouw hoofdhuid ondersteunen tijdens haaruitval:
- Mediceuticals Healthy Hair Solution (lijn)
- Matrix Biolage Full Density (lijn)
- L’Anza Healing Nourish (lijn)
- Redken Cerafill (lijn)
- Argan De Luxe Hair Loss Control Shampoo (product)
Folliculitis
Folliculitis is een ontsteking van het bovenste deel van het haarzakje en vaak ontstaat deze ontsteking als het gevolg van een infectie met een bacterie, een schimmel, een virus of een gist. Op de plek van het haarzakje verschijnt dan vaak een puskopje. Veelal gaat dit samen met een jeukende, irriterende of zelfs een pijnlijke huid. Bij deze huidaandoening speelt dus vaak irritatie van de haarzakjes, dit kan veroorzaakt worden door het overmatige gebruik van vette (huid)producten. Deze huidaandoening komt zowel bij mannen als vrouwen voor in alle leeftijden en is gelukkig niet besmettelijk. Meestal gaat een folliculitis vanzelf weer over. Komt het vaker terug of houdt het te lang aan, dan raden we je aan om hiermee naar de huisarts te gaan.
Producten die jouw hoofdhuid ondersteunen:
- L'Oréal Source Essentielle Delicate Shampoo
- Oway frequent use hair & scalp bath
- Goldwell Dualsenses Scalp Specialist Sensitive Foam Shampoo
- Davines Natural Tech Renewing Shampoo
- CHI Tea Tree Oil lijn
Bron: www.onlinedermatologie.nl
Hoofdschimmel
De 'Tinea capitis' of 'ringworm': in de volksmond ook beter bekend als Hoofdschimmel. Vaak ontstaat dit door een schimmelinfectie op het hoofd, de wenkbrauwen en de wimpers. Deze aandoening komt meestal voor bij kinderen en dus bijna niet bij volwassenen. De ernst kan helaas sterk variëren en is dus bij niemand echt gelijk. Het kan bij hoofdschimmel gaan om een oppervlakkige schilfering met jeuk aan de hoofdhuid tot het ontstaan van kale plekken en diepe abcessen.
De Tinea capitis is erg besmettelijk en wordt verspreid via de loslatende huidschilfertjes van mensen of dieren, die hier al last van hebben. De incubatieperiode is 10 dagen tot 3 weken, dat wil zeggen dat je erg voorzichtig moet zijn in contact met anderen. De behandeling van deze schimmel bestaat meestal uit een antischimmelkuur die wordt voorgeschreven door een huisarts. Hiernaast wordt dagelijks wassen met een antischimmelshampoo aangeraden om verspreiding van schimmelsporen te voorkomen. Het kan helaas wel een aantal maanden duren voordat jouw haar weer gaat groeien op de plekken die kaal zijn geworden.
Bron: www.alale.co/en/a/Tineacapitis
Ringworm is een schimmelziekte met een typisch ringvormig uiterlijk waar de naam van de schimmel ook naar verwijst. Ringworm is een oppervlakkige huidinfectie door dermatofyten, dat zijn schimmels die infecties veroorzaken op de huid. Besmetting kan ontstaan door direct contact met besmette huid of met de huidschilfers. Iemand met ringworm kan een ander besmetten, zolang er schimmelplekken op de huid aanwezig zijn en er geen behandeling heeft plaatsgevonden. Hoe kom je er vervolgens van af? Als eerste ga naar de huisarts, hier zal je een recept voorgeschreven krijgen. Meestal verdwijnt de ringworm weer binnen twee tot drie weken bij consequent gebruik.
Bron: huidarts.com
Producten die jouw hoofdhuid ondersteunen:
- KMS Head Remedy Deep Cleanse Shampoo
- I.C.O.N. Energy Detoxifying Shampoo
- I.C.O.N. Shift Detoxifying Treatment
- Davines Natural Tech Purifying Shampoo
- Davines Solu Refreshing Solution Shampoo
Bron: pexels.com
Bedankt voor het lezen en tot devolgende keer!
Chantal van Haarpro.nl