Oh jee, hoofdhuidproblemen? Wij helpen!

Bezig met laden...
Oh jee, hoofdhuidproblemen? Wij helpen!

 

We hebben allemaal wel eens last van onze hoofdhuid. Vaak is het niets en gaat het na een aantal dagen wel weer weg. Maar wat nou als het niet weg gaat? Wat zou het dan kunnen zijn? In dit blog ga ik je het vertellen! 

 

Hoe ontstaat een hoofdhuid probleem?

Een hoofdhuid probleem kan ontstaan door verschillende factoren van buitenaf en vanuit het lichaam. Als de problemen van binnenuit ontstaan noem je dit endogene factoren. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 

• Leefwijze en voeding

• Hormoonhuishouding

• Leeftijd

• Stofwisseling

 

Problemen van buiten uit noem je exogene factoren. Voorbeelden hiervan zijn onder andere:

 

• Verkeerde haarproducten

• Huidflora 

• Weersinvloeden

• Te veel hitte en/of chemische behandelingen 

 

 

Verschillende hoofdhuid aandoeningen

 

Vette roos

Vette roos herken je aan de gelige huidschilfers, vet haar en jeuk. Doordat de celdeling van de hoofdhuid te snel gaat, ontstaan er schilfers. Daarbij is de talgproductie verhoogd waardoor de schilfers aan elkaar blijven plakken. LET OP: een ophoping van vette roos is een voedingsbodem voor schimmels. Het is dus echt belangrijk dat je dit probleem aanpakt.

Gebruik een anti-roos shampoo en let op dat je je haar uitspoelt met niet al te warm water. 

 

 

Droge roos

 

Naast vette roos heb je ook droge roos. Droge roos is te herkennen aan witte schilfers, droog haar en vaak ook jeuk.  Ook bij droge roos gaat de celdeling van de huid te snel waardoor er dus schilfers ontstaan.

Ook bij droge roos is het advies om een anti-roos shampoo te gebruiken.

 

 

Psoriasis

 

Heb je last van gezwollen plekken op de hoofdhuid die bedekt zijn met zilveren/witte schubben die soms jeuken en zeer doen? Dat kan psoriasis zijn. Psoriasis ontstaat wanneer de celdeling verhoogd is in combinatie met een ontstekingsreactie.

Gebruik een milde shampoo en laat de hoofdhuid zoveel mogelijk met rust. Mocht het heel erg worden, dan raad ik aan om langs de huisarts te gaan.

 

 

 

Eczeem

 

Als je eczeem hebt dan heb je vaak last van huiduitslag, schilferige korstjes, rode plekjes/blaasjes en jeuk. Eczeem kun je krijgen doordat je ermee geboren wordt of wanneer je overgevoelig bent voor een bepaalde stof. 

Wees extra voorzichtig, gebruik milde producten en ga naar de huisarts zodra het wondjes worden.

 

 

Alopecia

Alopecia kan plaatselijke en zelfs totale kaalheid veroorzaken. Wimpers, wenkbrauw haren en zelfs baard haren kunnen uitvallen. De kaalheid wordt veroorzaakt omdat de haarwortels ontstoken zijn. De exacte oorzaak van alopecia is nog onbekend, maar men vermoedt dat het een auto-immuunziekte is. In sommige gevallen groeit het haar weer terug maar het kan ook zijn dat het haar niet meer terug groeit. 

 

Alopecia is erg lastig te behandelen maar niet besmettelijk. Zorg ervoor dat je niet te hard aan je haar trekt en dat je je haar niet chemisch behandelt. 

 

Merk je dat je erg last van je hoofdhuid hebt en lukt het je niet om het te verhelpen? Dan adviseer ik je zeker om eens een bezoek aan de huisarts te brengen. Veel huidproblemen ontstaan van binnenuit en zijn dus niet altijd simpel met een shampoo op te lossen.

 

Liefs, Isabella van Haarpro.nl

 

 

 

 

 

 

  

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Je email adres wordt niet gepubliceerd