Niet CG is schadelijk: feit of fabel?

Bezig met laden...
Niet CG is schadelijk: feit of fabel?

Niet CG schadelijk of niet

 

We hebben het hier bij Haarpro veel over de CG methode; we schrijven er blogs over en hebben een uitgebreide CG categorie. Maar daarnaast verkopen wij ook veel niet CG producten. Waarom we doen we dat eigenlijk? Die producten zijn toch helemaal niet goed voor je krullen?

 

Wat is de CG methode?

Laten we eerst eens kort terugblikken naar wat de CG methode ook al weer precies is. Bij de Curly Girl methode vermijd je een aantal ingrediënten in je haarproducten: siliconen, sulfaten, uitdrogende alcohol, minerale olie en wax. Door de juiste haarproducten te gebruiken en je haar op de goede manier te verzorgen en stylen, krijg je (weer) gezonde en gedefinieerde krullen.

Deze methode is voor natuurlijk krullend haar, het is dus niet zo dat jouw steile haar ineens kan gaan krullen.

 

Zijn deze ingrediënten dan schadelijk?

Siliconen, sulfaten, uitdrogende alcohol, minerale olie en wax.

Als je die ingrediënten dient te vermijden bij de CG methode dan zullen ze wel schadelijk zijn, denken veel mensen. Maar dat is niet waar. De keuze om deze ingrediënten weg te laten, is namelijk gemaakt omdat dit over het algemeen beter is voor krullend haar.

Siliconen, minerale olie en wax leggen een laagje om je haar en kunnen daardoor je krulpatroon belemmeren. Sulfaten en uitdrogende alcohol hebben een uitdrogend effect. Dit effect is maar heel klein, dus de meeste haartypes merken hier helemaal niets van. Krullend haar is echter heel gevoelig en heeft de neiging om sneller uit te drogen.

Maar dat betekent dus niet dat het voor iedereen beter is om dit te vermijden! Zo zal iemand met droog en stug haar waarschijnlijk juist zweren bij siliconen en merkt iemand met dik en gezond haar helemaal niets van de nadelige effecten van alcohol. Laten we dus nooit meer over ‘schadelijke ingrediënten’ praten. 

 

Maar waarom zijn niet alle krullenproducten CG?

Dat heeft er ook weer mee te maken dat niet elk product voor iedereen werkt. Dat siliconen, sulfaten, uitdrogende alcohol, minerale olie en wax meestal een nadelig effect hebben op krullen, hoeft niet altijd zo te zijn. Er zijn ook genoeg krullenbollen die juist goed gaan op siliconen!

Je zou de CG methode daarom eigenlijk als een soort dieet kunnen zien. Koolhydraatarm, intermitted fasting, suikervrij…. Allerlei methodes die voor eenzelfde effect kunnen zorgen, maar wel allemaal op een hele andere manier werken. Dat een krullenproduct siliconen bevat betekent dus niet automatisch dat het een slecht product is. Het verschilt namelijk per haartype of dit wel of niet voor jou werkt. 

Niet cg krullenproducten schadelijk  

 

‘Niet CG’ producten kunnen dus ook goed werken

‘Niet CG’ producten hoeven dus niet schadelijk te zijn. Ze zouden zelfs juist goed voor jouw krullen kunnen werken! We vergeten bij de CG methode namelijk ook weleens te kijken naar wat er wél in een product zit. Het gaat alleen maar over wat er allemaal niet in zou mogen zitten, maar check jij ook weleens of er de juiste, voedende ingrediënten in zitten? Denk hierbij aan proteïne, goede alcohol of natuurlijke oliën.

Een makkelijke vergelijking: een glas water en een smoothie met een druppel honing.

Het glas water is gezond. Er ziet helemaal niets in dat een nadelig effect zou kunnen geven. Maar er zitten ook geen voedingsstoffen in… In een smoothie boordevol groente en fruit wel. Maar dat toegevoegde druppeltje honing, dat bevat ongezonde suikers… Maakt dat de smoothie dan direct slechter dan het glas water?

Het gaat natuurlijk altijd om balans, maar begin je door te krijgen wat we bedoelen ;)

 

Ons advies

Zoals wij al vaker roepen; de CG methode is niet heilig. Het is een hele fijne methode die jou de handvatten geeft om eens wat dieper in je haarverzorging te duiken. Je leert er heel veel door en begrijpt hoe alles rondom ingrediënten werkt, maar je hoeft het niet 100% te volgen.

Kijk vooral goed wat bij jou en je krullen past en vermijd niet direct een ‘niet CG’ product omdat hij schadelijk en slecht zou zijn. Zo zijn er veel krullenbollen gek op de ECRU New York Curl Perfect Defining Styling Potion. Ondanks het kleine beetje uitdrogende alcohol dat er in zit (0,0003% om precies te zijn), heeft hij op de meeste krullen een prachtig effect. Het zou toch zonde zijn om hem dan niet meer te gebruiken?



Hoe denk jij hierover? Laat het ons weten in de blogcomments hieronder, wij zijn benieuwd naar jouw mening!

 

Liefs, 

Sharon van Haarpro.nl

 

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Je email adres wordt niet gepubliceerd
Jaytje
Bezig met laden...
Helemaaaal mee eens. Veel discussies gehad in “haargroepen” over de CG. Maar wat voor een ander werkt hoeft niet perse voor mij te werken. Bij mij werken de NIET CG producten juist perfect!!
Lizette Groenink
Bezig met laden...
Hallo Sharon, ik volg ( grotendeels) de cg methode en merk dat mijn haar gezonder is geworden . En daardoor meer krul. In de zomer heb ik silliconen gebruikt om mijn blonde haar te beschermen tegen de zon. Het laatste nieuws wat ik hoorde is dat silliconen toch uitgewassen kunnen worden met een shampoo met alleen een zachte reiniger ( een cgshampoo zeg maar)ipv een sulfaat of een sulfonate. ( Final wash) Weet jij of dit klopt? En geldt dit dan ook voor een minerale olie als lanoline olie? Ik ben best gek op de cul la la,maar ben bang dat ik mijn " opgebouwde" krullen en gezonde haar ermee te niet doe als ik hem weer ga gebruiken en de minerale olie mijn haar afsluit.. Of zal dit meevallen als ik wel af en toe een clarifying shampoo gebruik. Ik ben benieuwd. Alvast bedankt groeten Lizette
Sharon van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hoi Lizette, Wat fijn dat jouw haar nu een stuk gezonder is en meer krullen heeft! Er zijn verschillende soorten siliconen (wateroplosbaar, niet wateroplosbaar, verdampende etc.), dus ik durf niet te zeggen dat een zachte reiniger echt alle siliconen uit kan wassen (hetzelfde geldt voor minerale olie). Een final wash doet dat in ieder geval wel! En het is helemaal niet erg om die wat vaker te gebruiken hoor. Je kunt dus gewoon proberen om de Curl La La weer te gebruiken hoor. Als het wel werkt is dat natuurlijk heel fijn! En mocht het niet werken, dan los je dat gewoon op met een of twee keer een final wash gebruiken ;) Zoals wij ook in ons blog over het wassen van je krullen schrijven, zou je best wat vaker een final wash mogen doen: https://www.haarpro.nl/blog/post/haar-wassen-volgens-de-cg-methode Groetjes, Sharon van Haarpro.nl