Borstels voor krullend haar

Je haar borstelen, voor de meeste haartypes is het de normaalste zaak van de wereld. Het wordt dan mooi glanzend, zacht en vrij van knopen en klitten. Maar krullend haar wordt een stuk minder blij van een haarborstel. Het maakt krullen pluizig en kan ze zelfs laten verdwijnen.

Door de juiste borstel te gebruiken voorkom je dit en kan je je krullen zelfs nog mooier maken! Ik ga je hier alles over uitleggen in dit blog. Lees je verder? 


Waarom krullend haar borstelen?

Laten we eerst eens het principe van krullend haar borstelen uitleggen: Een krul bestaat uit meerdere haren die samen een bundel vormen. Zodra je hier door heen gaat borstelen, verbreek je deze bundels en krijg je allemaal ‘losse’ haren. Je krullen verdwijnen dus en je krijgt er pluis voor terug. Dat moet je dus niet doen voordat je de deur uitstapt ;) Maar je haar uitborstelen voor of tijdens je verzorgingsroutine kan prima omdat je vervolgens bij het stylen weer bundels kan maken. 

 

Er zijn dus twee redenen om je krullende haar te borstelen:

1. Om het te ontwarren
Je zal je haar af en toe moeten ontwarren om het vrij te maken van knopen en klitten. Krullenbollen wordt vaak aangeraden om dit met je vingers te doen of eventueel een grove kam. Als dat voor jou prima werkt, dan heb je geen borstel nodig. Maar mocht dit niet voldoende zijn, dan is het fijn om een haarborstel te gebruiken.

2. Om het te stylen
Je kunt een borstel ook gebruiken om je krullen te stylen. Zo kun je ze bijvoorbeeld nog meer definitie of volume geven. Door de juiste borstel te gebruiken creëer je weer krulbundels.

Oké er is ook nog een apart geval; de hoofdhuid massage borstel. Deze is ook zeker geschikt voor krullenbollen, maar heeft wel een heel ander doel dan ontwarren of stylen. Je borstelt er ook niet echt je haar mee, dus vandaar dat wij hem niet meenemen in dit blog.

Hoofdhuid massage borstel

 

Borstels voor krullend haar

Je weet nu dat je een borstel kunt gebruiken om je krullende haar te ontwarren of stylen. Hier zijn verschillende haarborstels voor en die ga ik met je doornemen.

In principe is het vooral belangrijk dat de borstel geen ‘bolletjes’ op de uiteindes van de pinnetjes heeft. Deze bolletjes breken je krulpatroon maar kunnen ook voor beschadigd haar zorgen doordat je haar er achter blijft haken.

Maar vergeet niet wat wij altijd roepen over de CG methode; probeer vooral uit waar jouw haar behoefte aan heeft en wat je zelf fijn vindt. 

 

Ontwarren

 

Tangle Teezer
Dit is misschien wel één van de bekendste haarborstels; de Tangle Teezer. Het is geen type borstel, maar een merk. Tangle Teezer borstels zijn speciaal ontworpen om pijnloos te ontklitten en beschadigd haar te voorkomen. Geen bolletjes op de pinnen dus!

De specifieke vorm van een Tangle Teezer zorgt ook nog eens voor een ontspannen hoofdmassage en dit stimuleert de haargroei. Deze borstel kan zowel op nat als op droog haar gebruikt worden.

Tip; Tangle Teezer heeft ook een ‘Thick & Curly’ borstel. Hiervan zijn de tanden 4 mm langer en sterker. De tanden zijn hard maar wel flexibel. 

Tangle Teezer Thick & CurlyTangle Teezer


Wet detangling brush
Een wet detangling brush is, zoals de naam het al zegt, een borstel om nat haar te ontwarren. De schubbenlaag van nat haar is heel gevoelig en daardoor kan het snel beschadigen. De wet detangling brush voorkomt dit.

Het is een plastic borstel met flexibele pinnen die vaak ook nog eens wijder uit elkaar gezet kunnen worden. Zeker in combinatie met conditioner glijdt deze borstel door je haar heen. Ontklitten is makkelijk en pijnloos. 

Een wet detangling brush is waterdicht en makkelijk schoon te maken. 

The Hair Detangling BrushWet Detangling Brush

 

Grove kam
Oké het is misschien geen borstel, maar een kam hoort wel in dit rijtje thuis. Door een grove kam met wijde tanden te gebruiken kun je je haar makkelijk ontwarren zonder hierbij je krullen te beschadigen. 

Grove kamGrove kam

 

Stylen 

 

Denman brush voordelen 


Denman Brush

Dit is misschien wel de meest bekende stylingborstel voor krullend haar. Denman is echter een merk en ‘de Denman Brush’ is dus geen type borstel. De Denman Brush waar alle krullenbollen het over hebben is de klassieke stylingborstel in D3 of D4.

Deze lichtgewicht, plastic borstel heeft geen bolletjes op de pinnen en zorgt met zijn ontwerp voor een sterkere kruldefinitie. Daarnaast is de borstel makkelijk uit elkaar te halen. Dat is niet alleen handig om hem schoon te maken, maar ook geeft het de mogelijkheid om je krullen te beïnvloeden.

In ons blog over de Denman brush zie je voorbeeldvideo’s en lees je veel meer over welke Denman borstel bij jouw haar past en hoe je hem dient te gebruiken. 
Denman brushDenman klassieke styling borstel

 

Afrokam
Een afrokam gebruik je om bovenop je haar meer volume te krijgen. Deze hoge, maar smalle kam zet je bij de haaraanzet om je krullen te ‘liften’. 
Afrokam Sibel bamboeAfrokam sibel Afrokam Rizos Curls

 

Toch liever een andere borstel? Wil jij verder lezen en meer weten over andere borstels, niet specifiek voor krullend haar? Lees dan eens ons blog ‘Welke haarborstel past bij mij?’. 

 

Belangrijk bij krullend haar borstelen

Een van de redenen waarom het beter zou kunnen zijn om je haar met je vingers uit te kammen, is omdat je dan meer gevoel hebt. Je merkt iets beter of je niet te veel of te hard aan je haren trekt. Met een borstel ga je toch al snel iets lomper te werk.

Een borstel kan daardoor zorgen voor beschadigd haar en meer haarverlies/-breuk. Wees daarom altijd voorzichtig. Borstel niet vanaf de aanzet in een keer naar beneden. Begin onderaan met ontwarren en werk zo langzaamaan naar boven. Vergeet niet om een (leave-in) conditioner of detangler te gebruiken als het niet zo makkelijk gaat.

Conclusie: borstelen is geen zonde. Door je haar op het juiste moment en met de juiste borstel te borstelen kan je juíst voor mooie krullen zorgen. Het zorgt immers voor een betere kruldefinitie, maar ook voor een betere productverdeling én je kunt sneller ontwarren. 

Liefs, 

Sharon van Haarpro.nl