Leestijd: 4 minuten

 

Build-up, een veelbesproken onderwerp bij de CG methode maar ieder haartype kan er last van krijgen. Het zorgt voor een vette hoofdhuid, jeuk en kan zelfs zichtbare schilfers veroorzaken. Heel vervelend! Daarom ga ik je in dit blog vertellen wat het precies is en hoe je er vanaf komt. Lees je verder?

last van build-up in je haar

 

Wat is build-up?

Build-up is een vettig laagje van productresten, vuil, vet, huidschilfers en hardnekkige ingrediënten. Dit stapelt zich na verloop van tijd op in je haar en kan klachten bezorgen. 

 

Hoe ontstaat build-up in je haar?

Er zijn veel verschillende oorzaken waardoor build-up in je haar kan ontstaan. Vaak is het ook een combinatie van deze oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan: 

 

• Restjes shampoo of conditioner die achterblijven in je haar na het uitspoelen

• Stylingproducten die een laagje om je haar vormen (denk aan serum of haarspray)

• Bepaalde ingrediënten in je haarproducten zoals siliconen, microplastics of minerale olie. 

• Roos of een droge hoofdhuid die voor huidschilfers zorgen

• Invloeden van buitenaf zoals kalk, uitlaatgassen, vet, vuil, zand en stof 

• Producten die niet goed of niet volledig worden opgenomen door het haar, zoals een zware olie of een natuurkleuring met Henna. Heb je laag poreus haar, dan zal je hier sneller last van hebben (daar lees je in dit blog meer over)

 

Dit betekent niet dat je bijvoorbeeld nooit meer haarspray mag gebruiken. Het probleem zit hem in het feit dat je build-up niet zomaar uit je haar wast. Zeker niet als je een milde (CG) shampoo of een co-wash gebruikt. En dat is waar de klachten ontstaan! 

 

Hoe kan je build-up herkennen?

Build-up veroorzaakt niet bij iedereen dezelfde klachten en ook niet altijd even snel. Zo kan het zijn dat jij al weken (denkt) nergens last van te hebben, en de ander na 2 dagen al hopeloos rondloopt met een vette en jeukende hoofdhuid.

Je zou build-up in je haar kunnen herkennen aan één of meerdere van de volgende kenmerken:

• Slap en futloos haar

• Een jeukende hoofdhuid

• Je haarpunten voelen droog en hard 

• Je mist volume bij de aanzet 

• Je hoofdhuid is vettig en je haar voelt plakkerig 

• Haarproducten lijken minder goed te werken, je krijgt bijvoorbeeld geen goede gel cast meer in je haar

• Je krullen hebben minder definitie

• Droog en dof haar 

• Pluizig haar 

 

Heb je hier last van? Tijd om die build-up uit je haar te gaan verwijderen!

 

Build-up uit je haar verwijderen

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van dit blog; hoe verwijder je build-up uit je haar? Er zijn een aantal verschillende manieren.  

 

1. Sulfaten

Je zal er toch echt aan moeten geloven om weer eens een shampoo met sulfaten te gebruiken. Sulfaten zijn sterke reinigers die de build-up uit je haar kunnen verwijderen. Deze meeste CG’ers gebruiken alleen een final wash op het moment dat ze starten met de CG methode, maar wij adviseren om dit bijvoorbeeld 1x in de 6 weken te doen. En wees gerust, het is echt niet zo dat je daarmee je haar ‘reset’ en je weer opnieuw moet beginnen.

Gebruik een final wash. Dat is een krachtige shampoo mét sulfaten, maar zonder siliconen, minerale olie, wax en uitdrogende alcohol. 

sulfaten 

2. Klei

Wil je de build-up liever op een natuurlijke manier verwijderen, dan is klei een goede oplossing. Veel kleisoorten hebben een reinigende en ontgiftende werking. Het nadeel is alleen wel dat er van klei soms wat restjes in je haar achter kunnen blijven. 

klei  

3. Appelazijn  

Een appelazijn spoeling kan ook helpen om build-up te verwijderen. Het laagje om je haar wordt verwijderd en daarnaast blijft de natuurlijke pH balans van je haar beschermd. 

Appelazijn 

Extra tip: gebruik een hoofdhuidborstel

Maak hiermee cirkelvormige bewegingen over je hoofdhuid, nadat je shampoo hebt aangebracht. Op deze manier verwijder je de build-up extra goed. En mooi meegenomen; deze heerlijke hoofdmassage bevordert ook nog eens de haargroei! 

 Hoofdhuidborstel

Build-up voorkomen 

Je weet nu hoe je build-up uit je haar verwijdert en je haar en hoofdhuid weer helemaal schoon krijgt. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om build-up voortaan te voorkomen. Daar kunnen de volgende tips je bij helpen: 

 

1. Gebruik af en toe een sterk reinigende shampoo om de build-up voor te zijn. Wil je geen sulfaten meer? Gebruik dan een CG vriendelijke clarifying shampoo zoals de Curly Secret Hello Fresh Hair. Maar vergeet niet dat sulfaten voor sommige haartypes juist wel goed werken en ze build-up goed kunnen verwijderen.

2. Kies producten die bij jouw haartype passen. Zo voorkom je dat een te zware olie op je haar blijft liggen of dat je een vette leave-in gebruikt die je eigenlijk niet nodig hebt.

3. Spoel je shampoo, conditioner en/of haarmasker héél goed uit zodat de restjes zich niet meer kunnen ophopen.

4. Houd je haarborstel en andere stylingtools schoon. Productresten, huidschilfers, vuil en vet; je haarborstel zit er vol mee (sorry). Dit komt allemaal weer in aanraking met je haar en hoofdhuid zodra je gaat borstelen. Het is dus belangrijk om deze goed schoon te houden. Haal losse haren er regelmatig uit en was de borstel met heet water en een sulfatenshampoo. Denk ook aan het schoonhouden van bijvoorbeeld je diffuser.

5. Test nieuwe producten goed. Je haar moet altijd even wennen aan nieuwe producten, dus voeg het stap voor stap toe en houd goed in de gaten hoe je haar reageert.

6. En ga je een nieuwe productcombinatie gebruiken (bijvoorbeeld krullen crème en gel)? Meng deze eerst eens in je hand. Niet alle producten gaan goed samen, ze worden dan vlokkerig. Dat wil je niet in je haar!

7. Gebruik een hoofdhuidborstel wanneer dat nodig is. Zo krijg je vuil zoals zand en stof beter uit je haar. Dus ben je terug van een dagje strand of bezig met een verbouwing? Haal ’s avonds onder de douche een hoofdhuidborstel over je hoofdhuid heen.

8. Heb je laag poreus haar? Door een warme handdoek of heat cap te gebruiken bij je haarmasker, gaan je haarschubben meer openstaan en kan het product beter opgenomen worden in je haar.

 

Build up verwijderen 

 

 Je weet nu hoe build-up ontstaat, hoe je het verwijdert en ook niet geheel onbelangrijk: hoe je het voorkomt. Hopelijk is build-up nu verleden tijd!

 

 

Heb jij vaak last van build-up en wat doe je daar aan?

 

 

Liefs, 

Sharon van Haarpro.nl