Heerlijk die zon! Je haar is er alleen niet zo blij mee.. De zon kan je haren namelijk behoorlijk uitdrogen, beschadigen én laten verkleuren. We smeren onze huid allemaal in met zonnebrand, maar ons haar vergeten we vaak. Hoe verzorg en bescherm je je haar nou het beste bij zonnig weer? Lees hieronder onze tips!

Tip 1 – Minimaliseer zonlicht op je haar

Tsja, het ligt voor de hand, maar zo simpel is het nou eenmaal. Natuurlijk kan je haar best wat zonlicht verdragen. Zonlicht heeft zelfs een positief effect op de hormonen die je haargroei regelen waardoor je haar sneller groeit. Daarnaast heb je in de zomer minder last van haaruitval omdat je haren vastgehouden worden om je hoofdhuid te beschermen tegen het vele en felle zonlicht.  

Om de risico’s zo klein mogelijk te houden kun je toch het beste je haar in een staart, vlecht of knot dragen. Of nog beter, draag een leuk hoedje! Daarmee is het haar grotendeels bedekt én het zorgt ervoor dat je hoofdhuid niet kan verbranden. Het verbranden van de hoofdhuid kan namelijk een negatief effect hebben op de haarwortels en zelfs haaruitval veroorzaken. Bij erge verbranding kunnen de moedercellen permanent worden beschadigd wat uiteindelijk leidt tot haarverlies. Dit is weliswaar niet meteen zichtbaar, maar kan enkele weken tot maanden later pas op gaan vallen. Wees dus voorzichtig!

Tip 2 – Pas op met alcohol

En daarmee bedoel ik niet alleen met alcoholische drankjes maar ook met de alcohol die in je haarproducten kan zitten! In veel styling producten zoals in mousse en haarlak zit alcohol. Alcohol kan ervoor zorgen dat je haar uitdroogt en daarom raad ik je aan op te passen met dit soort producten tijdens zonnige dagen en te kiezen voor producten zonder alcohol. 

Tip 3 – Gebruik producten die je haar beschermen en verzorgen

In de zomer heeft je haar extra verzorging nodig en er zijn dan ook speciale shampoos, conditioners, haarmaskers en stylingproducten die het haar beschermen tegen de negatieve effecten van de zon. Deze producten bevatten meestal UV-filters om het haar te beschermen tegen UV-stralen en werken hydraterend om het vochtgehalte in het haar op peil te houden. Wij hebben in onze webshop een speciale categorie voor deze zonbeschermingsproducten. Bekijk de producten hier.

Wil jij genieten van de zon, zonder je een moment druk te hoeven maken over je haar? Ga voor de producten van Kerastase Soleil. Deze producten beschermen tegen UV-straling, voeden droog haar en laten je haar weer stralen als de zon! 

Het ideale moment om je haar te repareren en herstellen na een lange dag zon is in de nacht. Ga voor een voedende leave-in creme zoals de Kerastase Soleil Creme UV Sublime en breng dit ‘s avonds voordat je gaat slapen aan op je droge en pluizige lokken. De volgende ochtend zijn je haarproblemen verdwenen als sneeuw voor de zon.

                                                   

Tip 4 – Vermijd te veel hitte

Ons haar wordt op warme en zonnige dagen al aardig blootgesteld aan warmte. Je kan er daarom beter voor kiezen niet te veel hitte van föhns en andere hitte-tools te gebruiken bovenop de warmte van de zon. Laat je haar natuurlijk drogen of föhn je haar droog op de koude stand en gebruik alleen af en toe een styling tool om je haar in model te brengen. Hiermee verminder je de schade behoorlijk! 

Tip 5 – Stel chemische behandelingen liever even uit

Hoe leuk is het om in de zonovergoten maanden je haar in een trendy zomerse kleur te verven of een keer te gaan voor prachtige highlights. Toch is dat iets waar je maar beter voorzichtig mee kunt zijn. Door chemische behandelingen zoals je haren verven kan je haar beschadigen en wordt het vaak wat droger. Iets wat je juist niet kunt gebruiken op dagen dat de zon fel schijnt omdat je haar dan nog kwetsbaarder is voor UV-straling. Daarnaast zorgt UV-straling ervoor dat pigment in je haar wordt afgebroken waardoor je kleur sneller vervaagt en dof wordt. Misschien dus toch maar eens genieten van je eigen mooie haarkleur en je verfbeurt uitstellen tot de herfst! 

Wil je toch écht je haar verven? Ga dan naar een goede salon die je naast het kleuren ook advies kan geven over extra haarverzorging bij blootstelling aan zonlicht.

Tip 6 – Minimaliseer zeewater en zwembadwater in je haar

Een zonnige dag gaat vaak gepaard met een lekkere duik in de zee of in het zwembad. Heerlijk verkoelend, maar wist je dat zout en chloor je haar net zo kunnen beschadigen als UV-straling? Wil je meer weten over het beschermen van je haar tegen zout en chloor? Lees dan het blog dat wij hierover schreven: Hoe bescherm ik mijn haar tegen zout en chloor.

Het is wel duidelijk dat het haar extra verzorging en bescherming nodig heeft op zonnige dagen, maar laat je ook niet teveel beperken! Want zeg nou zelf, genieten van het zonnetje is heerlijk! Met bovenstaande tips kom je een heel eind wat betreft een goede bescherming en verzorging van je haar tijdens de lente en zomer. 

Heb je vragen of wil je graag persoonlijk advies? Neemt dan gerust contact met ons op.

ENJOY!