Leestijd: 2 minuten

Je koopt alvast een nieuwe shampoo die vervolgens ergens in een kastje verdwijnt omdat je oude shampoo nog niet helemaal op is. Na een paar maanden kom je erachter dat je die shampoo vergeten bent. Mmm… zal deze nog wel goed zijn? Goede vraag, hoelang is shampoo houdbaar eigenlijk?

Je hebt het misschien wel eens op de achterkant van je shampoo of andere haarproducten zien staan; een klein symbool in de vorm van een geopend potje met daarin een getal. Dit is het PAO-symbool en staat voor periode-after-opening. Wist je dat dit symbool de houdbaarheid van het haarproduct aangeeft? Ja echt, ook je haarproducten hebben een houdbaarheidsdatum en niet alleen de potjes dagcrème, flessen gezichtsreiniger en tubes tandpasta in je badkamerkastje! 

Haarproduct met PAO-symbool

Als een haarproduct minder dan 2,5 jaar (30 maanden) houdbaar is vanaf het moment van productie dan is het verplicht om de houdbaarheid aan te gegeven met het PAO-symbool. In of naast het geopende potje staat een getal met daarachter een M, deze M staat voor maanden. Voorbeelden hiervan zijn: 8M, 12M en 24M. Gedurende deze aangegeven periode zal het product zijn oorspronkelijke werking en functie behouden. Na deze tijd staat de fabrikant van het product niet meer garant voor de kwaliteit ervan. 

 

Deze maanden gaan in vanaf het moment dat je het product daadwerkelijk opent. Je kan een product dus best een paar maanden ongeopend bewaren zonder dat de houdbaarheid minder wordt. Dit betekent echter niet dat je een ongeopend product zomaar 5 jaar lang in de kast kan laten staan. De houdbaarheid is namelijk ook afhankelijk van hoe het product verpakt is, welke ingrediënten erin verwerkt zijn en of het product conserveringsmiddelen bevat. 

Zo is het bij natuurlijke en ecologische haarproducten verstandig om wat meer alert te zijn. Aan deze producten worden geen synthetische conserveringsmiddelen als bijvoorbeeld parabenen toegevoegd, waardoor ze afhankelijk zijn van de natuurlijke houdbaarheid. Een goed voorbeeld hiervan zijn de haarproducten van het natuurlijke merk Ecoslay. Deze worden vers gemaakt waardoor ze maar een houdbaarheid van 9 maanden hebben indien je ze op een koele, droge en donkere plek bewaard. Het merk raadt om deze reden zelfs aan de producten in de koelkast te bewaren. Dit soort producten kan je zoals je wellicht wel begrijpt dus niet eerst een jaar in de kast laten staan!

Haarproduct zonder PAO-symbool

Heb jij je shampoo, conditioner en styling crème inmiddels uit de kast getrokken om de houdbaarheid te checken? Dan ben je misschien al een product tegen gekomen dat géén symbool bevat. Dat kan heel goed kloppen! Want wanneer een haarproduct langer dan 2,5 jaar (30 maanden) houdbaar is dan hoeft er geen datum op de verpakking te staan. 
Daarnaast bevatten producten die niet volledig geopend kunnen worden, zoals een mousse of een spuitbus haarlak die onder drijfgas verpakt zijn én producten die voor eenmalig gebruik bedoeld zijn geen houdbaarheidsdatum.

Maar hoelang is een product zonder symbool na openen dan ongeveer houdbaar? Dat is moeilijk te zeggen, dit kan namelijk echt variëren van 3 jaar tot soms wel 8 jaar! 

Je haarproduct de prullenbak in?

Wees niet bang, als de aangegeven maanden verstreken zijn hoef je je haarproduct echt niet gelijk de prullenbak in te gooien, zie het meer als een richtlijn. Mijn advies is dan ook om goed te kijken en te ruiken als je twijfelt aan de houdbaarheid van je product. Is bijvoorbeeld de kleur of structuur veranderd of ruikt het anders dan voorheen? Dan is het verstandiger om het product niet meer te gebruiken. Doet het product niet meer wat je ervan gewend bent? Ook dan kan het zijn dat deze door de verstreken houdbaarheidsdatum zijn werking verloren heeft.

Wil je zo lang mogelijk van je haarproducten kunnen genieten? Bewaar ze dan altijd op een droge en donkere plek, het liefst buiten de badkamer. En hou daarnaast de verpakking gesloten als je niet van plan bent het product gelijk te gaan gebruiken. Het is misschien verleidelijk om even aan een shampoo te ruiken of die nieuwe gel een keer uit te testen maar daarmee zorg je dat je product sneller kan bederven of dat deze zijn werking verliest. Zonde!

En als je eenmaal een product in gebruik hebt pas dan echt op met water en ook met bacteriën van je vingers die vooral bij producten in potjes zoals haarmaskers al snel in het product terecht komen. Water stimuleert het ontstaan van bacteriën waardoor je product sneller kan bederven. 

Hoe bewaar jij je haarproducten? En houd jij je streng aan de houdbaarheidsdatum ervan?


Liefs,

Tori van Haarpro.nl