Pluis, stugheid, droge haarpunten… Als je last hebt van droog haar is de kans groot dat je haar gedehydrateerd is. Dit betekent dat je haar een tekort heeft aan vocht. Dit kan door verschillende invloeden van buitenaf komen. Maar wat kun je hieraan doen? Wij hebben de oplossing voor jou. Lees snel verder!

 

 

Droog of beschadigd haar? Zo herken je het verschil

Bij pluizig, dof of gespleten haar wordt er vaak gedacht aan beschadigd haar. Maar schrik niet, want dit hoeft dus niet perse het geval te zijn! Een weekendje zwemmen in chloor zal je haar uitdrogen, maar ben je wekelijks in het zwembad te vinden? Dan zal het waarschijnlijk beschadigd zijn. In dat gevoel moet je meer doen dan alleen hydrateren en is het haar herstellen een grote prioriteit. De symptomen van droog en beschadigd haar kunnen namelijk erg op elkaar lijken. En zo kun jij het verschil herkennen:

Hoe herken je droog haar?

Je kunt droog haar herkennen aan de volgende kenmerken: 

• Je haarpunten zijn gespleten en voelen droog en ruw aan. 

• Ook kun je vaak last hebben van statisch haar. 

• Je haar is niet flexibel en breekt daardoor snel af. Droog haar bevat te weinig vocht en dit gaat vaak gepaard met een tekort aan talg.

Wanneer heb je beschadigd haar?

Bij beschadigd haar gaat het om beschadiging van de haarstructuur. Zo kan je haar er droog uitzien en aanvoelen, maar daarnaast verandert ook je haartextuur en is de elasticiteit uit je lokken verdwenen. Hierdoor kan je haar geen vorm vasthouden en dunner of slapper aanvoelen. Ook is je haar gevoeliger voor haarbreuk. Je kunt last hebben van beschadigd haar als je haar regelmatig wordt blootgesteld aan chloor of hitte van bijvoorbeeld de föhn of stijltang. Maar ook als het gepermanent, gekleurd of geblondeerd is.

 

Dit zijn de oorzaken

Je haar heeft heel wat te verduren zonder dat je het misschien door hebt. Denk hierbij aan weersveranderingen, de temperatuur waaronder je doucht, het gebruik van hittetools. Er zijn veel verschillende mogelijkheden waarom jouw haar droog of beschadigd is. We hebben de mogelijke oorzaken voor je op een rijtje gezet:

Zon, zee en chloor

Vaak staan we er niet al te vaak bij stil als we op zonvakantie zijn, maar zon, zeewater en chloor zijn boosdoeners voor je gezonde haren. Deze factoren drogen simpelweg je haar uit. Het zoute water trekt vocht uit je haar en chloor verwijdert natuurlijk talg vet van je hoofdhuid. En ook de zon, hoe fijn die ook is, droogt je haren uit. Weten hoe je jouw haar hiertegen kunt beschermen? Lees dan het blog ‘Hoe bescherm ik mijn haar tegen zout en chloor?

Douchen

Een lange, warme douche; de meeste mensen houden ervan. Maar wist je dat dit erg slecht voor je haar én huid is? Warmte zet namelijk je haarschubben open, wat je haar dof en pluizend maakt. En wrijf jij met een gewone handdoek over je haren om deze droog te krijgen? Ook hier wordt je haar niet mooier van en is dus een no-go. Ga liever voor een microvezel handdoek die pluizend haar voorkomt.

 

Stylingtools

Hittetools zoals de föhn, steil- en krultang zijn erg handig om je haar mooi in model te brengen. Maar veelvoudig gebruik kan op den duur je haar beschadigen. De warmte van de stylingtools droogt je haar uit, zodat het snel afbreekt. Mocht je haar dus al droog of beschadigd zijn is dit niet een goed plan. Wil je wel graag gebruik maken van hittetools? Probeer dit dan niet te vaak en gebruik altijd een heatprotector!

 

 

 

Chemische behandelingen

Gekleurd haar moet om de zoveel tijd een verfbehandeling ondergaan om de haarkleur te behouden. Maar ook dit heeft invloed op de conditie van je haar. 

Vitamines

Wanneer je niet voldoende vitamines binnenkrijgt kan je haar er droog en dof uit gaan zien. Bijvoorbeeld; een tekort aan vitamine A zorgt voor een schilferige hoofdhuid en droog en breekbaar haar. Arganolie voedt je haar en hoofdhuid van buitenaf met deze vitamine.

 

 

 

Hydrateren doe je zo!

Ben je al weleens nagegaan of je haarproducten hydraterende eigenschappen hebben? Zo niet, dan is het nu de tijd om daar eens op te gaan letten. Je haar heeft namelijk vochtinbrengende producten nodig om te herstellen. 

Gebruik je bijvoorbeeld een shampoo en conditioner met siliconen en sulfaten? Dan is het verstandig om hiermee te stoppen. Siliconen geven je lokken misschien glans, maar deze kunnen alleen door sulfaten worden verwijderd. Als siliconen achterblijven op je haar kan dit een verslappend effect geven. Nu denk je misschien ‘Oh maar dan gebruik ik toch gewoon een shampoo met sulfaten om mijn haar grondig te reinigen?’. Maar ook dit is geen goed plan. Sulfaten kunnen namelijk te agressief voor jouw haartype zijn en je haar erg droog maken. Probeer dus eens reinigende en hydraterende producten vrij van siliconen en sulfaten. Wil je weten welke ingrediënten je beter nog meer kunt vermijden? Lees dan het blog ‘Siliconen, sulfaten en parabenen’. 

Hydraterende ingrediënten zijn voornamelijk plantaardige oliën en vetten, denk hierbij aan:

• Avocado olie

• Karitéboter

• Macadamia olie

• Arganolie

• Olijfolie

Maar wist je dat ook sommige soorten alcoholsoorten gunstig zijn voor bijvoorbeeld droog haar? Benieuwd? Lees dan ons blog ‘Alcohol in haarproducten. Is het echt zo slecht?

 

Hydraterende producten voor droog haar

      

     

       

       

 

Herstellende producten voor beschadigd haar

      

       

      

       

        

Was je jouw haar al met hydraterende producten maar merk je dat dit nog niet voldoende is? Probeer dan als extraatje eens een hydraterend haarmasker. Ook moet je producten de tijd geven om in te werken, niet alles zal direct werking hebben na eenmalig gebruik. En als laatste is het volgende heel belangrijk! Kies verzorgende haarproducten die geschikt zijn voor jouw haartype. Dit geeft het beste resultaat en verkort de hersteltijd. Succes!

 

Liefs,

Rosalie van Haarpro.nl