Leestijd: 4 minuten

Kinderen haarverzorging

Het verzorgen van
het haar van kinderen kan een uitdaging zijn. Er zijn veel verschillende soorten haar en elk type heeft een andere behandeling nodig. Daarnaast is het belangrijk dat je als ouder de juiste producten gebruikt die veilig voor de kwetsbare hoofdhuid en haren van je kind. In dit blog geef ik tips voor de meest voorkomende haartypes en laat ik je producten zien waarmee je het haar van je kind(eren) kunt verzorgen. Lees je snel verder?


Stijl, fijn haar

Veel kindjes hebben stijl en fijn haar (zoals het meisje op bovenstaande foto). Het haar krijgt, naarmate je ouder wordt, meer volume. Fijn haar is vaak erg glad. Hierdoor kan het soms moeilijk zijn om het haar te stylen met bijvoorbeeld vlechtjes of staartjes.

5 tips voor stijl, fijn haar:

1.
Gebruik een milde shampoo die speciaal voor kinderen is gemaakt.
2.  Laat het haar regelmatig knippen zodat je geen dunne, droge puntjes krijgt. Als het haar recht wordt afgeknipt, lijkt het meer volume te hebben.
3. Vermijd hete stylingtools zoals föhns. Laat het haar van je kindje gewoon aan de lucht drogen.
4. Als het haar van je kindje snel klit, gebruik dan een goede conditioner die het haar soepel maakt, zoals de ‘Aunt Jackie’s Kids Knot Having It’.
5. Mocht je kind graag vlechtjes, knotjes of staartjes in willen, maar blijft het niet goed zitten? Gebruik dan een gel, wax, haarlak of texture spray om het haar wat structuur te geven. Een goede gel voor kinderen is de ‘Cantu Care for Kids Styling Gel’.

Kids Knot Having It Cantu For Kids Styling Gel

Golven en krullen

Is jouw kind gezegend met krullend haar? Prachtig!
Soms kan het lastig zijn om te bepalen hoe je dit haartype het beste moet verzorgen.
Producten voor krullen kunnen soms wat te verzwarend zijn of het haar vet maken en producten voor normaal haar geven niet genoeg volume aan de krullen.
Ook voor dit haartype geldt dat het goed is om een shampoo te gebruiken die speciaal voor kinderen is. Voor krullend haar is de ‘As I Am Born Curly Aloe Shampoo & Wash’ heel geschikt.

5 tips voor golvend en krullend haar:

1. Borstel het haar niet, maar gebruik een kam. Een borstel kan ervoor zorgen dat het haar gaat pluizen.
2. Bij oudere kinderen die graag zoveel mogelijk krullen willen, kan het helpen om het haar te föhnen met een diffuser.
3. Ook voor kinderen met krullen is het fijn om een goede gel te gebruiken bij het stylen van het haar. De eerder genoemde gel van Cantu is óók perfect voor krullend haar.
4. Gebruik een microvezelhanddoek om het haar van je kind te drogen. De harde structuur van een handdoek kan ervoor zorgen dat krullen gaan pluizen en kan droog haar veroorzaken.
5. Gebruik een goede (leave-in) conditioner. Voor krullend haar is de ‘Cantu for Kids leave-in conditioner’ erg geschikt. Ik gebruik deze ook voor mijn eigen dochter (2) die golvend/ krullend haar heeft, na het douchen in de avond. De volgende ochtend zien de krullen er echt prachtig uit.

As I Am Born Curly Aloe Shampoo and Wash  Cantu For Kids Leave In Conditioner


Afrohaar/kroeshaar

Als jouw kindje kroeshaar heeft, moet je het extra goed verzorgen. Sterk krullend haar heeft de neiging om droog te worden en te gaan pluizen. Gelukkig heb ik wat tips!
Mocht je nog twijfelen over welk type haar je kindje heeft, lees dan even ons blog: “Welk krultype heb ik?”

6 tips voor kroeshaar:

1. Natuurlijk geldt ook voor dit type haar dat je een goede shampoo moet kiezen die speciaal voor kinderen is. Voor kroeshaar is de ‘Novex My Little Curls Shampoo’ een perfecte keuze.
Als je kind beschadigd haar heeft, dan voedt de ‘Shea Moisture Mango & Carrot Kids Extra-Nourishing Shampoo’ het haar nóg meer.
2. Als je kind kroeshaar heeft, zul je regelmatig te maken hebben met klitten en knopen in het haar. Hiervoor is het goed om een detangling spray te gebruiken, zoals de ‘Cantu for Kids Conditioning Detangler’.
3. Gebruik geen borstel voor de haren van je kind. Daarvan gaat het haar enorm pluizen. Gebruik liever een grove kam.
4. Gebruik altijd een goede (leave-in) conditioner. Voor sterk krullend haar is dit echt een must.
5. Gebruik een goede curl cream of custard om de krullen van je kleintje te stylen. Hiermee houdt je de krullen mooi glanzend en het biedt versteviging. Een hele goede optie is de ‘Aunt Jackie’s Kids Curling & Twisting Custard’
6.
Wanneer je het haar van je kindje invlecht of twist, kan de hoofdhuid droog worden en geïrriteerd raken. Het is dan goed om een olie te gebruiken die hier speciaal voor gemaakt is. Zo voorkom je schilfers en jeuk. Wij adviseren de ‘Aunt Jackie’s Girls E-Blast Scalp Remedy’


Novex My Little CurlsShea Moisture Mango Carrot Kids Extra Nourishing ShampooCantu For Kids Conditioning DetanglerAunt Jackies Kids Curling and Twisting CustardAunt Jackies Girls E-Blast Scalp Remedy


Help! Luizen!

Oeps! Je krijgt een berichtje van school dat er hoofdluis is geconstateerd. Helaas komt hoofdluis vaak voor en is het erg besmettelijk. Luizen verspreiden zich heel gemakkelijk. Een aantal belangrijke feitjes over luizen:

1. Luizen houden van alle haarsoorten. Er wordt onterecht wel eens gezegd dat luizen zich het liefst nestelen in schoon haar, maar dat is niet waar. Je hoeft je kind dus niet door de modder te rollen als er luizen rondgaan op school ;)
2. Kinderen met langer haar krijgen sneller luizen dan kinderen met kort haar. Nu is het natuurlijk niet nodig om je kind meteen te kortwieken, maar het is wel iets om te onthouden.
3. Volwassenen kunnen ook hoofdluis krijgen. Pas dus zelf ook goed op en was eventueel preventief met luizenshampoo wanneer je kind hoofdluis heeft.

Wij hebben gelukkig een aantal hele handige producten om hoofdluis te voorkomen. De ‘Lice Guard’ producten van Little Green zijn speciaal ontwikkeld om een barrière in het haar te creëren tegen luizen. Daarnaast zijn de producten ook nog eens fijn in gebruik en speciaal voor kinderen ontwikkeld.

Lice Guard Little Green

Heb jij bijzondere methodes om het haar van je kind te verzorgen? Ik hoor ze graag!
Hopelijk heb je iets aan mijn tips. Mocht je meer informatie willen, let me know!


Liefs,

Chantal van Haarpro.nl