Leestijd: 4 minuten

Blondeer jij je haar of heb je van nature blond haar? In beide gevallen kan je last krijgen van een ongewenste gele of oranje gloed. Dit heeft te maken met invloeden van buitenaf, maar ook met de shampoo die je gebruikt. Bij blond of geblondeerd haar is het gebruiken van een zilvershampoo een must! Waarom je een zilvershampoo moet gebruiken en hoe je dit precies doet lees je in dit blog.

Waarom een zilvershampoo gebruiken?

Waarom een zilvershampoo gebruiken?

Blond is een lichte kleur en een lichte haarkleur heeft een nadeel. Licht haar is vatbaar voor verkleuring, veroorzaakt door invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan de zon, chloor en het gebruiken van hitte tools (föhn, stijltang, etc.). In het geval van blond haar zorgen deze factoren voor een gele tint in het haar. Precies de reden waarom ik je adviseer om een zilvershampoo te gebruiken. Een zilvershampoo helpt de gele tint uit het haar te halen én te voorkomen.

Voor wie is de zilvershampoo geschikt?

Heb je grijs haar en last van een gele tint in het haar? Dat kan! Een zilvershampoo is niet alleen geschikt voor blond of geblondeerd haar, maar voor meerdere lichte haarkleuren. Zilvershampoo is geschikt voor de volgende haarkleuren:

 • Natuurlijk blond of geblondeerd haar (dus ook voor highlights)
 • Platina
 • Asblond en zeer lichtbruin
 • Zilver/grijs
 • Wit

Zoals je ziet benoemen we alleen lichte haarkleuren, een zilvershampoo heeft geen effect op donker haar. Heb je highlights in donker haar, dan heeft de shampoo dus alleen effect op de highlights.

 

Hoe werkt een zilvershampoo?

Maar goed, hoe werkt een zilvershampoo precies? Het is je wellicht al wel opgevallen dat een zilvershampoo paars is. De kleur paars wordt gebruikt voor het corrigeren van warme kleuren in blond haar. Wat we dus eigenlijk zeggen is dat gele tinten behandelen met paars ervoor zorgt dat de kleur van de gele tinten uit het haar verdwijnt. Dit betekent dat paars in een zilvershampoo de basis van blond haar neutraliseert en koperachtige tinten verwijdert.

 Voor en na het gebruik van een zilvershampoo

Op de bovenstaande afbeelding zie je het resultaat van het gebruiken van de Kerastase Blond Absolu Bain Ultra-violet zilvershampoo in combinatie met het haarmasker.

 

Zo gebruik je een zilvershampoo!

Werkt een zilvershampoo hetzelfde als een normale shampoo? Het antwoord op deze vraag is ja en nee. Dit is namelijk afhankelijk van jouw haarkleur. In de basis werkt het natuurlijk wel hetzelfde, zowel een zilvershampoo als een normale shampoo reinigen het haar. De zilvershampoo heeft echter een extra functie, de geeltinten uit het haar verwijderen, waardoor de shampoo in de meeste gevallen langer in het haar moet blijven zitten.

Voor het gebruiken van een zilvershampoo kan je de volgende richtlijnen volgen. Let op, wij kunnen niet garanderen dat een zilvershampoo in elke situatie het gewenste resultaat biedt. Dit is afhankelijk van de (natuurlijke) kleur en gezondheid van het haar.

Stap 1 – de voorbereiding

Zorg altijd voor de juiste voorbereiding. De paarse pigmenten in een zilvershampoo kunnen in de huid trekken, was jij je haar onder de douche dan is de kans heel klein dat dit gaat gebeuren. Maak jij eerst je haar handdoekdroog voordat je de zilvershampoo aan brengt? In dat geval adviseren wij wegwerphandschoenen te gebruiken om te voorkomen dat de paarse kleur zichtbaar blijft op je handen. Lees vervolgens de gebruiksaanwijzing achter op de fles zilvershampoo, deze zijn altijd leidend en verschillen per merk.

Stap 2 – breng de zilvershampoo aan

Wij adviseren om zilvershampoo aan te brengen op nat haar. Maak het haar goed nat, knijp het overtollige water eruit en breng de zilvershampoo aan in het haar. Spoel achtergebleven shampoo op je handen daarna zo snel mogelijk af.

Stap 3 – laat de shampoo in het haar trekken

Een normale shampoo spoel je vaak direct weer uit. Het gebruik van een zilvershampoo vraagt om wat meer geduld. In de meeste gevallen kan je de volgende inwerktijd hanteren (let op: de gebruiksaanwijzing op de fles is leidend):

 • Natuurlijk blond, wit of grijs haar: laat dit 30 seconden inwerken.
 • Geblondeerd haar of highlights: laat maximaal 5 minuten inwerken.
 • Grijs geverfd of asblond haar: laat 5 minuten of langer inwerken. 

Stap 4 – uitspoelen & extra verzorging

Heb je de zilvershampoo goed laten intrekken? Dan is het tijd om het haar grondig uit te spoelen. Gebruik vervolgens nog een conditioner of haarmasker om de haarschubben te sluiten en je haar extra voeding en hydratatie te bieden. Zeker gekleurd haar heeft deze extra verzorging nodig.

Tip! Is je haar iets te paars geworden na het gebruik van een zilvershampoo? Geen nood, was je haar daarna 1 of 2 x met een "gewone" shampoo en de kans is groot dat je kleur weer perfect is.

Wil je meteen aan de slag met een zilvershampoo? Deze zilvershampoos zijn favoriet bij onze klanten:

 

 NAK Zilvershampoo Inebreya zilvershampoo Kevin Murphy zilvershampoo

 

Op zoek naar een andere zilvershampoo? Bekijk hier al onze zilvershampoos!

 

Veel gestelde vragen

Regelmatig krijgen wij vragen binnen met betrekking tot het gebruiken van een zilvershampoo. We hebben hieronder de meest gestelde vragen voor je beantwoord!

Kan je zilvershampoo gebruiken op droog haar?

Er is veel discussie gaande over zilvershampoo en het gebruik op droog haar. Het kan, zilvershampoo is te gebruiken op droog haar, maar het is een stuk moeilijker te verdelen. Zo kan het zijn dat je plekken mist waardoor je niet het gewenste resultaat bereikt. Wij adviseren je om een zilvershampoo te gebruiken tijdens het douchen of was eerst het haar en gebruik de shampoo dan op handdoekdroog haar. Lees voor de inwerktijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Zijn er ook CG zilvershampoos?

Jazeker! Volg jij de Curly Girl methode en wil je graag een zilvershampoo proberen? Neem dan eens een kijkje in onze speciale CG zilvershampoo en kleurproducten categorie. In deze categorie zijn diverse shampoos en haarmaskers te vinden die veilig te gebruiken zijn binnen de CG methode.

Hoe vaak moet ik mijn haar wassen met een zilvershampoo?

Het gebruik van een zilvershampoo verschilt per persoon en is afhankelijk van je haarkleur. Gebruik je de shampoo om geeltinten uit het haar te halen en het wat koeler te maken? Dan kan je de zilvershampoo om de 3 of 4 wasbeurten gebruiken. Gebruik bij de andere wasbeurten een andere shampoo naar keuze. Bij gekleurd haar raden wij een kleurbeschermende shampoo aan. Heb je je haar grijs of asblond laten verven? Gebruik dan de zilvershampoo bij elke wasbeurt.

Wanneer zie ik resultaat?

Als je een zilvershampoo op de juiste manier gebruikt zie je direct na het uitspoelen van de shampoo resultaat. Zie je geen verschil? Probeer dan wat meer shampoo te gebruiken en laat het langer intrekken.

Is een No Yellow shampoo ook een zilvershampoo?

Tegenwoordig hebben zilvershampoos verschillende benamingen gekregen. Je kan een zilvershampoo ook wel herkennen aan de volgende benamingen:

 • No Yellow shampoo
 • Anti Yellow Shampoo
 • Violet Shampoo
 • Silver Shampoo
 • Blue Shampoo 

Staat jouw vraag er niet tussen? Plaats deze dan gerust in de reacties hieronder!

Liefs,

Channa van Haarpro.nl