Leestijd: 5 minuten

Het hebben van dik haar kan je zien als een vloek of een zegen. Zo breng je dik haar eenvoudig in model, maar aan de andere kant kan het ontzettend lang duren voordat je haar droog is! Dik haar aan de lucht laten drogen is niet altijd een optie aangezien dit uren kan duren. Gelukkig kan je de droogtijd verkorten door je haar te föhnen. Maar hoe doe je dit en hoe voorkom je dat je je haar beschadigt?

Waarom duurt het lang om dik haar te drogen?

Dik haar drogen duurt lang, maar wat is daar eigenlijk de oorzaak van? Dit heeft alles te maken met de porositeit van je haar. Dee buitenste laag van je haar bestaat uit schubben. Deze schubben beschermen de binnenste laag door de vochtbalans op peil te houden. De schubben laten niet teveel vocht toe, maar laten ook niet teveel vocht ontsnappen. Wanneer dit goed gereguleerd is heeft het haar de precieze hoeveelheid vocht om sterk en gezond te zijn.

Dik haar is vaak laag poreus. De schubben zijn in dat geval vaak gesloten of liggen heel dicht op elkaar. Hier kan dus heel lastig vocht in komen, maar als het vocht er eenmaal in zit dan gaat het er ook lastig uit. En dat is precies de reden waarom dik haar langer, soms wel uren, nodig heeft om te drogen. Wil je meer weten over de verzorging van laag poreus haar? Lees dan ons proteïne blog.

 

Waarom duurt het lang om dik haar te drogen?

 

Poreus haar

Hoe föhn je dik haar?

Oké, dik haar heeft dus langer nodig om te drogen. Kies je ervoor om je haar uren aan de lucht te laten drogen of pak je er een föhn bij? De keuze is aan jou! Föhnen kan het haar beschadigen, maar het kan wel de droogtijd enorm verkorten. Daarom ga ik je vertellen hoe je je dikke haar het best kan föhnen en beschadiging kan voorkomen.

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Het föhnen van het haar begint met een goede voorbereiding, want welke föhn is geschikt voor dik haar? Waar moet je op letten en hoe kies je de juiste föhn? Er zijn drie belangrijke eigenschappen die belangrijk zijn: wattage, ionische technologie en de keramische technologie. Misschien zit jij niet te wachten om de uitleg daarover en heb je het liefste dat ik je gewoon vertel welke föhn het beste voor dik haar is:

 

Naast de juiste föhn is het ook belangrijk om de juiste borstel te gebruiken bij het föhnen. De zogenaamde föhnborstels zijn hier speciaal voor ontwikkeld. Deze borstels bevatten openingen waar de warme lucht doorheen kan waardoor je haar sneller droogt. 

Wil je wel meer weten over wattage, ionische technologie en de keramische technologie, lees dan de uitleg hieronder! Wil je liever weten hoe je direct kan starten met het föhnen van dik haar, lees dan verder onder de afbeelding hieronder.

Wattage: het wattage van een föhn bepaalt hoe warm én hoe hard een föhn kan blazen. Simpel gezegd, hoe hoger de wattage, hoe hoger de maximale temperatuur van de föhn is. In het geval van dik haar, dat langzaam droogt, is een föhn met hogere wattage aan te raden. Denk hierbij aan een föhn met een wattage van 1600W – 2200W.

Ionische technologie: met de ionische technologie voorkom je pluizig en statisch haar. Deze technologie verspreid negatieve ionen. Negatieve ionen zetten waterdruppels om in microscopische kleine watermoleculen die makkelijk door je haar worden opgenomen. Dit zorgt voor het sluiten van je haarschubben en heerlijk glad haar.

Keramische technologie: de keramische technologie heeft twee voordelen voor het haar. Keramiek voorkomt pluizend haar wanneer je haar in aanraking komt met keramiek, dit gebeurt bij het stijlen met een stijltang. Bij het föhnen van het haar zorgt keramiek voor een egale verdeling van de warmte. Dit betekent dat de keramische technologie ervoor zorgt dat de lucht die uit de blaasmond of diffuser komt overal even warm is. Deze warmte verspreiding minimaliseert de beschadiging van het haar.

Aan de slag: zo föhn je dik haar

Heb je een föhn en een föhnborstel bij de hand? Dan is het tijd om te gaan föhnen. Dit doe je door de volgende stappen te doorlopen:

Stap 1 – Zorg voor handdoekdroog haar

Om de droogtijd van dik haar te verkorten is het belangrijk dat je zorgt dat je haar handdoekdroog is voordat je begint te föhnen. Dit houdt meer in dan alleen het gebruiken van de handdoek waar je wellicht ook je hele lichaam mee hebt afgedroogd. Afhankelijk van de lengte van het haar heb je soms wel twee handdoeken nodig om dik  haar handdoekdroog te krijgen. Mijn advies: gebruik een microvezel handdoek. Een microvezel handdoek heeft een groot adsorptievermogen, is licht en dun en dus veel zachter voor je haar dan een normale badhanddoek. Lees hier alles over de microvezelhanddoek.

Gebruik na het douchen een droge handdoek voor het haar en droog al knijpend het haar. Wikkel de (microvezel) handdoek om het haar en ga verder met aankleden. Zo heeft het haar extra de tijd om te drogen. Je kan zelfs eerst je make-up doen voordat je gaat föhnen. Wissel tussendoor eventueel met een nieuwe handdoek wanneer je merkt dat je haar nat blijft en de handdoek geen vocht meer opneemt.

Stap 2 -  Verdeel je haar in secties en ontklit het haar

Zeker bij dik haar is het verstandig je haar in secties te verdelen. Pak het bovenste deel van je haar en zet dit vast boven op je hoofd met verdeelklemmen. Hoe kleiner de secties zijn, hoe mooier en makkelijker je deze kan föhnen. Je kan een puntkam gebruiken bij het maken van secties.

Zorg er vervolgens voor dat je zeker weet dat je haar vrij is van klitten. Dik haar wil nog wel eens klitten en dat is heel vervelend als je met een föhn en föhnborstel aan de slag gaat. 

Stap 3 – Gebruik een heat protector

Zeker bij het föhnen van dik haar, waar een hoge föhn temperatuur wordt geadviseerd, is het ontzettend belangrijk dat je een heat protector gebruikt. Hoge temperaturen zijn schadelijk voor je haar, zonder de juiste bescherming kan het haar kapot gaan of afbreken. Gelukkig is daar de heat protector, deze heb je in verschillende soorten waaronder sprays, crèmes en serums.

Breng altijd eerst een heat protector aan op de sectie die je gaat föhnen.

Stap 4 – Begin met het föhnen van de onderste lagen

Het is tijd om te föhnen! Voor dik haar wordt een temperatuur van 200-230 graden of hoger geadviseerd. Onderzoek hierbij altijd wat goed voor jouw haar werkt. Heb je alle tijd om te föhnen, gebruik dan zeker een lagere temperatuur om eventuele schade te voorkomen.

Begin altijd met het föhnen van de onderste laag van het haar. De net geföhnde haren wil je namelijk niet met ander nat haar in aanraking laten komen want dan is al je werk voor niets geweest. Dus begin altijd onderaan bij de nekpartij en pak er steeds een nieuwe sectie van boven bij. Föhn op deze manier je haar tot het helemaal droog is.

Stap 5 – Sluit af met een haarspray

Eenmaal klaar met het föhnen wil je natuurlijk zo lang mogelijk van je coupe genieten. Gebruik daarom altijd een haarspray voor dik haar na het föhnen. Zo weet je zeker dat je naast droog haar ook een coupe hebt dat mooi in model blijft zitten!

Liefs,

Channa van Haarpro.nl