Help, ik heb haarpijn!

Bezig met laden...
Help, ik heb haarpijn!

Leestijd: 3 minuten

Je kent het wel, je haar wil niet goed zitten en je moet echt zo weg. Een strakke knot of staart it is! Eenmaal thuis na een lange dag haal je je haar los en uit het niets voel je een irriterende pijn. Dit noemen we ‘haarpijn’. In dit blog ga ik je meer over deze ‘pijn’ vertellen omdat ik hier zelf ook erg last van heb.

 

 

Wat is haarpijn?

Haarpijn, ook wel trichodynia genoemd is kort gezegd een zeurende, oppervlakkige pijn aan de hoofdhuid die ontstaat in de haarwortel. 

Hoe ontstaat haarpijn?

Haarpijn ontstaat op het moment dat de bloedvaten in de hoofdhuid de haarzakjes (ook wel follikel genoemd) gaan irriteren. Die irritatie kan ontstaan door dat het haar niet in de juist groei richting valt of als er te veel spanning op de haarwortel komt te staan. Dus bijvoorbeeld als je een strakke staart of knot draagt en je vervolgens je haar losdoet. Wanner de haarwortel zodanig is aangedaan kunnen er kale plekken ontstaan. Dit noemt men Tractie Alopecia. 

Nog een reden is door te gaan slapen met nat haar. Het haar kan dan opdrogen in een onnatuurlijke richting wat uit eindelijk kan zorgen voor haarpijn. Ook als je haar al wat vettiger is of als je griep hebt is de kans op ‘haarpijn’ groter. 

De pijn zit vaak op één plek (meestal rondom de kruin, in de scheiding of aan de zijkant van het hoofd). En ondanks dat er vaak niet iets zichtbaars te zien is zoals: roodheid, schilfers of korstjes, is het echt geen fijn gevoel. Het kan jeuken, irriteren en zelfs echt pijn doen.

Mijn ervaring met haarpijn

Zolang ik mij al kan herinneren heb ik last van haarpijn. Inmiddels heb ik geleerd wat wel en niet mogelijk is met mijn haar om zo de haarpijn te ‘voorkomen’. Ik draag bijvoorbeeld nooit een knot of staart op kruinhoogte of hoger. Zeker als mijn haar vettig is (wat helaas heel snel al is) doe ik het niet strak vast. Met nat haar slapen is ook echt iets wat ik niet doe. Niet alleen om de haarpijn te voorkomen maar ook omdat het mega slecht is voor je lengtes en punten. In het verleden heb ik echt enorm veel last gehad van haarpijn. Gelukkig heb ik de loop der jaren geleerd hoe ik er mee om kan gaan. Hieronder vind je een aantal tips die jou hopelijk kunnen helpen!

Wat kun je doen tegen haarpijn?

Als je haarpijn hebt wil je daar zo snel mogelijk vanaf. Doordat er meerdere manieren zijn om haarpijn te krijgen en niet alle redenen te verklaren vallen is het niet zo dat er 1 ding is wat altijd bij iedereen helpt. Hieronder vind je een aantal manieren die wellicht kunnen helpen:

 

• Wat voor mij het allerbeste werkt is mijn haar wassen omdat haarpijn bij mij vaak gepaard komt met vettig haar. Ik masseer mijn hoofdhuid tijdens het wassen met de focus op de plek waar de haarpijn zit. Dit zorgt namelijk voor een betere doorbloeding en haalt de druk van de haarzakjes wat de pijn kan verlichten.

(Wil jij de doorbloeding extra stimuleren? Gebruik dan een hoofdmassage borstel)

 

• Geef je haar rust. Zoals al eerder vermeld kun je last krijgen van haaruitval al je je haar veel strak draagt. Kies ervoor om je haar gewoon lekker los te dragen. Wil je toch je haar vast? Kies dan voor bijvoorbeeld een losse staart of vlecht en gebruik een scrunchie in plaats van een ‘normaal’ elastiek. 

 

 

 • Slapen met nat haar is zoals al aangegeven ook een no go. Zorg er echt voor dat wanner je gaat slapen je haar goed droog is. Laat het aan de lucht drogen of föhn het droog. Zo voorkom je dat je haar opdroogt in een ‘verkeerde’ richting en dat er in de ochtend haarpijn ontstaat op het moment dat je je in een andere richting borstelt. 

 

Haarpijn hebben is gewoon echt geen pretje. Ik hoop dat ik jullie heb kunnen helpen met dit blog. Hebben jullie nou nog goede tips wat je tegen haarpijn kunt doen of wat je kunt doen om het te voorkomen? Deel het dan zeker even in de comments!

 

 Liefs,

Isabella van Haarpro.nl

 

 

 

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Je email adres wordt niet gepubliceerd
Nanda
Bezig met laden...
Zo herkenbaar. Ik heb alleen als we gaan fietsen mijn haar vast in een lage staart/vlecht. Heel af en toe steek ik het op met tig klemmetjes maar na een uur haal ik ze het allerliefst weer uit.
Natalia van der Ben - Kolesneva
Bezig met laden...
Hallo Isabella. Ik heb bijna om de dag haarpijn.vooral s’ avonds. Ik kan het niet aanraken op mijn hoofd. Inderdaad als haren nog vettiger zijn, dan is de pijn nog erger.
Joke van Dalen
Bezig met laden...
Ik heb altijd haarpijn, ik heb eigenlijk nooit last van vet haar. Ik denk dat het bij mij komt door mijn (kroes) krullen. Als ik het uit föhn en ga stijlen is het helemaal net te doen. Een klein zuchtje wind voelt alsof er een olifant op zijn hoogt heeft gezeten. Helaas helpen deze tips mij niet, als kapper heb ik wel verstand maar bij mezelf is het drama
Isabella van Haarpro.nl
Bezig met laden...
Hi Joke, wat vervelend om te horen zeg. Haarpijn is echt geen pretje.. Ik zou je willen adviseren om even langs de dokter te gaan mocht je dit nog niet gedaan hebben. Misschien dat zij hier een oplossing voor hebben. Groetjes, Isabella van Haarpro.nl
Wendy
Bezig met laden...
Zelf ook altijd standaard last van haarpijn. Heb erg dik haar en bij mij als het vettig is ook meer last. Sinds ik natuurlijke producten zoals shampoo en conditioner gebruik is het wel minder. Maakt niet uit of ik me haar los of vast heb altijd bij mijn kruin last. Nu kort haar, maar maakt ook geen verschil tegen de pijn. Veel mensen kennen de pijn niet, echt vreselijk...