Haaruitval: feiten en fabels

Bezig met laden...
Haaruitval: feiten en fabels

Leestijd: 3 minuten

Helaas is het een veelvoorkomend haarprobleem en oh zo vervelend: haaruitval. Ondanks dat veel mensen er last van hebben zijn er tegelijkertijd ook veel onwaarheden die hierover worden verspreid. Maar wat is nou wel waar en wat niet? In dit blog gaan we het hebben over de feiten en fabels van haaruitval. Lees je verder?

 

 

The circle of hair

♫ Nants ingonyama bagithi baba ♫ Juist ja, het openingsnummer van The Lion King! Maar denk voor nu even the circle of hair. Voordat we overgaan op het bevestigen en ontkrachten van stellingen over haaruitval, is het handig om de levenscyclus van je haar te weten. Onze haren hebben namelijk een levenscyclus van ongeveer 2 tot 7 jaar en we verliezen iedere dag zo’n 50 tot 100 haren. Een haar komt voort uit een haarzakje en deze haarzakjes groeien allemaal afzonderlijk van elkaar. Het ene haarzakje heeft dus geen invloed op het andere haarzakje. Dit is dus ook de reden dat je niet gelijk helemaal kaal bent wanneer haren gaan uitvallen. ;) Klinkt logisch toch? 

Even in het kort uitgelegd: een volledige levenscyclus begint met een groeifase die een paar jaar duurt en waarin je haar ongeveer 1 cm per maand groeit. Vervolgens komt je haar in een soort rustfase van ongeveer 10 dagen en ten slotte komt de uitvalfase. Tijdens de uitvalfase groeien je haren niet meer, maar blijven ze nog ongeveer 2 tot 3 maanden in het haarzakje om vervolgens uit te vallen tijdens het wassen of borstelen van je haar. Wees gerust, hierna begint de hele cyclus gewoon weer opnieuw. 

 

 

Feit of fabel? 

Alleen mannen hebben last van haaruitval

Fabel: zowel mannen als vrouwen kunnen te maken krijgen met dunner wordend haar en haarverlies. Mannen krijgen eerder last van een terugtrekkende haarlijn en van kale plekken, terwijl vrouwen voornamelijk te maken krijgen met gespreid haarverlies, waardoor de hoofdhuid zichtbaarder wordt.

 

Vrouwen verliezen meer haar naarmate ze ouder worden

Feit: wanneer een vrouw ouder wordt gebeurt er van alles in de hormoonhuishouding. Door de menopauze veranderen de hormoonniveaus bij een vrouw, waardoor ze meer haren verliezen. Zo neemt de productie van oestrogeen af en de productie van testosteron toe. Oestrogeen houdt normaliter je haar jong en een deel van het testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron. Dihydrotestosteron zorgt voor een mindere doorbloeding en verkort de levensduur van de haren.

 

Haaruitval is genetisch bepaald

Feit: ouders kunnen kaalheid doorgeven aan hun kinderen. Hoe meer mensen in je familie last hebben van haaruitval, hoe groter het risico dat jij hier ook last van zult krijgen. Het is vaak dus een gevalletje ‘it runs in the family’.

 

Je hebt last van haaruitval wanneer je haarborstel binnen no-time vol zit met haren

Fabel: als je haarborstel snel vol zit met haren hoef je niet gelijk het ergste te denken. Per dag verliezen we namelijk ongeveer 50 tot 100 haren! Het is dus vrij normaal dat je je haarborstel elke week leeg moet plukken met haartjes. 

 

Door te veel je haren te borstelen veroorzaak je kaalheid

Fabel: wanneer je voorzichtig je haren borstelt, zijn de haren die in je haarborstel belanden slechts haren die al afgebroken waren. Deze waren simpelweg nog niet uit je haar gerold en op de grond gevallen. Je verwijdert door te borstelen dus eigenlijk alle losliggende haren. Wanneer je té hard door je haar heen borstelt kan het wel zo zijn dat je haren meetrekt die nog vastzaten. Maar het is dus niet waar dat je door (voorzichtig) veel je haar te borstelen haaruitval veroorzaakt.

 

 

Haaruitval kun je krijgen doordat je vaak een hoofddeksel draagt

Feit: een hoofddeksel heeft inderdaad invloed. Op de lange termijn duwen petten, mutsen en hoeden je haar plat. Hierdoor verstik je eigenlijk de haarwortels en je hoofdhuid en beperk je de zuurstoftoevoer. Wanneer je dus vaak je haar ‘opsluit’ wordt het langzaam minder sterk en heb je een grotere kans op haaruitval. 

 

Strakke haarstijlen zorgen voor haarverlies

Feit: bepaalde kapsels oefenen enorme druk uit op de haarwortels, zoals een strakke staart, knot of extensions. Hierdoor kunnen er dus haren loskomen en uitvallen.

 

Door regelmatig je haar te wassen kun je last krijgen van kaalheid

Fabel: tegenwoordig zijn de formules van shampoos te zacht om ook maar iets van kaalheid te veroorzaken. Er zijn zelfs shampoos om juist haarverlies tegen te gaan! Hier meer over weten? Lees dan het blog ‘Deze shampoos helpen haaruitval voorkomen + TIPS!’.

 

Door stress verlies je haar

Feit en fabel: dit is een lastige! Het is een feit dat extreme stress kan leiden tot haarverlies, maar dan leg ik de nadruk op extreem. Het is namelijk een fabel dat je door elk klein beetje stress opeens haren kunt verliezen. Er is dus een enorme hoeveelheid stress nodig om je haar te doen uitvallen. Dagelijkse stress momentjes door bijvoorbeeld werk komen hier niet voor in aanmerking. Daarentegen kunnen gevallen van extreme stress door bijvoorbeeld fysieke ziekte of psychologische problemen wel zorgen voor haaruitval.

 

Door vaker je haar te knippen groeit het sneller terug

Fabel: dit is één van de grootste misvattingen als het gaat om haargroei en heeft niets te maken met haaruitval. Het vaker knippen van je haar stimuleert niet de haargroei en maakt je haar ook niet sterker. Je laat enkel de gespleten haarpunten afknippen en creëert een illusie van verzorgder en voller haar. Het is zeker op zijn tijd verfrissend en soms ook nodig, maar het heeft dus niets te maken met de groei van het haar en haaruitval. Wil je wel graag tips om de haargroei te stimuleren? Vergeet dan zeker niet ons blog ‘Haaruitval? Zo stimuleer je de haargroei’ te lezen.

 

Haaruitval kan toenemen in de herfst

Feit: in de zomer schijnt de zon en dit zorgt voor een positieve invloed op de hormonen die je haargroei regelen, denk hierbij aan vitamine D. Ook houd je lichaam haar vast omdat het je hoofdhuid beschermt tegen de UV-stralen van de zon. Doordat je haar in de zomer in de groeifase zit, belandt je haar in de herfst in de uitvalfase. Toegenomen haaruitval herstelt zich meestal na een paar weken weer, dus van ‘herfst haaruitval’ hoef je niet wakker te liggen.

 

Onze product tips!

   

 

 

Liefs,

Rosalie van Haarpro.nl 

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Je email adres wordt niet gepubliceerd