Sta jij in de ochtend ook wel eens voor de spiegel met je handen in het haar? Heb je last van dof, droog of misschien vet haar? Pluizend haar of statisch haar? Je bent niet de enige. Een groot deel van de mensen kamt met haarproblemen. En al deze problemen zijn vervelend, zeker als je bedenkt dat ons haar heel bepalend is voor ons uiterlijk. In dit artikel lees je meer over de meest voorkomende haarproblemen en geven we je een aantal tips!

Vet haar

Om vet haar tegen te gaan is het belangrijk om te weten waar het vandaan komt. Vet haar wordt veroorzaakt door de talgproductie van onze huid. Het aanmaken van talg is een natuurlijk proces om onze huid gezond te houden en te beschermen tegen infecties en bacteriën. Soms produceren onze talgklieren meer talg dan normaal, dit zorgt voor een vette hoofdhuid en vette(re) haren.

Wat kan je doen tegen vet haar?

Bij vet haar heb je al snel de neiging om je haar vaker te wassen. Toch wordt er aangeraden je haar niet te vaak te kammen en te wassen. Te vaak wassen van het haar zorgt voor uitdroging van de hoofdhuid, hierdoor gaan onze talgklieren juist extra talg produceren. Wanneer je toch graag je haar wilt wassen gebruik dan een shampoo tegen vet haar. Daarnaast wordt bij het kammen van je haar het talg over je hele haar verspreid, probeer dit te voorkomen! Kam je haar niet te vaak en zorg ervoor dat je je haarborstel of kam goed schoon houdt.

Beschadigd en/of breekbaar haar

Breekbaar haar heeft een aantal eigenschappen waar je waarschijnlijk zo snel mogelijk van af wilt. Is je haar slap, futloos of dof? Dan is de kans groot dat je last hebt van breekbaar en/of beschadigd haar. Dit haartype heeft ook nog eens de neiging om snel te pluizen en ziet er helaas snel onverzorgd uit. Haarproblemen zoals breekbaar haar kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld het stijlen van het haar (met warme tools zoals een stijltang of föhn) zonder bescherming. Ook te vaak kleuren of het gebruik van slechte producten zorgen voor breekbaar haar.

Wat kan je doen tegen breekbaar haar?

We staan liever niet te lang stil bij de oorzaken. Met deze tips maak je breekbaar haar weer sterker. Daarom beginnen we bij de basis; zorg voor goede verzorging met een goed hydraterende shampoo, het liefst gecombineerd met een voedende conditioner. Ga je je haar stijlen met een stijltang of föhn? Vergeet dan niet om de juiste heat protection te gebruiken.

Droog en/of pluizig haar

Of je haar wel of niet pluist hangt af van de hydratatie van je haar. Goed gehydrateerd haar pluist over het algemeen een stuk minder. Haar met kroes, slag of krul pluist juist sneller omdat dit haar van nature droger is. Dit heeft alles te maken met de haarstructuur en de eerder genoemde talgproductie. Maar wat doe je dan tegen pluizig haar?

Wat kan je doen tegen droog en/of pluizig haar?

We noemden het net al: hydratatie. Het hydrateren van het haar begint onder de douche. Het is belangrijk dat je een goed verzorgende en hydraterende conditioner gebruikt voor droog en/of pluizig haar. Gebruik een shampoo in combinatie met een bijbehorende conditioner voor een optimaal resultaat. Om invloeden van buitenaf zoals wind en regen tegen te gaan kan je anti frizz haarproducten gebruiken.

Meer tips tegen pluizig haar lees je hier >>

Last van haarproblemen? Lees dan deze tips!

Statisch haar

Vooral in de winter bestaat de kans dat je last hebt van statisch haar. Dit heeft alles te maken met de luchtvochtigheid die in de winter lager is dan in de zomer. Als de luchtvochtigheid hoog is wordt er een klein laagje water over je huid en haar gelegd. Water geleidt elektriciteit en dat doet je haar op dat moment ook. In de winter, bij een lagere luchtvochtigheid, kan de statische elektriciteit niet wegvloeien. Het gevolg? Statisch haar!

Wat kan je doen tegen statisch haar?

Om statisch haar tegen te gaan kan je na het douchen een leave-in conditioner gebruiken. Deze conditioner zorgt voor het extra laagje over je haar voor de geleiding van elektriciteit. Draag je in de winter graag een muts? Een wollen muts zorgt voor statisch haar! Spuit wat haarlak in de muts voordat je hem opzet. Zo krijgt de muts een isolerend laagje!

Meer tips tegen statisch haar lees je hier >>

Dun, fijn en/of futloos haar

Dun, fijn of futloos haar kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen hormonen, medicijnen en stress invloed hebben op je haar. Wanneer dit zorgt voor slap en futloos haar is dit heel vervelend, maar daar kan je wel wat aan doen.

Wat kan je doen tegen futloos haar?

Bij haarproblemen is het belangrijk om te beginnen met de basis en dat is de juiste verzorging. Veel conditioners maken je haar zwaar en dat wil je niet met fijn haar! Kies dus een conditioner tegen futloos haar die ‘gewichtsloos’ volume creëert. Ook kun je kiezen voor een lichte leave-in conditioner in sprayvorm. Laat na het wassen je haar niet aan de lucht drogen. Gebruik een föhn bij het drogen, zo creëer je meer ‘body’ in het haar. Vergeet hierbij niet om een haarproduct te gebruiken die je haar tegen de hitte van de föhn beschermen.

Blog - Haarproblemen & tips

Haaruitval

Als we kijken naar haarproblemen bij mannen dan blijkt dat veel mannen met haaruitval te maken hebben. Haaruitval komt voor bij mannen en vrouwen en kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan hormoonhuishouding en erfelijkheid een belangrijke rol spelen. Maar wat dacht je van stress, medicijnen, vitaminetekort, haarziekten of  een verminderende werking van de schildklier?

Wat kan je doen tegen haaruitval?

Was je haren met een shampoo die is gemaakt van natuurlijke producten. Synthetische shampoos bevatten stoffen die de natuurlijke beschermlaag van je hoofdhuid afbreken. Daarnaast is een gezond voedingspatroon heel belangrijk voor een gezonde haargroei. Vermijd schadelijke stoffen die onstekingsprocessen in de hand kunnen werken waaronder alcohol, suiker en gefrituurde producten. Deze schadelijke stoffen onttrekken vitaminen en mineralen uit je lichaam. En deze heeft je breekbare haar nou juist nodig! Let op: Als haaruitval gepaard gaat met andere (vage) klachten zoals bijvoorbeeld vermoeidheid dan is het aan te raden om de huisarts te raadplegen.

Meer tips tegen haaruitval lees je hier >>

Dof haar

Heb je last van dof haar? Dan is de kans groot dat je haar te droog is. Droog haar ziet er al heel snel dof en ongezond uit. Het probleem ligt hier bij de conditie van de haarschubben. Het oppervlakte van het haar bestaat uit haarschubben en deze sluiten bij gezond haar naadloos op elkaar aan. Gesloten schubben zorgen ervoor dat vocht niet uit de haarschacht kan ontsnappen en het haar mooi gaat glanzen. Haarschubben die niet goed sluiten zorgen voor droog en dof haar.

Wat kan je doen tegen dof haar?

Het haar hydrateren is de eerste stap. Na het wassen van het haar is het aan te raden een vocht inbrengende conditioner te gebruiken. Zodra je haar droog is, kan je gebruik maken van een extra verzorgend haarproduct. Denk hierbij aan een spray, crème of haarolie.

Heb jij ook last van haarproblemen en nog goede tips? Plaats ze dan hieronder!