Leestijd: 6 minuten

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar ik kan het mij bijna niet voorstellen: de shampoo bar. Wat begon bij een enkele shampoo bar die te vinden was in de winkelschappen is dit inmiddels uitgegroeid tot een product dat we niet meer weg kunnen denken uit de haarverzorgingsindustrie. We zien steeds meer merken een shampoo bar op de markt brengen, maar wat is zo’n shampoo bar nou precies? Ik ga je alles vertellen over deze duurzame haarverzorging, lees snel verder!

Wat is een shampoo bar?

Een shampoo bar is een shampoo in een vaste vorm. Doorgaans zijn shampoos vloeibaar en worden ze hoofdzakelijk verpakt in plastic flessen (al dan niet gerecycled). De shampoo bar biedt een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief voor deze vloeibare variant waarbij de shampoo niet langer verpakt hoeft te worden in een plastic verpakking. Deze shampoo bars kunnen namelijk verpakt worden in kartonnen doosjes of metalen blikjes, waarmee het ook een ideaal product wordt om o.a. mee te nemen op reis.

 

Waarom zou je overstappen op een solid shampoo?

De voornaamste reden waarom steeds meer mensen overstappen op een vaste shampoo is uit milieuoverwegingen. Met de shampoo bar wordt er een plasticvrij alternatief geboden voor de vloeibare shampoo. Dat het gebruik van plastic een groot probleem vormt op de wereld hoef ik je niet uit te leggen. Met het gebruiken van een shampoo bar bespaar je niet alleen plastic maar ook een grote hoeveelheid water. We staan er misschien niet helemaal bij stil maar het is eigenlijk heel logisch: jouw vloeibare shampoo bestaat voor een groot deel uit water, wat bij een vaste shampoo weggelaten wordt. 

Daarnaast is het budget technisch ook nog eens aantrekkelijker. Op het eerste oog lijken sommige shampoo bars misschien wat aan de prijzige kant, maar wist je dat je met een shampoo bar veel langer doet dan een vloeibare shampoo? Een shampoo bar is veel geconcentreerder en je mengt het zelf pas met water tijdens het gebruik. 

Voordelen shampoo bar

- Duurzaam
- Beter voor het milieu; minder plastic en minder water
- Budgetvriendelijk
- Klein, compact en licht in gewicht
- Makkelijk mee te nemen, bijvoorbeeld op reis; kan niet gaan lekken en wordt niet als vloeistof gezien in je handbagage

Hoe werkt een shampoo bar?

Nu wil je vast weten: hoe moet je een shampoo bar gebruiken? Het gebruik verschilt eigenlijk niet heel veel van een vloeibare shampoo. Het grootste verschil is dat je de bar moet mengen met wat water zodat er schuim ontstaat en er shampoo van de bar af komt. Je kan dit doen door de shampoo bar tussen je handen te nemen, water toe te voegen en de bar tussen je handen te wrijven. Het vrijgekomen schuim kan je vervolgens aanbrengen op de natte hoofdhuid. Of je kan ervoor kiezen om de shampoo bar direct op je natte hoofdhuid aan te brengen en met de bar vervolgens ronddraaiende bewegingen te maken. Het schuim komt dan direct op je haar terecht. In beide gevallen masseer je daarna de shampoo lekker in waarna je het uitspoelt met water. Hierna kun je je haarverzorgingsroutine vervolgen met een conditioner, die ook verkrijgbaar is in vaste vorm: de conditioner bar!

Vergeet niet: het is even wennen om over te stappen op een vaste shampoo als jij en je haar gewend zijn aan die geliefde vloeibare variant die je al jaren gebruikt. Geef je haar en hoofdhuid dan ook even de tijd om te wennen en gooi de handdoek niet gelijk in de ring als je niet direct het resultaat bereikt wat je gewend bent. Het zou kunnen zijn dat je haar in de eerste periode wat stugger voelt of dat je haar sneller vet wordt. Dit is een vergelijkbaar proces als met het afbouwen van het wassen van je haar, geef het de tijd!

Je shampoo bar bewaren

Je hebt je haar gewassen met de shampoo bar en dan? Hoe bewaar je een shampoo bar? Deze is natuurlijk nat en het liefst berg je hem pas op zodra deze volledig opgedroogd is. Leg je shampoo bar op een plek waar deze goed kan drogen, bijvoorbeeld in een zeepbakje. Hier kan je hem laten liggen tot het volgende gebruik of berg hem op in een speciaal shampoo bar bakje of blik zodra hij opgedroogd is.

Ik raad je af om je shampoo bar in je douchecabine te laten liggen. Hij kan dan onnodig nat worden als je hem niet gebruikt. Berg hem dus op op een droge plek.

Hoe lang gaat een shampoo bar mee?

We weten allemaal hoe snel flessen shampoo erdoorheen kunnen vliegen. Dit komt vooral doordat we meer product gebruiken dan nodig. Met een shampoo bar is dit gebruik veel beter te doseren. Daarnaast zijn shampoobars veel geconcentreerder waardoor je er langer mee zal doen. Hoe lang je precies met een shampoo bar doet is afhankelijk van een aantal punten. Bijvoorbeeld of je lang of kort haar hebt en hoeveel shampoo je dus nodig hebt, de ingrediënten en natuurlijk hoeveel gram de shampoo bar is. Als voorbeeld: een shampoo bar van Biocosmé van 130 gram is vergelijkbaar met circa 7 shampooflessen! Maar let op, ook dit verschilt per merk. Een ding is zeker: een shampoo bar is veel duurzamer dan een vloeibare shampoo!

Welke shampoo bar past bij jou?

Er zijn net zoals bij de reguliere shampoos varianten die geschikt zijn voor alle haartypen én shampoo bars die aansluiten bij specifieke haartypen. Het ligt er vooral aan wat je wilt dat de shampoo bar voor jouw haar doet. Zo heb je de Foamie Shampoo Bar Aloe You Vera Much, een shampoo bar voor droog haar die het haar extra hydrateert. Bij het merk Biocosmé zien we naast de shampoo bar voor alle haartypen, ook drie keer een color-infused shampoo bar voor gekleurd haar in de collectie. Met deze shampoo bars wordt de intensiteit van bruine, blonde en rode haarkleuren gerevitaliseerd.

Onze tip: Biocosmé Solid Cosmetics

Het Italiaanse merk Biocosmé ontwikkelt natuurlijke haar- en huidproducten met enkel lokale ingrediënten afkomstig van Sicilië. Het merk houdt constant rekening met het welzijn van de mens, het milieu en de planeet. Zij bieden o.a. verschillende shampoo bars en een conditioner bar aan geschikt voor alle haartypen. Deze shampoo bars zijn volledig vegan, dierproefvrij, biologisch en 100% natuurlijk en worden verpakt in een dun metalen blikje die hergebruikt kan worden. Alle shampoo bars zijn zonder parabenen, minerale oliën, siliconen en allergenen en daarnaast vrij van SLS, PEG, DEA!

Zoek jij een shampoo bar voor krullend haar en volg jij de Curly Girl methode? Dat komt goed uit, de bars van Biocosmé zijn namelijk cg vriendelijk!

Ben jij al overgestapt op het gebruiken van shampoo bars? Of ben je door het lezen van dit blog misschien nieuwsgierig geworden en ga je het eens proberen? Laat het hieronder weten, ik ben erg benieuwd! En heb je misschien nog vragen? Stel ze dan gerust!

Liefs,

Tori van Haarpro.nl