Leestijd: 4 minuten

Voelen je lokken aan als stro en ziet je haar er dof uit? Dan is de kans aanwezig dat jij last hebt van droog haar. En niets is zo vervelend als in de spiegel kijken en niet blij zijn met de conditie van jouw haar. Maar wees niet bang, droog haar herstellen is niet moeilijk. Ik vertel je meer over de oorzaak van droog haar, wat je vooral niet en wat je vooral wel moet doen om droog haar te herstellen!

Droog haar herstellen doe je zo!

Hoe herken je droog haar?

De meeste mensen herkennen droog haar door te voelen. Het voelt meestal ruw, of als stro zoals vaak wordt gezegd. Daarnaast oogt het dof en alle glans is verdwenen. Dit zijn echter niet alle kenmerken van droog haar. Zo herken je droog haar:

·       Je haar voelt aan als stro

·       Je haar bevat gespleten punten en breekt snel af

·       Je haar is niet in model te krijgen

·       Je haar ziet er droog en pluizig uit

·       Je haar zit snel vol klitten/knopen

·       Je haar wordt statisch bij koud/droog weer

·       Je haar is niet elastisch en breekt snel

·       Je haar is dof, alle glans is verdwenen

·       Je haar is totaal niet vet

 

De oorzaken van droog haar

Bij droog haar draait het allemaal om een te kort aan vocht en aan talg. Deze tekorten ontstaan niet zomaar, er is bijna altijd wel een oorzaak te vinden. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van droog haar:

Chemische behandelingen

Laat jij regelmatig je haar kleuren of blonderen? Dan is de kans groot dat dit de oorzaak is van je droge haren. Een chemische behandeling is nooit goed voor het haar, het zorgt ervoor dat je haarschubben open gaan staan en dat is niet de bedoeling! Wil je hier meer over weten? Lees dan het blog ‘Alles over je haar blonderen en de nazorg!’. Kort samengevat, chemische behandelingen zorgen regelmatig voor droog en beschadigd haar.

Te heet of te veel föhnen, stijlen of krullen

Het haar in model brengen met een stylingtool (ook wel hittetool) is de normaalste zaak van de wereld. Maar wist je dat de hitte van deze tools het haar enorm uitdrogen?

Te heet douchen

In het kader van hitte, ook te heet douchen kan een oorzaak zijn van droog haar. Heet douchen is natuurlijk heerlijk, alleen wel heel slecht voor je haar. Door het hete water gaan de haarschubben openstaan en krijg je droog en pluizig haar.

De zomer, de winter... het weer!

Dit is een oorzaak waar je weinig aan kunt doen. Maar ook het weer kan een grote rol spelen als het gaat om droog haar. Niet alleen de zon (hitte) zorgt voor droog haar, maar ook de vrieskou en een lage luchtvochtigheid.

De verkeerde haarborstel

Wist je dat een verkeerde haarborstel ook voor veel haarproblemen kan zorgen? Statisch, droog of beschadigd haar zijn veel voorkomende problemen bij het gebruik van een verkeerde borstel. Welke haarborstel je het beste kan gebruiken lees je hier: Welke haarborstel past bij mij?

Welke haarborstel past bij mij?

Alcohol in je haarproducten

Heb je alle bovenstaande oorzaken uitgesloten? Dan is het tijd om naar je haarverzorgingsproducten te kijken. Wist je bijvoorbeeld dat in veel haarproducten alcohol zit? En in veel gevallen maakt dat helemaal niet uit, maar er zijn een aantal alcoholen met uitdrogende eigenschappen. Sommige haartypes kunnen reageren op deze alcoholsoorten: Alcohol Denat (ook wel 'Alcohol D.'), Isopropyl, Alcohol en Ethanol. Heb jij het idee dat dit bij jou het geval kan zijn, probeer dan eens haarproducten zonder deze alcoholen.

Hoe voorkom je droog haar?

Droog haar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan herstellen. Je haar op de juiste manier beschermen is belangrijk. In het artikel ‘5 tips tegen droog haar!’ lees je hoe je droog haar kunt voorkomen.

Hoe herstel je droog haar?

Ben je tot de conclusie gekomen dat je droog haar hebt? Dan heeft het haar een tekort aan vocht en talg en dat moet worden hersteld. Dit ga je doen door vochtinbrengende producten te gebruiken. Dit kan tijdens het verzorgen en tijdens het stijlen van je haar!

1. Shampoo voor droog haar

We beginnen bij de basis en dat is het kiezen van de juiste shampoo. Hierbij is het belangrijk dat je kiest voor een milde shampoo zonder alcohol. Ook sulfaatvrije shampoos zijn aan te raden. Shampoos met sulfaten kunnen iets té grondig reinigen en hierdoor de natuurlijke vetten (talg) van je hoofdhuid en haar verwijderen. Wat dus kan zorgen voor dof en droog haar. De beste keuze maak je door een shampoo te kiezen uit één van de onderstaande categorieën:

Shampoos voor droog haar       Shampoos zonder sulfaten

Bestaat er een zilvershampoo voor droog haar?

Regelmatig ontvangen wij de vraag of er ook zilvershampoos zijn voor droog haar. En die zijn er zeker! Heb je highlights of je haar geblondeerd dan adviseren wij om de Fudge Everyday Clean Blonde Damage Rewind Shampoo eens te proberen. Deze milde shampoo is geschikt voor dagelijks gebruik. De shampoo bevat geen sulfaten maar wel voldoende lila-pigmenten om gele tinten uit het haar te krijgen!

2. Conditioner voor droog haar

Gebruik een conditioner! Mocht je dit nog niet doen dan is dit echt een must: Dit is waarom jouw haar een conditioner nodig heeft! Gebruik je al wel een conditioner dan raden wij aan een conditioner te kiezen die geschikt is voor droog haar. Een conditioner sluit de haarschubben waardoor het haar vocht beter vasthoudt. En dit is precies wat droog haar nodig heeft!

Conditioners voor droog haar

3. Een intensief haarmasker

Heb je extreem droog haar of wil je jouw haar een extra hydraterende verzorging bieden? Dan is een haarmasker aan te raden. Gebruik 1 of 2 keer per week een haarmasker om het haar van binnenuit te voeden en hydrateren.

Haarmaskers voor droog haar

4. Stylingproducten voor droog haar

Tot slot kijken we nog even naar de stylingproducten. Maak je veel gebruik van een hittetool zoals een föhn, stijl- of krultang? Gebruik dan vanaf nu altijd een heat protector! Een heat protector helpt je om droog haar te voorkomen door het de juiste bescherming te geven.

Als je de basis (weer) op orde hebt dan geef je droog haar de kans om te herstellen. Houd hierbij wel rekening dat het even kan duren voordat je haar weer helemaal gezond is. Maar met de bovenstaande tips gaat jou dit lukken!

Liefs,

Channa van Haarpro.nl