Leestijd: 4 minuten

Het blijft toch een dingetje, wel of geen conditioner gebruiken na het wassen van het haar. Voor sommigen is dit een no-brainer, het zorgt voor glans, zachtheid en maakt het haar makkelijk doorkambaar. Anderen vinden een conditioner helemaal niets, het zorgt voor zwaar, futloos en vet haar. Omdat dit de gemoederen steeds bezighoudt help ik je vandaag verder. Na het lezen van dit blog weet jij waarom jouw haar een conditioner nodig heeft!

Wat is een conditioner?

De kans is groot dat je een conditioner in je badkamer hebt staan en al standaard gebruikt na het wassen van het haar. Maar op de vraag: ‘Wat is een conditioner?’, hebben veel mensen geen antwoord. Het is een extra stap die op de automatische piloot wordt uitgevoerd. Maar wat is een conditioner precies en waarom gebruiken we een conditioner?

Een conditioner is een belangrijk onderdeel in de verzorging van het haar. Een shampoo reinigt het haar, zoals een reinigingsmelk dat doet voor de huid. Volgt na het reinigen van de huid een crème om de huid te voeden, in het geval van je haar volgt er na een shampoo een conditioner. Eigenlijk doet een conditioner voor het haar wat de crème voor je huid doet. Het zorgt voor extra verzorging en hydratatie van het haar. De meeste conditioners bevatten extra voedende ingrediënten, denk hierbij aan vitamines, plantenextracten en natuurlijke oliën.

 

Leestijd: 4 minuten  Het blijft toch een dingetje, wel of geen conditioner gebruiken na het wassen van het haar. Voor sommige is dit een no-brainer, het zorgt voor glans, zachtheid en maakt het haar makkelijk doorkambaar. Anderen vinden een conditioner helemaal niets, het zorgt voor zwaar, futloos en vet haar. Omdat dit de gemoederen steeds bezighoudt help ik je vandaag verder. Na het lezen van dit blog weet jij waarom jouw haar een conditioner nodig heeft!  Wat is een conditioner? De kans is groot dat je een conditioner in je badkamer hebt staan en al standaard gebruikt na het wassen van het haar. Maar op de vraag: ‘Wat is een conditioner?’, hebben veel mensen geen antwoord. Het is een extra stap die op de automatische piloot wordt uitgevoerd. Maar wat is een conditioner precies en waarom gebruiken we een conditioner? Een conditioner is een belangrijk onderdeel in de verzorging van het haar. Een shampoo reinigt het haar, zoals een reinigingsmelk dat doet voor de huid. Volgt na het reinigen van de huid een crème om de huid te voeden, in het geval van je haar volgt er na een shampoo een conditioner. Eigenlijk doet een conditioner voor het haar wat de crème voor je huid doet. Het zorgt voor extra verzorging en hydratatie van het haar. De meeste conditioners bevatten extra voedende ingrediënten, denk hierbij aan vitamines, plantenextracten en natuurlijke oliën.

Dit is waarom jouw haar een conditioner nodig heeft!

Een conditioner zorgt voor extra voeding en hydratatie van het haar, dit zorgt vaak voor glad, glanzend en makkelijk doorkambaar haar, maar hoe zit dat precies? Het heeft allemaal te maken met de buitenste laag van het haar, de haarschubben. Wanneer je het haar wast met een shampoo gaan de haarschubben open staan om het vuil uit het haar te spoelen. Openstaande haarschubben maken het haar kwetsbaar. Ook door een chemische behandeling, de zon of chloor raken de haarschubben beschadigd. Slijtage van de schubben zorgt voor kwetsbaar en beschadigd haar. Het gevolg? Dof, pluizend en onhandelbaar haar.

En dit is waar de conditioner om de hoek komt kijken! Een conditioner voedt het haar van binnen uit en sluit de haarschubben zodat deze weer glad en glanzend worden. Waar een shampoo reinigt heeft de conditioner de verzorgende factor die het haar nodig heeft.

De voordelen van een conditioner:

sluit & versterkt de haarschubben na het wassen
zorgt voor extra voeding & hydratatie van het haar
helpt droog en beschadigd haar herstellen
maakt het haar glad & geeft het glans
zorgt voor makkelijk doorkambaar haar

Wist je dat een handdoek het haar ook kan beschadigen? Nat haar is extra kwetsbaar, zeker als je dit gaat droog wrijven met een handdoek. Hierdoor breekt het haar veel sneller, een conditioner helpt dit risico verkleinen. Tip! Droog het haar met een microvezel handdoek.

Wat gebeurt er als je geen conditioner gebruikt?

Gebruik je geen conditioner? Dan doe je jouw haar eigenlijk tekort. Een shampoo reinigt het haar, maar voedt het haar niet. Als je geen conditioner gebruikt wordt het haar vatbaarder voor klitten en breuk. Ook pluis en gespleten haarpunten zijn het gevolg van het ontbreken van een conditioner in jouw haarroutine. Je haar heeft de extra voeding en hydratatie die een conditioner biedt echt nodig!

Gebruik je na een haarmasker nog een conditioner?

Je gebruikt elke keer na het wassen met shampoo een conditioner om de haarschubben te sluiten. En soms, een keer in de week of een keer in de twee weken, gebruik je wellicht een haarmasker na het wassen. Na het haarmasker hoef je geen conditioner meer te gebruiken, het haarmasker heeft de haarschubben namelijk al gesloten. Gebruik dus ook geen conditioner vóór het haarmasker, want dan zijn de haarschubben al gesloten en kan het haarmasker niet goed doordringen in het haar.

Welke conditioner is geschikt voor jou haar?

Welke conditioner jouw haar nodig heeft is afhankelijk van jouw haartype. Zo zal een conditioner voor droog haar een andere werking hebben dan een conditioner voor fijn & dun haar. Kies dus altijd een conditioner die bij jouw haartype past.

Wil je snel en eenvoudig een conditioner vinden voor jouw haartype? Selecteer dan jouw haartype hieronder en zie welke conditioner geschikt is voor jouw haar.

Conditioners voor fijn & dun haar Conditioners voor gekleurd haar
 Conditioners voor krullend haar  Conditioners voor droog & beschadigd haar
 Conditioners voor vet haar  Blond & Geblondeerd haar
 Conditioners voor hoofdhuidproblemen & haaruitval  Conditioners voor dik haar

 

Heb je niet altijd tijd voor een conditioner? Dan hebben we ook nog de leave-in conditioner. Een leave-in conditioner is lichter en daardoor ideaal voor fijn & dun haar. De leave-in conditioner breng je aan op handdoekdroog haar, laat je intrekken en hoef je niet uit te spoelen. Zo ben je veel sneller klaar! Ook de leave-in conditioners zijn verkrijgbaar voor verschillende haartypes.

Kan ik ook een conditioner bar gebruiken?

Jazeker! Een conditioner bar is ook gewoon een conditioner maar dan een groen en vast alternatief voor de conditioner. De Biocosmé Hair Conditioner Bar is hier een voorbeeld van, deze conditioner is verrijkt met hoogwaardige biologische ingrediënten en plantaardige eiwitten die het haar hydrateren en beschermen. Ook een conditioner bar breng je aan na het reinigen van het haar, laat je intrekken en spoel je vervolgens weer uit. 

Liefs,

Channa van Haarpro.nl