Leestijd: 5 minuten

CG fouten die je niet mag maken

 

De CG methode is niet alleen een wondermiddel voor krullenbollen, het is ook een zware zoektocht. Met zoveel informatie en regeltjes is het niet gek om af en toe fouten te maken. Maar sommige fouten zijn funest voor je krullen….  Ik deel de 6 meest voorkomende CG fouten die je écht niet meer mag maken! 

❌  Nooit meer sulfaten gebruiken

❌  Borstelen als een zonde zien 

❌  TÉ veel scrunchen

❌  Geen haarmasker gebruiken

❌  Droog wrijven met een handdoek 

❌  In paniek raken omdat ‘niks werkt’

1. Nooit meer sulfaten gebruiken

Huh, de basis van de CG methode is toch juist het vermijden van sulfaten? Klopt! Maar er is een uitzondering gemaakt voor de final wash. Deze doe je in principe alleen aan het begin. Wij raden echter aan om deze af en toe nog eens te herhalen.

Veel CG’ers denken namelijk dat ze hun haar weinig tot niet meer moeten wassen en gebruiken daarnaast veel producten (leave-in, veel gel etc.). Je kunt je vast wel voorstellen dat dit voor build-up kan zorgen. Build-up is een laagje van productresten op je haar en hoofdhuid. Dit maakt je haar sneller vet en zwaar en kan dus zelfs zorgen voor een mindere kruldefinitie.

Dus, wanneer gebruik je wel sulfaten?

  • De allereerste keer dat je begint met de CG methode
  • Na gebruik van ‘verboden’ producten met siliconen, minerale olie of wax
  • 1 keer in de 1 à 2 maanden om build-up te voorkomen of verwijderen 

Door eens in de zoveel tijd een final wash te doen, maak je je haar volledig schoon van vuil en build-up. Je haar kan hierdoor beter producten opnemen, verzwaart niet en zal dus ook een betere kruldefinitie en hold hebben. 

2. Borstelen als een zonde zien

Lorraine Massey (bedenker van de Curly Girl methode) roept in haar boek op om je haar niet meer te borstelen. Gebruik alleen nog maar je vingers of een grove kam en doe dit op nat haar.

Ik kan je vertellen: bij mij werkt dat niet. Het raakt dan vreselijk in de knoop en mijn krullen worden minder gedefinieerd en pluizig.

Maar borstelen is helemaal niet erg, het kan zelfs juíst voor mooie krullen zorgen. Dit werkt zo: krullen zijn meerdere haren die samen een bundel vormen. Zodra je hier door heen gaat borstelen, verbreek je deze bundels en krijg je allemaal ‘aparte’ haren. Je krullen verdwijnen en je krijgt er pluis voor terug.

Dit moet je dus niet doen voordat je de deur uitstapt. Maar voor of tijdens je verzorgingsroutine kan borstelen prima omdat je vervolgens bij het stylen weer bundels kan maken. Zelf borstel ik mijn haar om het klitvrij te maken droog (ja echt) uit met een normale borstel, vóórdat ik onder de douche stap. Bij het aanbrengen van mijn conditioner laat ik vervolgens mijn krullen weer in bundels komen. Hier gebruik je een Denman borstel of een Tangle Teezer voor (de borstel mag in ieder geval geen bolletjes op het uiteinde van de pinnen hebben). 

Hoe werkt de Denman borstel
Conclusie: borstelen is geen zonde. Door je haar op het juiste moment en met de juiste borstel te borstelen kan je juíst voor mooie krullen zorgen.

3. TÉ veel scrunchen

Oké normaal zouden we roepen dat je als krullenbol nooit te veel kunt scrunchen. Maar er is één uitzondering: tijdens het drogen van je haar. Vanaf het moment dat je je haar laat drogen (aan de lucht of met een diffuser), moet je er vanaf blijven.

Wacht tot het 100% droog is. Je haar moet rustig en in één keer kunnen opdrogen. Door het aan te raken, het langs een kussen of bank te laten schuren, buiten in de wind te laten komen of tussentijds nog producten toe te voegen, wordt het droogproces onderbroken. Er ontstaat dan pluis en dat wil je natuurlijk niet. 

4. Geen haarmasker gebruiken

Zeg eens eerlijk, hoe vaak gebruik jij een haarmasker? Je gaat als CG’er al gauw te veel focussen op het stylen; welke gel werkt het beste, diffusen of aan de lucht drogen etc. Maar de basis is ook belangrijk. Als je haar niet gezond is, zal het nooit op zijn mooist krullen of een sterke hold hebben.

Gebruik daarom 1 keer in de 1 à 2 weken een voedend haarmasker om je haar een boost te geven. Het haarmasker moet natuurlijk wel écht iets doen voor jouw haar. Dus zitten er wel de juiste proteïnen in? Heb jij geen heatcap nodig om het op te laten nemen? Onze gastblogger Georgina Stanciu heeft hier een interessant en vooral praktisch blog over geschreven: je leest hem hier

meest gemaakte cg fouten

 

5. Droog wrijven met een handdoek 

Een normale badhanddoek is niet CG vriendelijk en droog wrijven al helemaal niet. Toch gebruikt nog niet iedere krullenbol een microvezelhanddoek.

Een normale badhanddoek heeft een ruwe stof. Deze kan je haar beschadigen, te veel vocht opnemen en daarmee pluis veroorzaken. Het allerbeste is een glad geweven microvezel handdoek zoals deze.

De voordelen:

  • Glad geweven stof in plaats van lusjes (zoals vele andere krullenhanddoeken) om beschadigd haar te voorkomen
  • Voorkomt pluizend haar
  • Lichtgewicht en extra groot (fijn om mee te ploppen)
  • Absorbeert alleen overtollig water, waardoor je haar gehydrateerd blijft

Vergeet je gebruikelijke handdoek en geef je haar wat liefde. En ga er niet mee wrijven! Door te scrunchen met de handdoek kan je het overtollige water makkelijk uit je haar knijpen. Daarnaast krijg je daar ook nog eens meer kruldefinitie mee. Win win! 

6. In paniek raken omdat ‘niks werkt’ 

Hoeveel mental breakdowns heb jij al gehad tijdens je CG avontuur? Dagelijks krijgen wij berichtjes van mensen die écht niet meer weten wat ze nog voor hun krullen kunnen doen. Ze hebben al zoveel producten gebruikt, verschillende droogmanieren geprobeerd, meerdere krullenkappers bezocht en nóg hebben ze geen mooie krullen.

Er is eigenlijk maar 1 antwoord: geduld. Ik weet dat je het niet wilt horen, maar het is toch echt zo. Er zijn zóveel verschillende dingen om te proberen. Van onderzoek doen naar de pH waarde tot na vijf mislukte bezoekjes eindelijk de perfecte krullenkapper ontdekken (tip: Hairworx ;) ).

Daarnaast moet je ook je natuurlijke haar accepteren. Misschien ga je die 3B krullen die je vroeger had, niet meer terugkrijgen. En bij krullen hoort nou eenmaal een beetje pluis, zeker als je volume wilt. Al die perfecte krullenbollen die je op de foto ziet, hebben aan het einde van de dag ook echt niet allemaal meer die prachtige coupe.

Je komt er wel!

Liefs,
Sharon van Haarpro.nl