Het is vaak een grote uitdaging; je krullen laten knippen. Bij het zoeken naar een goede krullenkapper houd je niet alleen rekening met de producten die zij gebruiken, maar ook met de kniptechniek. Curlsys en DevaCut zijn de bekendste krullenkniptechnieken. Maar wat is nou het verschil tussen Curlsys en DevaCut?

De verschillen zijn niet zo zwart wit te omschrijven. Ga je naar een krullenkapper die beide technieken aanbiedt? Laat je dan door de kapper adviseren. Zij bekijken en voelen je krullen (droog en zonder producten) en kunnen dan bepalen wat het beste voor jou geschikt is. 

 

“Maar als ik mijn haar niet style kan de kapper mijn echte krullen niet zien!”
Geen zorgen, een getrainde kapper kan goed inschatten hoe jouw krullen er op verschillende manieren uitzien en dus ook met stylingproducten. 

Curlsys

Wat is Curlsys?

De gepatenteerde kniptechniek Curlsys is in 1995 ontwikkeld door Brian McLean en is de Europese manier van krullen knippen. Deze techniek is geschikt voor álle soorten krullen en zelfs om meer volume te creëren in steil haar. 

Voordelen Curlsys 
• Onzichtbare, natuurlijke krullen komen weer tevoorschijn
• 2x zoveel krullen
• 2x zoveel volume
• Minder pluis 

Hoe werkt het?

Eerst wordt er naar droog haar gekeken om te bepalen hoe je krullen zullen vallen en hoe het geknipt gaat worden. Daarna wordt het gewassen en eerst op een ‘normale’ manier geknipt om er een model in te knippen. 

Pas daarna gaat het Curlsys knippen écht beginnen. Bij Curlsys wordt het haar nat en onder spanning geknipt. Je kunt dit vergelijken met het knippen van een uitgerekt elastiek. Zodra je het uitgerekte elastiek (dus onder spanning) hebt geknipt en je laat het weer los, zie je hoe de krul en lengte uitvalt. Een kapster met veel ervaring weet precies hoe de pluk zal uitvallen. 

Door het haar in de vorm van halve maantjes te knippen, draai je het uiteinde van de krul om. Deze krijgt een boost en veert op richting de haaraanzet. 

Er zijn 36 verschillende knipmanieren bij Curlsys en er is een gepatenteerde, speciale schaar voor nodig. Hiermee wordt zowel met de linker- als rechterhand geknipt. 

 

“Maar met Curlsys krijg je toch een matje?”
Hier hoef je echt niet bang voor te zijn. Het matjeseffect heeft niks met Curlsys te maken, maar met de kapper. Een goede kapper ziet van tevoren hoe de krullen zullen uitvallen en voorkomt daardoor dat de onderste laag gaat hangen.

Voor wie is het geschikt?

Bij Curlsys knip je op nat haar en onder spanning. Het uiteindelijke resultaat zie je dus pas als het haar opgedroogd is. Omdat plukken op verschillende manieren kunnen opdrogen (de ene pluk krult heel erg op, de ander blijft wat steiler), is het niet zo geschikt als jij veel verschillende krulstructuren hebt. 

Dus Curlsys als;
• Je haar 1 krulstructuur heeft
• Je slag hebt en dit meer wilt stimuleren om te krullen
• Je steil haar hebt en meer volume wilt

In onderstaande video zie je het effect van Curlsys op steil haar:

DevaCut

Wat is DevaCut?

DevaCut is ontstaan in 1994 in een Devachan salon in New York. Deze salon is opgezet door Lorraine Massey, de vrouw die ook het boek over de Curly Girl methode heeft geschreven. DevaCut is de Amerikaanse manier van krullen knippen.  

Voordelen DevaCut
• Natuurlijke valling van de krul wordt gevolgd
• Gelijk zichtbare vorm 

Hoe werkt het?

Het is heel belangrijk dat je naar de salon komt met droog, schoon haar zonder producten of knikken van elastieken. Bij DevaCut wordt het haar namelijk niet eerst natgemaakt, het wordt gelijk in de natuurlijke staat van het haar geknipt. 

DevaCut wordt geknipt op droog haar en zonder spanning. Je ziet daardoor gelijk hoe het haar valt. Doordat er op droog haar geknipt wordt, kun je van elke pluk de natuurlijke valling volgen en hier rekening mee houden. Je knipt elke krul gelijk anders, zodat het goed valt (en dus niet dat de ene pluk heel erg opkrult en de ander wat steiler blijft).

Na het knippen wordt het haar gewassen, verzorgd en gestyled. 

Voor wie is het geschikt?

Bij DevaCut wordt elke pluk dus individueel bekeken en geknipt. Dit voorkomt gekke happen of lengte verschillen. Echter is het iets minder in staat om krullen echt te activeren zoals bij Curlsys. 

Dus DevaCut als;
• Je haar meerdere krulstructuren heeft
• Je haar al voldoende krult van zichzelf 

 

Curlsys of Devacut?

Twijfel je nog? Hieronder zijn de verschillen nog eens duidelijk gemaakt. Deel deze afbeelding gerust met anderen! Vergeet alleen niet dat deze punten niet zo zwart wit zijn als ze lijken. Zo is het bijvoorbeeld niet zo dat DevaCut niets doet om je krul te stimuleren, alleen Curlsys is hier meer op gefocust. 

Krullen knippen

Wil jij je krullen via de Curlsys of DevaCut techniek laten knippen? Dat kan bij onze salon Hairworx in Amersfoort. Hairworx is 1 van de 6 CURLSYS® Masterclass Salons in de regio Utrecht én heeft afgelopen jaar de DevaCut opleiding gevolgd in New York. 

Bij Hairworx worden producten gebruikt van ECRU New York, Bouclème, Innersense, Curls en nog veel meer. Volg jij de Curly Girl methode? Geef dit gerust aan en dan zullen er enkel CG vriendelijke producten worden gebruikt. Je kunt bij Hairworx ook je haar met een final wash laten reinigen en zo met een frisse start beginnen met de CG methode!           

             Curlsys                                                                                                                   DevaCut


 
Je kunt een afspraak maken via www.hairworx.nl. Kom met schoon, droog haar (een leave-in kan wel) zonder knikken van elastiek naar de salon. Daar kan de kapster je adviseren over welke kniptechniek het beste bij jouw krullen past. 

Laat je krullen weer stralen!

Liefs, 

Sharon