Corona en haaruitval, hoe zit dat?

Bezig met laden...
Corona en haaruitval, hoe zit dat?

Leestijd: 3 minuten

Misschien heb je het al eens op je nieuwstijdlijn voorbij zien komen; haaruitval na corona. Mensen die opeens kaalheid ervaren waar eerst een begroeide bos met haar zat. Met een handvol haar staan onder de douche of tijdens het borstelen van de haarlokken. Maar kun je opeens last hebben van haaruitval nadat je het coronavirus hebt gehad? Lees verder voor de belangrijkste bevindingen op een rij!

 

 

Haarverlies door corona

Laten we vooropstellen dat ieder persoon dagelijks haren verliest. Dit gebeurt normaal gesproken in fases. De normale haarcyclus bestaat uit de volgende drie fases:

 

- Anagene fase: tijdens deze fase is je haar actief aan het groeien, dit duurt vaak een paar jaar

- Catagene fase: je haar stopt met groeien en scheidt zich van de follikel. De follikel is wat ervoor zorgt dat je haar op zijn plaats gehouden wordt. Dit kan ongeveer 10 dagen duren.

- Telegone fase: Dit is de fase waarin je haar uitvalt. De follikels nemen een pauze, dit kan 2 tot 3 maanden duren. Hierna begint de haarcyclus opnieuw en gaat de anagene fase weer van start.

 

Oorzaak haarverlies na corona

Nu je weet hoe je op de natuurlijke haar verliest gaan we kijken wat haarverlies veroorzaakt. Dit zijn de meestvoorkomende oorzaken van haarverlies onder elkaar:

  • Leeftijd
  • Zwangerschap
  • De overgang
  • Medicatie
  • Voeding
  • Stress

Maar waarom heb je haarverlies wanneer je corona hebt doorgemaakt? Het zit zo; het virus kan enorme stress met zich meebrengen. Eigenlijk is de titel ‘haarverlies door corona’ daarom ook misleidend. Het is niet bewezen dat je door het virus zelf haaruitval kunt ervaren. Het is de stress die de periode van ziekte met zich meebrengt die ervoor kan zorgen dat de haarcyclus verstoord wordt. 

Hoe langer de ziekte en klachten van corona aanhouden, hoe groter de kans op haaruitval blijkt uit diverse onderzoeken. Deze vorm van haaruitval wordt ook wel ‘telogeen effluvium’ genoemd. Misschien gaan er al een belletjes rinkelen als we terugkijken naar de fases van de haarcyclus. Het is dus vastgesteld dat je na een periode van lichamelijke of emotionele stress of na het doormaken van een (langdurige) ziekte in de versnelde haaruitval fase terecht komt; de telegone fase. 

 

 

 

Wat kan ik tegen haaruitval na ziekte doen?

Het goede nieuws is dat in de meeste gevallen je op natuurlijke wijze vanzelf uit de telegone fase komt en je haar zich herstelt. In de haarcyclus fase tabel kunnen we lezen dat dit 2 tot 3 maanden kan duren voordat de haarcyclus opnieuw begint. Dit wordt ook wel de acute vorm genoemd. In enkele gevallen kan dit langer dan 6 maanden duren. Dit noemen we de chronische vorm. Ook bij deze vorm is in veel gevallen een langdurige stressfactor als oorzaak aan te wijzen. 

Door besmetting van het coronavirus kan het lichaam snel uitgeput raken. Het lichaam kan dan een tekort hebben aan energie en verminderde eetlust. Je lichaam krijgt dan niet genoeg voeding meer binnen. Deze tekorten kunnen het haarverlies verergeren. Het is tijd voor extra (haar)verzorging! Je kunt je haar een handje helpen met de haargroei.

 

Hair self-care

Gelukkig bestaan er (haar)producten die kunnen helpen om het haargroei proces te versnellen. Hierbij wordt de haargroei gestimuleerd en de haarkwaliteit verbetert. 

Om te beginnen met een hoofdmassage borstel; de gezondheid van je haren begint bij een gezonde hoofdhuid. Door het masseren van de hoofdhuid stimuleer je de doorbloeding en daardoor de bloedtoevoer naar de haarzakjes toe. Een hoofdhuid massage borstel helpt hierbij! Op deze manier krijgen de haren meer zuurstof en voedingstoffen. Precies de voedingstoffen die je haar kan gebruiken als je na besmetting van corona last hebt van voeding tekort.

 

Naast voldoende water drinken en gezond eten tijdens je herstel van het virus kan je haar ook wat extra’s gebruiken. Het tekort aan voedingstoffen kun je namelijk ook aanvullen met supplementen en vitamines. Zo heb je ook speciale haargroei vitamines, ideaal! Deze zorgen voor het aanmaken van vetzuren in de hoofdhuid, die nodig zijn om de groei in de hoofdhuid te bevorderen. 

 

Ook zijn er shampoos met voedende ingrediënten die bijdragen aan het bevorderen van de haargroei. De volgende shampoos zijn speciaal ontwikkeld om haaruitval te voorkomen:

 

Lees meer tips over dingen die je moet vermijden wanneer je de haargroei wilt stimuleren in het blog Haaruitval? Zo stimuleer je de haargroei 

We kunnen dus concluderen dat het virus op zichzelf niet voor haaruitval zorgt. Haaruitval na corona wordt veroorzaakt door plotselinge stress en is dan ook de reden dat het aan corona gekoppeld kan worden.

 

Liefs,

Rosalie van Haarpro.nl

 

 

 

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Je email adres wordt niet gepubliceerd