Gel gebruiken om keiharde krullen te creëren is heel gebruikelijk bij de CG methode. Ik wist niet wat ik hoorde, toen ik dit de eerste keer voorbij zag komen. Waarom zou je harde, crispy krullen willen? En gel is toch iets voor mannen? 

In dit blog vertel ik jullie alles over dit fenomeen: cast 

Wat is cast?

Wanneer de gel in je haar volledig is opdroogd, ontstaat er een hard laagje om je haar heen. Dit harde laagje wordt cast genoemd (ook wel gel cast of crunch). Middels ‘Scrunch Out The Crunch’ (SOTC) ga je dit laagje weer uit je haar kneden. Zo creëer je uiteindelijk soepele, gedefinieerde krullen met een stevige hold! 

Cast herkennen:

- ‘Knapperige’, harde krullen
- Weinig tot geen volume
- Glanzend haar
- Sterke hold (bij het optillen van een krul blijft deze in vorm)

Met cast                                                          Na SOTC, zonder cast
                                                        

Waarom wil je cast?

Maar waarom wil je cast, als je het er vervolgens toch weer uitkneedt? Tijdens het drogen vormt de gel een laagje rondom je krullen. Deze laag zet de definitie van je krullen vast en voorkomt pluis. Cast is een tussenstap die kan helpen om uiteindelijk tot de zachte maar gedefinieerde krullen te komen. 


Met cast                                                          Na SOTC, zonder cast


Hoe krijg je cast?

1. Neem een grote hoeveelheid gel en verspreid dit over je handen
2. Breng de gel aan in nat haar. Sommige doen dit in volledig nat haar, anderen in handdoekdroog haar. Zelf plop (Weet je niet wat ploppen is? Lees hier ons styling blog) ik mijn haar van tevoren nog heel even met een microvezel handdoek. 
3. Zorg dat je krullen volledig ‘ingepakt’ worden door de gel. De Praying Hands methode (leer hier hoe dat werkt) werkt hier het beste voor.
4. Tijd om te scrunchen! Kneed je krullen met knijpende bewegingen richting de aanzet. Door hierbij met je hoofd voorover te hangen krijg je meer volume.
5. Nu komt de belangrijkste stap; het drogen. Je kunt het aan de lucht laten drogen of diffussen. Persoonlijk merk ik dat mijn haar behoorlijk uitzakt als ik het aan de lucht laat drogen, diffussen is voor mij de enige manier om écht gedefinieerde krullen te krijgen. 

Zorg dat je haar 100% droog is en blijf er in de tussentijd vanaf! Ik weet het, het liefst scrunch je af en toe nog even stiekem, maar geloof me, dit werkt tegen ;)

Tussen stap 4 en 5 kan je eventueel 10 minuutjes ploppen. Zo kun je je aankleden of je make-up doen, zonder dat je natte haar druipt. Houd er dan rekening mee dat je misschien iets meer gel aan moet brengen bij stap 2, omdat dit deels opgenomen kan worden door je microvezel handdoek of katoenen T-shirt. 

CG scrunchen

Hoe verwijder je cast? (SOTC)

Als het goed is hebben je krullen nu een harde laag gekregen. Dit gaan we er nu weer uitkneden, maar echt alleen als je haar volledig opgedroogd is. Ga voorover hangen en met je handen. Hoe minder je de cast eruit kneedt, hoe meer definitie en hold. Hoe meer je het eruit kneedt, hoe meer volume. Schud je haar een beetje los, gooi het weer omhoog en voilà! Nu heb je zachte, bouncy krullen. 

Het uitkneden van een gel cast heet Scrunch Out The Crunch. Om het makkelijker te maken kun je tijdens het scrunchen een beetje olie op je handen aanbrengen. Sommigen gebruiken hun microvezel doek of T-shirt en er zijn zelfs CG’ers die satijnen handschoentjes gebruiken. 


Met cast                                                          Na SOTC, zonder cast


Help, ik krijg geen cast!

Het lukt niet altijd om een cast te krijgen. Dit kan aan de gel liggen, maar kan ook andere redenen hebben. Lukt het jou niet om een cast te creëren? Kijk dan eens of het aan een van onderstaande punten zou kunnen liggen: 

• Je hebt te weinig gel gebruikt 

• Je hebt te veel of te zware andere producten gebruikt (denk aan een leave-in, cream etc.)

• Je hebt voor het aanbrengen van de gel, vettige producten gebruikt

Door een olie achtig product kan de gel niet goed een laagje vormen

• Je hebt de gel niet over je volledige krul aangebracht 

De gel moet je krul in kunnen pakken en hier een laagje omheen kunnen vormen. Dit kan alleen met voldoende gel én door het dus ook echt over je hele haar te verdelen. De praying hands methode werkt hier goed voor. 

• Je haar heeft build-up of is te zacht (door conditioner of een haarmasker)

Gel pakt het beste op schoon haar. Build-up of een teveel aan conditioner kan tegenwerken. 

• Je plopt te lang of plopt met een normale badhanddoek

Door te lang te ploppen of hier een normale handdoek voor te gebruiken, wordt er te veel gel opgenomen. Er kan dan geen cast komen. 

• Je hebt je haar aangeraakt tijdens het drogen of het is op een andere manier onderbroken 

Je haar moet rustig en in één keer kunnen opdrogen. Door het aan te raken, het langs een kussen of bank te laten schuren of buiten in de wind te laten komen, wordt het droogproces onderbroken en ontstaat er nog meer pluis. 

Net zoals alles bij de CG methode is mijn advies: blijf verschillende dingen proberen. Voor de een werkt het misschien heel goed om een druppel gel aan te brengen op kletsnat haar, de ander heeft misschien wel heel veel nodig en weer een ander kan een halfuur ploppen, het werkt bij niemand hetzelfde! Blijf spelen met de hoeveelheid gel, de manier van aanbrengen en de manier van drogen. 


Onze favoriete gels voor het creëren van cast

Oké om eerlijk te zijn… wij konden niet helemaal kiezen wat onze favoriete gels zijn haha! Maar dit zijn toch wel echt de toppers die bij de meeste krullenbollen voor een goede cast zorgen. Vergeet niet dat het vaak een kwestie is van (nieuwe dingen) blijven proberen en geduld hebben, je ontdekt vanzelf jouw favoriete product en manier van aanbrengen. Succes! Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust hieronder. 


Liefs, 
Sharon van Haarpro.nl