Leestijd: 5 minuten

Alcohol in haarproducten. Is het echt zo slecht?

Waarschijnlijk heb je al vaak gehoord dat je alcohol in haarproducten moet vermijden. Het zou je haar enorm uitdrogen en dus slecht zijn. Maar is dat eigenlijk wel zo? En waar moet je dan precies op letten? Ik ga je daar alles over vertellen! Want ik verklap je alvast; sommige alcoholsoorten zijn júist goed voor je haar! 

Waarom alcohol in haarproducten?

Laten we voorop stellen: alcohol wordt nooit met opzet in haarproducten gedaan om jouw haar uit te drogen. Het heeft altijd een bepaalde functie die nu eenmaal nodig is om het haarproduct goed te laten werken. Zo is het zonder alcohol bijvoorbeeld onmogelijk om haarspray uit de verpakking te kunnen spuiten.

De werking van alcohol verschilt per soort. Er zijn 2 soorten alcohol:

 1. Vetalcohol 
 2. Uitdrogende of ‘Short Chain’ alcohol

Ik ga je per soort uitleggen wat precies de functie is, waarom het goed of ‘slecht’ is en hoe je het herkent in je producten. 

 

Grappig feitje over alcohol in haarproducten

Om te voorkomen dat mensen shampoos en andere haarproducten gaan drinken, moet de alcohol die wordt toegevoegd ongeschikt worden gemaakt voor consumptie. Zo wordt er bijvoorbeeld een stofje aan de alcohol gekoppeld om het product een vieze smaak te geven. 

En ja, dit is écht waar!

 

Goede alcohol: vetalcohol 

Dit type alcohol is afkomstig uit vet (bijvoorbeeld uit kokos). Dit zorgt ervoor dat ze een heel ander effect hebben dan de andere alcoholsoorten.  

Het voordeel

Daar waar Short Chain alcohol ons haar uit kan drogen, werken vettige alcoholen juist hydraterend. Ze leggen een soort (niet verstikkend) laagje over je haar heen. Dit werkt niet alleen als een beschermend schild tegen bacteriën en irriterende stoffen, maar ook als een barrière om vochtverlies te voorkomen. Vetalcoholen voegen zelfs een beetje vocht toe aan je haar.

Dit type alcohol zorgt er dus voor dat haarproducten je haar zacht en glanzend maken en je het makkelijk door kunt kammen. 

Het nadeel

Stél je gebruikt echt heel veel producten met dit alcoholsoort, dan zou het build-up kunnen veroorzaken. De natuurlijke olie van je hoofdhuid en de vetalcohol vormen dan samen een vettig laagje. Echter is dit dus alleen het geval als je het overmatig gebruikt en je haar niet goed reinigt.

Andere functies van vetalcohol:

Emulgator (kan water en olie mengen) en het geven van de juiste structuur aan een product (dik, zacht en romig). 

 

Goede alcoholsoorten

Goede alcoholsoorten herken je aan de volgende ingrediënten op de verpakking:

 • Behenyl alcohol
 • Cetearyl alcohol
 • Stearyl alcohol
 • Cetyl alcohol
 • Lauryl alcohol
 • Benzyl Alcohol
 • Myristyl Alcohol 
 • Isocetyl Alcohol 
 • Lanonin Alcohol 
 • Isostearyl Alcohol 
 • Propylene Glycol 

 

alcohol in haarproducten herkennen

 

Slechte alcohol: uitdrogende of ‘Short Chain’ alcohol 

Slechte alcohol is eigenlijk niet helemaal het juiste woord. Short Chain alcohol is namelijk een stof die veel voordelen biedt. Echter is het gevolg dat het uitdrogend kan werken en daarom is het zo’n berucht ingrediënt. 

Het voordeel

Alcohol wordt vaak gebruikt als oplosmiddel, want het voordeel is dat het erg snel verdampt. Daarom is het erg geliefd in stylingsproducten. 

Dit werkt als volgt: de ingrediënten die zorgen voor versteviging worden opgelost in alcohol. Na aanbrengen van het product verdampt de alcohol zo snel, dat alleen de verstevigende ingrediënten achterblijven in je haar. Als deze ingrediënten waren opgelost in water in plaats van alcohol, dan zouden je haren dus nat worden en zou het nog wel even duren voordat alles weer is opgedroogd. 

Het nadeel

Tijdens het verdampen, trekt de alcohol vocht uit je haar. Dit droogt je haar dus uit en kan zorgen voor pluis. Echter heb je waarschijnlijk een stylingproduct gebruikt dat ook tegen pluis werkt. Het effect zal je meestal dus niet heel zichtbaar merken. 

Maar dit uitdrogende effect is wel de reden dat sommige mensen dit ingrediënt vermijden. Zo ook bij de CG methode, omdat krullen vaak al erg droog zijn van zichzelf. 

Andere functies van ‘slechte’ alcohol:

Conserveermiddel (houdt het product langer goed en doodt bacteriën), transportmiddel (om bijvoorbeeld haarlak uit het mondstuk te kunnen sprayen) en het goed en gelijkmatig verspreiden van het product over je haar. 

 

‘Slechte’ alcoholsoorten

‘Slechte’ alcoholsoorten herken je aan de volgende ingrediënten op de verpakking:

 • Alcohol
 • Alcohol Denat. / Denat. Alcohol / Denatured Alcohol 
 • Ethanol
 • SD alcohol / SD alcohol 40
 • Isopropyl alcohol 
 • Propanol
 • Propyl Alcohol
 • Witch Hazel
 • Isopropanol  

Je vindt deze alcoholsoorten vaak in stylingproducten.  

 

Uitzondering: benzyl alcohol 

Er is één alcoholsoort die niet onder de bovenstaande verdeling valt:

 • Benzyl Alcohol

Benzyl alcohol is ‘neutraal’ omdat het geen invloed heeft op je haar. Het wordt in haarproducten gebruikt als geurstof of oplosmiddel, maar vaak als conserveermiddel. Benzyl alcohol werkt bacteriedodend en verlengt zo de houdbaarheid van je producten. 

 

Conclusie 

Naast de goede alcoholsoorten, zijn er dus wel degelijk slechte alcoholsoorten die een nadelig effect hebben op je haar. Het is goed om je hiervan bewust te zijn en te weten waar je op moet letten, maar er zijn aantal dingen die je moet onthouden:

 • Alcohol is altijd toegevoegd met een bepaalde functie en soms kom je daar niet onderuit. Een goede haarlak zonder alcohol ga je bijvoorbeeld niet vinden. 
 • De meeste ingrediënten worden in zeer lage concentraties toegevoegd, zo ook met alcohol. Als het percentage van de alcohol zo laag is, hoef je je er in principe niet druk om te maken. Hoe lager op de ingrediëntenlijst, hoe minder er van in zit. 
 • Je hoeft je er al helemaal niet druk om te maken, als het product veel voedende ingrediënten bevat. Deze heffen het eventuele uitdrogende effect op. Zeker bij professionele kappersproducten wordt dit gecompenseerd met kwalitatief goede ingrediënten. Daar lees je in dit blog over kappersproducten en drogisterijproducten meer over. 

 
Om het een beeld te geven; dit is de hoeveelheid alcohol die in 10 (!) shampooflessen gaat. 

Een goed voorbeeld is ons populaire product, de Ecru New York Curl Perfect Styling Potion. Deze bevat een uitdrogend alcoholsoort. Echter wordt hij door veel krullenbollen met alle liefde gebruikt (zelfs door CG’ers). De Styling Potion bevat een ingrediënt dat 0,0003% of minder alcohol bevat. Dat is nou eenmaal nodig om de effectiviteit van de andere ingrediënten te behouden. De hoeveelheid is zo minimaal dat het onmogelijk is om het effect hiervan te omschrijven als uitdrogend. En waarom zou je zo’n goedwerkend product dan gaan vermijden?

 

Haarproducten zonder alcohol

Wil jij graag haarproducten zonder alcohol gaan gebruiken, dan weet je nu waar je op moet letten bij het lezen van de ingrediënten. Gelukkig staat er op de voorkant van de verpakking vaak ook al benoemd of het alcoholvrij is. Alhoewel….:

Feitje; in de cosmetica wordt de term ‘alcohol’ vaak gebruikt voor Ethanol (uitdrogende alcohol). Producten die gelabeld zijn als alcoholvrij, bevatten dan misschien wel andere alcoholsoorten. Vaak zijn dit dan wel de ‘goede’ (neutrale- of vetalcoholen), maar het is wel handig om te weten ;)

Om het je gemakkelijk te maken, hebben wij een aantal van onze populaire, alcoholvrije producten op een rijtje gezet (vrij van uitdrogende alcohol):

Biocosme Huid & Haar ParfumECRU New York Silk Volumizing Mist Moroccanoil Volumizing MousseBiocosme Hair Conditioner BarKerastase Aura Botancia Bain RicheColor Wow Speed Dry Blow Dry Spray

 

 

Tip! De producten in de Curly Girl Categorie zijn allemaal vrij van uitdrogende alcohol.

 

Ik ben benieuwd: hoe denk jij over alcohol in haarproducten? Laat het weten in de reacties!

 

Proost, 

Uhm liefs, 

Sharon van Haarpro.nl

 

 

Bronnen:
www.waarzitwatin.nl/
www.beautylab.nl/